Pages

My 3H

My 3H

Tuesday, December 29, 2009

Dah 12 minggu (3 bulan)

12 weeks ultrasound(image from google)


3D image of 12 weeks fetus(image from google)


Alhamdulilah kandungan aku sekarang dh pun menjangkau ke usia 12 minggu lebih(3 bulan).bermakna tak lama lagi berakhirlah 1st trimester aku.bulan depan dh masuk 2nd trimester lak.

Kandungan kedua aku ni sama gak mcm masa mengandungkn hadif dlu.tak byk ragam,tak byk alahan n mabuk2.cume yg ni kerap sgt msuk angin n breast lak rasa sengal2 start dari awal preggy lagi.

Ni ada serba sedikit info tentang kandungan yg dh berusia 12 minggu...

-How Big is the Baby?:
At 12 weeks pregnant your baby is 2.2 inches long and weighs up to half an ounce!

-Your Baby's Growth and Development:
Your baby continues to grow and develop tremendously during pregnancy week 12. You'll be amazed at the pregnancy week by week changes that start occurring within your baby in the upcoming months. Your baby's genitals will start showing signs of being either male or female soon.
During pregnancy week 12, your baby's brain is starting to make hormones, and nerve cells are multiplyingat a rapid rate. Your baby may be sucking as early as this week, and your baby's kidneys may even be producing urine.
By pregnancy 12 weeks if you stimulate certain points of your uterus your baby may move in response, though you won't be able toactually feel your baby moving for another few weeks!

-Your Growth and Development:
You are growing and expanding! By the end of pregnancy week 12 your uterus will pop out of your pelvis, and appear just above the pubic bone. It will continue to grow into your abdomen. While it may take nine months for your uterus to grow large enough to hold your baby, it will return to its pre-pregnancy size just weeks after delivery!
Your uterus will also weigh more and more as your pregnancy at 12 weeks continues to progress.
By the end of your pregnancy your uterus will weigh up to 2 pounds, compared to 2.5 ounces prior to your pregnancy!

-Changes in You:
You might be noticing some skin changes during pregnancy 12 weeks. If you have a lot of freckles during pregnancy, they may start to darken after pregnancy week 12. Some women form a dark vertical line that runs the length of their abdomen during pregnancy. This is called the linea nigra. It usually appears sometime during the second trimester. It will gradually fade within a few weeks of delivery. The skin surrounding your nipples and areolas will likely darken as well.Other women have patches of brown skin that form on the face and neck. These are commonly referred to as the mask of pregnancy, and usually disappear completely or become lighter after you deliver.

Semoga kandungan kedua aku ni sehat sentiasa sehingga selamat dilahirkan.check up pertama aku lama lagi,pada 23 januari tahun dpn.huhu.sebab akhir daftar,ingatkan daftar terus check up mcm masa hadif dulu.rupanye dah berubah.

Ok lah,wait until my 1st check up nanti.aku akan update lagi ye.masa tu kandungan aku dah menjangkau 4 bulan.huhu dah besar tu.tak sabar lak nak rasa tendangan baby dalam perut aku ni.ehehe.

Sunday, December 27, 2009

Hadif swimming

Quack,quack,quack..berbunyi itikku...


hadif n abah,ada ke patut abah bawak hadif kat tempat kolam org dewasa.huhu.mama lak yg takut2,sbb kolam tu dalam sgt.even abah berdiri pun tak sampai


Ni la aktiviti mama,abah,hadif,babu eqah n amit(adik2 mama).kitorang pergi swimming kat kolam renang muara kem.seronok sgt.ni la first tym bawa hadif swimming.sbb hadif kan dh besar,tu yg berani bawa hadif.Swimming trunk hadif tu pun emergency mama beli.nampak beso kn.tak jumpa size hadif.takpe la boleh lama pakai.

Mula2 masukkan hadif dalam kolam tu hadif mcm bengang sikit siap peluk duck tu lagi.agaknye hadif tengah fikir apasal la tempat mandi hadif tu besar sgt,kat rumah kecik comel je kolam hadif.ehehe.lama2 baru la hadif panas.siap jerit2 lagi sambil tepuk2 air tu.



Mama pun join swimming gak,erkk.berendam je.sbb mama tak reti nak berenang.haha.buat malu je.
bukan main suke lagi hadif main air,pandai lak ayun2kan kaki mcm gaya berenang tu.ada gaya jd perenang anak mama ni nanti.eheh.

