Pages

My 3H

My 3H

Sunday, January 24, 2010

Check up pertama aku @ 16 weeks

Hari ni aku nak cerita al-kisah check up yg pertama aku kemarin kat klinik serasa.alhamdulilah kandungan aku sekarang dh memasuki trimester kedua.dh 16 minggu(4 bulan).memang cepat masa berlalu kan.tup tup tinggal 5 bulan lagi aku akan melahirkan.

Seperti biasa la check up berat badan.kali ni berat aku lebih bertambah berbanding berat masa aku preggy kn hadif.sebab anak kedua kut.lepas tu check protein urine..then check blood pressure.result semua ok..memang awalnye everything ok.tetibe tengok result hb aku low.aduhhh..9.8 je..kurang sgt.sampai aku ditanye mcm2,nurse sampai pesan aku makan sayur bayam byk2(jadi popeye la ni)hehe.hati ayam lak dia tak suruh makan,sbb boleh efek kat baby.
Awalnye nurse nak kasi ubat tambah darah..aku lupa pe nama dia.tapi sekarang ni dh berubah aturan.kandungan yg bawah 20 minggu tak dibenarkan ambik ubat tu.so juz advice dari segi makanan.
Esok lak aku kene repeat for blood count,so esok awal2 pagi lagi aku kene pi klinik nak cucuk ambik darah.adushh,part ni memang aku tak suke.sakittt woo..jarum dia yg baru lebih besar dari yg dulu.huhu.

Oleh kerana itu,aku kena buat check klinik lagi pd hari rabu,27 hb ni.jumpe doktor lak berkenaan low hb aku ni.sbb diorg ckp bahaya sgt kalau darah kurang masa preggy,sbb darah penting untuk menyalurkan oxygen pada kite n baby.siap kene pesan lagi kalau terasa mcm nak pitam,cpt2 rush ke emergency.minta2 tak de la jadik mcm tu.

Lepas tu check up macam biasa la sukat perut,rasa pulp n yg paling aku suke part dengar heartbeat baby.hehe.so sweet...memula memang susah nak cari heartbeat dia.nurse tu cakap baby sembunyi di sebalik tembuni.aduhhh baby aku ni main sembunyi2 lak.hehe.cari2 lagi akhirnya terdengar gak bunyi jantung baby aku.teruja sebentar sbb rasa mcm tak caya je ada baby lagi dalam perut ni.

So after that aku pun soal2 la nurse.ok ke tak aku preggy after czer ni.nurse tu pun check fail aku n tengok sbb2 aku czer.dia cakap ok,no problem.sbb masalah aku cume low progress.bukan sbb masalah penyakit atau yg lain.lagipun anak aku yg 1st dh berusia 1 tahun.
Aku tanya lagi ada chance ke tak aku nak bersalin secara normal kali ni.huhu so badly,nurse tu geleng kepala.dia ckp kebanyakannya tak ada chance nak bersalin normal kalau baru lepas setahun czer.normally bagi yg lepas 2,3 tahun baru la dibenarkan.
Rasa hampanye diriku ini.tapi nurse tu ckp diorg akan check secara detail lagi scar czer aku.sbb kalau perut makin besar tempat czer tu akan makin menegang n terasa ngilu.ada yg ok je n boleh bersalin normal.nurse pun ada pesan gak kat tempat czer tu jgn sapu sabun,sbb boleh jadikn tempat tu kering n boleh menyebabkan gatal dan perit.huhu.aku tak tau pun selama ni.aku main hentam je sabun kat kawasan tu sbb kunun2 nak bersih le.
Tapi takpela aku lahir secara czer ke normal ke.tak kisah dah.yg penting aku selamat melahirkan,selamat keluarkan baby.tak sbr lak nak cium2 bau baby.ehehe.

Okayla tu je dulu ceritera aku setakat ni.nanti aku update lagi alkisah check up aku hari rabu ni ye.harap2 result hb aku makin naik.tak mau la repeat n repeat lagi buat cucuk amik darah.
Sekarang dh tym aku nak tido,hadif n huby dah lama terlena.jelez lak nengok...ehehe..


No comments:

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.