Pages

My 3H

My 3H

Wednesday, February 24, 2010

Shopping utk Hadif

Pagi tadi hadif tinggal kejap kat rumah nenek sebab mama pi klinik buat monthly check up.selalu mcm tu la kalau ada check up,mama tak nak bawak hadif sebab susah kalau hadif dh nangis2 dlm klinik.kalau hadif yg check up tak pe la kn.lagipun bukan lama,kalau lama memang mama tak nak tinggal sebab sure hadif akan nangis cari mama ngan abah.

So lepas je buat check up,rehat jap kat rumah nenek.lepas tu balik rumah.otw balik tu,pi mamam jap kat Kfc.mama dh lapar sgt sebab pagi tadi minum milo je..hadif lak teruje mamam whipped potato tadi.cedap kan.ehe.
lepas tu kite singgah jap kat kedai runcit daya.kedai ni dekat je ngan rumah kite.tiap2 bulan mesti pi situ sebab nak beli barang pampers ngan susu hadif.kat sana memang ramai yg borong pampers dan susu sebab harga dia amat berpatutan..pampers EQ dryfresh,hadif pakai size L harga B$11.50 jek isi 64 keping..susu lak dutch lady madu dalam pek lak cume B$8.40,berat 1 kg..tiap2 bulan kite beli pampers 2 pek n susu 3 pek.memang cukup utk kegunaan hadif dlm masa sebulan,kekadang belebih lagi.mcm pampers yg bln lepas masih byk lagi yg belum pakai.baru je bukak minggu lepas.kira ok la kan.memang betul2 ekonomi.hehe.

sibok gak nak ambik pampers,dah cukup la tu syg...


ahaa,bru perasan mama snap gambo.comei kan trolley hadif tu..sesuai la sebab kedai tu pun tak besar mana pun,senang abah nak tolak.muat2 brg hadif je


budak yg dh kusut! Meragam sebab dh mengantok..


Sampai je kat rumah,upah susu kat hadif terus je tidur.uhu cian anak mama memang dh ngantok sesangat.

Alang2 dh buat entry pasal hari ni,terus la cerita pasal checkup aku td kn.alhamdulilah semua ok,nurse cume pesan pasal placenta yg
low lying 2cm tu.dia ckp kene hati2,tak leh buat kerje berat,angkat benda yg berat n kene puasa lu nak bersama ngan huby sampai la u/s aku masa 32 weeks nanti.huhu.mr.huby sila phm ye.hahaha..memang bahaya kata nurse kalau uri kat bawah ni.kalau terover aktif uri boleh tercerai awal..seriau aku dgr ckp nurse tu tadi.dia pesan gak,waktu tido kene tinggikan punggung,alas ngan bantal.malam ni nak start la..harap2 bby bawak la naik uri tu,jgn la biar dia kat bawah k cyg.tu kn penting utk baby.

Berat aku lak dah naik 2kg dari bulan lepas.haha.amik ko! Makan tak hingat.takpe la kn,pregnant2 ni normal la.lagipun badan aku ni bukan jenis yg cepat naik..lepas tu aku kene siap2 nak buat GTT(blood glucose test) bulan dpn kut.nurse dh siapkn kertas tadi.uuwwwaaaa..pregnant dulu tak kene,kali ni kene lak.tak shuke tak shuke..apa bleh buat,telan je la nanti air gula tu.huhu.
Tadi gak aku kene injek vaksin flu.sangat sakit! Memula kene cucuk takde rase pape lagi,lepas je ubat tu masuk..tangan aku mule rasa kebas.sampai sekarang tak leh nak gerak sgt,sakittt..harap2 tak makin teruk la nanti.

Ok la,nanti sambung lagi k.dh panjang lak cete pasal check up ni.hihi.nak amik masa rehat jap,hadif pun dah jauh dibuai mimpi...

Tuesday, February 23, 2010

23 februari hari bersejarah,merdeka!





Hari ini tanggal 23 februari 2010 aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT MENYAMBUAT HARI KEMERDEKAAN YG KE 26 TAHUN BUAT SELURUH RAKYAT NEGARA BRUNEI DARUSSALAM...MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Terimalah salah satu lirik lagu patriotik hari kebangsaan: BRUNEI BUMI BERTUAH~

Negara ku Brunei Darussalam
Makmur dan jaya
Rakyat jujur setia berusaha
Itulah Negara ku 

Raja payung rakyat dan Negara
Berdaulat perkasa
Tempat Berlindung isi Negara
Brunei Bumi Bertuah

Wahai pemuda juga pemudi
Anak pertiwi sejati
Berkorban dan berbakti
Untuk Raja, Ugama,
Brunei…. Merdeka….Merdeka…. 

