Pages

My 3H

My 3H

Thursday, July 23, 2009

Pasal c-zer

Image Hosted by ImageShack.us


Topik aku kali ini adalah berkaitan dengan kaedah caesarian section(c-zer).Memandangkan aku pun melahirkan secara c-zer ni.Aku pun korek2 la info n kisah2 yang seangkatan dengannya.Rasa ingin tahu tu amat la tinggi,ye la nak tahu juga bagaimana para doktor toreh2,belah2 perut aku ni sehingga keluar baby dan sehingga tertutup semulaSmileys.
Aku pun jumpa la salah satu blog kepunyaan seorang doktor c-zer.Dia menceritakan bagaimana cara dia melakukan pembedahan ini.Malangnya blog dia dah lama tak aktif.Tapi aku edit2 la serba sedikit karangan dia tu.Ok jom baca...Smileys

Mula2 sekali perut akan di tanda.Dengan menggunakan scapel lapisan kulit dipotong.Seterusnya lapisan lemak sehingga ke bahagian rectus sheath(lapisan ibarat karung didalam lapisan perut).
Rectus sheath itu dipotong dengan gunting supaya lapisan daging rectus abdominis terdedah keluar.Daging ini kemudiannya dipisahkan dan seterusnya tiba di bahagian peritoneum(bahagian dalam perut)maka akan kelihatan uterus(rahim).
Rahim ini kemudiannya dipotong sehingga lapisan nipis dan kemudian kawasan potongan ini akan dibuka dengan 'artery'(seperti gunting yang tumpul)supaya bahagian bayi dalam rahim tidak tercedera.
Seterusnya karung bayi akan kelihatan.Kawasan yang nipis tadi seterusnya digunting supaya agak lebar dan muat bagi bayi untuk keluar melalui potongan itu.
Karung bayi itu seterusnya dipecahkan dan kepala bayi dipegang dan dikeluarkan daripada rahim si ibu.Seterusnya uri dikeluarkan.
Setelah itu kawasan potongan rahim itu ditangkap menggunakan sejenis instrumen supaya pengaliran darah dapat dikurangkan dan rahim itu dijahit dalam dua lapisan.Pada masa ini adalah penting kerana masa inilah pendarahan berlaku dengan banyak.
Setelah rahim dijahit,lapisan2 tadi seperti rectus sheath dan kulit akan dijahit semula.
Pepatah MO: "caesarian is different,you will never expect what you are going to face in each case"

Uish..Begitu la caranya bagaimana perut aku dibelah2.Banyak tul lapisan2 yang ditoreh.Memang ngeri.Sakit tu tok sah cakap la,memang trauma pada mulanya.Tapi tu la pengorbanan kita sebagai ibu dan isteri.Tak serik pun nak lahirkan next babySmileys

Dengan ini aku tempek juga gambar parut c-zer kat perut aku ni.Huhu.Memang sangat ngeri ok.Sebab parut tu still timbul,sekali tengok macam cacing yang tebaring melintang kat perut aku niSmileys.Aku terpaksa blur2kan image scar ku ini ok,sebab teruk benau rupanye.Aku tak tahu la dengan ibu2 c-zer yang lain,mayb dorg punya scar tu tak macam aku.Agaknye doktor tu selamba je jahit,supaya cepat siap tu yang jadi tak cantik menarik da bomb! HuhuhuSmileys

Image Hosted by ImageShack.us


close up lagi sikit...Image Hosted by ImageShack.us


Agak2 nampak ke tak pic scar ni ye.Hentam je la.Janji perut aku yang penuh dengan stretch mark tak kelihatanSmileys

11 comments:

Rizziela said...

besar gak parut intan ek? nampak clear..
ziela punya masih lagi bergaris hitam...tp kecik sikit dr bekas parut intan...ngeri kan

Mama Hadif Qusyairi said...

Huhu.. Tu le kan kak ziela.Hairan gak dgn parut intan yg besar tu.Kalau raba dari luar baju pun terasa.Kak ziela nye parut kira ok la tu,cantik.
Intan ada gak tengok internet,dia punya parut garis kecik je.Padahal bru 7minggu lps c-zer.Hmm,ntah2 sbb intan slalu angkat bnda brt2.Tu yg jd mcm tu.

Ain said...

mak oi..
baca pun dah rasa ngeri..
intan, parut tu timbul ek?
x pe.. kenangan tue...

Mama Hadif Qusyairi said...

A'ah ain,parut intan tu timbul smpai skrg.Tak tau la boleh hilang ke tak.Setuju sgt2 ngan ain,biar jd kenangan.Nanti Hadif dh besar kalau tanya "hadif dlu kuar dari mana ma?" jwb lah dari perut,kalau tak caya tengokkn je parut tu.Bijak tak.Hehehe.

Noina said...

hehe..betul..leh jadik kenangan nih..ina sendiri pun c-sear gak..scar dia pun lebih kurang cam intan..tapi nampak lagi teruk sket kot ina punya..hehe

Mama Hadif Qusyairi said...

Huhu..Nabila dh setahun lebihkn.Still nampak ek scar ina tu..Sma la ngan intan nanti agaknye,takkn hilang scar tu smpai hadif beso.Biar la,utk knangan kite kn.Ehehe

Ladybird-83 said...

adui ngeri amat.. kes nada bahan kah ne....msukn g videonya tan

Anonymous said...

Hi there everybody, here every one is sharing these kinds of experience, so
it's nice to read this blog, and I used to pay a quick visit this webpage all the time.

Feel free to visit my web page Es.Unajus.Com

Anonymous said...

With havin so much content do you ever run into any problems
of plagorism or copyright violation? My site has a lot of
exclusive content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off? I'd truly appreciate
it.

Also visit my site - buy used solar panels

Anonymous said...

I've been surfing on-line more than three hours these days, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content material as you probably did, the web will probably be much more useful than ever before.

Feel free to visit my homepage: http://www.wiki.divxonline.info/

Anonymous said...

Why people still use to read news papers when in this technological globe the whole thing is existing on
web?

Also visit my site ... How To get Rid of stretch marks

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.