Pages

My 3H

My 3H

Friday, April 30, 2010

Dulu freshkon sekarang freshblends

Kali ni nak cete pasal lens lak.sedia maklum la kan,aku ni rabun..hihi..so lens ni dh jd sebahagian dalam hidup ku.tak bleh nak berenggang.takde la aku pakai 24 jam.juz pakai masa jln2 je.kalau kat rumah pakai spec la..
Tahap kekaburan mata aku lak takde la tinggi sgt..cume -1.50 to -1.75.. Ada beza kiri kanan.tapi tak sure belah mana yg tinggi n redah.walau tak tinggi mane,aku kene gak pakai spec or lens kalau nak tengok tv n kuar rumah.kalau tak pakai,cnform aku tak kenal org,org yg senyum kat aku pun aku buat de je..nanti tak pasal2 aku kene label sombong! Ehehe.

So nak cete la pasal lens aku ni.dah 3thn aku jadi pemakai lens yg setia..kalau nak kire2 tak tau la dh berapa aku (actually huby aku ;p )tabur duit utk beli lens aku ni.ye la lens aku ni bukan yg permenant ye.aku pakai yg tempoh 3 bln punye..1 pair lens tu harga $30.. Kalau kumpul2 utk stahun tu mau cecah ratus gak kan.ahaha.takpe2 dh mr.huby yg suh pakai,dia ckp tak cantik la pakai spec tym kuar rumah..hah ye la tu..dulu dia gak yg tempahkan spec aku 2.fuh dh lama tu,aku start pkai spec tym2 kite masih bertunang.smpai skarang masih elok lagi,dh berkali2 hadif try nak patah2kan.tapi sebelum patah,aku dh kuarkn suara tarzan..terus tak jadi.muahaha.

Semalam aku ngan huby kuar pi beli lens baru lagi..huhu sbnrnya lens aku yg sebelum ni masih ok,belum expired lagi..tapi akibat kecuaian aku lens tu dh hilang.so terpakse la beli baru kan.tu pun huby yg bekeras nak belikan..(sukenyeee hihihi)

Bile sampai je kat optics bright world.org tu ckp brand freshkon(jenama lens yg aku pakai dari dulu) dh takde supplier.maksudnya dh tutup.diorg dh tak ambik brand tu lagi.tak tau lak nape.mls nak ambik port.kat cawangan lain pun sama...

ni la lens yg aku pakai dari dulu lagi,harus la colour dia misty grey.pernah try colour hippie chestnut tapi mcm tak sesuai..


Org tu ckp lagi,yg ada stok sekarang ni cume freshlook n freshblends..ok yg freshlook memang aku reject.aku dh pernah try,lens dia sgt soft..sehinggakan aku dh terkoyak msa rub..huhu.so dh tak minat nak pakai brand tu lagi..
Fikir punya fikir akhirnya beli brand freshblends..huhu yg ni brand terbaru..belum pernah try lagi ni.org tu ckp yg ni dorg akan continue supply..sebab dh ramai yg pakai.so aku beli yg warna grey..

lens baru,brand baru ngan casing pun baru..ehehe..


ni la rupa lens tu..tak clear sgt,kalau tengok betul2 dia ada corak bunga2 di bulatan lens tu..nampak cantik..


Harap2 lens ni sesuai kat aku..nak try n error dulu.kalau ok,mcm freshkon aku akan continue beli brand ni je..nanti la aku try k.rasa syg lak nak buka awal2.nanti cepat la expired..ehehe...

Thursday, April 29, 2010

Mengubat kerinduan

ciuman kerinduan dari seorang ayah,sampai tak nyempat2 lagi nak tukar baju.terus dukung anak tu..uhuhu..


cayangggg anak abah....


mata bertentang mata..hadif mcm tak caya je abah ada kat depan mata..ehehe


Alhamdulilah abah hadif dh pun balik rumah petang kemarin..eksais angkatan tentera diraja Brunei dh pun di tamatkan kemarin.hepinyerrr....huhu 2 minggu tu mcm dh berbulan2 rasanya tanpa huby..

Hadif lagi laaa rindu... Sampai tak nak berlepas langsung ngan abah.takut kene tinggal lagi le tu..sampai mama takde chance nak manja2 ngan abah.hikhikhikhik...abah tidor ptg tu pun dia langsung tak nak berenggang siap tunggu abah dia bangun lagi.lepas tu ulang kali duk kish2 abah dia.hehe..hadif..hadif.. Memang anak abah,sampai mama jelez tau..erkk..jelez kat hadif ke jelez kat abah ye...hihihihi

Mlm tadi pun sama gak,hadif tidor kat lengan abah..angkat kat katil dia pun boleh tersedar lagi.terus bangun dlm keadaan tidur tu,pindah balik kat abah dia.hehe..lawak tul anak mama sorang ni..