Lepas je selesai swimming tu masing2 dh lapar.buat2 salin baju kitorang pun sambil makan2 keropok2 n minum dulu buat alas perot.(gambar ada tapi tak dpt tempek coz berunsur 18sx muahaha)

Dah siap semua,kitorang pun pi melahap soto kat restoran berhampiran.rasa dia kureng laa,mahal lak tu.sodap lagi yg mak aku buat.tobat dh tak nak makan soto kat sana lagi..huhu.layanan pun kureng,mat indon tu mcm bengang je.dah tu ada hati lak nak ngorat adik pompuan aku.waduh2 kamu.

mana la soto ni lama nak sampai..lapar dh ni..


Punye la lama nak tunggu soto sampai,sampai abah sempat bawa hadif round2 luar pagar.sbb hadif dh merengek2.letih kut lepas swimming tadi.abah pun ambil peluang exercise katanye..ye la sebab dlm proses nak turunkan berat badan.hmm..tapi malam2 mcm2 lak di makannye.mama pun diam jek jeling2.hahaha.



Selesai je seisi melahap soto.kitorang terus balik rumah nenek hadif.nak mandikan hadif ngan air suam dulu then minum susu.lepas tu baru la kitorang balik rumah.mak long hadif pun ikut gak lepak kat rumah kite.seronok sgt,meriah rumah ngan sepupu2 hadif.lepas je dorg balik,terus sunyi.rasa boring lak tinggal mama ngan hadif je.sbb abah pi buat latihan koir untuk acara perpisahan pemerintah ABDB.

Memang have fun kite kemarin kn syg.next tym kite pi swimming lagi k.kite pergi ngan sepupu2 hadif lak.baru la happening.

Friday, December 25, 2009

Baby Koala

ee..eehh..apa ni nenek..hadif takot la.apasal tinggi sangat ni,amboi nini laki gelakkan hadif la pulak


wahh..sonok gak panjat2 pokok ni..toleh kiri~toleh kanan..


Hehe kesian anak mama ni,nini laki(atuk) la ni punye kerja suruh hadif panjat pokok mata kucing(pokok je buah takde,tak mau tumbuh2 dari dulu hehe)..tengok la hadif,mcm gayat je.maklum le,first tym panjat pokok.dah macam koala dh hadif ni duk peluk dahan pokok tu.hehe.

Pokok ni berdepanan ngan rumah nenek hadif.nenek hadif yg tanam dulu masa mama kecik2.dah tinggi pun.tengok la cucu dia dh jadi sasaran.haha.tunggu la hadif dh pandai panjat nanti gerenti pokok tu tempat hadif praktis panjat memanjat.bukan peluk dahan mcm tu..tu dh serupa macam koala la sayang...ehehe.

Nenek hadif lah tu yg duk gelar hadif koala,kekadang panda..sebab dlu hadif montel,tembam..mata lak besar n bulat.haha.kn dh ada gelaran..
Takpe la syg,kecik2 ni boleh la kene gelar apa ke..comei gak kan..jgn melekat sampai ke besar,sudah..hehe..

Saturday, December 19, 2009

cerita Hadif pasal burung

Hai semua..ini hadif tau.mama bagi chance utk hadif buat entry kali ni.hikhik.cian mama,mama moody cikit la hari ni.coz mama hadif tu menderita bengkak gusi.huhu tentu sakit kan.tapi mama tetap layan hadif ngan abah ngan penuh kasih sayang.

Ni hadif nak cete tentang tadi pagi.hadif,mama n abah pi lawat rumah baru nenek Saiful.before sampai sna.abah singgah kedai nak beli minuman sebab abah haus sgt,cuasa sekarang panas tau.

Nak tau tak kat sebelah kedai tu manyak sangat burung acang.hadif teruja sgt,smpai lonjak2.

mama,hadif nak bawa balik burung2 tu leh tak?



sonoknye kalau dpt main2 ngan burung2 tu kn mama




alaaa,tak aci laa abah syok sndiri kat luar


Abah cm phm2 je hadif nak join kat luar,abah terus keluarkan hadif dari kereta.sonok tau,tapi hadif sedih laa burung2 tu terbang jauh tak mau kawan ngan hadif.



kejarrrr....hikhik jht la abah hadif..cian kat burung2 tu baru je nak singgah,tapi sonok gak.hehe


Punye la asyik hadif ngan abah main2 ngan burung2 tu.sampai mama pun dh duk bising.sebab nenek dh sms,dia ingat kitorang tak jadi datang.hehe.
Hadif hepi sgt la hari ni,sbb jumpe mcm2 binatang.kat rumah nenek Saiful td hadif tengok hamster dan rabbit.comel sgt.tapi mama dh lupa nak snap gambar.sayang laa,mama janji ngan hadif next tym nak snap gambar hadif ngan hamster dan rabbit tu.

