Pages

My 3H

My 3H

Wednesday, October 28, 2009

Baby siapa ni?



lena d pelukanku


Bam bam tul baby ni kan.baby ni jiran aku punya biras punya baby(huhu macam susah tul nak explain).usianya baru 2 bulan.biras jiran aku ni baru je start kerja semula selepas habis pantang.takde org yg nak jaga anak dia.so minta tolong la kat jiran aku ni,jaga baby n anak dia yg dua lagi dalam tempoh 2,3 hari.

Awal pagi tu jiran aku ni ketuk2 la pintu,ingatkan siapa ngan suara baby menangis.kalau malam2 gerenti meremang bulu roma.hihihi.jiran aku tu pun mengadu la dia panik baby tu tak mau diam.dh pujuk mcm2 nangis gak sampai bengkak mata.kesian tengok baby tu.aku pun ambil alih lah dukung baby tu,mule2 memang tak mau diam gak.aku tanya la kat jiran aku tu,baby tu dh nyusu lum.jiran aku cakap dah try bagi tapi taknak.aku hairan,sebab baby tu nampak lapar je.aku tanya lagi baby ni susu apa.jiran aku jawab sebelum ni dia fully bf je.laaaa..patot lah tak mau susu botol.dah tu mak baby ni tak pernah ajar pun,dah le tak bawak ebm.terus dia bekalkan susu formula.huhu.kesian kan,baby tu sanggup tahan lapar sampailah mak dia balik tengahari.

Sebelum tu memang susah nak pujuk2,aku suruh jiran aku tu try puting yg lembut jenama pigeon,kaler coklat gelap.tak pernah pakai pun.hadif tak nak,nak yg pigeon kaler kuning je.baru la baby tu hisap susu,tu pun 2,3 teguk je dia lebih rela tahan dahaga demi susu ibunya.tak lama lepas tu mengamuk balik.aku sumbat ngan pacifier,dodoi2.terus diam dan dah mula ngantuk.tengok baby tu dah lena selenanye aku letak kat buai hadif.takut nak letak kat bawah nanti dilanggar hadif lak.naya tu.jiran aku lak ambil kesempatan uruskan anak2 dia dan anak biras dia kat sebelah.kesian gak kan sebab jiran aku belum masak lagi sebab baby tu tak mau diam.kat rumah aku sedap je dia tidur.sebab sunyi kut.hadif pun behave je,tak kacau pun baby tu.mule2 je dia macam geram terus tarik stokin baby hehe.tandanye belum ready nak beradik ni.ekeke.tapi aku memang teridam sangat nak dpt gegurl macam baby tu,tapi aku masih belum ready lagi.huhu.sabor2 yek intan,rezki tak kemana.insyaallah ada la zuriat kedua tu nanti.amin.

Hadif sedang buat apa ye tym2 mama dia bz tidurkan baby gurl tu...

Ooo..sedang asyik tengok kartun..ehe..gud boi la anak mama ni


Monday, October 26, 2009

Mr.gigi Hadif

Kali ni aku nak tayangkan lak mr.gigi hadif yang setakat ni baru ada 4 btg.hehe.tak sabarnye nak tengok gigi yang seterusnye,bila lah agaknya nak muncul ek.
Mr.gigi hadif ni amatlah kuat menggigit.huhu.sakit sangat sampai mama dia ni menjerit dan anakku itu selamba je ketawa tersengih.huhu.sabar aje lah...

mr.gigi atas yg kelihatan ala2 gigi spongebob huhuhu



mr.gigi bawah yg kelihatannya comel2 hehehe


Nanti kalau gigi hadif dah habis tumbuh boleh la hadif makan apa yg mama n abah makan.hadif bite la sepuas hati,janji tak bite jari mama.hehe.lagi satu tak leh banyak makan benda2 yg manis tau.nanti gigi rosak kurang encem la cayang... Hehe.

