Pages

My 3H

My 3H

Saturday, June 26, 2010

Kronologi 17hb jun 2010 (part 1)

Jam 8 am : Actually aku ada ppointment biasa kat gynae hospital Ripas..punye la lama tunggu giliran sampai dh naik bosan..bygkan giliran aku dipanggil pada jam 11 am..terus masuk bilik 12..doc pun cek kat perut.dia ckp perut aku dh ada contractions..so doc suruh aku buka panty nak seluk.huh! Memang terkezut sbb tak expect langsung kene hari tu sbb due pun lama lagi,8hb julai..uhu..nak tak nak kene reda je la..
Doc ckp "ok..dh buka 1.5cm..u must stay at ward coz u ada previous scar" gulp! Doc explain lagi chance utk bersalin normal adalah 30% manakala czer adalah 70%..kalau aku try normal pun tak boleh lama hanya short trial..within 2-3 jam n kene sign borang standby utk czer gak.huhu mana2 aja la..

So aku ngan huby pun follow sister naik ke wad 18 ngan juraian airmata,huhu sedih seh.sbb tinggalkn hadif td dia mseh tido(mlm tu kite tido kat rumah mama) lagipun aku belum ready nak admit wad gak.huby sampai pujuk2 aku..very da sentimental valuenya aku hari tu..plan lepas apoinment nak pi jln2 beli brg yg belum ready..huhu..

Jam 12 pm : kat wad 18..aku di suruh masuk kat day care room no.3 sbb katil utk aku lum ready..so aku d psg ctg kat situ..masani contractions dh makin kuat.even aku tak berapa rasa tapi graph ada tunjukkan.

Jam 2 pm : dah dpt katil..masani aku lapar giler.sbb doc kat gynae td suruh aku puasa..incase aku emergency czer.akibat tak thn aku suruh huby tanya kat nurse..memula nurse pun decide nak pasang drip utk thn lapar.tetibe diorg tukar fikiran suruh mkn,tapi lepas tu kene puasa balik.huby pun gegas turun beli makanan utk aku..dlm pada aku makan tu aku suruh huby balik rumah ambik brg2 aku n brg baby.nasib aku dh ready packing n letak 1 tempat..kalau tak memang gabra jd nye..

Jam 4 pm : contractions makin kuat.doc dtg check,tengok aku dlm keadaan sakit.dia suruh masuk bilik buat v.e..huhu seluk lagi..doc heran sebab bukaan masih tetap 1.5cm..masani aku siap bleeding lagi..so doc pun suruh aku buat pilihan sma da nak tunggu lagi atau terus czer.aku betul2 blur waktu ni,smpai aku tanya doc apa pilihan yg tepat buat aku..doc pun explain..kemungkinan utk terjd poor progress mcm 1st deliver dulu mungkin berulang lagi dan tempat scar aku akan terasa sakit.dlm keadaan aku yg sakit dan blur tu,doc pun suruh aku call huby..dia nak kite decide sma2.kalau huby setuju czer,doc nak aku sign borang awal tu gak.

So aku pun call huby..dlm keadaan sentimentalnyer aku waktu tu.sbb tak sangka akan bersalin hari tu gak,ingatkan kene tunggu sehari,2 hari lagi..runding punye runding huby pun setuju aku d czer sbb takutkan risiko yg bakal aku lalui.dia siap ckp kalau tnggu lama pun,tahan2 sakit.tapi tak dpt gak then kene czer..keadaan sma gak.lepas tu aku pun jumpe doc td utk sign borang n wait huby dtg utk sign gak.

Jam 5 pm : aku dipindah katil khas utk selesai czer nanti.huby pun dh dtg ngan brg2 n dh pun sign borang persetujuan.family2 aku pun dh ready menanti sehingga aku selesai czer.

Jam 6 pm : aku dipanggil masuk bilik di pasang jarum utk masukkan ubat perut,tujuan agar sekira terbatuk ketika d czer nanti tak memudaratkan paru2..stelah itu aku di pasang drip utk masuk air..then d suruh rehat kat katil.smentara di panggil lagi..

Jam 7 pm : masuk bilik lagi..kali ni pasang hos kencing..masani aku tak tau nape aku betul2 fadeup,seolah hilang semangat.maybe sbb dh letih menunggu,awal plan doc schedule aku d czer jam 6..tup2 delay sbb doc Ahaf,doc yg czer aku belum dtg.aku rasa mcm nak lari dari wad,nak balik rumah nak main2 ngan hadif..smpai aku dh mengeluh.
Ketika di katil menunggu saat d tolak ke ot.aku suruh huby duduk dekat2 aku,pegang tgn aku.aku menangis..memang betul2 down.apatah lagi teringat pada hadif.huby tak putus2 pujuk,smpai ahirnya aku tertidur..

Jam 8 pm : aku dikejutkan,d bagi minum air asam utk meneutralkan perut agar tak termuntah waktu czer nanti.ganti baju..then d pindah katil utk d tolak ke operation room d tingkat bawah.
Selesai semua aku pun d tolak,dlm keadaan berdebar tapi dh tak down mcm td.sbb dlm fikiran aku,tak lama lagi bb keluar.tak lama lagi semuanya akan selesai.sambil2 tu tak putus2 bacaan doa di mulut.

Sampai kat luar ot,huby sempat beri kata semangat n usap2 kepala.syahdu seh.lepas tu pakar bius pun dtg menerangkan mcm2.aku mcm dgr tak dgr je.yg aku tau aku nak smuanya selamat..

Kat bilik ot prosedur mcm biasa..aku dibius epidural kat tulang belakang.ya Allah kali ni memang terasa sakit smpai aku terangkat bdn.stelah tu di pasang wayar2 kat dada,tgn n cucuk jarum besar kat tgn kiri.yg kanan lak d buke.masani aku dh tak rasa kaki aku.

Bermula lah perut aku di belah.memang tak rase,yg aku rasa cuma bdn begoyang2 kiri kanan.tak sampai 30 minit,tepat jam 8.29 pm baby pun keluar..huhu mengalir air mata saat dgr tangisan dia yg pertama.seraya mengucap alhamdulilah......kejap je diorg tunjukkn bby,terus bwa naik ward utk d inject dan d azankan..

* tunggu part 2 ye...... *

2 comments:

Lynn Nasir said...

salam,

intan..kesiannya..lama betul penantian sepanjang hari tu ye? mmg nasib la kan..Allah swt nk uji kita. 12 jam gak dr pagi hingga di-operate. tabah ye membesarkan anak2.. ^^ cheers!!

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Slm kak lynn.. Tu la..memang lama kene tunggu..smpai intan dh hilang semangat tau.tapi ni semua dugaan..alhamdulilah semua dh lepas..ehe..lepas ni kene byk amik tenaga la nak jga anak2..huhu..

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.