Okay la,hadif dh penat arr taip2 ni.hadif nak nenen n titon laa..papai ol.....

Thursday, December 17, 2009

Masuk bakul




Hehehe ni la akibatnye buat budak yg tak reti nak duduk diam.mama nak lipat baju pun tak senang,mana taknye baju yg dh siap lipat n susun.hadif tarik2,robohkan semule.geram sgt kat hadif.

Mama apalagi,baju2 yg ada dalam bakul mama keluarkan.then masukkan hadif dlm tu,nasib baik bakul tu besar.muat2 hadif dlm tu.mama ingatkan hadif akan nangis,tapi sebaliknye hadif laaagii suka..siap sengih2 gelak2 lagi dlm tu.

So mama pun,ambil la peluang siapkan kerja melipat.hadif lak duk diam dlm bakul tu sambil tengok kartun.hehe.bagus gak idea mama tu kan.
Hadif sekarang ni dh makin lasak,menjadi2 perangai noty boi tu.dh pandai paut n berdiri kat sofa,lepas tu berani lak nak lepas tangan.huhu.bahaya la kalau biar hadif sorang2.maunye hadif jatuh,benjol pale hadif nanti.huhu tapi tu la,anak2 yg dlm lingkungan umur mcm ni memang kene la jatuh n bangun.kalau tak diorang takkan berani mencuba.

Beberapa minggu lagi hadif dh nak setahun kn.mama tak sabar n teruja sgt nak tengok 1st step hadif berjalan.mama nak mama n abah org pertama yg tengok langkah hadif nanti.hehe.kalau lambat pun takpe la,sebab abah hadif pun dulu jenis lambat gak nak berjalan.abah hadif dulu bergerak ngan mengesot gune tangan n punggung.oppps....hmm..psssttt..hadif jgn bgtau abah tau yg mama bocorkan rahsia abah ni.muahahaha.

Friday, December 11, 2009

Picnic @ Hutan Simpanan Berakas







Ni la aktiviti family aku pada hari minggu yg lepas.kitorang adakan gathering,picnic di hutan simpanan berakas.bunyi mcm gerun la kn,tapi bukan le hutan tebal tu.ni mcm taman rekreasi.mcm2 ada kat situ.ada pantai,taman permainan,tower,tasik dan sbgnya.








Dh lama tak pergi kat situ,hadif pun 1st tym jejak tempat tu.sonok tul.kitorang adakn berbeque mcm2 ada,tongkeng ayam,ayam,sosej,ketam.then makan ala2 potluck.sbb masing2 bwa makanan.best sgt.
Sampai petang kitorang melepak kat sana,borak2 sambil mkn snack lagi.hadif pun sempat tidur.nyenyak je,sedap kut dbuai angin sepoi2 bahasa.



Kitorang balik dlm kul 4,tu pun sbb dh pakat ramai2 nak pi lawat rumah tangah Saiful(adik mak aku),baru pindah rumah kat kawasan Kiulap.huhu.cantik tul rumah dia.3 tingkat,ada kolam lak tu.best sgt.sempat la aku mandikan hadif kat rumah tangah Saiful,sbb lepas masuk hutan kan.tak elok la balik rumah terus mcm tu.alhamdulilah hadif tak meragam pun malam tu.

Lagipun mak aku dah sebut 1 words tu,ntah la ni mcm petua org tua2 ke apa.tym dh sampai kat hutan tu mak ckp mcm ni "dui..tempat hadif selalu main2 ni,tempat hadif rabah2 udah" translate..("alah,tempat hadif dh pernah main2 ni,tempat hadif dh pernah jatuh dah")
Aku pun dh phm,sbb dulu2 pun mak slalu ckp mcmtu kalau bawak kitorang pi 1 tempat yg belum pernah kitorang jejak masa kecil2 dulu.espicially tmpat yg ada kawasan hutan2.mak aku ckp pantang kalau masuk hutan jgn sesekali ckp baru pernah.contoh "hadif baru pernah ke tempat ni kan" haha..nasib aku tak lepas ckp.dalam hati jek.