Thursday, October 22, 2009

Tukar wajah lagi

Tadaaaaa..Hehe blog aku dah salin baju lagi..entah ni dah yg keberapa kali la.huhu aku ni memang jenis yang tak kan berhenti selagi belum dapat yg menepati citarasa aku..agak2 yg ni boleh la bertahan,tu pun tak tau utk jangka masa berapa lama.mana la tau kut2 aku terjumpa templates yg lebih menawan.huh tak kuat godaan sungguh la kan muahaha.

So far aku rasa sweet gak lah theme blog aku ni(puji sendiri ni ehehehe),especially da kaler.very2 menyamankan mata berbanding yg before kaler dia agak2 suram macam tak ceria je bak kata akak aku hahaha kurang asyam jawa betul la..tapi nak tukar templates ni memang makan masa gak la.sebab nak save semua mak nenek widget.cara aku senang je aku copy jek html mcm ticker,gambar2,cbox tu ke microsoft word.dah selesai tukar templates paste je semua ke tempat2 yg kite kehendaki.chewah..ni pun nasib baik tym2 aku ada mood nak tukar,tambah2 lak aku kat rumah mak aku,so senang ler hadif ada yg jaga.siap ada yg offer mandikan dia lagi ehehehehe relax le n kerja aku menggodeh blog ni pun smooth jer..


Tuesday, October 20, 2009

Comotnyeeee

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us
mama,plz janganlah snap pic hadif yang comot ni,malu la kawan2 tengok


Aduh anak siapa la ni ..comotnyee molot dan pipi..haha.Hadif kenapa comot?owhhh anak mama ni baru habis makan roti milna laa,perisa epal.syedap tuu..dah tak hensem anak mama ni kalau comot2 macam ni.ehehe.Takpe2 bukan tak dapat cuci kan sayang...

Tiap2 petang sebelum mandi ni la rutin harian hadif..mamam roti milna setengah keping.Tu pun macam tak cukup je,dah habis hadif macam tercari2 lagi roti tu.Konon2 roti tu dah hilang.Padahal dah masuk dalam perut pun.Kejap je hadif habiskan roti tu tau,ye la sebab anak mama kan dah ada gigi..dah dapat bite roti tu.Dulu before ada gigi,siap tersedak lagi sebab main telan terus.huhu.Malas mama nak bagi 1 keping,sebab mama rasa roti tu terlalu manis.

Image Hosted by ImageShack.us
dah habis mamam roti mesti minum air suam tau


Tengok la hadif sekarang dah tak berapa bam2 lagi kan.Badan dia dah susut sikit,sebab beberapa hari yang lepas kurang sangat menyusu.Susu sebanyak 180ml tu susah nak habis.Siap menangis lagi kalau sua botol ke mulutnye.Kadang sampai buang,sayangkan..Orang cakap sebab alih bulan.Ye la budak dah lasak.huhu.

Hadif dah pandai panjat tau.kemarin hadif dah boleh berdiri,paut kat palang tepi playpen dia.Konon2 mama nak hadif selamat setelah dudukkan dalam tu,tengok2 lain pulak jadinya.Nasib baik mama ada masa tu.kalau tak,maunye hadif terjatuh.Jangan la cayang..tinggi tu.Noty anak mama sekarang ni.Alamatnye dah sampai masa untuk turunkan playpen hadif tu.Tapi nanti mama rasa sedih la pulak kan,ye la hadif kan tido dalam tu.Nanti mama tak dapat nak tengok2 hadif tengah2 malam.Sebab mama kan tido atas katil,nanti hadif jadi rendah dari mama.huhu.lain kali je la kite turunkan ye.

Yang peliknye kalau kat rumah nenek hadif(mak aku) hadif macam budak baik je.Sopan je,behave sungguh..Takdak la panjat2,langgar2 walker,golek2 katil,jerit2,lompat2..hairan tul huhu..Tapi bagus gak anak mama ni,tak nak tengok kan perangai sebenar tu kat orang kan.eheh..