Nasib la abah dia turun keje pagi td dia tak sedar.kalau tak sure melalak nak ikut abah.huhu..

Friday, April 23, 2010

Semakin hari semakin noty!

Tengok je tajuk,memang dh tau dh kalau bukan pasal hadif.huhu.hadif syg..ni mama nak cete pasal kisah hari isnin yg lepas.masa tu kite tinggal berdua je kat rumah.tu pun setelah 2 mlm tidor kat rumah nenek.balik rumah pun sebab rindu kat rumah n nak beli stok makanan utk abah.yela abah kn still tak leh balik lagi.ptg tu kuar kejap je sbb nak amik kite.terubat gak kejap rindu ni kn.

So mlm tu mama buat la keje cm biasa.kebetulan byk sgt baju yg belum dicuci.so mama buat pelan2,juz cuci baju2 hadif je.pagi sok,bru la baju2 mama.kene buat mcm ni sebab dh sarat kn.huhu.
Sambil cuci baju mama lyn hadif tengok kartun n msk sup.tetibe hadif dh 'yak' lak.mama pun buka sluar hadif nk cuci.tapi bfore tu mama pi dapur jap nak tengok sup tadi.tetiba hadif pun dh ada kat dapur,mama heran hadif lari laju2 ngan usung lesung batu.kuatnya hadif..kn berat tu,wlaupun lesung tu kecik molek je.mama pun terus kejar hadif..tapi tak sempat nak kejar,sebab mama kn low speed..tengok2 hadif dh main air! Dh siram satu bdn.siap pegang hose lagi!
Mama pun jerit..memang dh marah dan geram.bayangkan la,masa tu hadif bru je siap mandi..tetibe..mama tengok lak dlm besen tempat mama rendam baju ada remote dvd! Uwaaaa! Mama siap jerit lagi! Memang mama tak perasan waktu bila hadif bawak remote tu taruk kat dlm tu..

aksi hadif yg sdg main air..habis bsh! Masa ni tak perasan lagi mama tgh snap gambar


whoaaaa! Dah kantoi!


ni la remote dvd yg dh jadi mangsa..dh rosak okey! Lain yg mama tekan lain yg kuar..uwaaaa..


lesung batu yg hadif usung ke bilik mandi.gerenti niat hadif nak masukkn dlm air gak,tapi dh teruja nak main air.terus lupa,letak ja kat situ


Lepas tu,mama pun ganti baju hadif.nak marah pun dh tak guna kn.sbr je la.
Tak cukup dgn tu,selesai ganti baju.hadif selongkar lak pampers dia.habis terabur.ok fine! Mama dh letih.terus masuk hadif dlm buai..tak lama lepas tu terus Zzz...

keadaan pampers yg dh berterabur


dak noty yg dh letih!


Saturday, April 17, 2010

Lipan besar!

Nak cerita pasal kejadian malam tadi kat rumah parents aku.malam ni aku tido kat sini,yela dah huby bertugas kan n tak balik rumah,jadi lebih selamat rasanya tinggal kat rumah parents buat sementara waktu.

Dalam sekitar jam 8 lebih tadi kan hujan lebat..siap guruh ngan kilat lagi.so tak de apa nak buat.juz layan kerenah budak2..nak tengok tv takut lak,sebab kilat kuat sangat.
Tetiba tu aku dengar mak aku jerit,di iringi ngan sora adik lelaki aku.mcm suasana kelam kabut.aku masa tu tengah main2 ngan hadif dan qisya(anak adik aku)..
Hohoho! Mcm tak percaya.. Aku nampak seekor lipan yg besar tengah merayap kat lantai..memang tekejut giler masa tu.sebab baru pernah tengok secara real lipan yg besar mcm tu.aku apa lagi terus dukung qisya..hadif lak mak aku dah dukung..
Panik woo!.. Terus bapak aku masuk ruang tamu,tekejut gak tengok lipan tu..yg lawak lak bapak aku mcm tak tau nak buat apa.sebab lipan tu laju je gerak.mak aku dgn sepantas kilat ambik tudung mangkuk yg ada kat atas meja.letak kat atas lipan tu supaya tak gerak jauh.bapak aku lak pi ambil tukul.dgn bismilah terus ketuk badan lipan tu.apa lagi lipan tu pengsan la..(ada ke lipan pengsan?)uhuhu..maksud aku lipan tu dh tak merayap.gerak2 kaki n sesungut dia je..