So apa2 pun memang enjoy sgt aktiviti hari ahad tu.gathering family belah mak aku,dpt le borak2 jumpe cuzen yg dh lma tak bertemu.tu pun ramai lagi yg tak dpt dtg.

Wednesday, December 9, 2009

SICHIDA METHODS(copy & paste)

Hadif & mama


Dah lama tak update blog aku ni.tak tau la knape malas sgt nak update semenjak kebelakangan ni.huhu.bby dalam peyot ni kut buat aku malas nak on2 internet,nak suruh mama dia rehat2.eh ni pun kire rehat gak kan.hehehe.

ok lah kali ni juz nak sharing about shicida methods.ni juz copy n paste k..

Amat berguna utk parents2 n utk aku sendiri.dulu pernah terbaca article ni,tapi masa tu belum jadi mama lagi.ehe so sekarang dh boleh dh nak praktikkan.sbb tu la aku beria2 sgt nak copy kat blog,sbb nanti senang aku nak cari.insyaallah,akan dipraktikkan pada hadif n bakal adik hadif...

under Articles SHICIDA METHODS – JADIKAN ANAK PANDAI

Banyak cara untuk mendidik personaliti anak-anak.Ada menggunakan pelbagai kaedah dan pendekatan semata-mata mahu memberikan yang terbaik buat anak-anak.Salah satu teknik yang mula di pratikkan ialah SHICIDA METHODS,iaitu kaedah mendidik anak-anak berfikir menggunakan otak kanan yang diajar oleh orang Jepun.Ini kerana otak sebelah kanan lebih efektif berbanding otak kiri tetapi ia perlu dipraktikkan dengan lebih kerap untuk mengaktifkan penggunaannya.Kelas SHICIDA METHODS ada ditawarkan di sesetengah tempat disini, namun kosnya agak mahal berbanding kelas-kelas lain,malah tidak ramai ibu bapa khususnya orang Melayu mampu menghantar anak-anak mereka ke kelas sebegini.Disini disertakan serba sedikit kaedah SHICIDA METHODS untuk dipraktikkan oleh ibu bapa dalam membesarkan anak-anak.Kaedah ini boleh nampak kesannya dalam masa seminggu ia dipratikkan, namun bergantung kepada kebolehan dan keupayaan otak anak-anak anda menerimanya :

1). Sewaktu anak hendak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap padanya dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia,dia budak baik,dia anak soleh,dia budak kuat,dia budak pandai dan sebagainya sebab sewaktu tidur-tidur ayam itulah otak kanannya sedang bekerja manakala otak kiri sudah tidur.Tapi kena buat dengan seikhlas hati sebab kalau dalam keadaan marah,ia tidak menjadi.Kalau mereka sudah tidur,cuba ramas-ramas jari atau tangan dia atau picit-picitkan badannya supaya dia kembali dalam keadaan tidur-tidur ayam.Cuba pratikkan pada anak anda khususnya bagi mereka yang liat bangun pagi.Insya-Allah menjadi.

2). Mula guna kad untuk ajar anak anda.Ada peserta yang ajar ABC-Z guna kad dalam masa seminggu sahaja,lepas tu mereka sudah kenal semua huruf dan boleh eja perkataan yang pendek-pendek. Buat atau beli kad banyak-banyak dan tunjuk pada mereka cepat-cepat seperti a…..b….c….d . Insya-Allah mereka cepat tangkap sebab bila kita tunjuk laju-laju otak kanan dia akan bekerja keras untuk tangkap apa benda yang ditunjuk.Boleh juga buat atau beli kad 1,2,3 atau gambar-gambar tertentu .

3). Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan,jadi cuba ajar anak anda main tanah liat,main cat air ( water colour ) ,melukis,gunting kertas,origami dan sebagainya.Memang agak leceh dan kena kemas semula,tapi untuk kebaikan anak-anak apa salahnya berkorban sikit.Satu lagi cuba lukis gambar,contohnya rama-rama,tapi hanya sebelah badannya sahaja dan suruh anak-anak sambung lukis ikut apa yang anda lukis dibahagian satu lagi.Ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan.Tahukah anda kenapa orang Cina dan Jepun kebanyakkannya pandai-pandai ? Ini kerana mereka makan menggunakan kayu penyepit.Kayu penyepit mengaktifkan kerja tangan sekaligus membantu menggerakkan otak kanan.