Pada Allah kita bermohon doa
Limpahkan kurnia
Kekal subur maju aman dan jaya
Brunei Laila merdeka 

Bersama menjunjung titah
Membela nosa tercinta
Diseluruh pelusuk penjuru Negara
Persada kita jaga 

Daratan juga lautan
Warisan perbadi bangsa
Bersatulah kita pertahankan
Dengan tenaga dan jiwa

Hancurkan lah petualang
Yang merosak negara
Majulah kehadapan
Menyambut seruan Ibunda 

Wahai bangsa ku bersemangat waja         
Semaikan dijiwa
Bendera Negara berkibar megah
Brunei kekal bahagia 

Lirik :Awang Perkasa . Matus dan Firman
Lagu/Susunan Musik :Manaf Haji Kamis   

Sunday, February 21, 2010

Ultrasound







Ni la pic ultrasound aku pada hari sabtu lepas.appointment aku kat klinik sg.hanching pada pukul 8 pagi..tapi punya la lama tunggu.nak dekat 2 jam lebih terpondok kat situ.sebab ramai sgt org yg buat scan.aku giliran yg ke 14,doc tu lak buat scan hampir stgh jam tiap sorang.
Syarat lak kene minum air 3-4 gelas before scan tu.aku apa lagi,dh 1 botol air mineral,sebab nak result clear punya pasal.tapi last2 aku terpakse 'wiwi' gak.sebab betul2 dah tak tahan.rasa nak pecah pundi kencing aku wei,dah le klinik tu sejuk beno..yg tak boleh blah tu,aku ter 'wiwi' sampai 3x..huahaha..akhirnya lepas last 'wiwi' tu terpaksa la aku minum 1 botol lagi.mujur la tak lama lagi nak sampai giliran.

Alhamdulilah baby dalam keadaan ok n sihat2 sja.doc bgtau baby aku besar 1 minggu dari tarikah due.sekarang ni aku dah 20 minggu,tapi kat scan usia baby dah 21 minggu.edd aku kalau ikut last period 8 julai ni,kalau edd dari scan lak berganjak ke 2 julai.position baby lak melintang,kepala kat sebelah kiri,kaki lak kat sebelah kanan.huhu.patot la aku selalu rasa baby kuat nendang sebelah kanan,rupenye kaki dia yg melasak buat kungfu panda kat dalam.ahaha.memang lasak tul baby aku tym doc scan,tak reti nak diam.rase tak selesa kut,sebab doc tu tekan alat scan tu kuat sangat.sampai aku pun terase ngilu,dah la rasa nak ter'wiwi'..sabo je laa..yg penting doc dpt scan baby ngan clear.siap explain lagi satu persatu.memang teruja sgt tengok baby yg dikandung kat screen..rasa nak duk lama2 je depan screen tu,tengok dia gerak2.haha.huby pun hepi sgt,siap teringat lagi masa tengok ultrasound hadif dulu.memang tak sangka,kitorang melalui saat terindah ini sekali lagi.hehe,dh emo lak.

Oh yee..1 je problem kat result scan aku tu iaitu tentang placenta aku yg kata doc low sangat..low lying 2cm from servik.tapi doc ckp tak usah risau,sebab baby boleh alih sendiri nanti masa dia berpusing.so doc tu nak rescan lagi tym kandungan aku masuk 32 minggu nanti.harap2 dah ok la kan position placenta tu nanti.sebab boleh bahaya kalau baby membesar kedudukan uri kat bawah.boleh menyebabkan pendarahan.minta2 dijauhkan.

Esok lak aku ada appointment ambik darah lagi.korang pun sedia maklum kan tentang low hb aku ni.so esuk kene buat repeat ujian darah lagi.huhu.harap2 naik lagi la hb aku ni kan.sebab aku tak miss pun makan ubat tambah darah tu n dah rajin makan sayur bayam.

Semoga kandungan kedua ku ini akan berada dalam keadaan sihat selalu dan berjalan ngan lancar.tak sabar nak ketemu kamu baby...tapi rasa takut itu memang ada.uhuhu.masih terbayang saat2 melahirkan hadif dulu.hmm..apa2 pun..redah je!..hehehe.

