Pages

Tuesday, July 15, 2014

Sambungan cerita

Rasanya dah terlalu lama kisah kelahiran anak ke 3 aku ni 'tergantung' kan..huhuhu.. entah la mood nak blogging semakin merundum..kat kepala ligat jer nak up entry baru..tapi bila dh on..aku off balik..alahai..cane la nak jadi rajin balik menaip mcm dulu2 ekk..

Okay lah sambung dulu entry yg lepas..

Bila dah sampai kat ward mcm selalu aku d letak kat katil khas ruang ibu2 czer. Boleh nampak mana2 katil yg tinggi tu bermakna baru lepas czer..kategori fresh gitu..bagi yg dh bukak tiub hos beerti boleh gerak sendiri katil akan d normalkan.. mujur aku dpt katil hujung sekali..luas nak letak barang dan org nak lawat pun senang.. so cm biasa lepas sampai kat katil salin baju wad..pakai pad..semua nurse yg buat..masa ni aku dh rasa dah sakit kat perut..hairan gak sebab belum lama kan..sepatutnya lepas 6 jam baru terasa.. siap aku tanya kat nurse..jawapan tak membantu langsung..normal katanyer sebab pelahan2 bius tu habis..huhu.. takut ok..part2 yg paling aku takut bila bius dh abis.. oh ya baby lak apa citer.. masih dlm pengawasan..aku dh siap salin semua..baru dia d kluarkan dari oksigen hood..baru lah abah dia dpt adzankan baby..lepas tu katil baby d sorong ke sebelah katil aku..terharu n berdebar rasanya bila first time menatap wajah baby yg d kandung kann..tak tau nak ungkapkan perasaan tu. Sgt2 best..lagi best dari first dating. Aisehmann.. pertama kali pandang mcm rupa abg hadif. Dua kali pandang dh mcm abg hanif. Hehe..adik beradik la kan..

Sambung lagi..bila semua dh balik..baby di letak kat lengan aku utk susuan pertama..alhamdulillah cepat jer dia cari nenen terus hisap..lapar agaknya..sampai tetidur dia.. sambil menyusu tu aku dh mula terasa sakit yg kuat kat perut..ya Allah sakit yg teramat sakit..azab kalau nak di bygkan.. :s mula2 aku tahan selagi boleh..tapi makin tahan makan berdenyut. Terasa perut aku di sayat hidup2..ok sakit dia tak sma mcm czer2 yg lepas..kali ni berganda ganda..tak tau la maybe kesan ikat tu kot.. tanpa buang masa aku tekan button.. kejar2 tgn aku waktu tu.. sakit yg kurasakan menjalar dari perut ke dada..ke belakang.. nurse dtg..cek darah yg dh abis dlm pek..aku dh tak tahan sampai mohon rayu nak pain killer awal tu gak..boleh lak dia ckp kejap.. lepas tu punya la lama aku tunggu..sampai aku tekan balik button tu..dtg nurse lain..panik tengok aku kesakitan. Terus amik baby letak kat katil n sorong ke dalam..terus aku di injik pain killer. Yg ni pun part yg aku tak suka..sakit sgt tym ubat tu masuk..tambah2 lak d cucuk kat paha..tapi tak peduli dah..yg penting lepas tu aku lalok kesan pain killer.. konon2 nak tidurkan mata jap tapi ya Allah aku tak dpt tidur.. pain killer tu tak cukup nak hilangkan kesakitan yg ku rasa..aku notice paling sakit kat belah kanan..dh la sakit pening ngan tangisan baby2 kat ward..sampai la ke pagi aku berjaga. Tidur pun tidur2 ayam je.. kepala pun pusing..huhu

Pagi2 mcm biasa cek suhu. Cek tekanan darah..tukar pad..baby pun sampai kat aku.. diorang mandikan n bajukan sebab aku masih terbaring kat katil jer kan. Tiub kencing masih on! ngan tiub kat perut yg pjg..seksa sgt!

