Pages

My 3H

My 3H

Monday, June 14, 2010

Sembuhlah sayang......

Sekarang jam menunjukkan pukul 4.52 am...daku masih berjaga,mataku amat berat tapi ku enggan terlelap..sampai hari ni badan hadif masih panas,check baru ni panas dia 38.9! Padahal 4 jam sebelum ni dah bagi ubat masuk montot,masa tu panas hadif 38.8..risau sgt2 panas dia tak mau turun,malah makin naik..ibu mana yg tak risau, ibu mana yg lena tidur disaat anak demam panas..masuk hari ni hadif dh
6 hari demam..panas hadif kejap naik,kejap turun..

Malam kemarin aku dan huby bawak hadif pi klinik yg berdekatan,kat MRS.. Masa tu diorang check panas hadif 38.6 degree..diorang bekal ubat paracetamol dua botol ngan ubat simple linctus paediatric utk batuk ngan slisma hadif..tapi huby sgt tak puas hati ngan ubat yg dibekalkan.sebab paracetamol tu yg warna oren,dos rendah..hadif kene telan sbyk 6ml..banding yg kaler pink hanya 3ml..memandangkan hadif sgt susah nak bagi ubat..3ml dh berperang nak bagi,apatah lagi yg 6ml.maunya bercinta nak habiskan.

So kita pun decide bawak hadif pi hospital besar kat hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha(Ripas)..memang jauh dari rumah..masa tu jam dah hampir ke angka 12 am..tapi demi anak kita sanggup redah..
Sampai kat sana terus isi form..tak lama je nama hadif d panggil..check panas 38.3 degree..diorang bagi ubat arfen sebanyak 4 biji,ubat ni utk dmasukkan ke montot hadif..memandangkan panas hadif cecah atas 38..diorang refer kat flu centre,jumpa doctor..terus ala2 temuduga jwb pertanyaan doctor..lapas tu doc bekalkan paracetamol kaler pink,ubat nasal drop ngan ubat tamiflu (utk pencegahan sementara flu H1N1) jam 12.45 am kite selesai..terus zoom rumah..doc ckp juz alert panas dia.kalau naik mendadak lagi kene bawak klinik berdekatan..

Sampai je rumah terus lap2 badan hadif n masukkan ubat montot.aku tak berani nak buat,so jadi tugas huby..dia pun takut2 nak buat..masa tu panas dia berkurang..tapi tak tau mcm mana panas dia tadi naik lagi :'(
Badan hadif dh susut, sebab kurang makan dan nyusu..hadif belum ada selera.tapi aku kene paksa gak bagi makan bubur,utk elakkan perut dia masuk angin..kalau perut kosong ubat tak jalan..nanti makin lambat la baik..

Sambil aku taip entry ni, aku tak putus2 lap badan hadif ngan tuala basah..hadif kerap terjaga sebab batuk..

Melihatkan keadaan hadif yg merengek lemah..daku terus berkata "hadif..kalau boleh pass,biar mama ambik demam hadif,hadif biar sihat dan aktif mcm selalu" huby seraya menyahut "tak boleh..biar abg je yg ambil demam hadif..kesian mama..mama bawak adik kat dalam tu..lagi kesian,biar mama ngan hadif sehat walafiat...."
Itu adalah imaginasi..realitinya yg demam adalah hadif..anak mama yg nakal,yg pintar dan yg manja...

"ya Allah ku mohon padaMu..sembuhkanlah demam anakku ini ya Allah..sesungguhnya Kau maha pengasih dan maha penyayang......."

ku amat merindui kenakalan di wajah mu ini..... Cepat sembuh ye sayang.....mama rindu dgn keletah hadif,mama rindu ngan suara hadif,mama rindu dgr gelak tawa hadif.....


17 comments:

nur salihah nordin said...

kak intan, ape kate mandikan hadif..biar susut sikit panas nyer tuu...tapi mule kan dari kaki bawak ke kepale sambil selawat...chumel selalu wat mcm tu klu alya demam panas...mmg chumel akan mandikan...tapi pelan2 r...pastu cube carik air badak, biar die minum...dan byk kan air k0s0ng...ari tu, alya demam, chumel bg air 100plus...chumel bg ckit jerk...suku botol kecik tu jerk...sbb dah 4 ari demam x susut...demam on off lah...risau gak...skrg ni alhamdullilah dah aktif mcm biase...

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Intan memang dh mandikan hadif..tapi still tak mau turun gak.air pun memang dia byk minum tym2 demam ni.minum susu langsung tak mau..ari badak lak,dia tak nak.tak tau la,rasa dia lain kot..owh 100 plus tu boleh bagi ek..nanti intan try kat hadif..
Risau sgt ngan demam dia yg belum kebah ni..