Friday, February 19, 2010

Horrraayyy!

Hip hip horray!! Haha..apa kene ngan tajuk entry mama ni kan.ni nak sorak buat anak mama la,sebab dh 'dapat kaki'..baru dalam 2,3 hari ni hadif rajin jatuh bangun nak melangkah.tapi kekadang tu malas gak,mayb bagi hadif berjalan tu lambat nak sampai.lebih cepat merangkak la kn cayang.

Alhamdulilah,walaupun hadif kategori lambat gak nak bejalan.1 tahun 1 bulan lebih baru pandai,sebab hadif dari nak merangkak pun lambat.. 10 bln lebih baru pass.mayb sebab tu lambat kut sebab belum puas nak merangkak lagi.haha. Sekarang ni anak mama berjalan masih macam robot,terhuyung hayang tapi at least hadif dh tunjuk kat mama n abah kan..hadif dh boleh jalan jauh,dari bilik keruang tamu n dapur.rebah2 tu tak kira laa,memang dh jadi asam garam.hihihi..

kekadang sampai geram gak sebab hadif malas sangat,geram tengok dia lebih prefer merangkak.huhu.apa la mama hadif ni kan,orang baru je pandai belum pass lagi la.takpe la pelan2 k sayang,lama2 nanti hadif akan berjalan ngan laju n siap berlari lagi.so from now,mama kena standby energy untuk kejar hadif nanti ok..

sempat posing lagi tengok mama pegang hp nak snap gambo


suke tengok hadif berjalan,tergedek2 pungkok dia macam pinggu hehehe


tangan maintain genggam,nak balance kan badan la tu kan



Monday, February 15, 2010

Hadif kidnap kopok mama

Amboi2 hadif bukan main lagi cilok kopok mama ek..tengok la tu buat dunno je ngan mama yg tengah bz snap2 pic dia.hadif skarang dh makin banyak akal la.ntah macam ne leh mama sampai tak sedar yg hadif dh kidnap kopok mama tu.agaknya mama kusyuk tengok tv kut masa tu.

Petang2 biasa la mama having snack ringan.buat kunyah2 mulut.sekarang dh ada kawan dh join mama mkn snack kn.sampai tak minta izin lagi.haha.tanpa mama sedari, hadif elok je duduk depan tv mamam kopok tu.siap beterabur lagi kat lantai.nasib baik mama cepat tengok terus rampas(after snap pic2 yg hadif tak sedari la) tak elok la hadif makan kopok banyak2 kan,hadif masih kecik.nanti perut meragam kan susah, tapi yg kat tangan hadif tu mama tak berani nak rampas.so biar je la hadif mamam kopok tu.kang kalau mama rampas conform hadif melalak satu rumah.tak suke,tak suke...huhuhu..

Jom la tengok pic2 candid ni.tekun nyer hadif mamam kopok.sedap la tu kan...ye la baru pernah rase.hihi.

sampai berterabur lagi kopok2 tu kat lantai


makan lagi,buat tak tau je mama ambik gambar


korang tengok la ni,tak cukup tangan kanan,tangan kiri pun ikut sekali


seorang budak yang tamak..hihi..kusyuk tul selamba je mamam sambil tengok tv



Friday, February 12, 2010

Ayam goreng bersos masak sos tiram..ngehehe~



Ye ye je tajuk resepi aku ni kan.tak tau nak letak nama pe.hentam je la.ni salah satu menu favorit huby aku.resepi ni aku main cipta2 sendiri je.alah macam main masak2 tu.bukan susah pun.hihihi.hari tu pernah buat,saje2 test n try.tup tup huby suke giler sampai menjilat jari.siap marah lagi sebab masak sikit je.ye la kan,masa tu sesaja je buat.takut lak dia tak suke ngan masakan aku yg merapu ni.haha.nak masak resepi ni senang aje.very da simple.

Nak tau? Ok laa..memule perapkan ayam ngan kicap pekat,sos cili,sos tiram,serbuk lada sulah,serbuk lada hitam,garam n sikit msg.actually sama je macam kite buat sos ayam panggang a.k.a bbq tu.nak tambah2 sos lain lagi pun boleh.aku gune sos2 yg simple je.so senang nak dapat la kan sebab semua tu memang dah ada dalam stok kat dapur.tak yah susah2 nak rush beli.

