Pages

My 3H

My 3H

Tuesday, December 21, 2010

Bengkak gusi..sakitttt...

Huwaaaaaaa.. gusi aku bengkak.. sakit gilerr weiiii.. semalam n pagi tdi ok2 jer..tup2 menjelang tgh hari tetibe jer gusi aku ni berdenyut2.. minggu2 yg lepas aku memang ada sakit gusi ni..tapi kejap2 hilang..sekarang dtg lagik, nampak gaya gigi bongsu aku ni nak tumbuh.. dah check mcm ada gigi baru nak tumbuh.. memang sakit ke ek? kalau gigi bongsu nak tumbuh? kalau betul la, cepat2 lah kau tumbuh wahai gigi..tak tahan aku dgn rasa mcm ni..aku sampai jadi moody..asyik nak marah jer.. sian anak aku ngan laki aku jadi mangsa kemarahan.uhuhuhu...

sekarang ni rasa berdenyut tu ada kurang sikit sebab lepas telan 2 bijik panadol.tak tau ler kot krg sakit semula..jgn ler membawa ke malam yer.. susah aku nak tido nanti.. tadi dh try petua2 yg aku google.. salah satunya kumur2 ngan air garam, aku bukan takat kumur2 siap tempek lagi garam tu kat gusi yg berdenyut tu..pedih gilerrr.. lepas tu aku try lak tumbuk kayu cengkih n tempek kat gusi.. ni lagi parah.. memang nampak kecut gusi aku tu tapi rasa berdenyut tu makin kuat makin sakitttt.. sampai aku tak dapat nak bukak mulut..nak cakap pun kene ketap bibir..nasib adik aku ada kat rumah aku waktu ni..leh la dia layan c hadif tu..huhu.. moga2 tak berlarutan la bengkak gusi aku ni.. sekarang ni yg aku harapkan hanyalah telan panadol, janji sakit tu berkurang kira okay laaa tu.. kang tak pasal2 aku moodyyyy je manjang....

Sunday, December 19, 2010

Sepupu baru aku

Representing sepupu baru aku yg lahir pada 17hb yg lepas..ni adalah anak ketiga dari uncle aku, tgh Azrin (adik mak aku)..alhamdulilah dah selamat pun mak ngah aku lahirkan baby comel ni..kulitnya putih banget..ye la dh mak ngan bapak dia pun kulit putih ala2 mat salleh..huhu adik beradik mak aku putih2..aku tak putih sebab ikut kulit ayah.. ceh apa pulak aku dah melalut ni..ehehe.. oh yer.. ini baby gurl tau..huhu jeles tul nengok org dpt baby gurl ni..dah lah cute bebenor..beray baby ni 2.36kg jek..comel kan, kurang lebih mcm berat Hadif dulu..kecik jer..

Nama baby ni lak belum tau lagi..abah dia cakap suprise..hukhukhuk nak surprise2 lagi yer..ehehe..tentu akak ngan abg dia org yg paling happy..ye la akak dia dh pun berusia 10 thn n abg dia lak dah 8 thun..bygkan lah jauh tul kan jarak diorang.. sure rumah diorang sekarang ni bertambah meriah ngan sora baby hihi.. apa2pun tahniah buat tgh Azrin n tgh Nadiah aku..buat mak ngah selamat berpantang yer..



huhu jgn tak tau..rambut baby ni kuning tau..bak rambut patung barbie..alahai.dh besar nanti gerenti cun melecun..ehehe..


beberapa jam selepas di lahirkan..sdg menikmati manisnya madu..semoga pertuturannya kelak yg baik2 belaka..aminnnn..

Friday, December 17, 2010

Dah 6 bulan


Alhamdulilah..hari ni tanggal 17hb baby hanif aku dh pun masuk ke usia 6 bulan..alahai tak terasa tul kan..kalau waktu mengandung dulu terasa mcm lama jer nak lahirkan baby..terasa letih je nak usung perut kasana kemari.. hmm dh 6 bulan ni makin2 manja c hanif ni tau.. dah tau nak mintak dukung,tak nak di letak lelama lam rocker atau walker..tak syok kot..paling syok kat tgn mama ler..huhu..ingat tak letih ke nak dukung dia ni,bukannya ringan..tambah2 lak hanif ni kalau kat tgn tak mau diam..suka buat mama dia pusing2..