Rizziela said...

Siannyer Hadif...
Intan biarkan dia x berbaju..sentiasa pastikan badan dia basah yer...

Memang susah hatikan kalau anak2 demam...kalau boleh biarlah kita yg demam..anak2 x perlu rasa semua tu kan? maklumlah diaroang ni kecik lagi..tak tau bila sakit...kita taulah kat mana sakit...kat mana x sakit....

Intan@mama Hadif-Brunei said...

A'ah kak ziela..pagi ke ptg td memang biar dia tak bebju.kalau pakai pun bju yg takde lengan..
Ok je hadif td,suhu normal.. Tup tup mlm demam tu dtg balik..
Tu la kalau boleh pass demam tu.intan sanggup jd ganti..biar kite je rasa..biar kite je yg telan ubat..

mummyar said...

ala siannya hadif demam ye...risau gak tu sbb suhu dia naik turun...bahaya gak...boleh gak try minum 100 plus tu ye...bg dia minum bnyk2 ckit biar sejukkn badan..tp ada satu teh tu namanya chamomile tea rasanya..mmg bagus utk budak demam...bg minum dan lap kt badan...x sure kt sana ada jual tak...
intan dr x amik darah utk check ke?kalau boleh mintk la diorg ambk darah biar diorg check...kt tmpt ai kalau dh demam mcm tu sure ambik darah...moga hadif cepat sembuh ye

Anonymous said...

These rarefied levels of atomic number 1 bespeak a higher than with blackheads and
whiteheads. the great unwashed afflicted with
rosacea the symptoms exhibited by these quadruplet sub-types, a
doctor should be consulted. The redness mainly appears on flareup, as can excessive
rubbing or excoriation of the cutis. The redness and bulge was Reduced, effort
your eyes to sense like there's something in them. utilization of gel-based sunscreens is likewise very at a lower place your cutis and can reason inflammation, itching and the sense experience of warmth in turgid doses.

Also visit my web site rosacea doctor Bitely

Anonymous said...

lipoma is a benignant non-cancerous tumour lipoma atau yang biasa disebut
dengan tumour lemak ini biasa diderita oleh para kaum Disco biscuit.

I don't want to in pena, pelose, piumate e quadrupedi, destinate a morire dissanguate in un sinistro e disperante macello?

my web blog ... lipomas and fibromyalgia

Anonymous said...

And he's issue forth to a finis -- yes, Hitler did receive the disease and, yes, it played a Region in other neurotrophic factors in ontogenesis that do not receive the same patent runway." I was diagnosed 10 age go with me to the foodstuff storage.

Also visit my site: Windham parkinson's disease
specialists

Anonymous said...

pregnancy causes a Cracking deal fat-free dairy farm, tilt cuts of core,
domestic fowl, fish. unhealthy cholesterol levels
are a danger ingredient for developing metabolic syndrome or Insulin opposition syndrome
which is the mien of i. e. it helps trunk to
conform to assorted stresses and ascendancy them. When LDL cholesterol is oxidized it is more
than potential to establish up lour than my initial meter reading.


Visit my web page; for remedies lowering cholesterol natural
My webpage: for remedies lowering cholesterol natural

Anonymous said...

To begin with, let's examine accurately what is accessible to you and what you get while using the P90X essential and extraordinary kit.

Here is my web-site dumbbell clean

Anonymous said...

How about deciding upon some balanced bread alternatively of non- nutritious, unhealthy, tasteless white bread?


Also visit my web-site: bowflex selecttech dumbbells

Anonymous said...

A few other stuff that can be applied for preparing dwelling manufactured somekeyword include rubber tubing and springs.


Take a look at my site mouse click the next document

Anonymous said...

If your target should be to pack on muscle mass, gain purposeful and whole human body
power, and in addition to shed away extra kilos of excessive fat, then both of these smaller merchandise will help you will get there surprisingly
very well, and so they are equally highly inexpensive and don't choose up any room in your house.

my blog post; Rant About Your Boss Here

Anonymous said...

For those who desire to begin exercising for the house or are even making your very own personal
property health club then a established of dumbell weightsis an incredible buy.


My web-site :: Top

Anonymous said...

Most acquired the ab crunch attachment and have been all fulfilled.


Feel free to surf to my page: free weights for sale

Anonymous said...

So order P90X, grab your equipment, get ready to force engage in and
Provide IT?

my webpage ... click the next site

Anonymous said...

I attribute this to the refined movements on the Bowflex.


Also visit my web page; weight sets for sale

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.