Ayam tu perap je dalam masa 10-15 minit.nak lama lagi pun boleh,lagi meresap sos tu kan.aku perap kejap je.sebab nak rush tym,paham2 je la.aku masak tym hadif tido,kalau dia dah bangun sure tak cukup tangan ngan hadif yg dah makin melasak tu.
Lepas perap,terus goreng ayam tu.api jgn kuat,nanti ayam jadi hitam kat dalam lak tak masak.dah siap goreng,toskan je.

Then leh la mule masak sos dia.paling senang.cume perlu bawang putih yg dicincang halus,halia dihiris halus,bawang besar n cili merah.panaskan je minyak,tumis bawang putih ngan halia.then tuang sos tiram,boleh tambah kicap sikit,nak kasi sos tu ada kaler n bekilat.tambah air sikit,garam n gula secukupnye.kacau sampai kuah jadi pekat.lepas tu masukkan ayam tadi.tambah serbuk lada hitam sikit..last sekali masukkan bawang besar n cili merah,as hiasan la kn.so tak overcooked.boleh la tutup api,angkat,dihidang then makan ngan nasi panas2.memang sedap.bebudak gerenti shukee.hihi.

Simple je kan.so jgn segan2 try laa,boleh la buat sesiapa yg tak berapa pandai masak macam aku ni.muahaha.gelak kan diri sendiri.sangat poyo kan.hihi.tapi apa2 pun memang tak leh nak lawan masakan mak.tip top u...rindu lak kat nasi ayam mak aku,mee rebus ngan soto dia..huhuhu..

Wednesday, February 10, 2010

Tag 'Love finding'

Entry kali ni nak siapkan tag 'love finding' yg di beri oleh kak Ziela..lambat sikit nak siapkan.sebab baru ada peluang nak blogwalking.tengok punye tengok ada gak nama aku tersenarai kat penghujung entry kak ziela tu.so tanpa membuang masa jom baca tag ni.aku buat simple2 ja tapi padat dan berisi.sebab kalau nak ikutkan hati memang banyak nak tulis, sampai whole page pun takkan selesai.haha..tapi biarlah semua itu jadi kenangan yang terindah buat aku dan huby.....

1). First time jumpa your hubby bila dan kat mana?

- kat tempat keje huby at pancaragam ABDB,Bolkiah.masa tu aku seorang part tym dancer under cawangan polis la kn(aku ni anak polis hihi).kumpulan kitorang mewakili pasukan polis n huby of corz la mewakili askar.pada masa tu pasukan askar jd tuan rumah untuk acara persembahan padang sempena perkahwinan kerabat diraja.

2). Love at first sight?

- tak tau la,sebab pada hari pertama jumpe tu.tak nampak pun kelibat mr.huby ni,aku yg tak perasan kut haha.rupe2nye huby dh memang love at first sight masa dia tengok aku buat tarian arab kat pentas.dia bgtau terpikat ngan rambut, terpikat ngan tarian aku n tingkahlaku aku yg masa tu control2 ayu giler n memenuhi ciri2 ala2 keibuan dan gadis melayu...muahaha.lepas tu terus la duk kacau2 nak kenal2.tu pun masa kitorang duduk berkumpul tym briefing.

3). Who is he when the first time you met him?

- seorang angkatan tentera pancaragam diraja Brunei dan salah seorang penghuni barik orang2 bujang kat sana.hihihi

4). How long it takes for him to ask you out for a date?

- tak lama,huby aku ni jenis gelojoh sikit.lepas je acara tu selesai,kirekan last day nak jumpe la tu kn..rupe2nye terus ajak date keesokannye.terus minta aku ajak mak dan bapak aku sekali sebab nak kenalan lebih detail.memang gentle suami aku ni.haha.

5). First place dating?

- tempat yang sama,last day acara show tu.kat kawasan keramaian padang depan bangunan alat2 kebesaran diraja.huby ajak family aku makan sekali,nak ambik point la tu kan.hihi.

6). How he proposed?

- tak tau la bila waktu yg sebenarnye dia proposed aku.sebab dia buat berkali2.tak kira la dalam hp,tym otw balik berjln..aku yang jual mahal masa tu.bukan apa.nak kenal lebih dalam dulu kan.sampai family aku lak duk pakse2 aku suruh accept je.akhirnya cinta pun dtg sendiri,aku terima ngan sepenuh hati sbb dah timbul rasa sayang n rasa rindu yg membara chewahh.punya la hepi dia masa tu.berbunga2..ahaiii..