Hmmm..hajat di hati nak tukar menu bubur hanif ler, tapi belum ada ke'rajinan' lagi..wakaka boleh ke ayat mcm ni,tak leh blah tul.. mama hanif ni memang ada sakit mls sikit..huhuhu.. setakat ni hanif masih lagi menikmati bubur kosong + susu formula dia (dumex dulac)..ok jer.. masih berselera dia makan..takut lak kang kalau aku tukar rasa dia mcm terkojut,so kene pelan2 ler jwbnnyer..oh yaa.. dh masuk 6 bulan ni..nampak gayanyer hanif kene try dumex next stage,iaitu dumex dupro.. abah dia lak pesan try tin kecil dulu..takot tak serasi..tul gak kan kang beli terus buat stok kalau tak serasi rugi byk tu.. setakat ni stok susu hanif utk 1 bulan ialah 2 tin besar (1.6kg) plus 1 tin sederhana besar (8o0gm)..hanif kuat minum banding hadif masa baby dulu.. hoho jgn tak tau aku dulu sampai bersilat nak bagi hadif habiskan susu.. tgh2 mlm lak aku terpaksa kejutkan dia tu pun kdg2 tak habis..beza ngan hanif ni..tym2 nak susu jer dia buat sound baik punya,siap pusing2 lagi kat katil..so aku dgn pantasnya on lampu kecil n bancuh susu dlm keadaan mamai..ahahaha.. tu la pengorbanan seorang ibu kan.. pengalaman yg berbeza2..

okay laa sampai sini dulu yer.. nanti2 kite citer lagi yer.. keadaan mata tak berapa mengizinkan..mcm kene gam..alasan ler tu padahal jeles tengok ketiga2 hero tercinta dah sedap di buai mimpi...uhuhuhu...

Monday, December 13, 2010

Hadif...Hadif

Tak lain tak bukan kali ni nak cite pasal abg hadif saja jer nak update entry..kang dtg penyakit malas kang berminggu2 aku tak buat entry..hihihi.. hmmm..budak ni dah semakin byk akal.. budak lelaki la katakan..huhu.. pagi tadi mcm biasa ler aku tengah sibuk2 kemas2 dapur..ruang tamu aku dh kemas baik punya.. dh sapu2 dh kemas2 brg mainan.. sekali aku keluar dapur..hah hambik ko dia selerak balik.. habis meja2 dia sorong..hairan gak kuat tul dia sorong dua buah meja tu..patot la bingit telinga aku..tak cukup ngan meja2 tu..dia angkut sekali tool box ngan bakul taruh atas meja..alahai.. super aktif.. lepas tu siapa yg letih? mama dia ni gak.. adoii tu lum lagi dak hanif besar mau roboh rumah nanti..



tengok ler buat muke innocent lagi.. hihi


Perangai terbaru lagi tym2 aku sibuk nak suap adik dia makan bubur.. dia pun sibok gak nak suapkan..sampai ngamuk2 dia nak pegang sudu..nak tak nak kene bagi gak..Hanif lak mcm ye ye jer buka mulut..tambah la abg tu dia suke hati..haha..

nasib baik adik dia tak termuntah..muahaha..

Friday, December 10, 2010

Puding hasil tgn encik suami



hihi.. jgn tak caye.. puding ni hasil buatan dari encik suami tau.. tak sangke tul aku yg suami aku pandai wat puding.. sedap giler.. tak tipu.. aku sorg pun leh habiskan, tapi kene berebut ngan Hadif dulu ler.. muahaha.. aku suke sebab tak terlalu manis..sdg2 jer.. cara buat pun senang.. hanya perlu roti marie perisa coklat, nestle cream, susu manis, buah peach n coklat rice.. itu jer..

mula2 campurkan nestle cream ngan susu manis.. lepas tu tuang sikit2 dlm container, susun roti marie d atas.. tuang lagi cream tadi..lapis lagi ngan susunan roti marie.. ulang sehingga cream mencukupi..jgn habiskan yer.. last sekali susun buah peach kat atas.. kemudian taburkan coklat rice.. senang je kan.. biarkan beberapa minit supaya roti marie mengembang..lepas tu letak dlm peti sejuk, dh sejuk boleh la d ngap.. sedap di mkn sejuk2..hihihi

Thursday, December 9, 2010

Bukan malas, tapi takde mood

Salam semua.. huhu dh dekat 3 minggu blog aku ni tak ber update.. sebenarnye aku bukan malas cuma takde mood nak buat entry baru semenjak template blog aku rosak hari tu.. huhuhu.. lepas tu mula la aku buat projek mencari dan terus mencari template baru.. save,tukar,save lagi,tukar lagi.. sampai akhirnya terjumpa yg ni.. hmm ok lah kan.. cantik tak? korg kene ckp cantik yer.. kang aku merajuk kang.. muahahaha..

hmm.. nak tau perkabaran tentang Hadif n Hanif? alhamdulilah hero2 aku tu dlm keadaan sehat2 aje.. tambah2 c Hadif semakin banyak akal wooo.. naik pening aku layan kerenah dia, skang ni dh pandai nak ngamuk2 bentak2 kalau tak dpt mende yg dia mintak..hadoiii..hobi baru lak suke sgt ngan mainan yg berunsurkan ABC.. selalu kalau pi kedai mainan..byk mainan yg berlonggok n yg n yg best2 langsung dia tak amik.. sekali nampak permainan alphabet terus sambar bagi kat abah dia..maksud nak suruh bayar le tu.. alhamdulilah moga2 Hadif cepat belajar.. abah dia pun dh belikan mainan laptop alphabet buat dia..huhu.. budak skang ni beruntung sungguh kannn..

