Pages

My 3H

My 3H

Tuesday, April 21, 2009

Pengalaman berharga (part 1)

Picture Captions


Pengalaman ku yg amat berharga adalah ketika ku melahirkan anakku Hadif Qusyairi bin A.Sarisumardy pd 3 januari 09.Still fresh dlm ingatanku.So ne lh karanganku yg pjg.Hehe.Ada part 1,part 2 n part 3.Coz susah oo.. nak buat karangan ne.Msti ambil feelnya dlu.Semua yg dtulis dsini adalah benar,tiada rekaan semata-mata.Kehkehkeh...

Ptg jumaat,2hb aku dh stat rasa sakit2.P lum ada contraction la juz rasa sengal at paha n punggung.Semalaman na dpt tidor.

Pagi sabtu 3hb,6am,sakit makin kuat.Babyku malar dh mengaras.Mayb dh stat contraction.Aku pun gelisah,hubyku stil sleep.sngaja nda ku bguni coz takut,takut?Takut kna ntar kespital laa.Ee..Bodohnya..Haha.

Aku pun stay sja duduk di katil,menahan rasa sakit yg kejap ada kejap hilang.Main2 la pulak.Hehe.Dlm hatiku berdoa 'ya Allah,seandainya bnr aku akn mlahirkn,kau berilah aku tanda atau petunjuknnya'
Suddenly,aku pun trasa cm panas mengalir di panty.Terus ke toilet,check da turun darah.O..Ow..Bloody show.
Sah lh,yg aku akan deliver hari ni jua,atau suk atau lusa.(maklum 1st baby kata urg mendaring)

Terus la ku bguni hubyku yg masih dbuai mimpi.Ku g tau la yg aku ada kuar blood show.Hubyku laaaagiii laa panic giler,smpai aku plang yg tenangkn ia.Adui sapa yg bnrnya kn branak ne?Ekekeke

Tym ne dh start rasa kabak2,mcm2 dlm fikiran.Mcm2 d bygkn.Fuh..'Ya Allah permudahknlh diriku ketika melahirkan anakku nanti'

B4 ke spital sempat lgi ku mandi n brekfaz.Coz sakit still main2.Dh selesai smua,aku n huby pun berangkat.B4 dat dh telfon mamaku dlu.Dorg pun bsiap2 dh kn pigi.Aku pun sblum turun sempat salam n cium tgn huby,minta maaf atas sgala kesalahan.Tym ne part emosional ckit,huby teharu n kluar air mata lelakinya.Ye la aku phm perasaan hubyku,gembira coz bkl jumpa baby yg dtunggu slama ani n takut jua bg pihak aku yg akan melahirkn zuriatnya Chewah..

Kul 7am kmi pun smpai ke ripas.Trus ke labour rum.Sunyi woo,aku sorg sja yg dtg melapor diri.Nurse2 pun cerita.Dari last nite dh labour rum ani sunyi,dat mean lum ada yg kn brnk la.Kalau ada pun,masih menunggu d wad 18.

So aku pun di bwa msuk ke administration room.Ada 2 katil sja.Kna tanya la,bila stat sakit n da tanda r apa.Then kna duga,takut giler tym kna duga.Ingtkn sakit,rupanya nda.Yg pnting tani msti relax.Hmm,bru 1cm buka.Dlm ati cm fruz,aduii lama lagi.Haha,nda sbr dh ne kn jmpa buah hati yg dkandung slama 38weeks ani.Trus kna psg alat ctg,cek jntung baby.Ambil drh lgi.Mcm2 la.
After dat kna bg minum pns dlu n mkn roti,then pindah wad 18.Coz buka bru 1cm.Kira menunggu la ne.

Kul 10am.Sakit makin kuat.(tapi smpt g o9 msn)huahuahua.Bmsn dgn my sis.Tapi tym contraction terasa kuat lupa la dgn hp d tgn.Duduk pun nda nyaman.Ku bwa la jln2,dudk jap, jln lgi.Tiap kali contraction,kluar darah.Sakitnya tuhan sja yg tau.Sampai bekerut mua ani,sampai da nurse tagur 'lau sakit jgn d karut mua lai,keradut krg mua..Cuba tarik napas dlm2 ah.Pas 2 hembuskannn plahan2'
hampeh la nurse ani,hehe.P bnr jua lh.Brkesan.P na dpt jua nda d katap bibir,automatic dtg sndri.Urg di katil dpnku tercangang ja mlyt aku menahan sakit.
Mcm kn mrh ada jua tym kna lyat2 tu,cm kn ckp 'apa lyat2?lum ko mrasa ne.Nanti ko rasa apa yg ku rasa'
kehkehkeh.

Kul 11am,kna duga lgi kali kdua.Tym ni doctor pilipin yg cek.Lma jua la ia mnduga,pai da bunyi2.Mayb ia mrasa kantung baby.Skali cm trasa ia menarik sumthing..Oppps! Aku trasa byk air kluar,trasa pns ke kaki.Memancut g ke bju doc td.Nurse pun cm heran..'doc why u...?' 'no,i juz feel........Ok i think 5cm now,move to labour room'
feel apa?Ngok la doc ne.Pndai kh nda.Smpai pch ketuban ku ulehnya.So aku pun kna surung pkai wheel chair ke lbour rum.Smpt la ku msg mamaku,mbgtau keadaanku.

Di labour rum,tukar bju.Then kna msukkn air kai drip,utk cptkn buka.Sorg nurse cm jd security la,duduk dpn blik.Utk check setiap contraction yg dtg.
Sakit dtg every 5min,kdg2 3min.Tym ani sakit yg teramat sgt.Lau bleh kaki ku ani rasakn ku gulung2 rah cadar katil,rasakn trajun dari katil pun ada jua.Yg pnting nda dpt di ungkapkan dgn kata2 camna sakitnya.

Kul 2pm,still rasa sakit catu jua.Blum da rasa kn deliver.So aku pun kna bg injek di punggung supaya makin cepat lagi bukanya.Ya Allah,sakitnya tym kna injek.Smpai kn telalih bantalku menahan sakitnya.Rasakn ku tandang urg yg injek aku atu.Wahaha.
Yg herannya lps sja ku kna injek,aku rasa cam khayal rasa ngantuk ja..Tapi nda jua mau tidor.Hmmh..Then kna tambah lagi air drip 1 botol,yg td abis dh..

Kul 3pm,dtg doctor.Dis tym doc cina.Aku pun kna duga lagi. 'ok dh buka 7cm..' fuh leganya hatiku tym doc ckp dah buka 7.So nda lma lagi la ni.Tapi doc heran coz aku nda kna psgkn alat ctg,utk cek jntung baby.So dpanggilnya lh urg utk masang,mrh jua la doc ani.Alasan nurse2.Ctg panuh,nada extra.Huh..

Then ctg pun kna psg,nurse2 pun ready dh tmpt baby dibagi tuala la,stndby utk smbut baby nanti.Brtmbh smgt diriku ini.Sempat g membygkn cmana cranya ku ngajan nanti.Hehehe.
Nurse pun balik2 dh bertnya.Ada rasa dh kn ngajan r lum.Yg pastinya nada.Aku blum lagi ada rasa catu.Hmmm.Lamanye..Boreng dh ku ni nahan2 sakit dari td.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.