Ni aku tempek gambo lipan besar yg dah pengsan... Tym aku snap gambo ni pun aku mcm takut2 lagi.ye la kot2 tetiba lipan tu bangun..tak pasal lak aku yg pengsan..hihihi

geli geleman tengok gambo ni.besar giler kn lipan ni..kaki lak jarang2..lipan kan ada dua jenis yg ada merah n hitam..yg ni spesis lipan api.kalau kene sengat ni boleh jadi mcm kena petuk ular ni..huhuhu..


Alhamdulilah..nasib baik adik lelaki aku tak apa2.sebab dia memang rasa lipan tu menjalar kat kaki dia tadi,memang dia tak perasan langsung.mcm rasa geli2 je.memula dia ingat yg merayap kat kaki dia tu hamster(haiwan peliharaan adik aku yg pompuan)..sekali tengok lipan daaa! Terus kecoh!

Sampai jam ni aku masih rasa fobia lak nak jejak kan kaki kat lantai.masih terbayang2 lipan tu merayap2.huhu.mak aku lak tarik nafas lega.sebab dia tak dpt bayangkan kalau masa tu hadif ngan qisya main2 dekat lipan tu merayap tadi...bayangkanlah...syukur alhamdulilah semuanye selamat....

Friday, April 16, 2010

Rindu......

Mlm2 ni teringin lak mencurahkn rasa hati ku yg amat merindui sang huby..huhu..masuk mlm ni dh 2 mlm tido tanpa hubyku..kemana huby? Kenapa tak balik? Kenapa biarkan aku ngan hadif?

Oohhh sebenarnya huby menjalankan tugas.semua isteri2 tentera tak kira la daerah mana Muara ke,Tutong ke,Belait mau pun di Temburong turut mengalami rasa kerinduan mcm aku.semua tentera kat Brunei ni menjalani eksais. Latihan peperangan,ala2 menjaga keamanan.masing2 unit ada kubu.setiap kumpulan ada tugas yg diberi.mcm huby aku dia diberi tugas sbg rescue.

Ipar2 aku semuanya tentera.haha.bygkan lah kitorang 3 beradik tanpa suami disisi selama 2minggu..eksais ni bermula dari 15hb hingga 30hb april ni..tapi aku kira beruntung gak la sbb huby dpt balik kejap banding dgn yg lain.tak dibenarkan balik melainkan ada alasan yg kukuh.esok huby balik jap,sbb aku ada appointment klinik.horrayyy..terubat gak rasa rindu ini.

Hadif lak..setentunya lah merindui sang abahnya..kekadang bangun tido je dh cari abah..kalau hadif nangis mlm lak,sure abah yg diamkan n dodoikan hadif sampai tido semula.kalau mama sure tak nak.nak sora abah gak.nasib le semalam hadif takda nangis2,nenyak je tido sampai pagi.dia tau kut yg abah dia tak tido sama.

Kesiankan ngan para2 isteri tentera kat Brunei ni.semua menanggung rindu.kat fb je hampir semua buat status rindu kat huby,mish huby,rindu kat suami..aduhh... Sabar je laaa ye..nak buat mcm mane kan dh di beri tugas n arahan.so nak tak nak kene redha je laa.

Rinduku tiada siapa yg tau........ Chewah..jiwang mode dh ni.k lah.puas rasa dh luahkan rasa hati ni.mata pun dh ngantok.daaaaaa~

Wednesday, April 14, 2010

Budak kacamata

Hehe terasa rajin nak update blog tapi tak tau nak update pasal pe..tengah2 blur sekali open image folder,aku tengok byk koleksi pic2 hadif berkaca mata hitam.gambar tahun lepas pun ada..ehehe..

Jom cuci mata tengok gambo2 anak teruna aku yg bergaya sakan dengan kacamata ni..nak update tapi rasa malas nak taip panjang.so upload je la pic2 ni,caption pun aku malas gak nak buat.haiyaaa malas tul la mama hadif ni..

love dis pic so much..credit to my sis in law..ehehe..















Saturday, April 10, 2010

Layan hobi abah Hadif

Ptg kemarin kite pi layan hobi abah main rc drift kat kawasan Liang Toon Gadong.kat sana ada track yg dsediakan.nasib tak ramai org,yg ada abah hadif ngan kwn dia je.selalu hujung2 minggu bru la ramai n siap ada tournament lagi.tapi tak semeriah mcm yg ada kat kawasan Jerudong park.kat sana track dia lebih best n luas.yg kat sini utk biasa2 je.

