Pages

My 3H

My 3H

Monday, February 8, 2010

Popia inti cornbeef

inti yang dah pun siap di masak


hasilnya..dah jadi popia gulung,ready untuk di goreng dan di ngap


Hari sabtu yang lepas,kitorang dh planning kunun2 nak buat potluck kat rumah mertua pada hari minggu..ngan adik2 ipar la kan.so aku pun dah plan nak buat popia goreng ni.lagipun dah lama tak makan popia inti cornbeef ni.memang salah satu favorit aku dari dulu lagi.

So petang tu suruh huby beli kulit popia ngan cornbeef.barang lelain memang dah ada.so tak yah beli.senang je nak buat popia ni.bahan2 utama kulit popia la kan,then cornbeef dalam tin tu.aku gune yang buatan local je,buatan Brunei yg brand mulaut tu.so senang nak cari.memang mahal 1 tin tu.tapi kualiti memang ok,daging dia terasa sangat n yg penting tak diragui kehalalannya.bahan yg lain pulak ubi kentang dan bawang besar.

Nak masak inti pun senang.memula rebus ubi kentang sampai lembut.then potong dadu kecik2.panaskan kuali,tumis bawang besar yg dipotong dadu gak.lepas tu masukkan cornbeef tadi,kacau sehingga cornbeef nampak masak.akhir sekali masukkan ubi kentang gaul,tambah gula ngan garam secukupnya.

Senang je kan.tunggu inti tu agak2 sejuk.boleh la start menggulung.aku gulung semua popia2 tu,memula huby offer tolong.aku pun ngan senang hati la kan,tup2 tengok huby gulung tak cantik n tak comel.uwaaa.terus suruh stop.aku mintak dia tolong buka kn je lapisan popia tu.hihi.

Lepas dah siap semua.aku simpan semua ke dalam dua container.kire bagi dua la.so yg 1 nak dibawa kat rumah mak aku yg 1 lagi untuk dibawa ke rumah mertua.adil la kan.ehe.sedap sangat kitorang menjamu selera,sangat ranggup n lebih sedap cicah ngan sos cili.so apa lagi,try la buat.so easy n simple je..


5 comments:

antz ady said...

thnkz tan bwa kn mknan yg begitu enak...aku yg nda pandai mkn crnbeef jd pandai hahaha...bubur durian pun enak...

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Ehehe ur wc sis..memang enak..dh nyangku cn4rm ko pndai 2.hahaha..nanti g ku bwa mkanan versi lain k.

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Ehehe ur wc sis..memang enak..dh nyangku cn4rm ko pndai 2.hahaha..nanti g ku bwa mkanan versi lain k.

Rizziela said...

mana nak cari cornbeef ni ek? x pernah perasaan pun kat pasaraya

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Kalau kat sini memang berlambak kak ziela.senang je nak cari.mcm2 brand ada.kbyknnya yg dari luar negri.tak tau lak kat sana camne ye.ada kut.try cri kat tempat barangan makanan dlm tin.

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.