Pages

My 3H

My 3H

Sunday, February 21, 2010

Ultrasound







Ni la pic ultrasound aku pada hari sabtu lepas.appointment aku kat klinik sg.hanching pada pukul 8 pagi..tapi punya la lama tunggu.nak dekat 2 jam lebih terpondok kat situ.sebab ramai sgt org yg buat scan.aku giliran yg ke 14,doc tu lak buat scan hampir stgh jam tiap sorang.
Syarat lak kene minum air 3-4 gelas before scan tu.aku apa lagi,dh 1 botol air mineral,sebab nak result clear punya pasal.tapi last2 aku terpakse 'wiwi' gak.sebab betul2 dah tak tahan.rasa nak pecah pundi kencing aku wei,dah le klinik tu sejuk beno..yg tak boleh blah tu,aku ter 'wiwi' sampai 3x..huahaha..akhirnya lepas last 'wiwi' tu terpaksa la aku minum 1 botol lagi.mujur la tak lama lagi nak sampai giliran.

Alhamdulilah baby dalam keadaan ok n sihat2 sja.doc bgtau baby aku besar 1 minggu dari tarikah due.sekarang ni aku dah 20 minggu,tapi kat scan usia baby dah 21 minggu.edd aku kalau ikut last period 8 julai ni,kalau edd dari scan lak berganjak ke 2 julai.position baby lak melintang,kepala kat sebelah kiri,kaki lak kat sebelah kanan.huhu.patot la aku selalu rasa baby kuat nendang sebelah kanan,rupenye kaki dia yg melasak buat kungfu panda kat dalam.ahaha.memang lasak tul baby aku tym doc scan,tak reti nak diam.rase tak selesa kut,sebab doc tu tekan alat scan tu kuat sangat.sampai aku pun terase ngilu,dah la rasa nak ter'wiwi'..sabo je laa..yg penting doc dpt scan baby ngan clear.siap explain lagi satu persatu.memang teruja sgt tengok baby yg dikandung kat screen..rasa nak duk lama2 je depan screen tu,tengok dia gerak2.haha.huby pun hepi sgt,siap teringat lagi masa tengok ultrasound hadif dulu.memang tak sangka,kitorang melalui saat terindah ini sekali lagi.hehe,dh emo lak.

Oh yee..1 je problem kat result scan aku tu iaitu tentang placenta aku yg kata doc low sangat..low lying 2cm from servik.tapi doc ckp tak usah risau,sebab baby boleh alih sendiri nanti masa dia berpusing.so doc tu nak rescan lagi tym kandungan aku masuk 32 minggu nanti.harap2 dah ok la kan position placenta tu nanti.sebab boleh bahaya kalau baby membesar kedudukan uri kat bawah.boleh menyebabkan pendarahan.minta2 dijauhkan.

Esok lak aku ada appointment ambik darah lagi.korang pun sedia maklum kan tentang low hb aku ni.so esuk kene buat repeat ujian darah lagi.huhu.harap2 naik lagi la hb aku ni kan.sebab aku tak miss pun makan ubat tambah darah tu n dah rajin makan sayur bayam.

Semoga kandungan kedua ku ini akan berada dalam keadaan sihat selalu dan berjalan ngan lancar.tak sabar nak ketemu kamu baby...tapi rasa takut itu memang ada.uhuhu.masih terbayang saat2 melahirkan hadif dulu.hmm..apa2 pun..redah je!..hehehe.

2 comments:

Rizziela said...

Semoga semuanya selamat intan..

So bakal adik Hadif ni bb boy ker gurl? dah nampak ker?

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Aminnn..tq kak ziela..
Belum nampak lagi la kak,doc tu bgtau susah nak tengok sbb position baby tu melintang n kaki lak mcm bekepit.ehe.nanti nak scan lagi.harap2 nampak la.

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.