tentang Hanif lak.. dah semakin bijak.. hoho.. bertambah2 manja lagi.. pantang nampak aku lalu lintas depan dia mula lah meraung mintak dukung, kadang sampai aku terpaksa jln slow2 n sembunyi2..kdg tak berjaya jugak, tu yg buat kerja seharian aku delay asyik nak layan budak manje tu..milestone Hanif lak semenjak dh 5 bulan ni.. dah pandai meniarap dgn jayanye, tapi lum boleh melungsur ke depan lagi..dh pandai main bubbling..ketawa terbahak2..dh kenal suara aku.. skang ni hobi tidur meniarap, dah start makan bubur nasi..aku campu ngan ubi kentang, blend dan campur ngan formula milk dia.. kuat mkn tau..1 mangkuk cepat jer habis..alhamdulilah seronok jer tengok anak mkn hasil air tgn sendiri kan..dh tepat 6 bulan nanti baru lah tukar menu sikit..hihihi..

okaylah.. dh lewat dh ni.. mls dh nak celoteh panjang2.. meh aku tempek gambo dak berdua ni yer..


Hadif sdg naya adik dia..haha sampai teliur c Hanif tengok abg dia mkn keropok..tunggu la dh besar nanti ye cyg..

Hanif sdg buat bubbling..habis basah..

Abg Hadif ngan lappy dia..jom bermain sambil belajar ;)


mcm nak sama besar je kan.. hihihi


duduk diam2 kat situ yer..

Friday, November 12, 2010

Mari vote utk Hanif ;D


Teman2 semua.. baby hanif ada join contest tau.. so apa lagi mari ler tolong vote ramai2 hihi.. contest dbuat oleh kiddostore Brunei..gambar d atas adalah gambar yg di petaruhkan..comei tak.. hihi.. so kalau nak vote sila klik sini yer.. senang jer hanya perlu click butang like!

Saturday, November 6, 2010

Alhamdulilah rezeki anak

Alhamdulilah.. Kalau sudah rezeki anak tidak akan kemana... Baby Hanif salah seorang baby terpilih yg akan menerima kurnia anugeraha peribadi dari Kebawah Duli Yg Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Saleha.. Semua baby di Brunei yg lahir mulai dari 7hb oktober 2009 sehingga 7hb oktober 2010 dikehendaki mendaftar ke pejabat daerah masing2 utk menerima anugeraha tersebut..insyaallah Hanif akan menerima wang sejumlah BND 1k pada esok hari..yg d adakan di Istana Nurul Iman..alhamdulilah leh la buat simpanan utk dia.. Huhu.. Bedebor aku nasib suami mesti ikut gak besok..
Semestinya semuanya kelam kabut nak uruskan itu ini..mule2 kene mintak gambar ukuran pasport baby,lepas tu salinan surat beranak.. Hari ni lak ambil kupon pass utk di bawa ke istana esok..

Esok lak kene awal bangun..sebab kene bekumpul jam 6.30 pagi di pejabat daerah..utk naik bas khas ke istana.. Ada yg ckp mesti bawak baby,ada yg ckp tak bawak pun boleh..tu yg aku masih berkira2 ni nak bawak atau tak..huhu..harap2 tak di pakse.sebab kesian lak nak bawa,gerenti lama tunggu giliran nanti..takot lak hanif meragam nak tido,nak susu..mana nak salin pampers lagi.. Tambah2 lak kene pakai baju kurung dan kasut..bygkanlah dukung anak bejam2 nanti..sengal weiii... Ko bygkan je yg menerima nanti sampai 3ribu lebih.. Lama tuu..

Apa2 pun besok le aku update citer lagi yek.. Sekarang ni nak siap2 nak pi cari kasut..huhu.. Tu la aku jenis tak suke pakai kasut..yg ado sandel biasa jer sebab bagi aku tu yg selesa..ekeke...

Thursday, November 4, 2010

Baby vitoria



Entry kali ini aku ingin teringin sekali berkongsi kisah realiti yg amat menakjubkan..benar2 miracle..fuhhh.. Aku terjumpa blog ni tika mengoogle..chess ayat apa la yg aku bikin ni..hehehe..

Siapa sangka..seorang baby yg mempunyai simptom anenchepaly ini masih mampu hidup hingga kini..yg di duga tidak akan hidup lama kerna keadaannya yg lahir tanpa tempurung kepala
.. Ketika dlm kandungan ibunya selama 12 minggu,bru lh dpt detect yg baby ni anenchepaly..setentunya la si ibu d bagi pilihan smada ingin meneruskan kandungan atau menggugurkannya..namun jiwa si ibu begitu kental..kerana rasa kasih dan sayangnya pada si anak dlm kandungan..lalu si ibu menjga kandungan sehingga 38 minggu,dan melahirkan babynya yg diberi nama vitoria ini secara ceaser..

