Pages

My 3H

My 3H

Sunday, November 29, 2009

Kacau apa tu?

tekunnye dia nak connect2 hifi tu,mama ambik gambar pun tak perasan


amboi,siap duduk antara dua sujud lagi ek


Hmm ni la keje hadif,kalau mama dh sibuk kat dapur.kalau hadif diam2 tak nangis,tak jerit ka..tu maknenya ada la yg dibuatnye tu.mama pun sure la intai hadif,kut2 la dia kutip benda masuk mulut.tapi ni la hobi terbaru.dulu tengok je mama cucuk wayar altec lansing kat hifi,sekarang hadif pun dh pandai nak cucuk gak.tengok la kusyuk sungguh.

Apa la mama ni,hadif kan dh besar dh 10 bulan pun.3 hari lagi dh nak masuk 11 bulan,wah anak mama ni dh nak 1 tahun la sebulan lagi.huhu.cepatnye masa berlalu,dulu baby sekarang dh nak jadi toddler.

Lupa lak nak cerita milestone hadif sepanjang dia dh 10 bulan ni.apa ek progress hadif..hmm tak banyak gak la.hadif dah pas merangkak ngan lajunye,dah selalu ikut mama kedapur n kekadang merangkak ke depan pintu bilik mandi,duk tunggu mama siap.hehe.ingatkan dulu hadif takkan merangkak tapi mama silap rupenye hadif ada skip dia pandai niarap tapi tak berapa menjulur,dari niarap pandai duduk dulu lepas tu baru merangkak.mcm tebalik lak kan,biasa niarap then merangkak baru duduk.hehe.takpe la yg penting hadif boleh buat gak akhirnye.tak sabar nak tengok dia berjalan lak.

Dah pandai ikut arahan,kalau mama nyanyi lagu "geleng geleng kecapi"(lagu brunei) hadif ngan pantas buat geleng2 kepala..dh pandai bye2 n clap2 kalau dgr lagu "if u happy n u know it clap ur hand"(ni lama dh pandai) lepas tu buat 'mua bida' ni maksudnye buat muka hodoh.haha.
Gigi hadif lak ada 2 batang lagi nak menonjol,maknenye hadif bakal ada 6 batang gigi.huhu.

Lupe nak cerita lak masa mama baru2 pregnant hari tu hadif manja sangattttt! Tak boleh jauh ngan mama.mcm2 ragam hadif,sampai mama naik pening.lepas tu asyik nak menangis je.hadif jelez kut sebab ada adek kat perut mama ni.
Sekarang dah tak lagi,hadif dh jadi gud boi mcm dulu.dah tak manje2,tak nangis malah dah pandai bedikari main sorang2.nampak mama n abah je terus senyum2..u such a nice boy la cyg..mmuahz..nanti jadi abg yg baik k syg..

*esok anniverasy mama n babah 30 november, yang ke 2 tahun.alhamdulilah..."ya Allah,Kau berkatilah perhubungan suci kami ini,Kau panjangkanlah perjodohan kami ini hingga ke akhir hayat seperti mana yg Kau inginkan...amin..."

Hmm..apa yg special ek?ehe..last year babah bawa mama dinner kat restoran Aminah Arif,lepas tu bagi present 1 set jam tangan wif cincin.masa tu hadif masih 7 bulan dalan kandungan mama.tahun ni celebrate ngan hadif sekali la n adek lak 2 bulan dlm kandungan mama sekarang.hehe...insyaallah tahun dpn celebrate anniversary ber- 4 lak.

Tuesday, November 24, 2009

Hadif & majalah

Dah lama tak update blog.rasa malas lak sebab sibuk layan anak teruna aku yang sekarang ni dah makin lasak.semenjak dah pass merangkak habis 1 rumah dia geledah.tak cukup ngan bilik,dapur pun dia terjah gak.haha.
Satu je yang aku kene aler sgt2 dia merangkak sambil kutip benda.huhu.benda yg amat kecil pun dia leh nampak,bile dah lekat kat tangan terus masuk mulut..eyyy..bahaya tu cayang..sebab tu aku sentiasa sapu n mop lantai rumah untuk pastikan lantai bersih n selamat.huhu lotih jadinya.