7). Special date with your hubby?

- pertemuan pertama pada 07 ogos 2004
- menjadi pasangan kekasih pada 01 september 2004
- bertunang pada 12 oktober 2004
- bernikah dan bersanding pada 30 november 2007
- lahir seorang cahaya mata tanda cinta pada 03 januari 2009.
Alhamdulilah atas segalanya..

8). Changes that he asked you to do?

-emmm..apa ek..dia nak aku jgn cepat marah,terutama bab jaga anak.aku ni jenis garang sikit.huhu.tapi sekarang dh kurang.mungkin sbb 1st tym kut.serba serbi tak expert.jgn kuat merajuk,jgn kuat buruk sangka..biasa la pompuan kan.apa lagi ye.nanti kene tanye huby lagi la.yang penting bagi dia,apa pun aku..dia tetap menyayangi dan menyintaiku sbg isterinya sampai bila2 walau apa pun yg terjadi.

9). What is about him that you love so much?

- dia seorang yg sangat caring kat anak dan isteri.seorang yg mudah memaafkan dan pemaaf jika sedar akan kesilapan yg telah dilakukan.dari awal kawin tak pernah miss ciuman awal pagi b4 keje.ngan bersalaman n say 'i luv u...' so sweet.hihi.paling tersentuh hati tym dia jaga aku masa demam.mcm jaga baby,sangat2 bahagia.rasa nak demam je hari2.muahaha.huby jenis helping gak,tolong masak n jaga anak.bertolak ansur.paling penting dia sgt romantik,bertanggungjawab,suke belawak dan penyayang.suami yg amat memahami perangai aku yg kekadang ada angin tak tentu.hihi.satu lagi yg tak boleh nak lupa huby menangis tym tengok anak demam kuat huhu,sampai aku pun menangis sekali.sayu je tengok.dat why i luv him so much..walau apa pun dirimu,ku kan tetap menyayangi dan menyintai dirimu.

10). What is about him that you wish he would change?

- huby aku ni jenis boros sikit a.k.a tak kedekut nak keluar duit.once je ada duit kat tangan,mcm2 dia nak beli n ajak makan kat luar.sampai kekadang tebeli benda yg tak gune pun.tu memang ok.cume kalau boleh tolong la cuba2 belajar menyimpan.so tym kecemasan ke apa ke,boleh korek.nasib baik wife dia ni penjimat sikit.hihi.
Huby ni agak pandai merajuk gak.tambah2 kalau dia terasa aku kureng layanan.haha.jgn la mcm tu bang..bukan tak nak layan tapi bizi ngan anak.
Lagi satu,belajar la bangun awal nak keje tu.hari2 aku bangunkan sure delay for 10-20 minit.lepas tu gelabah tak tentu arah sebab dah lewat.

11). You will lose your mind and crack your head when he..

- buat surprise..tak kira la suprise present ke atau ajak pi ke tempat yg best.tambah2 lak benda tu atau tempat tu memang kesukaanku..alahai..

12). You will smile through your eyes for the whole day when he..

- menghabiskan masa bersama aku dan anak.peluk2 dan mesra2.lepas tu sembang2 pasal masa depan n pasal anak..buat lawak n gurau senda.ni bukan takat smile je,sampai gelak gulik2 lagi.kekeke..

13). Complete below sentences, "My love towards my hubby is as big as..

- bak setingginya langit..seluasnya bumi dan sedalam2nya lautan...
selagi jasad dikandung badan,selagi nafas menyambung nyawa, selama itu la cintaku kan tetap bersemadi...hingga akhir hayatku...





Akhirnya siap gak tag ni.now giliran korang2 lak kene buat okay.sile check senarai nama2 bloggers kat bawah ni.kalau rase2 ada tersenarai apalagi jgn memalu n jgn segan2 nak buat..kongsi2 la sikit kisah2 pertemuan u ol ngan huby terchenta itew..hehe..ok lah aku nak senaraikan 10 orang je:

- sis Ira156
- Antz Ady
- Yongnoina(ibu nabila)
- jiey(mama ian)
- zie (mumy alya)
- okid (mama haris)
- chumel (mama alya)
- deena (my purple haze)
- kak Ejja
- Nadia (mumy Rania)
- kak Intan (ibu Arissa)

So pada bloggers2 yg disebutkan di atas sudi2 la siapkan homework ni ye...