Ok lah mls nak cerita pnjg.. Korang boleh layari blog ibu vitoria ni..kalau nak tahu cerita lebih lanjut serta nengok gambar2 baby miracle ni.. Klik kat sini yer...

Monday, November 1, 2010

Beautiful blogger award



Tak sedar2 rupanya aku dah kene tag oleh kina..hihi.. tu la akibat mls nak buka blog..huhuhu..happynyer aku dpt award lagi..leh la aku tempek kat bwh lepas ni utk tambah koleksi.. hihihi..

ok laa. meh siapkan tag ni yer.. ada soalan2 yg perlu di jwb..hihi.. senang jer..


I. Thank the person who gave you this award

* terima kasih byk2 yer kina kerna dh sudi tag n bagi award ni..hihi


II. Tag to 15 awesome

* huhu banyaknyer.. so aku tag je la sapa2 yg ada dlm blog aku ni yer.. kalau sudi sila amik n siapkan tag ni hokeyy...

sis ira
zie fauzi
kak ziela
antz
okid
jie
g.ban
chumel
kak intan
ain
eyna
noina
kak swetsal
mummyar
kak munirah


III. Tell 7 things about yourself

* aduhh..apa ekk..hentam je la..ekekeke

- suka berkawan
- agak peramah la sikit hihi
- suka shopping brg anak2
- pantang di tuduh sesuka hati
- pagi2 layan fb
- sgt gemar kemas rumah
- seorang yg penyayang walau agak garang sikit

apasal 7 jer byk lagi nak bagitau ni..muahaha.. ;p


Sunday, October 24, 2010

Two tigers hehe

Yuhuuuu.. Dh lama tak bersiaran.. Dah tau dah alasan apa.. Malas + letih..huhu sah2 le bukan blogger tegar, letih woo dah ada dua anak ni,tekejar2 daku nak uruskan diorg..haha.. Ni pun nak update pasal hadif n hanif je.. Dh lama tak tempek gmbar diorg kan.. Hanif sekrg dh pun berusia 4 bulan, cpt tul masa berlalu, dh besar dh baby aku ni..

So tak yah taip pjg2 jom cuci mata tengok dua budak rimau ni.. *akibat berangan nak dpt anak kembar,kembar lain tahun pun jadik laa ehehe*.. Tu yg skang ni aku minat sgt beli baju yg sama, nasib bdn hanif ni besar..byk gak size yg aku dpt..baju rimau ni pun aku beli secara online..ala yg pemes skang ni baby gap pj's tu hehehe.. Nanti2 la aku tempek gambo2 diorg yg lain k..








Kalau tengok daru gambar2 tu ,cm tenang je kan.. Jgn tak tau naik berpeluh aku nak amik gambo dua beradik ni.. Paling payah nak suruh hadif duk diam..hanif ok2 jer, aku gayakan mcm mana pun dia tetap ikut perintah muahaha.. Tengok le bulan2 akan dtg sah2 mcm abg dia gak..hihihi..

Monday, October 4, 2010

Tukang kutip botol susu

Sekarang ni Hadif dah pandai ikut arahan..apa yg kite suruh ngan pantasnya dia bertindak..hehe..tapi kekadang dia blur gak..aku tunjuk benda yg dekat dia buat tak nampak..lepas tu sengih2..mcm sengaja je.misalnya tadi aku mintak dia ambik kutip tisu yg kat lantai..memang dekat je ngan kaki dia..aku tunjuk ulang2 dia senyum jek padahal dia dah nampak tisu tu..alih2 dia pi lari ke bilik amik benda lain then bagi kat aku..lepas aku dah buat tak peduli, baru la terhegeh2 amik tisu tadi..takkan tu kes naya mama tu namanye..haha..tak la Hadif nak gurau ngan mama je kan..huhu..nakal sungguh kamu wahai Hadif...

Mende baru yg jadi hobi Hadif lak sekarang ni ialah kutip botol susu..haha..lawak je bunyik dia kan.. Tapi memang betul.. hadif sekarang ni habis je 1 botol susu terus baling.. Sampai aku pun tak larat nak kutip..kadang sampai tergolek bawah sofa..aku pun 2x5 je kekadang lepas jek bagi Hanif susu main letak je..konon nanti2 la kutip n kumpul sekaligus cuci semua..aku letak tak nentu ada kat meja,atas speaker, kat rocker..ni sebab nak rush la..lepas dh burppkan..dodoi2 jap si Hanif tu sampai lena terus sambung buat keja lain..
Haaa.. Sekarang ni keje aku jadi mudah..dah ada tukang kutip botol susu..muahaha..beruntung aku, anak sendiri jadi tukang kutip..Tapi yg part2 nyorok bawah kerusi tu dia belum pass lagi..harus la dia nangis mintak aku amikkan..nak tak nak aku kene la nyorok gak,tak mau la biar botol tu lelama kat situ..Hadif memang suke buat mama dia ni banyak keje kan,sudah2 la main baling botol tu..huhu..untung badan aku kecik,ngam2 je..wakaka..

chakkkk! Amboi2 sampai penuh tangan nak kutip botol susu sendiri ngan botol susu adik tu, siap buat muka comel lagi..ala2 nak amik gambar untuk iklan botol susu la pulak hihihi..


lepas dah siap kutip semua botol susu tu Hadif letak ler kat 1 meja..clever boy! Mcm tu la boleh tolong mama..ringan gak keje mama sikit kan sayang..