Image Hosted by ImageShack.us
aduh..hadif rasa letih la mama pegang botol ni

Image Hosted by ImageShack.us
haaa..macam ni baru syiok,relax tul rasanye..boleh hadif minum sambil tengok Barney


Semenjak 2,3 hari ni alhamdulilah selera menyusu hadif dah pulih macam biasa.Tiap kali bancuh gerenti habis.Agaknye hadif ni ikut musim kut,selalu macam tu la.Lepas jek musim tak mau nyusu tu,hadif akan kuat menyusu lak.Macam tadi aku sengaja bancuh susu dia 200ml..kejap je hadif habiskan.Macam tu la sayang ,susu kan penting.Tu semua untuk pertumbuhan tulang dan gigi.Nanti cepat jalan,boleh kite main kejar2 kan cayang(ye la tu,pakai walker pun aku dah tak tekejar rasanye) hahahehe.


Sunday, October 18, 2009

kata diet...

Semalam aku telah 'ter'masak makanan favorit laki aku.haha.Ada lak termasak ek.Sebabnye aku tau dia diet.Tambah2 lak aku pun memang terliur nak makan benda tu.Apa ek?

Alah simple jek tahai rebus..ermm..rasa2 kat Malaysia ada ke tak tahai ni ye?Intan pun kurang pasti.Tapi rasa2 ada la,sebab fil aku selalu beli kat KK.Hmm nanti la kut2 ada yang tolong jawabkan.
Tahai ni adalah dari ikan tamban(tak tau nama specificnya).Ikan ni kecik2 je,dah tu banyak tulang.Ikan ni dipanggang atas api then dikeringkan jadilah tahai.

Image Hosted by ImageShack.us
ni la rupe tahai tu.yang dah direbus tak sempat lak nak snap.dah habis.heheh.


So pendekkan cerita,aku pun masak lah tahai rebus tu.Sangat senang,cume perlu bawang merah,bawang putih,halia,asam dan cili potong.Rebuslah semua ngan tahai2 tu sekali.Aku lak termasuk cili banyak,fuh memang berasap telinga.hehehe.Lepas tu masak sotong kicap lak.Sayur takda,sebab lupa beli.huhu.

Siap masak....

Aku: bang,jom makan.Makanan dah siap ni..

Abg: ok,tapi abg makan sikit ja tau..

Aku: ohh ye..lupa la..abg kan diet..(sambil menyudu nasi kepinggan)..banyak ni cukup ke?

Abg: cukup2.. Macam banyak gak tu.takpe la..

Makan....

Abg: emm..sedap la..berselera lak (menambah nasi lagi)

Aku: *melirik ngan hujung mata* aik?? Kata diet....

Abg: macam mana nak diet,bini abg dah masak sedap2.

Aku: ha..ye le tu..org diet ni kene la kuat iman..

Abg: *sengih* hehe..esoklah abg diet yang.. (continue makan)

Haha,tu la pekena tahai rebui asam2 pedas.Laki aku memang tak leh tahan dengan tu.Memang bertambah selera.Betul gak bak kata pepatah 'pikat suami dengan perutnya' eheh..nasib la selera laki aku ni jenis simple2 n senang2 je.Tapi ada gak favorit dia yang aku belum pernah try nak masak.Selalunya masakan mak aku.huhu.Sebab tu kalau terliur kitorang beli bahan2 then suruh mak aku masak.Antara yang menjadi favorit dia soto,mee rebus,nasi ayam dan kuih pau.huhu mak..rindu lak kat mak.Kejap lagi kite pi sana ye.....

Ok la..dah time nak siap2kan Hadif dah ni.Lepas tu packing barang2 Hadif.Hadif,kite pergi rumah nenek yee....hmm..planning petang karang nak bawa Hadif main playground kat pantai Muara.Tengok la kalau cuaca ok.Pantai Muara ni dekat jek dari rumah mak aku.Nanti lah aku tempek gambar2 pantai tu yek,tu pun kalau jadi pergi sana petang karang.