Ni aku tempek aksi2 hadif yang sibuk nak baca/koyak majalah wanita aku.huhu.

wah,apa dalam tu ye,hadif nak tengok la


susahnye nak ambik,help la hadif ni mama


owh,ada majalah mama rupanye..nak tengok la best ke tak


Mama tengok la hadif dh pandai baca ni


Ewah2 kusyuknye anak aku ni baca,bijak betul anak mama ni,tapi majalah ni tak sesuai untuk hadif la cayang...so aku pun tukar la majalah tu ngan softbook dia...meh tengok apa yang jadi...


Alaa mama bagi softbook la pulak


Hmm..boring la buku ni mama.nak buku yg tadi la


Haa,dah dapat pun



Tengok la tu,hadif langsung tak minat ngan softbook dia tu.nak gak ngan majalah aku.bila dah dapat terus hepi siap senyum2 lagi,so aku rampas la.nanti koyak le cyg...

Hadif nak merajuk ni mama..uwaaa..



Uwaaa..mama jahat


Haha lama tu hadif buat merajuk macam tu,aku buat tak layan terus melalak..hehe..alalala bucuknye...sayang anak mama~


Friday, November 20, 2009

Sarapan sempoi



Ni je la menu sarapan aku pagi tadi,sempoi berabis...haha..malas nak fikirkan benda lain dah.yg penting perut terisi awal pagi.aku ni jarang sangat nak minum numan panas waktu pagi2,minum pun kalau huby dh pakse.tu pun dia yg buatkan.haha.

Kelmarin pun simple gak,aku juz ambik sarapan honey flakes cmpur dutch lady milk.elok gak la.sebab aku kategori yg tak gemar minum susu.so tym2 preggy ni molek beno lah ambik sarapan mcm tu.sedap gak.

Menu aku yg tadi tu ubi kentang goreng + telor ngan sos.minum lak peel fresh orange marigold.hehe.sangat sempoi kan.senang je babe nak buat sarapan kentang ni.ambik kentang,buang kulit.potong panjang2 pas tu goreng n toskan..then panaskan minyak,masukkan telur dan sos cili,masukkan kentang tadi.taruk gula n garam sikit,gaul la sampai sebati.walaaa dah selesai,sedap n amat mengenyangkan.kekadang aku wat minum petang kekadang malam.ikut selera nak makan.hihihi.tambah2 lak tym preggy ni aku tak berapa nak makan nasi,so sebagai ganti buat kentang ni.ok gak kan,sekurang2nye ada carbohydrate n protein.cheh dah belajar food n nutrition lak(dulu aku ambik subject ni kat sekolah menengah).hehe.

Wednesday, November 18, 2009

Tag-Baby related product

Dah lama tak buat tag kan..hari tu aku telah pun di tag oleh jiey(mama ian) dah lama tag ni tersimpan akibat kemalasanku nak on internet.huhuhu.

okaylah jom siapkan tag ni...


List 5 expensive baby-related product i don't regret buying.
(Definition of expensive is something priced 200 onwards)


1. Baby rocker- amat berguna tym hadif masih baby2 dulu.letak je dlm tu hadif akan tidur lama,kejut je boleh bounce.kaler dia hijau.mahal sebab boleh pakai sampai umur 2 thn,dia boleh transfer jadi seat.

2. PLaypen- sampai sekarang masih pakai.Hadif tidur dlm tu tiap2 malam

3. ---

4. ---

5. ---

List 5 cheap baby-related product worth buying.

(Definition of cheap is something priced 200 below)

1. Baby 1st stroller- beli yg murah je,sebab kecik n senang nak bawak.

2. Walker- memang worth sgt,hadif boleh explore 1 rumah n aku pun senang nak buat keje.yg paling penting senang nak bagi makan coz walker hadif ada stopper so tak dpt nak lari2 eheh.