Tak terasa tul la kan kemarin 3hb Hadif dah pun berusia 1 tahun 9 bulan..huhu..cepatnye anak aku ni membesar..mcm baru je aku ngandungkan dia,lahirkan dia n jaga dia..lagi 3 bulan Hadif akan menjangkau ke usia 2 tahun..seriusss mcm tak caye je anak sulung aku ni dah besar..
Sebenarnya memang tak sabar pun nak tunggu diorang membesar..tahun depan leh la aku belikan diorang baju yg sama,sebab aku gerenti raya tahun depan size badan diorang mesti lebih kurang jer besar..lepas tu boleh la aku berangan mcm dpt anak kembar..hihihi..bestnyerrr...

Sunday, October 3, 2010

Karaoke ngan grandma

Wah wahhh.. Hadif bukan main lagi tau karaoke ngan nenek dia.. Ni tym kite lepak2 kat rumah mak..saje2 buang masa lepas pi beraya..konon pi kejap je nak mandikan anak2..tup2 sampai ke malam lak kite kat sana..encik huby pun sempat buat taik mata..muahaha..

Petang2 tu takde org yg beraya kat rumah mak..so pe lagi kitorang balun la pasang karaoke..aku pun turut munyumbangkan suara..dah lama tak test vokal..padahal kat rumah aku pun ada set karaoke..tapi tu la susah nak on bile dah ada Hanif..kesian ke kan kalau baby dengar bunyik bising2 ni..tak pasal2 lak kang telinga dia berdengung..keh3..

Hadif berduet ngan grandma dia..nampak real je kan haha..lagu apa ntah..


amboi.. Ni dah hafal lirik ni siap pusing kebelakang lagi..mama pun kalah ni..tengok muka stim tu mcm ye ye je tengah menghayati lagu..


Ada chance nak jadi penyanyi tak Hadif tu? haha..jgn la yer nak..kalau jadi penyanyi nasyid boleh je dan yg lebih penting Hadif mesti pandai mengaji dan pandai meng'Azan..sejuk perut mama.. Aminnnn...

Monday, September 27, 2010

Cerita pasal raya

Salam semua..fuyoo dh lama blog aku tak update,lately ni rasa mls nak menaip.cerita byk tapi nak karang tu yg agak2 'm' ckit.hihi..tapi ada ke yg kisah kalau blog aku ni tak update??huahuahua..
Okaylah aku pun nak cerita pasal raya tahun ni,aku buat yg ringkas je la yer..

Raya ke 1: Semua adik beradik,ipar2 n anak2 buah berkumpul kat rumah mak bapak.mcm biasa lah bersalaman minta ampun maaf n collect duit raya hihi,syahdu je waktu tu memang mengalir airmata.uwaaa..pagi tu mak jamu kite ngan mee hoon goreng,ayam goreng,nasi impit ngan kuah kacang.semua sedap..dh selesai kite pun pi konvoi ke rumah nenek di daerah Belait n Tutong.prjalanan yg amat jauh.nasib anak2 tak byk ragam.lepas tu kite pi ke rumah pak ngah di Lamunin n ke rumah mak ngah di Lambak dia buat openhouse hari tu...

Raya ke 2: Encik suami ada seisi berziarah ngan kerabat Di-Raja pagi tu.so aku ngan anak2 rehat je kat rumah,ptg kite pi beraya ke rumah akak aku ngan adik ipar aku,pas tu pi ke rumah mertua ngan pak sedara suami aku.dh selesai kite pi rumah mak nak tolong mak siapkan apa yg patot sbb esoknya kite nak buat rumah terbuka..

Raya ke 3: pagi2 kelam kabut siapkan anak2.hajat nak awal dtg tapi terlewat gak.huhu.nasib belum ada tetamu yg dtg.meriah le sgt rumah mak hari tu,tak putus2 yg dtg.menu kite hari tu mee rebus kuah ubi manis,nasi putih,daging msk kari,ayam masak merah,telur kuah kacang n pajeri nenas..semua shedapp.terutama mee rebus tu memang favorit aku ngan suami.hihi.

Raya ke 4: Aku wat mkn2 sikit kat rumah aku.1st tym buat ni,memang kelam kabut sikit.yela mana nak uruskan anak,nak cuci pinggan lagi.huhu,nasib suami aku ringan tgn,dia yg byk buat keje.hihi.meriah sgt rumah aku hari tu.menu aku simple jer nasi ayam ngan satay (satay tempah jer) nasi ayam lak aku mintak mak masakkan.sedap giler,ramai yg dok puji.mak aku msk dua trip tu pun tak cukup,huhu.ada yg lewat dtg tak sempat mkn,dah habis.bygkan je la hari tu sampai jam 12mlm tetamu dtg.mana nak cukup kan.apa2 pun memang best walau trsgt letih.