Saturday, October 17, 2009

Private blog

Aku sedih + hampa + kecewa sangat sebab ada sebahagian blog kat blog list aku tu tak dapat dibuka.Dah diprivatekan..apasal ek? Huhuhu..bosan arr..
Aku hanya dapat baca sebahagian cerita jer melalui blog update kat dashboard aku.Aku teringin sangat nak baca sepenuhnya.Sebab memang salah satu hobi aku adalah membaca.Blog2 tu lak memang dah jadi favorit aku,sebab tu lah aku sudi jadi follower.

Tapi sekarang dah tak dapat la nak buat blogwalking sepenuhnya.Nak minta invite tapi tak tau macam mana caranye.

Sudi2 la invite aku.. kesian la kat aku yang jauh dari seberang ni(chewahh macam la jauh sangat)hehehe.Tapi kalau tak sudi pun takpe laa,takkan nak paksa lak kan.Itu hak masing2.Mana la tau satu hari nanti aku pun tergerak hati nak memprivatekan blog aku ni.hmmm...Tapi tak mungkin la.Kalau nak buat private baik aku tulis jek cerita2 aku kat microsoft word then save.hehehe.Apadaaa...


Wednesday, October 14, 2009

Cerita hari ini

Wah tajuk bukan main lagi.Dah macam berita hari ini lak.haha.hmm..camne nak mule ek.Hari ni hari yang amat malang(pada mulanye) ye ke malang2 ada la 1 part tu jek yang part lain tu hehehe(gelak sebab ada la tu)

Awal pagi tadi memang nasib tak baik,bangun tidur je nak cuci muka,berus gigi apa la kan.sekali pusing kepala paip toing! Takde air.huh! Kat tempat aku ni bekalan air memang selalu putus sebab atas bukit kut.sebab tu lambat nak sampai.Nasib tak kene bayar bil air,kalau ada sure aku komplen kat jabatan air.Eheh.Then mula la episod aku merungut.ye la planning nak cuci baju,nak masak2 nak mandi.Terus takde mood.very da stress.Otak aku pun terus blank.sudahnye buat je kerje mengemas.

Jam 10 dah selesai episod mengemas,aku pun jenguk lah anak aku yang baru bangun tidur.siap jerit2 lagi,cari mama la tu.manja tul Hadif ni.Sekali tu tengok2 Hadif bukan setakat jerit je,dia siap merengek2.Aduh apa kene ngan anak aku ni.Laaaa... Hadif selesma! Huhu hidung dia macam tersumbat,sukar nak napas.So aku pam lubang hidung dia.very da nyum2.haha.Banyak hasil.yewww.So pagi tu Hadif tak mandi,aku lap je.Dah siap sapu minyak panas bagai,bagi susu then tidorkan.Tu pun susu tak habis,lately ni sukar nak bagi Hadif susu semenjak tumbuh mr.gigi yang 4 batang tu.Bagi susu bagai nak beperang,haha bayangkanlah.Nasib dia jenis kuat makan,huhu.Sebelum tu aku dah bagi dia ubat.Dos ciput jek,takut ada effect lak.Yang ciput tu pun dah buat dia ngantok berabis.So tidur la dia dengan nyenyaknye.

Image Hosted by ImageShack.us
Hadif sejuk arr mama...


Tunggu punya tunggu akhirnya beberapa minit lagi nak masuk jam 12 tengah hari.Try pusing kepala paip,wah dah buka! (macam tak pernah jumpa air jek)wakaka.So apalagi,aku terus mandi,badan pun dah peluh2.Apa taknye air cond tak on,sengaja sebab tak nak selesma Hadif melarat.Nanti makin teruk aku gak yang susah kan.
Siap mandi masak la apa yang patut menu tengah hari tadi simple jek ayam masak kicap dan sayur kailan.Tak yah spesel2 sangat,sebab yang makan pun dua orang je.hehe.