Seronok gak bawa hadif tengok abah main.dia pun mcm minat je ngan rc drift ni.abah hadif pun dh plan tunggu hadif besar nanti nak beli kn hadif rc control gak.tapi yg simple je la dulu ye.yg abah punye ni agak mhl,spare part pun susah nak cari.ehe.mama iye kn je la.anak abah la katakan.kalau adik hadif ni gegurl,haa mama geng ngan adik lak.tapi kalau boboi lagi alamatnye kene join hobi abah ngan abg hadif gak la.so mama tukang tengok je.huhu.

Meh la tengok aksi2 hadif ngan abah dia ni.. Actually byk pic2 yg di snap.mcm biasa la semua tu nak upload kat fb je.hihihi...

kusyuk tul anak bujang mama ni tengok rc drift tu,mcm juri lak..hihi


dh boring duk dlm stroller,nak lepas lak.mama letih sgt nak kejar hadif ngan perot buyung ni.huhu.


abah trpaksa dukung smbil main,sbb mama dh surrender nk kejar dak noty ni..


tengok gaya hadif tu,mcm pro jek main rc..tapi sbnrnya dia tengok kereta lain..terror tu..haha


rc abah yg wrna putih tu,kereta mustang..yg hijau tu kwn abah hadif punye..diorang lawan drift berdua je ptg tu


b4 balik..abah hadif request lak nak pose ngan rc kesygan dia tu..mcm gaya org menang tournament lak.hihihi...


So lepas main tu kite pi lak jln2 kat giant (Brunei pun ada giant tau kat kawasan perumahan Kg.Rimba,tapi 1 cawangan tu jek) kite pi sana sebab nak beli barang2 dapur sikit yg dh kurang.lepas tu makan kat Ayamku..tu la aktiviti kite kemarin.sebab abah hadif off day seharian.boring gak kn kalau teperap je kat rumah.hadif pun hepi jek dpt jln2.mama dia lagi la hepi..ekekeke...

Wednesday, April 7, 2010

Pantang nampak

Apa yg pantang nampak tu?? Hihihi.. Mcm suspen je..ni nak cete pasal anak mama sorang ni laa.. Hadif sekarang ni memang pantang nampak camera,tak kire la camera hp ke,digital ke..nikon ke..dslr ke..eh? Bila masa lak..hehe..berangan je mama hadif ni..ahaha..

Ni kisah semalam la..mama kunun2 nak snap gambo hadif yg tgh baring santai2 sambil minum susu..sebab nampak lawak lak tengok dia baring ngan kaki dua2 naik atas..dh mcm anak panda je mama tengok..
Sekali dia dh nampak flash camera..huhu..meh tengok apa dia buat...

tym mula2 mama snap,elok je kan baring2 minum susu dpn tv tu..kaki dua2 naik atas,siap goyang2 lagi.. Mama letak kat bantal,alih2 lantai gak jd tempat favorit..hadif..hadif..


haa.. Ni tym dh nampak flash camera mama..mama dh terkantoi..hihihi..."eh...mama nak snap gambar hadif ke mama?"


"laaa..apasal tak bagitau hadif awal2 boleh buat pose mcm ni" haaa ni mimik muke yg hadif paling suka buat kalau kite snap pic dia..hahaha..


Dan seterusnya.......... Hadif bangun..... Berjalan dekat mama.....lepas tu.............
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Tadaaaaaa.... Terus buat mimik muke mcm tadi,tapi yg ni paling dasyatttt..wahaha..siap tutup mata,mulut tu hampir nak tutup lobang hidung lagi..alahai hadif2... Gelagat kamu memang penghibur hati mama dan abah..mmmuahz.. Syg sgt kat hadif.. Dh besar jgn buat mcm ni ye sayang,tak macho la...ehehehe..




Monday, April 5, 2010

Mandi pool

Hari sabtu lepas kite melepak je kat rumah nenek Muara.hari tu kan abah off day,mama lak kebetulan ada appointment kat klinik,kene minum glucose utk check gula dlm darah.alhamdulilah dh lepas pun azab mama minum air yg tersgt lah manis itu huhu.nanti nak tengok result mcm ne.harap2 ok2 je.