Raya ke 5: kite pi beraya..konvoi ngan mak.memula pi rumah adik aku n pak sedara suami aku..pas tu rumah pak ngah ngan rumah mak su..

Raya ke 6: Mak ngah aku buat openhouse sbelah ptg(adik beradik mak aku ramai tau tu yg byk mak ngah huhu) tapi kite agak lewat dtg sebab aku ada appointment klinik ptg tu.lepas dari openhouse tu suami ajak pi beraya ke rumah mak uda dia lak.sbelah mlm lak stay kat rumah je sbab kwn2 nak dtg beraya..

Raya ke 7: Kite pi rumah Sepupu aku kat kg Bebatik,dia adakan rumah terbuka..lepas tu dh tak tau nak pi mana suami ajak pi jln2 mall Gadong lak.hihi.cuci mata syiok gak,mcm dh lama tak round2 sana.

Raya ke 8: Ada 3 buah rumah yg buat rumah terbuka.kenyang giler aku waktu tu.sampai dh tak larat nak mkn kat rumah yg last.huhu.rumah pertama rumah sepupu aku kat kg.Masin.kedua rumah pak ngah aku kat Kiarong..last sekali rumah sepupu aku kat Perpindahan Lambak..

Raya ke 9: pi beraya sambil lepak kat rumah mak su aku..dia jamu kiter ngan nasi lemak..sedap giler..memang dh lama aku idam2 nak mkn nasi lemak dia tu..aku mkn dua round..hihi..mlm tu lak rehat2 je kat rumah mak,nak mandikan anak2 sebelum balik rumah..

Aku cerita sampai raya ke 9 ni ja le yerk.. Yg selebihnya dah tak gi mana2 dah..ada la gak tu pun kat rumah pak sedara suami aku,dia wat rumah terbuka gak.tak ingat raya keberapa dah..hihi..

*maaf yer gambar raya takde huhu..tahun ni memang tak sempat2 nak amik gambar..ye la kan susah nak pegang camera bile ada baby ni..sedihnyer gambar kite sekeluarga pun takdo..huhu..harap2 tahun depan dapat amik gambar semua,tak pun kite pi amik gambar kat studio je la yerr*

Sunday, September 12, 2010

Salam Aidilfitri



Salam Aidilfitri buat semua.. Ampun dan maaf di pinta jika ada salah silap dan terkasar bahasa..

Tuesday, August 31, 2010

Perangai

Ni laa perangai aku yg tak boleh hilang..macam dulu gak..waktu2 Hadif masih baby, memang tak boleh nak tahan diri dari membeli barangan baby..sampai kdg2 terfikir gak perlu kah semua ni, nak ke baby pakai mende ni, nanti kalau tak pakai nak simpan kat mana.. hak eleh tu semua fikiran kosong jer, memang tak jalan..bagi aku kalau aku dah minat sangat ngan mende tu aku mesti dapatkan , mesti beli gak (semua depends pada isi dlm purse aku yer muahaha) penyakit aku ni pelik..kalau aku tak sampai atau tak jadik beli mende tu dan aku dah terminat..maka sepanjang hari, sepanjang masa aku akan fikir mende tuuuuuu jeeeee..sampai tak leh nak tidor, mula la fikir macam2 takut mende tu dh kene beli,pada masa yg sama takut mende tu dah habis stok..lepas tu mula lah ngadu kat encik hubby..korang jgn tak tau laki aku memang dah masak ngan perangai aku yg satu ni..nasib la laki aku ni penyabar..dia selalu ckp mcmni "tu laa sape suruh tak beli terus je tadi..ni dah meracau tak tentu hala dah mcm kucing hilang anak lak..okay la esok kite pi sana semula" chewahhh baik tul laki aku kan(baik puji laki sendiri yer, sape lagi nak puji kalau bukan istri dia kan kan kan) walaupun ayat dia mcm nak buat aku geram je..ekekeke..takpe2 yg penting jadik..

So sekarang ni dah jadi pengajaran aku..kalau aku dah ternampak mende yg aku berkenan, aku tak nak lengah2 dah aku mesti beli on the spot..yg pelik tu kdg aku boleh gak tahan diri dari beli..bukan apa aku sebenarnya nak bagi ruang utk berfikir semasak2nya betul ke mende tu berguna..so bila otak dah kata yesss, terus locked memori..sampai je kedai tu dah tak fikir panjang terus rembat..haha..tu pun tak leh la nak fikir lama2 takut dah habis..muahaha masih ada perangai buruk aku kat situ ye.. kali ni tak lain tak bukan mesti la barangan si Hanif kan..barangan baby memang comel2, cun2..tu yg aku tak tahan tu..