Aku ingatkan hari tu akan d bukak semua tiub..tapi rupanya tak..aku dh tak sabar nak bangun..sebab tak selesa kepala sakit badan sakit sebab asyik terbaring..lagi pun selagi aku belum bukak tiub selagi tu lah tak leh pindah ke bilik 1st class..so bermula la mlm tu aku jaga baby aku sendiri! Korang bayangkan betapa susahnya aku..baby di letak kat lengan..aku susukan..tapi dia tetap ngamuk..sampai nurse ulang alik cek baby..lepas tu siap ckp cara aku bf tu salah..ohh..memang salah sebab aku tak dpt nak ubah positon dlm keadaan sakit..ngan tiub yg sgt2 annoying.. mlm tu aku rasa mcm nak jerit jer sebab feel down sgt2 bila baby mengamuk marah tak puas susu.. skali lagi aku tak tidur sampai pagi! Baby lak bila dh nak pagi baru lena..

Mujur ptg tu adik aku dtg melawat..tolong jaga baby sementara aku rehat..tidor..huby lak bz selesaikan tembuni baby.. dan alhamdulillah ptg tu tiub2 d bukak..ya Allah terasa lega. Tapi seriau gak tengok live hos pjg kecil kat perut di tarik hidup2..tak sakit sgt tapi ngilu siap nampak darah keluar dari lobang perut..uhuhu.. yg ni tym nak discharge doctor marah kat nurse yg bukak hos aku ni sebab cuai..lepas bukak tak lekap pad kat situ so darah still kluar..hmm.. oh yer lepas bukak smua tu aku terus tanya bilik 1st class..alhamdulillah dpt.. awal tu jugak kemas barang..teruja ok 1st tym bangun n jalan sendiri..walau sakit ku gagahi jua sebab tak sanggup dh nak tempuh mcm semalam.. tapi sebelum pindah bilik aku kene kencing dulu..sebab nak pastikan sama ada pundi kencing aku normal atau tak kesan dari czer dan tiub kencing..ok normal. Eh tak sebenarnya aku tipu kat nurse.. memula aku tak dpt control kencing..aku tak dpt nak rasa bila waktunya aku nak kencing..takda langsung. Tau2 kain aku basah..cepat2 aku google cara2 nak normalkan..(sempat lagi kan ahah) so caranya mudah..kene kerap kemut..mcm kita tahan kencing..alhamdulillah lama2 ok dan normal.. berak semua normal gak..

Rasa selesa sgt2 berada kat bilik sendiri..privacy..paling penting huby dpt jaga aku..segala2nya jadi mudah.. Alhamdulillah hari ke 4 aku di benarkan balik..dan hari tu jugaklah nasib ku malang :( hp kesayangan aku yg dh lama aku pakai hilang di curi! Handal tul pencuri tu kann.. tak sangka kat bilik privacy mcm tu dia boleh curi..padahal aku dah letak bawah bantal..tengok2 awal pagi dh lesap..serius aku sedih sgt2.. sedih sebab pic n video anak2 aku byk kat dlm tu.. lepas hilang hp doc lak baru explain kat aku hari tu yg fallopian tiub belah kanan waktu czer hari tu terpaksa di buang sebab lekat teruk. Yg kiri ikat mcm biasa..patut la aku rasa sakit yg amat kat belah kanan sebab tu la agaknya kan.. huhu.. napa la tak bagitau awal2.. lepas tu nak discharged punya la lama tunggu.. sebab dokumen2 belum siap.. last2 balik tanpa dokumen malas nak tunggu..diorg suruh amik esok jer..haih la asal tak bagi tau awal2 kan..kalau tak dh balik awal dh ni dh nak maghrib baru keluar ward.. malang betul nasib aku hari tu kann..takpe laa..benda dh lepas..semua tu jadi pengalaman berharga yg tak akan aku lalui lagi. Huhu cukupp..serikk!

Apa pun pejam celik hari ni dh 15 july 2014..alhamdulillah hari ni baby aku dh pun 7 bulan..dah makin noty..aktif.. aku tempek latest pic dia k ;)





posted from Bloggeroid

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.