3. Bottle n food warmer- hari2 gune utk panaskan bubur hadif,tym dlm pantang dulu gune utk panaskan bm.

4. Buaian- still gune sampai sekarang.if not hadif takkan tidur lama,tambah2 lak tym demam memang berbaloi nak kasi dia tidur dlm tu.

5. Diaper bag- Hadif ada 2 diaper bag,yg 1 besar boleh packing brg2 hadif tym balik kg.yg 1 lagi kecik je utk bawak tym pi klinik n pi jln2.


List 5 baby-related product i regret buying.

1. Baby-carrier (basket)- hadif ada yg brand mamalove.jarang nak gune sebab badan dia akan jadi agak melengkung dlm tu.sekarang dah simpan ka almari.

2. Baby carrier (pouch)- hadif tak nak masuk dalam tu,tak berapa selesa agaknye.hubby n intan pun tak suke sebab bahu jadi sengal,so lebih prefer pakai stroller.

3. Tollyjoy bottle warmer (carry)- jarang nak pakai sebab lebih suke bancuh susu terus.kdg2 simpan dlm tu susu kejap je panas.kecuali kalau nak jln dekat2 je baru gune.

4. Wide neck bottles- ada dua biji,belum pernah pakai pin.beli sebab cantik.tengok2 hadif reject ngan puting wide neck mayb dh terbiasa n selesa ngan puting pigeon.

5. Goldbug baby caps- langsung tak pakai sebab topi2 tu kecil sangat,ingatkan muat sebab hadif lahir kecik je.nyesal beli.mahal lak coz ada 3 caps dlm 1 paket tu.

Akhirnye dah selesai pun aku siapkan tag ni,agak susah gak nak pikir sebab aku tak banyak beli barangan baby,kalau penting n beguna baru tergopoh nak cari.ekekekeke.

So sekarang tiba lah masa aku nak tag korang k,sesiapa yg ada dlm list rajin2 lah buat ye...

  • sz Ira156 (mumy Elly)
  • kak intan (mumy Arissa)
  • kak ejja (mumy Elys)
  • Ain (mumy Ahnaf)
  • Zie (mumy Alya)
  • Nae (mumy Harraz)
  • Nadia (mumy Rania)
  • Kak Ziela (mumy Haziq)
  • Yongnoina (mumy Nabila)
  • kak Watie (mumy Aqil)
  • Ieda (mumy Arissa)
  • kak Munira (mumy Rayyan)
  • Eyna (mumy Alisya)
  • Chumel (mumy Alya)
  • Antz Ady (mumy Ayesha)
  • kak Ummi (mumy Irfan)





Friday, November 13, 2009

'Sesuatu itu'



Ingat tak entry aku hari tu,aku ada sebut 'sesuatu itu'..inilah yg aku maksudkan,alhamdulilah aku dah pregnant lagi,dh 6minggu sekarang ni.aku buat upt ni setelah lewat 4 hari,sepatut due peod 1hb hari tu.tapi tunggu punye tunggu tak pun menjelma.lepas tu breast aku rasa sakit je manjang huhu..sebab tu aku memang dh suspect yg aku dh pregnant.

Pagi,4hb tu dgn bismillah aku pun buat upt gune yg celup.dalam hati dh kata jgn le dua line.sebab masa tu aku memang tak ready lagi.pekara pertama yg aku fikirkan sebab aku lepas c-zer dan pekara kedua lak hadif masih kecil.tapi nasib tak menyebelahi, upt yg aku buat tu dgn cepat je naik 2 line.terang lak tu..huhu.mcm2 yg aku fikirkan masa tu.untuk memastikan aku pun try lagi buat upt yg drop,tu pun aku buat jam 9 malam.result positif gak.memang sah la tu kan.

Tapi sekarang ni,alhamdulilah.aku dah dapat menerima kenyataan.Allah dah tentukan rezeki buat aku.lambat atau cepat semua di tangan-Nya.malah aku dh tak sabar nak tunggu perut membesar dan tak sabar nak tengok anak kedua aku ni.harap2 dpt gegurl lak kali ni,kalau boboi pun alhamdulilah.ada lah teman hadif bergusti.ehehe.