Hari tu gi kat Utama Grand Mall Gadong, ternampak le dua mende ni..okay laa perangai baik aku..haha..aku tak beli trus mende ni, but aku pasang target..kalau dah tak mau hilang dari memori aku..apalagi gi sana semula trus beli, tu pun dgn alasan yg kukuh..yg beg warna warni tu tempat simpan botol susu jenama lucky baby.berkenan sebab comel, senang nak bawa..nak gantung kat stroller pun boleh..beli sebab senang bawa tym raya nanti, bancuh je susu pns2 taruk dlm tu..boleh tahan sampai 3-4 jam..boleh simpan botol Hadif gak..so kalau turun rumah orang angkut je beg ni..so easy..hihi..harga dia $12.90 je..

yg kat bawah tu lak set puting avent..dh mcm2 puting aku sumbat kat mulut hanif tu dari jenama nuk, chicco n anakku..semua tak berkenan di hati aku..membazir je kan..semua tu dah simpan dlm laci..huhu..so yg ni ok,confirm pakai puting avent je, Hanif pun nampak selesa..sumbat je terus tidor..murah je sebab ada promosi 2 biji puting dan free clip puting..hanya $9.90..kalau rege biasa $13.90..jauh murah kan..

Yang ni lak pilihan laki aku..memang takde pilihan lain pun yg ada biru n pink jer..mesti la amik yg biru kan..hihi..ohh yee semua baju ni 1 set tau..ada 2 romper, 1 overall, 1 seluar, topi dan bib..dan aku mcm tak caya yg semua tu hanya $16.90..murah giler..boleh ler pakai utk raya nanti kan..

* Baju raya casual utk Hadif dan Hanif belum beli lagi arr.. susah tul nak cari baju boboy ni, kalau utk budak gegurl memang berlambak, cantik2 lak tu..naik geram je tengok.. paling susah nak cari baju si Hanif, tak tau nak pakaikan baju apa utk 1st raya nanti..plan nak beli romper je.sebab sonang nak tukar pampers,kat mane nak carik yee..poning aku..nanti la nak gi cari sampai jumpe yg berkenan di hatiku.. *

Sunday, August 29, 2010

Seluar adik pun boleh

Korang semua pun dah sedia maklum ler kan tentang tabiat Hadif yg gemar mengulit getah..kalau tak perasan boleh jenguk kat entry ini pelik tul tabiat anak aku ni kan, kalau dah puting simbat kat mulut automatik je jari dia cari getah..entah apa le sedap sangat duk ulit getah kat seluar tu..huhu..kalau dulu seluar abah ngan mama jadik mangsa, siap duduk rapat2 lagi semata2 nak pegang getah..kdg sampai aku pun susah nak gerak bila dia dah syok ulit getah seluar aku..serius wei kdg aku geli..hahaha..

Haa sekarang ni si Hanif pun dah jadi mangsa..korang phm2 je la..baby kan sudah semestinya baju di 'tuck in' so apalagi memang terpampang lah getah seluar adik dia tu..abg Hadif memang tak bagi peluang dah..memang confirm jadik mangsa ulit dia..budak yg tak tau apa2 ni apalagi duk pasrah je laa..mcm lawak je aku tengok..ye la..seluar Hanif tu kan kecik je, getah pun sure la kecik..tu pun dia selamba je buat ulit..tapi aku kene awasi gak..Hadif tu bila dah sedap mengulit memang sampai tak sedar dunia dah..aku takut kang dia tekan perut adik dia tu..pernah sekali tu sampai aku terpakse bukak seluar Hanif sebab dia dah tak mau lepas, aku bagi seluar lain dia tak nak pulak..waduh2 Hadif perangai kamu ni mcm2 laa..

Tengok le jari jemari Hadif yg lincah mengulit getah seluar adik..adik pasrah je yer..ni memang hobi abg kamu..sok sok tak tau lak Hanif nak ulit apa..jgn buat menda yg sama sudah..hihihi..

Apasal adik gelak tu..geli yer abg duk kuis2 getah kat pinggang tu atau Hanif gelakkan perangai pelik abg tu yer..hihi..comel anak2 mama ni..



Thursday, August 26, 2010

Check up 2 bulan

17hb hari tu Hanif ada checkup utk 2 bulan..biasa la kan baby ni tiap bulan buat checkup..nak pantau kesihatan diorg..check itu ini..so check up kali ni Hanif kene jumpa doctor..mcm biasa jer.doc check detak jantung, check kat paha dia, tak tau lak utk apa yer nak check part kaki tu kut..lepas tu check kat part tut tu..sebab anak lelaki le kan,wajib le check part situ,tak tau lak yer baby gurl kene check part tu ke tak..belum ada pengalaman lagi..muehehe..nanti la tanye kat akak n adik aku..huh sibok je nak tau..