Okay la part tu kira orait lagi kan.Sambung lagi.Seterusnya aku buat la kerja cuci2 baju.Cucian aku yang pertama dan kedua,berjalan dengan lancar.Macam biasa la,masuk wash tub then spin tub.Tetiba cucian yang ketiga,aku masukkan la baju2 yang dah dicuci ke dalam spin tub then putar timer.Memula pusing laju makin lama makin slow.Slow dia bukan slow biasa,very da slowest.O my god! Apa kene ngan mesin aku ni.Rosak?! Dah mula panik.Huh,takkan lah.Mesin ni baru lagi.Aku beli bulan februari yang lepas.Aku switch off,on balik n try lagi.Uwaaa..still da same.Macam mana nak keringkan baju2 ni?sangat stressfull aku saat itu.Di tambah lak dengan Hadif yang teramat meragam hari ini gara2 mr.selesma dia tu.huhu.Ada dua bahagian cucian lagi yang nak dikeringkan.Aku mula la fikir macam2.Contohnya,malangnya nasib aku bulan ni.Dah la handfon aku rosak,network problem gara2 dihisap dengan rakusnya oleh anakku.huhu.Sekarang hanfon aku dah check in kat kedai handfon untuk direpair.Now washing machine aku lak buat perangai! Aku tetiba teringat masih ada waranty ke?,so cari kad waranty.yes! Masih waranty 12 months from purchase date.Aku beli 18hb feb.Ada tertera no phone.Hmm..nak call or tak.Ah tunggu huby je la,aku tak pandai part2 ni.Nanti lain lak yang aku bagitau(cakap je malas)ehehe.
So aku buat2 la cam takde apa2,bawa makan dulu.Tapi dalam otak tetap duk pikir tentang mesin jek.Siap makan konon2 nak drain out la air kat wash tub.Tengok2 apasal air ni tak turun2.check2 laaa! Bodoh + lembab + hampeh tul aku(before korang cakap baik ngaku dulu lalala)rupa2nye aku lupa nak turunkan drain hose! haa sekaligus buat aku terfikir pengering ni tak jalan sebab tu kut.check kat bawah spin tub,got it! Banyak air plus buih terstuck kat situ.waaaaa..*malu,tutup muka* haha.Aku pun jiruskan air kat spin tub,buang segala buih2 kat dalam.Dah rinse semua,ha ambik ko spin tub tu beputar dengan laju dan lancarnya.So bukan salah mesin la kan,tuan dia yang ala2 bodoh sikit lepas tu panik tak tentu pasal.wahaha.Nasib baik aku tak call repair service,kalau tak bayangkanlah.Tak pasal2 aku kene gelak siap kene sound lagi "cik,mesin ni tak rosak tapi cik lupa nak turunkan hose dia..bla bla bla" ha kan malu tu.camne nak cover tak kan aku cakap "eh,tadi dah turunkan.Tak tau la macam mane leh sangkut balik" wahaha boleh ke?

Image Hosted by ImageShack.us
hanya sebuah mesin yang tak bersalah!


So pengajaran dari cerita hari ini adalah jangan cepat panik,stress dan gelabah kalau ada masalah2.Relax.....ala2 iklan coklat kit-kat tu.kita hidup ni memang tak lepas dari dugaan.Tapi dugaan aku tu aku sendiri yang buat.hehehe.Lepas ni dah taubat dah before gune mesin wajib make sure turunkan drain hose dulu.ekeke.Hmmm,tak nak la cerita kat huby.kalau dia tau konfom aku kene gelak bukan nak kesian pun.Dah tau dah.Kecuali dia dah jenguk blog aku(huby aku rajin jenguk gak tym2 free)haha.Tak pe la,yang penting aku takkan bagitau dia indirectly!

Monday, October 12, 2009

Musim buah

Sekarang ni sana sini berlonggok orang jual buah2an tempatan.Bermacam jenis buah yang ada seperti durian,langsat,tarap,rambutan,kembayau dan banyak lagi.Bukan selalu tau dapat peluang makan bermacam jenis buah dalam 1 musim.Kena tunggu masa dan waktu musim itu tiba,contohnya macam durian takde la setiap bulan nak dapat kan.Biasanya hujung tahun baru la meriah ngan durian runtuh.hihihi.