4). Jangan marah-marah atau tengking anak sebab mereka boleh simpan semuanya dalam otak kiri.Kalau tanpa sengaja marah atau menengking mereka,kembali semula ke cara pertama dan minta maaf pada mereka dengan ikhlas.

5). Cuba bina daya imaginasi mereka dengan cara bercerita dan kemudian suruh mereka menyambung semula cerita tersebut.Walaupun cerita itu merapu pun tidak mengapa asalkan mereka punya inisiatif untuk berimaginasi.

6). Main teka-teki dengan mereka.Letakkan satu barang dalam kotak dan kemudian suruh mereka teka apakah barang tersebut.Untuk permulaan,berikan mereka pilihan untuk menggambarkan jenis barang dalam kotak terbabit seperti memberitahu warna,bunyi dan sebagainya.Lama- kelamaan mereka boleh bangunkan deria keenam ( Sixth Sense ) dengan menumpukan perhatian kepada benda yang berada dalamkotak terbabit.Ini semua adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan.Tapi ingat semua permainan yang hendak dilakukan itu hanya boleh dilakukan selama setengah jam sehari.Tidak perlu lama-lama kerana ia boleh menimbulkan rasa bosan.Sebelum lakukan semua kaedah ini,pastikan anda mempunyai masa yang benar-benar cukup.Pendekatan ini memerlukan keikhlasan dan kesunggguhan.

Dalam Islam sendiri pun menggalakkan ibu bapa bercakap dengan anak-anak ketika mereka mahu tidur kerana pada ketika itulah di antara waktu-waktu doa dimakbulkan. Seorang Kaunselor juga memberitahu,jangan suka menyebut JANGAN pada anak-anak kerana apa yang kita sebut itulah yang mereka ikut .Cuba ganti perkataan JANGAN dengan perkataan lain untuk menyampaikan maksud anda,misalnya – "Tolong senyap Along" berbanding "Along Jangan bising".

*dh tau dh,lepas ni aku kene ubah.dulu selalu sgt gune word JANGAN kat hadif.huhu.sbg contoh: "hadif jangan kacau tu..hadif jangan kutip benda masuk mulut...hadif jangan main hp mama.."

Huhu,so guilty i am.....so from now I must changes the word of JANGAN to TOLONG..

Hmm contoh.."hadif tolong kacau.." ehh?? Slh ni wei..muahaha.camne nak susun ayat dia ek..kalau ckp brunei senang je "hadif inda buleh kacau.." tapi words 'inda' tu meaning dia jangan gak..haha fening2..

Wednesday, December 2, 2009

Sedapnye Hadif tidur








Tengok la gaya hadif tido sekarang ni,kalau dulu tido ngan gaya telentang n mengiring.sekarang dah suke gaya niarap siap angkat bontot lagi.hehe.

Kalau tym abah pi keje malam,hadif akan tido ngan mama.kalau abah ada,hadif tido kat playpen kesayangan hadif tu.kalau kat playpen hadif melasak tido,takpe.mama tak kisah.hadif pasti selamat.tapi kalau tido sekatil ngan mama,tiap masa mama terbangun sebab hadif tido lasak sangat kekadang sampai berpindah kat bawah kaki mama,huhu.kalau mama lambat sedar sure hadif jatuh.mama tak mau la hadif jatuh lagi,dulu dah pernah.masa tu mama tak tau pun hadif dah pandai bergolek2.mama tinggal kejap,hadif dah ada kat bawah lantai.kesian hadif.nasib baik tak pape.

Bangun tido lak sekarang ni tak menentu,kdg hadif bangun awal kadang akhir.kalau dh bangun awal tu,memang mama dan abah jadi mangsa.hadif jerit2 nak keluar dari playpen.dah keluar terus kacau mama dan abah tido.korek2 mata,korek hidung ngan mulut.huhu.teruk tul.tak puas lagi,hadif tarik lak rambut mama.lepas tu pukul2 badan.kekadang mama sengaja tak layan,tengok2 hadif dh tido semula sebelah mama.rasa sayu lak tengok hadif tido,terus mama cium2 muke hadif.

nanti dah besar kalau hadif baca blog mama ni,tentu hadif senyum2 baca tentang perangai hadif ni kan.hehe.hadif akan tau betapa sayangnya mama n abah kat hadif.hadif lah putera sulung,pengikat kasih mama dan abah.begitu gak ngan bakal adik hadif nanti.

Mwahz mama sayang anak2 mama....

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.