Alhamdulilah doc ckp baby aku sehat2 jer..semua okay..siap tanyer lak aku beranak aper..aku jwb ler czer (ni jenis doc yg malas nak bukak file ler ni)..lepas tu bla bla bla tanyer lagi nape czer..anak dh berapa..heyy aku rasa mcm nak lepuk jer doc india ni, nasib kau lelaki..badan lak besar..file semua ada kat tgn tu..belek ler sendiri..tak tengok ke anak aku dh menggeletar kesejukkan dh ni, phm2 je la air cond kat klinik baru tu sejuk giler..leh wat aku beku tau..nasib ler romper Hanif tu siap ada seluar, leh la aku cover..tapi sengaja aku tak pakaikan..sebab aku tau lepas ni dia akan di injek tang paha gebu dia tu..huhu..as usual ler kalau part2 anak kene cucuk ni aku serahkan sepenuhnyer kat encik hubby..korang jgn tak tau dari dulu lagi aku tak pernah pegang anak tym kene cucuk..dari zaman Hadif masih baby sampai ler ada Hanif..aku seriau babe..sungguh aku tak berani nak tengok dekat2..ni la di namakan naluri seorang ibu kan..pantang nampak anak kene sakit dh sensitif..huhuhu..


Ni sebelum kene cucuk..abah dia siap pujuk2 dulu..calm down le kan sebab kejap lagi sure anak dia ni meraung dgn hebatnyer...tengok le muke Hanif tu seolah2 nak ckp mcm ni "abah pls laa, hanif tak mau kene injek..takutttt" hehehe..

zassssssss.. dah pun kene cucuk..sedap je nurse tu cucuk kat paha gebu si Hanif tu..sakit yer cyg..takper yer tu semua utk kebaikkan Hanif gak..bulan depan kene ready utk di cucuk lagi yer..ehehe..

Injek ni leh buat demam..so nurse dh bekalkan paracetemol,kene bagi terus bile dh sampai kat rumah sebanyak 1.5ml..punye ler susah nak bagi dia telan ubat tu..bercinta sungguh..so far result check up kali ni okay2 jer..berat Hanif dah pun mencecah 5.460kg..panjang lak dah 58.5cm..so le kan tak terlalu berat dan tak terlalu ringan..aku tak nak le anak aku terlampau berat kang obes kang sape yg susah..aku gakk..bagi aku yg penting biar le selari ngan usianye dan as long as carta graph pertumbuhan dia pada line yg sepatutnyer..
ohh yer nurse ada pesan lagi..aku kene tunggu call dari diorang sebab sepatutnyer hari tu Hanif kene sekaligus amik vaksin pencegah polio, yg titik kat mulut tu..tapi diorang dah kehabisan stok..huhu sama le mcm kes injek flu Hadif bagi dose kedua belum ada stok gak..alahai.. sampai bile la nak tunggu..okay ler..sampai sini dulu yer..

Monday, August 23, 2010

Hadif pandai jaga adik

Nak tau tak... Hadif sekarang ni dh pandai jaga adik, dh boleh tolong aku dh..dah pandai buang pampers adik, dh pandai letak baju adik dlm bakul dan yg terbaru ni dh tau nak sumbat mulut adik ngan puting..hehe,pantang nampak puting lekap tu tanggal dari mulut si Hanif terus ber-ia ia nak sumbat balik..padahal adik dia tak nangis pun..tapi tu la punye la lama dia nak cun kan puting tu ke mulut adik siap dia pun nganga2 stress kut sebab adik dia berulang kali lepaskan puting tu.. meh tengok gelagat abg Hadif ni..dia buat step by step, aku ngan huby bantai gelak tengok kerja budak ni..hihihi..



"puting adik lepas yer meh abg tolong sumbatkan yer..nanti adik nangis bising sgt"

"tima kasih abg...pelan2 tau..jgn sampai masuk kat hidung adik.."

"ok..adik buka la mulut..aaaaaaaaaa"

"hah dah nak cun dh ni.."

"hoorayyyy..abg dh berjaya..adik jgn lepaskan lagi yer..letih arr"


Huhu mcm tak caye je dh besar dh anak sulung aku ni..rasa2 mcm baru ja lagik aku ngandungkan dia..mcm baru je lagi aku lahirkan dia (ohhh heloooo..memang masih baru hokay..baru tahun lepas..muahahaha)tup tup dh jadi abg pun..lebih2 lagi sekarang ni dia dh pandai bawak diri..kalau aku bz ngan adik dia..dia akan bantai main sorang2 kat bilik.. kekadang tu dia pandai baring sendiri depan tv kalau kebetulan masa tu tengah main kartun kegemaran dia..aku lak yg rasa kesian..tambah2 kalau Hanif meragam, lepas tu dia nak minta perhatian gak,so nak tak nak kene la aku buat 2 in 1..aku tak nak la nanti dia rasa mcm aku pilih kasih, oh no no no..selagi aku mampu aku akan tetap berlaku adil pd anak2 aku..even sampai diorg dh besar nanti..insyaallah..buat Hadif n Hanif walau apa pun yg terjadi mama dan abah tetap sayang korang berdua..(wahh ada emo sikit..rasa nak nangis lak huahuahua)

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.