Aku lak beruntung sangat sebab tak yah susah2 nak beli buah sebab boleh dapat free.Kelmarin kat rumah mak aku,sampai naik pening hidu bau buah.huhu.
Kitorang dapat banyak buah langsat dan tarap.Bakal tunang adik aku yang bagi,sebab family dia ada dusun buah kat kampung Lugu,daerah Tutong.Beruntung lah kan adik aku dapat bakal suami yang kaya buah.Tiap tahun boleh makan buah.wihihi.
Aku memang kenyang buah kat rumah mak aku,sampaikan perut aku pedih gara2 banyak makan.Ye la dah memang buah tempatan ni sejuk,ha ambik ko sampai hari ni perut aku rasa tak sedap.huhu.Bukan selalu dapat peluang macam ni.Tahun lepas tak berkesempatan pun,sebab aku berpantang.Tahun ni la aku nak balas dendam.

Antara buah yang aku bantai kelmarin durian putih,rambutan,langsat,tarap dan kembayau.Fuh dasyat tul kan.Dah jadi rojak buah2 tu dalam perut,mana tak sakit.huhu.
Okay la,ni aku letak gambar buah2 yang sempat aku snap.Except durian dan kembayau jek tak sempat.Dah habis baru ingat.haha.

Image Hosted by ImageShack.us
Buah langsat.Bakal tunang adik aku yang panjat sndiri pohon langsat tu.Nak ambil point bakal mak n pak mertua,kene berkorban tau.hahaha.

Image Hosted by ImageShack.us
Buah rambutan ni mak sedara aku yang bagi,diorang pun ada pohon rambutan sendiri.Seronokkan tak yah nak beli.


Image Hosted by ImageShack.us
ni lak buah tarap.Bakal tunang adik aku yang bagi gak.

Image Hosted by ImageShack.us

ni la rupa buah tarap yang dah pun dibuka kulitnya.sedap tau buah ni.manis2 gitu.paling sedap buat goreng(cucur)ala2 macam kite buat goreng pisang tu.Try la,rasa sekali nak lagi..ha,aku pun rasa2 nakkk lagiiii..very shedappp.macam tak puas2 je aku ni.hihihi.



P/s: Siapa2 yang 'ter'banyak makan buah tempatan tu,di rekomenkan minum air banyak2 hokay.Jangan follow mcam haku,sampai serak suara dah akibat terlalu fanatik nak melahap dan telan buah.huhu.


Thursday, October 8, 2009

Hadif 9 bulan

Ni la salah satu entry aku yang tertangguh.Sepatutnye aku post masa 3hb hari tu,tapi tak nak la kacau dulu entry untuk raya 2009 tu.Tak syok la pulak nanti kan.Hehe.

Cepat betul masa berlalu,macam tak percaya jek anak teruna aku dah pun berusia 9 bulan.Maknanye 3 bulan lagi genaplah usia dia 1 tahun.Alahai,macam tak puas je aku peluk2 dia tym masih baby,masa tu seronok je peluk dan cium dia.Sekarang ni,mak ai nak peluk kena kuat2 sebab dah pandai protes.Siap jerit2 lagi,lepas tu tampar2 muka aku dan abah dia ngan tangannya yang bolat itu.Huhu,very da noty kannn.

Okaylah apa pencapaian Hadif setakat ni ye.Hadif sekarang ni dah boleh duduk sendiri,letak je kat lantai.Dah pandai balancekan badan,kadang tym nak tumbang cepat2 je tangan hadif buat balancing.Ehehe.Tapi kekadang hadif sengaja tumbangkan badan,huhu macam semalam kepala hadif terhantuk.Agaknye hadif saja nak tarik perhatian mama.Mama lak leka je nengok tv huh.. Feel Guilty..So guilty.Sori ye sayang..