Monday, February 8, 2010

Popia inti cornbeef

inti yang dah pun siap di masak


hasilnya..dah jadi popia gulung,ready untuk di goreng dan di ngap


Hari sabtu yang lepas,kitorang dh planning kunun2 nak buat potluck kat rumah mertua pada hari minggu..ngan adik2 ipar la kan.so aku pun dah plan nak buat popia goreng ni.lagipun dah lama tak makan popia inti cornbeef ni.memang salah satu favorit aku dari dulu lagi.

So petang tu suruh huby beli kulit popia ngan cornbeef.barang lelain memang dah ada.so tak yah beli.senang je nak buat popia ni.bahan2 utama kulit popia la kan,then cornbeef dalam tin tu.aku gune yang buatan local je,buatan Brunei yg brand mulaut tu.so senang nak cari.memang mahal 1 tin tu.tapi kualiti memang ok,daging dia terasa sangat n yg penting tak diragui kehalalannya.bahan yg lain pulak ubi kentang dan bawang besar.

Nak masak inti pun senang.memula rebus ubi kentang sampai lembut.then potong dadu kecik2.panaskan kuali,tumis bawang besar yg dipotong dadu gak.lepas tu masukkan cornbeef tadi,kacau sehingga cornbeef nampak masak.akhir sekali masukkan ubi kentang gaul,tambah gula ngan garam secukupnya.

Senang je kan.tunggu inti tu agak2 sejuk.boleh la start menggulung.aku gulung semua popia2 tu,memula huby offer tolong.aku pun ngan senang hati la kan,tup2 tengok huby gulung tak cantik n tak comel.uwaaa.terus suruh stop.aku mintak dia tolong buka kn je lapisan popia tu.hihi.

Lepas dah siap semua.aku simpan semua ke dalam dua container.kire bagi dua la.so yg 1 nak dibawa kat rumah mak aku yg 1 lagi untuk dibawa ke rumah mertua.adil la kan.ehe.sedap sangat kitorang menjamu selera,sangat ranggup n lebih sedap cicah ngan sos cili.so apa lagi,try la buat.so easy n simple je..


Thursday, February 4, 2010

Katil single Hadif

Petang tadi katil single hadif dah sampai.katil ni mama ngan abah beli kemarin.susah sangat nak cari katil yg sesuai,banyak tu memang banyak cume out of budget.hihihi.akhirnya jumpe gak.memula pergi ke dayang damit furniture.langsung takda katil single,lepas tu zoom ke jackhan.lawa2 giler katil dia,yg dasyatnya mak ai harga katil2 kat sana ribu riban.tebeliak bijik mata jap.huhu.sudahnye pi ke court,jumpe la yg simple ni.harga pun ok.buat pe beli yg mahal2 kan.hadif bukannye besar mana lagipun.

Mama beli katil ni pun bukan la utk hadif tidor kat bilik sendiri.ni cume jadi extension ngan katil mama n abah je.katil kite kan queen,mane muat 3 org kn.before hadif tido kat playpen.tapi playpen terpakse disimpan nanti adik pulak nak pakai kan.lagipun hadif dh tak selamat kat dalam tu,dah pandai nak terjun.bahaya la.

Mama dah berani nak letak hadif tido atas katil sebabnye hadif dah pandai turun sendiri.memule dia buat reverse dulu,then julurkan kaki kebawah sampai rase dah pijak lantai terus turun.pintar anak mama sekarang ni.tak mcm dulu main hentam je terjun katil,knun2 nak buat stunt le tu.akibatnye jatuh melebuk ke bawah.sampai mama fobia nak letak atas katil.

So start malam ni hadif tido sebelah mama la ye.senang mama nak peluk2.tu pun kalau hadif nak.sebab hadif ni jenis melasak tak hengat kalau dh tido.tu yg sampai terhantuk kat playpen.tu kire ok lagi.kekadang kaki dia ternaik kat palang playpen.dasyat tul anak bujang mama ni.