Memandangkan aku dah positif pregnant,aku pun buat research kat internet berkaitan dgn pregnant selepas c-zer.alhamdulilah,takde apa2 yg perlu dirisaukan.ada 1 kes yg aku terbaca anak dia yg first bru 6 bulan(lahir czer)tapi dah pregnant 4 bulan,dah selamat lahir.
Lepas tu aku baca lak info tentang czer ni.jahitan czer akan kering setelah 2 minggu,kering sepenuhnya lak dlm masa 6 bulan.pregnant selepas czer yg belum smpai 1 tahun lak berkemungkinan akan diczer lagi sebab bahaya jika contraction berlaku,boleh menyebabkan pendarahan rahim.part ni,yg aku gerun sikit.sebab masih terbyg saat di czer dulu.huhu.tapi apa2 pun,aku akan reda je.yg penting aku dan baby yg bakal lahir selamat.

'ya Allah,kau permudahkanlah perjalanan kandunganku ini,semoga anak dalam kandunganku sehat dan sempurna,selamat hingga dia dilahirkan,amin ya rabbal al-amin'



Thursday, November 12, 2009

Tidur





Tengok la gaya anak aku ni tidur.ni kisah semalam la ni,entah kenapa la dia tak mau renggang langsung.aku alihkan pun,boleh lak dia balik semula tidur kat kaki aku ngan mata dia pejam,nangis2 lak tu.geram sangat.terpaksa lah aku tunggu sampai dia betul2 lena,huhu.

Sekarang ni makin menjadi jadi manja dia.nenek dia la jadi mangsa dukung dak bam bam ni.macam la badan dia tu ringan sangat.hehe.

*esok huby balik.horrayy.rindunye kat huby.tadi huby msg sekarang ni diorang dah otw ke airport Frankfurt menuju ke Singapore,delay 8 jam.lepas tu baru la terbang ke Brunei.

*tambahan lagi: sedih sangat tak jadi join cute baby costume contest yg dianjurkan oleh kak intan sebab tak jumpe costume yg sesuai untuk hadif.dah byk tempat cari.huhu.kak intan nanti buat contest lagi ye.insyaallah intan akan join.


Wednesday, November 11, 2009

Pau




Emmmm.. Teliur tak tengok kuih pau ni?hehe.pau ni homemade tau by my mother 's hand.sedap sangat,dijamin bersih dan yg penting halal.

Aku dah lama ngidam nak makan pau.akhirnya tercapai jua,hanya perlu beli ingredients, tak mahal yg perlu ada isi daging ayam,ubi kentang,yis,tepung..bahan lain yg dah sedia ada sos tiram,kicap,minyak masak(tak yah gune planta),bawang besar dan kertas minyak.

Aku pun dah terror nak buat pau ni,hanya perlu leperkn tepung taruk inti then cantumkn terus letak kertas minyak.hehe,tapi bab2 uli tepung dan buat inti tu belum mahir lagi la.nanti la nak belajar.

Puas sangat hari tu aku makan banyak.haha.kalau beli kedai dah bringgit2 tu.tu pun kekadang kurang sedap.eheh demand tul la.mesti la kan,kite beli pakai money.yg homemade ni kire ekonomi la kan,kalau yg readymade kat kedai tu hari2 beli eko-no-money la jawabnye.muahahaha.

Thursday, November 5, 2009

Hubbyku bertolak ke Jerman

Ramai yang tanya,apasal lama tak update?huhu.memang dah lama aku tinggalkan blog ni.sebab ada 'sesuatu' yg membuat aku jadi 'pemalas'.hmm..nanti lah aku bagitau apa 'sesuatu' itu okay.buat masa ni belum bersedia lagi nak umumkan.huhu.

Entry ni nak cerita pasal huby aku yg dah pun bertolak ke Jerman pada 3hb yg lepas.ngam2 hadif masuk 10 bulan.eheh.huby aku bersama seramai 36 orang,kesemuanya dari pancaragam ABDB(Angkatan Bersenjata Diraja Brunei)menyertai festival muzik yg dianjurkan oleh The Association of German Armed Forces.
Huby aku sebagai penyanyi utama.hehe.bangga ni bini dia ni.
Pancaragam ABDB ni bagi mewakili negara Brunei.antara negara2 yg turut serta ialah Bulgaria,Republik Czech,Belanda,Poland,Russia,Amerika Syarikat dan tuan rumah Jerman.