Image Hosted by ImageShack.us
sukanyeee Hadif dapat duduk kat atas meja nenek tu ye..Baik2 tau sayang jaga jatuh


Hadif dah pun ada 4 batang gigi,2 kat atas n 2 kat bawah.Janganlah try2 nak kacau part mulut dia,sure kene gigit.Sakittt.Huhu.Mama dia ni pun dah dua kali kene.Gara2 nak tengok mr.gigi Hadif tu.Hmm..Tang gigi atas tu macam gigi sponge bob la sayang.Apa kes tu?Hihihihi

Dah pandai pilih nak kat mama atau abah.Kalau abah takde,memang kat mama je yang lekat.Ha,sekali abah dia ada.Mama dia ni memang tak pandang pun(jeling je).Mama hulur tangan kunun2 nak dukung pun dia buat dek je.Jelez la mama macam ni,laaa..Kes jelez kat siapa ni.Jelez kat abah ke?Kat Hadif.Wehehehe..Takpe2 anak abah la katakan.

Lagi,kalau kite nyanyi .."if u happy n u know it clap ur hand" dengan cepatnye dia akan tepuk tangan.Hehe.Very da clever anak mama ni.Ni sebab hari2 hadif tengok kartun Barney,hadif banyak belajar dari sana.Gud anak mama.Kekadang ada masa hadif tak nak buat clap2 tu,dia duk tenung je sambil senyum2.Malas le tuuu.Takpe belajar pelan2 ye sayang.Tak leh la pandai terus nanti kene cop anak ajaib lak.Huehehe.

Hadif lum pandai merangkak lagi ler,tapi dah berkali kali dia try nak buat position merangkak.Lepas tu tak jadi,Hadif macam takut2 je nak buat.Hadif tak nak merangkak kut.Nak jalan terus agaknye,boleh mama kejar2 kan sayang.Tak pe la lambat atau cepat tak jadi masalah.Bagi mama yang penting hadif membesar ngan sempurna dan sehat.Syukur alhamdulilah.

Hadif Qusyairi 9 bulan yang lalu*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Image Hosted by ImageShack.us
fresh... n so fragile...

Hadif Qusyairi sekarang...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Image Hosted by ImageShack.us
gambar tebaru,aku snap malam tadi.Ehehe.Nampak teruna dah anak mama ni ngan fesen rambut ala2 askar.Abah dia la yang request ni.Layan je la.Ehe.


Wednesday, October 7, 2009

Al-kisah raya ke 3,4,5,6 & 7

Fuh tengok le topik entry aku kali ni.Sekaligus aku sapu.Hehe.Bukan apa,tak nak hutang2 cerita raya aku lagi.Lepas ni boleh lah update kisah lain.Ada entry yang tertangguh.Semata-mata nak siapkan al-kisah raya,so postponed la dulu yerk.

Raya ke-3
Huby aku dah mule kerja,so siang raya tu aku stay je la kat rumah.Dapat gak hadif rehat,makan,jam nyusu dan jam tidur dia pun teratur.Malamnye lak baru la aku beraya.Tu pun kat rumah tangah Salhah(akak mak aku)kat Lambak.Tak jauh dari rumah aku.
Lepas tu,konvoi ngan parents aku ke rumah mak usu(adik bapak aku) di perpindahan rimba.Destinasi terakhir ke mata-mata Gadong,rumah tangah Saiful aku(adik mak aku).
Lepas je dari sana kitorang terus balik.Kejap je kn,family aku terus le beraya ke rumah aku.Ha,lepas tu tak putus2 orang beraya ke rumah antaranya kawan2 aku,kawan2 huby aku,mak uda huby,tangah huby,sepupu huby dan adik huby.Ramai tul,sampai gelas belum sempat kering.Huhu.Meriah dan seronok tul.Maklum la baru pertama kali raya kat rumah sendiri.Huhu.