Tapi bile adik dah lahir nanti kite terpakse tukar position tido lagi le.hadif kene tido sebelah abah.mama lak sebelah playpen adik.so fair n square kan.hihihi.

katil baru sampai,hadif tengah testing ok ke tak


nak test baring lak,siap mengeliat lagi.haha


amboi2 katil hadif jenama crown lagi,katil mama ngan abah brand tokyo je


katil hadif dah pun siap pasang cadar.tema blue je,hadif kan boboi


dah jadik besar pun katil kite kan.boleh la hadif duk golek2 sana sini.hihi.takde la nak sesak2 ngan mama dan abah lagi


Insyaallah hadif dah besar nanti,kite buat bilik tido untuk hadif sendiri ye.mama dah teridam2kan bilik tidor untuk hadif,mama nak bilik tu complete ngan tempat belajar sekali.berangan la dulu,lama lagi laa nak dapat.hadif baru je 1 tahun 1 bulan sekarang ni.hehe.

Tuesday, February 2, 2010

Gaviscon,penyelamatku..

Hari tu aku menderita pedih ulu hati..sinonim wordnye heartburn la kan.Ya Allah,sakitnya teruk sangat.sampai aku berjalan tertunduk2.baru ni la aku merasa derita heartburn yg paling kuat.selalu yg jenis biasa2 je yg boleh hilang dlm masa singkat.tapi kali ni seharian aku menanggung.

Ni semua gara2 aku terlampau byk mkn kerang.makan sampai tak hingat dunia.huby aku makan sikit je.aku memang mengidam sgt nak makan kerang.hari tu aku msk byk.kuah sos tiram,sedap sgt.tu yg melantak je keje.
Haa penyudahnye malam tu perut aku dh start meragam,dh mula rasa lain.mula2 tu ok lagi.makin lama dh makin teruk.tak lama lepas tu aku muntah..habis semua terbuang.pedih sgt tekak.huhu.
Sampai ke tgh mlm aku muntah lagi.pedih kat ulu hati tu tak usah ckp la.tuhan je yg tau.

Keesokannya lak aku 'cery-bery lak' selang seli ngan muntah.mcm keracunan lak.tapi tak.sbb huby aku ok je.tanye kat mak,mak ckp apasal mkn kerang byk sgt.sbb kerang tu mengandungi asid kuat.yg boleh nyebabkan gastrik('dugal' dlm bahasa Brunei) tu yg sampai jadi heartburn.aku buat research kat google kalau gastrik yg teruk memang boleh menyebabkan muntah2 dan cirit birit.lupe nama dia apa,mcm heptic ulser kut.mcm tu la bunyik dia.lebih kritikal kalau membuang tu keluar darah sebab boleh mengancam nyawa.

So petang tu.huby bawak jln pi cari ubat kat farmasi.aku yg dh lemah ni pun ikut je la.sbb huby nak bawak makan sekali.aku dh langsung tak nak makan pape hari tu.selera aku hilang.makan sikit pun dh termuntah.kesian kat baby dlm perut aku.huhu.

Kite pun pi ke guardian.cari2 akhirnya terjumpe gak ubat yg bernama gaviscon liquid.aku baca la dulu ingredients dan testimonial dia kn.ok sangat,coz boleh dmakan oleh wanita menandung dan breastfeeding.byk sgt ubatan utk heartburn.tapi takde mention utk preggy nye.so bagi aku gaviscon je la yg sesuai.harga pun ok,1 botol tu mengandungi 200ml B$8.80 je..

ni la gaviscon,dh jadik penyelamat aku hihi


Before makan ubat tu.huby suruh isi perut dulu.hampeh langsung takde selera.hati tringin sgt nak makan spagheti jollibee.huby pun order la.yg masuk tekak ciput je.takpe la huby ckp janji berisi.then trus la mkn ubat gaviscon tu.rasa dia ada peppermint.rasa sejuk je kat tekak.

Alhamdulilah sakit aku pun beransur pulih sikit2 malam tu.dah tak seteruk sebelumnye.dah boleh nari2 lagi.eheh..
Esoknye dh semakin ok n back to normal.selera pun pulih cam biasa.tq gaviscon kerna dah jadi penyelamat diriku.kalau tak tak tau le sampai bile nak sembuh.syukur sgt2.
Lepas ni dh tobat dh tak nak mkn kerang byk2.mkn pun ckup2 rasa je la.dah serik sangat seharian menanggung sakit tu.sampai anak aku pun dh tak terlayan.kesian sangat kat hadif mama.

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.