Jam 3ptg kitorang dh bertolak ke airport,dari rumah mak aku.tumpang kereta mak dan pa aku je.sebab kereta huby ditinggalkan dsana.aku pun akan stay kat rumah mak,sebab huby tak confident sangat kalau aku dan hadif je kat rumah.lagipun bukan lama sangat pun,hubby balik Brunei 13hb ni.

sempat posing dalam kereta(gambar kurang jelas sbb snap gune kamera depan hp)


Sampai je kat airport,belum ramai orang lagi.so ambil la peluang makan,minum n lepak2 kat jollibee(fast food).cuaca lak panas,memang haus sesangat.

ni la parents aku


adik aku yg bongsu,Wafi Izzuddin.


rupa budak yg macam keboringan tengok org asyik makan.hehe


cedap ye fries tu sayang,terus hilang boring


aku dan huby nak pose gak


salah satu menu kat Jollibee,Nancho Overload.menu baru,try2.sedap gak.dalam tu ada keropok nancho,fries,mushroom,beef,mustard n cheese.murah je B$3.25.yg lain tak sempat snap dah masuk dlm perot.ekeke.overall B$35 je.


Selesai je makan minum,kitorang pun turun.huby lak ada latihan penyerahan bendera.lama gak tunggu sampai hadif dh meragam sebab mengantuk.

akhirnya terlena gak kat nenek dia


mak aku dah surrender,sengal tgn dukung dak bam2 ni.so letak ler kat stroller dia.


adik aku wafi dan ummi(anak mak su aku)family mak su aku pun turut hadir ke airport gak.


Jam 6.30pm baru la huby berlepas.huhu.sedih gak tym tu,walaupun sekejap,tapi terasa gak sebab huby akan berada kat negeri org barat.jauh berbatu.

sebelum belepas,berbaris utk upacara penyerahan bendera.tetamu kehormat yg hadir adalah pemerintah ABDB Pehin Halbi.


huby sempat usap2 kepala anak kesayangan dia,tak cukup ngan tu dicium2 lagi sampai la dak tu terbangun tidur.


pose hadif n abah sebelum belayar.sama tak?hehe


Selesai je huby dan rombonganye berlepas masuk.kitorang pun balik.lenguh gak kaki sebab lama berdiri,nak duduk kerusi dah penuh.masuk kereta baru la lega.dalam perjalanan balik tu sempat gak singgah kedai jap,beli barang sikit.

hadif di umpan main kat milimewah.suke sgt dia,masukkan je syiling 50sen,bergoyang2 la hadif dlm tu.tu pun dia tak mau berhenti.nak main lagi.ehe.


Sampai je kat rumah mandikan hadif,lepas tu terus dia tidur.letih sgt la kut.nasib baik takde meragam cari abah dia.huhu.

Jam 9mlm,huby pun call.bagitau diorg dh sampai kat airport Singapore.untuk transit flight menuju ke Frankfurt.sempat la huby beli baju sejuk,complete ngan scarf2 sekali.jam 11.45pm huby call lagi,nak info yg diorang dh nak bertolak ke frankfurt.
Esoknye jam 1 tengahari,baru la huby call lagi,bagitau dia dah sampai kat Frankfurt.huhu.lama tul kan,12jam duk dlm flight.kat sana tak lama,sebab transit je.naik flight lagi untuk ke Berlin.jam 4pm bertolak.sampai kat sana jam 8.45pm.huby call bagitau diorang dh sampai kat Berlin dan terus disambut makan tenghari(kat sana siang huhu).huby ckp kat sana sejuk sebab musim salji.huhu.sonoknyer.lepas tu diorang di bawa melawat ke tempat2 yg penting dan ke tempat2 bershopping.Hari ni lak diorang akan buat latihan,rehearsal utk acara muzik festival tu.

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.