Raya ke-4
Beraya ke rumah tangah Hjh Aminah(akak mak aku).Dia mengadakan open house.Huby kerja,so aku ikut parents aku.
Meriah sangat.Semua family berkumpul.Havoc sungguh duk pot pet ngan sepupu2 yang dah lama tak jumpa.Menu pun sedap2 belaka ada lemang,rendang..Dan yang paling special sekali mee rebus singapore.Fuh! Favorit aku n huby tuuu.

Image Hosted by ImageShack.us
hadif kat rumah tangah Hjh Aminah


Malamnye lak aku dan huby di ajak beraya ke rumah boifren adik aku.Keluarga dia dah siap masak2 lagi,mulanye nak ajak family aku.Memandangkan diorang tak dapat pergi so kitorang la jadi wakil.
Jauh tul rumah dia,kat kampung Lugu daerah Tutong.
Lepas tu kitorang terus balik kat rumah mak aku.Bermalam kat sana sebab esok harinye kitorang mengadakan rumah terbuka.

Raya ke-5
kat rumah parents aku,mengadakan open house.Seawal jam 5 subuh dah bangun.Tolong mak aku siapkan makanan.Jam 9 pagi semua dah selesai.
Menu kitorang lak nasi,oyster masam manis,ayam mangga,daging kari,sayur campur,spaghetti dan bubur durian sebagai desert.
Langsung tak sempat nak snap gambar2 hari tu.Sibuk sangat layan tetamu yang datang.Ramai sangat.
Kitorang adakan openhouse dari siang sampai malam jam 10.Sebab siang hanya untuk family2 dan malamnye lak khas buat family besan2 parents aku.

Image Hosted by ImageShack.us
hadif dikerjakan oleh busu dia(adik lelaki aku yg bongsu).Tu topi busu dia la tu.Ehehe comel gak


Raya ke-6
keesokannya lak kitorang pi beraya kat jiran mak aku.Lepas tu kat rumah mamit huby(adik FIL aku)

Image Hosted by ImageShack.us
kat rumah mamit


lepas dari sana,terus balik.Sebab petang tu huby kerja.So aku pun stay je kat rumah.Kebetulan lak kawan2 aku dan sepupu aku
nak beraya ke rumah malamnye.

Raya ke-7
kebetulan hari raya ke tujuh tu hari ahad,kitorang pun pi ler beraya lagi.Memula pi rumah mertua adik aku kat Serasa.Ada open house kat sana.Lepas tu terus bawa parents aku beraya ke rumah mertua aku.Dekat je.Satu kampung ngan mertua adik aku.

Image Hosted by ImageShack.us
posing jap kat rumah mak aku sebelum nak pi beraya

Malam tu lak kitorang pi ke rumah tangah mizah(akak mak aku) dan mak usu aku.Rumah diorang dekat je ngan rumah mak aku.Lepas tu kitorang ke rumah boifren adik aku(bakal tunang,lupa nak bagitau)eheh.Kali ni ngan parents aku sekali.Ye la nak beramah mesra ngan bakal besan baru.Ehehe.
Then,terus ke rumah sepupu aku kat Flat Police Royal Guard.Selesai je sana pi rumah kawan aku Noy.Awal pagi dia dah sms bagitau dia adakan open house.Noy ni kawan aku semasa aku beranak hari tu.Kitorang bersebelahan katil.Sama2 c-zer,bezanya dia beranak awal 2 hari dari aku.Sampai sekarang masih contact.Seronok sangat dapat jumpa dia dan anak dia yang sebaya Hadif.Anak dia pun boboi gak.
Lepas tu kitorang pun terus balik.Hadif tidur jek sepanjang perjalanan balik.Letih betul anak aku tu.Huhu.

Akhirnye dah selesai pun al kisah raya aku ni.Ni kira macam cerita seminggu berhari raya la ni kan.Eheh.Hari raya seterusnye tak yah cerita la,sebab tu kire extra je.Kalau nak cerita semua memang tak habis.Ye la sebab sekarang ni pun masih raya lagi kan,still bulan syawal.Rumah aku pun masih raya lagi,sebab masih banyak kuih raya.Meh la datang.Hihihi.


Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.