Pages

My 3H

My 3H

Sunday, May 16, 2010

Bermain sambil belajar

Ni nak cete tentang koleksi mainan hadif yg berunsur pembelajaran.usia2 mcm hadif ni kan sedang dalam proses mengenal warna,bentuk dan saiz.so aku dan huby pun pakat la nak beli kn mainan yg dpt dimain sambil belajar..so far belum banyak lagi koleksi hadif.sebab susah nak jumpa,tu yg kekadang tebeli gak mainan yg hentam2 je.sampai dh penuh 1 bakul kat bilik mainan dia.. hihihi..

Kadang bukan anak yg teruja beli mainan.tapi mama ngan abah dia ni yg over lebih.padahal hadif tak mintak pun.ye la.dulu2 mana la ada mainan mcm ni.tul tak.tu yg excited lebih nak beli,semenjak anak dh besar ni..terutama mr.huby..sebab dia ni jenis yg pantang nampak mainan kat kedai.tiap kali masuk,mesti ada yg dia beli buat anak kesayangan dia tu.kadang mcm membazir gak.tapi tu la..dah dia nak beli kn.takkan nak tegah lak.alasan huby,anak kejap je membesar..esok2 takdenye dia nak main mende2 ni lagi so apa salahnya puaskan hati dia.haha..mana2 aja lah bang oii..

So ni la antara koleksi mainan hadif yg boleh dimain sambil belajar..belum banyak lagi.tapi ok lah untuk setakat ni.kang beli byk2 tak larat pulak dak tu nak main.hehehe...

mainan shape hadif,ada katak n ball..hadif dah pandai masukkan shape2 tu ke tiap lubang.tapi kena tunjuk dulu lubang mana yg betul...so far hadif boleh mengikut arahan..tapi kekadang letih gak layan dia.sebab non stop nak main mende ni,tak di layan confirm ngamok..uhuhu..


tower ring toy..aku beli yg brand nuk je..yg ni hadif dh pass main.kekadang ada fail gak nak bezakan ring yg besar n kecil.dia minta aku yg tunjukkan ring yg mana patut di letak dulu..


brain blocks..hadif belum berapa mahir lagi nak susun n sambung blocks ni,tiap kali aku sambung dia tukang bukak..so masih dlm pembelajaran la jawabnye..hihihi..


tengok la anak bujang aku yg duk tekun main mainan shape tu..hari2 mesti ngadap mende ni,minat sangat le tu..good boy!


Note: lepas ni ingat nak belikan hadif flash card ABC ngan gambar2 la pulak..tapi belum jumpa lagi kat mana2..harap2 jumpa la ngan harga yg berpatutan..

*huhu esok usiaku menjangkau ke 26 tahun..wah semakin tua ku rasakan..tengah berangan lagi ni,apa kah ada present dari mr.huby tersayang?...huhuhu..kemarin dh buat advance b'day celebration kat tamu selera bandar seri begawan.best sgt! Dpt present lagi dari family. Tapi sygnya lupa nak snap gambar..huhu..sebab dh sedap menikmati menu2 yg best2 semua.thankz suamiku...ku amat menyayangimu.......

5 comments:

mummyar said...

bagus utk minda diorg kan...?budak2 cepat blajar...cute nya katak tuh...hehhe...beli kt mana?

Lynn Nasir said...

salam,

betul tu. biar la sket2 dulu buat permulaan ni. nnti tiba masa diorg jemu gak. masa tu mama sila sorok mainan lama sket supaya hadif rindu :D

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Mumyyar: betul2..sgt bagus utk minda anak2 yg bru nak belajar.ehe.yg katak tu beli kat sini,kedai dia happy star.murah je tu..bnd $2.90 jek..comel kn..abah dia yg excited nak beli..

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Salam kak lynn..hehe tu la.nampaknya kena sorok dulu mainan2 hadif ni..takut dh jemu,kang dia mintak lak mainan baru..hehehe..tu kalau hadif yg jemu.tup2 mak ngan abah dia dulu yg jemu ngan mainan hadif.hahaha..

Okid said...

wah bagusnya hadif..dia pandai eik main ngn mainan nie..kalu haris..skjp je dia main..pastu dia lempar..adui laa...sabor je laa anak ku sorg nie...

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.