Pages

My 3H

My 3H

Monday, August 2, 2010

Akhirnya.....

Akhirnya....dgn secara rasminya petang kemarin hanif masuk buai gak..uhuhu..setelah mencoba selama sebulan untuk tidak menggunakan buai..yela sebab leceh lor anak pakai buai ni..takde buai tak mau tido..tapi oleh kerana keadaan yg memaksa aku tewas gak..letih le sangat nak tidokan hanif goyang2 ngan tgn atau baring kat kaki..memula memang berjaya gune teknik tu.lelama tak jln la..letak kat tilam je dia bangun,siap melalak lagi..sora dia sangat kuat wo ala2 kene cobit je..penuh satu rumah sampai buat aku panik..ntah2 rumah kat seberang pun boleh dengar dia nangis..takut gak kang tak pasal2 org ingat aku dera anak atau tak pandai jaga anak..haha..mulanye aku try la masukkn dia dlm buai hadif..wala..automatik dia diam,terus tido lena,sampai lupa nak menyusu..

So nak tak nak aku pun soh la laki aku pi beli buai utk dia,mandangkan hadif pun masih pakai buai lagi.jadi kene la beli yg baru..sampai je,terus pasang..fuh sonang keje aku..dh takde dh adegan goyang2 ngan tgn kaki..dh takde adegan melalak nak tido..harga buai tu sebenarnye murah je hanya B$35.00 1 set ngan spring dan net dia..mandangkan aku tak confident ngan spring dia tu aku soh la huby beli spring lain..aku nak yg mcm hadif pakai..harga dia mahal gak B$12.90,tapi sgt berbaloi..hadif pakai dari baby sampai sekarang masih ok! Lagipun spring tu mementingkan safety..jap g aku explain ye..
Net pun aku soh huby beli yg lain,aku prefer yg ada net lebih kat atas kepala tu..yg mcm penghadang tu..so huby beli yg brand fiffy..harga B$12.99..ok la campur2 semua B$60.89..fuh budget terlebih lak huhu..tapi takpe demi anak..berbaloi gak kan sebab mende ni pakai lama..

sodap tul hanif tido dlm buai tu kan..keje aku pun senang..dia bangun menyusu je,dah selesai letak balik..hayun jap terus lelap balik..alamatnye makin molat la c hanif ni nanti..muahaha..


net ni la yg aku maksudkan,dia ada net lebih kat atas kepala tu..safety le kan walau dia aktif cammane pun kepala takkan jatuh..space pun luas gak..


ni lak spring yg aku maksudkan tadi..dia ada 3 spring sekaligus,boleh adjust jadi 2 spring gak..tali hitam tu memang dh ready kat situ..sebab tu aku kata spring ni mementingkan safety..kat dalam spring pun ada tali..cangkuk dia utk gantung kat buai pun tak sama mcm spring yg lain..yg ni dijamin takkan jatuh,sebab cangkuknye berbentuk S..


Orang kata tak baik biarkan anak tido dalam buai..bahaya..byk keburukannye..hmm..ye ke..ada gak le kebenarannya.sebab tu le kene tengok jenis buai yg di pakai..kalau yg jenis gantung kat paku tu memang la tak selamat kan.bile2 masa je boleh jatuh..sebab tu la kene fikirkan camne nak buat buai tu selamat utk anak..alhamdulilah sepanjang hadif pakai buai dari baby tak pernah ada terjadi apa2..kalau ada pun aku sempat selamatkan,tu pun sebab dia tak sabar nak keluar dari buai nak terjun sendiri..ehehe..

Aku umpamakan buai ni mcm kite pakai kereta gak..ada kebaikan ada keburukan tapi orang TETAP pakai gak..ye la hari2 dengar orang eksiden..hari2 ada je yg masuk news..so takkan lepas terjadi pekara tu kite tak pakai kereta kan..terus 'band'..haha..tidak la kan..orang akan terus pakai gak sampai bile2..siap beli baru lagi..yg penting kene ingat keselamatan..insyaAllah semuanya ditanggung beres ;)

6 comments:

Lynn Nasir said...

buai ni tak bahaya la kalo makbapak tak leka dan biar je anak sendiri dalam tu. kalau dia cuma tido dlm tu insyaallah okay. anak2 saya masa dlm pantang aje nak buai, pastu tak mau dah. mcm gayat.

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Tul tu kak lynn.. Asal jgn jdkan buai tu tempat anak bemain..insyaallah ok..hehe..bgus gak anak kak lynn ye waktu pantang je gune buai..anak intan ni sampai skarang mseh pakai.kalau tak memang susah nak buat dia tido..

Rizziela said...

Yg penting ciri-ciri keselamatan kan intan

Mz.Ira said...

Psst. . .confuze ku yat net c anif uh.warna apakn toh? Mcm biwu jua mcm pink jua penglihatanku.ngeh3x. . .

Intan@mama Hadif-Brunei said...

A'ah kak ziela..tu yg paling utama..

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Wei mz ira..wrna biru wah toh..na kn ku bgi pink..fundanz..wawawawawa ;p

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.