Petang tu lak ramai sepupu2 hadif kat rumah nenek gak.kite kumpul ramai2..mak long n mak ngah lak bawa pool plastik.so apa lagi hadif ngan sepupu2 seramai 4 org mandi pool kat depan halaman rumah nenek je.seronok sgt.hadif yg sememangnye gemar main air teramat la teruja.haha.1st tym mandi pool plastik tu,biasa mandi kat swimming pool je.kali ni mandi kat halaman rumah,tu yg heran je dia duk diam dlm pool tu..haha..

So jom la tengok pic2 kat bawah ni ye.. Rasa mls lak nak taip pjg2.huhu.sebab dh tiba masa nak tidorkan anak bujang mama sorang ni..hihi..

hadif ngan sepupu dia adik Qisya(anak mak ngah Nora)..diorang berdua mandi kat pool yg berair cetek je.hehe..sebab masih kecik..


hadif,qisya n kakak elly..kakak elly ni mandi kejap je kat pool ni.tak fun la tu sebab pool ni tak byk air.haha..


ni pool yg penuh air..kat pool ni ada abg reehan,abg azeeq n kak elly(anak2 mak long Ira) psst...mcm dh nampak berisi bdn kak elly ni,sekarang kuat tul mkn n minum susu..tak mcm hadif skrg ni mkn main2 jek.susah nak suap dia mkn,maklum la org baru 'dpt kaki' tak reti nak duk diam..huhu..rindunya kat bdn hadif yg sgt bam bam waktu baby dlu,anak mama ni pandai diet la..hihihi


tengok le gelagat abg azeeq yg duk sibok tembak air kat kereta abah dia n kereta abah hadif.haha.bls dendam kat kite yg tembak air kat dia..



haha ni kes takde keja..mak2 budak layan anak2 lawan tembak air..seronok gak,waktu kecil2 dulu tak dapat main benda ni..hihihi..



Thursday, April 1, 2010

2010 TOP BLOGGER AWARD



Tanpa disedari rupenya aku telah pun di beri award ni oleh mummyar..tu pun baru perasan setelah check text kat c box.ehe.sori ye mumy..tak perasan.sebab dh lama tak buat blogwalking.once masuk blog mumy je terus sekaligus baca topik2 yg dh ketinggalan.

Huhu memang tak sangka masuk list gak blog aku utk menerima award ni oleh mummyar.alhamdulilah 10hb April tahun ni,genap la 1 tahun usia blog aku yg tak seberapa ni.bagi aku masih baru lagi.apa2 pun andai di izinkan aku akan terus berblogging,tujuan aku nak simpan semua memori2 yg indah dan penting kat dalam ni.nanti dah tua2 boleh refer kat sini je..ye la kalau nak tulis kat diari memang malas je kan.lagipun dah out of date je.hihi..dgn online blog ni senang je boleh upload pic,boleh sembang2 kat c box dan yg paling penting aku nak tambah kenalan.so pada blogger2 ot there,jgn le malu2 kalau nak tukar link n jadi follower k..yg jd silent reader ke(tu pun kalau ada hikhik) sudi2 le kenalkan diri.kita tak kan rugi apa dgn ramai kawan,malah menguntungkn.boleh sharing2 cerita kan.kehadiran korang amat di alu2 kan.

Ok laa nak siapkan kerja yg di mintak oleh award ni lak...

1. thank and link the person that give you the award.
- thanks a lot to mummyar kerna dh sudi bagi award ni,kite baru je kenal2 kan.tapi mcm dh lama kenal..walaupun jarang nak tnggalkan text n komen ehe..tq so much..

2. Pass this award onto top 20 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
- So ni la antara top 20 bloggers yg aku selalu singgah n suka sgt baca cerita2.actually semua bloggers yg aku dh link tu memang semuanya menarik,n memang semua aku singgah selalu.tapi syarat dh minta 20 je,so ikutkan je lah..

1. Sis Ira
2. Jiey (mama Ian)
3. Kak Ziela (mumy Haziq)
4. Yong Noina (ibu Nabila)
5. Ain Ahnaf
6. Kak Intan (ibu Arissa)
7. Hani (mami Nawfal)
8. G ban
9. Deena (mrs.gban)
10. Antz Ady
11. Eyna (mama Aleesya)
12. Ida (mama Arissa)
13. Kak Ejja (ibu elyss)
14. Zie (mumy Alya)
15. Nadia (mumy Rania)
16. Chumel (mama Alya)
17. Okid (mama Haris)
18. Nae (ibu Harraz)
19. Kak Munira (ummi Rayyan)
20. Kak Sweetsal

Pada teman2 yg dah di senaraikan ni sila lah ambik award korang ye.. Ni kire anugerah buat korang le ni selama berblogging.chewahh..hihihi..

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.