Pages

My 3H

My 3H

Sunday, May 30, 2010

Bila shopping berdua

Malam tadi aku ngan huby pi shopping berdua je.. Hmmm mana Hadif?? Eheheh hadif tinggal kat rumah ngan mak ngahnye (adik aku ler)..memula memang tak ada plan langsung nak jalan..eh silap.memang plan nak jalan tapi plan tu tertunda sebab hujan lebat ngan kilat dan petir yg amat kuat.so tak syok la kan nak bawa anak jalan..kite pun cancel la.

Tup tup dalam kul 8 mlm tadi..hujan dah stop,kilat petir pun dah takde..tapi..... Hadif baru je tidor.nak kejutkan kesian gak,org baru je lena.maunye ngamuk kalau kejut semata2 nak jalan.tetibe datang idea nak suruh adik aku jaga hadif,kebetulan lak adik aku ada kat rumah akak aku.tak jauh je dari rumah aku ni..sangat cun pada masanya.aku pun ajak adik aku tu tidor je kat rumah.eheheh.nasib dia setuju,hadif pun memang rapat ngan adik aku ni.oh ye nama adik aku tu Atiqah,dh 20 tahun usianya.dah boleh dah tu jaga budak kan.

Jadiknye plan pun menjadi.tapi hanya berdua..opps sebenarnya bertiga la kan.baby dalam perot ni mana leh tinggal.hihi..kite pun zoom ke Hua Ho mall Manggis..tujuan sebenar nak beli baju hadif utk acara sanding abang sepupu aku nanti.hari tu dah survey baju tu.sesuai sangat ngan hadif,jenama little wishes (aku penggemar jenama ni ehehe).nasib ada lagi.tapi mak aii harga dia sepasang bnd $32.90..mahal giler dari baju aku yg aku tempah.huhu..tambah lak ngan kasut dia brand trendy,ni pilihan huby.. harga boleh tahan bnd $16.90..susah nak cari kasut yg sesuai ngan hadif.kaki dia cepat besar.so kite pun beli yg boleh pakai agak lama,kalau tak rugi je..lepas tu terus beli stokin brand kiko.murah je,3 pasang untuk bnd $6.90..dah lama tak beli stokin utk dia.patot la banyak yg dah sempit..

Dan dan tu gak aku terpikat ngan baju tido baby.huhu.terus rambat dua pasang.nasib murah.. Ye la murah..mr.huby yg bayar..wahaha Campur2 semua yg dibeli kat part barangan baby n kids tu dah bnd $70.50..huhu..betul la kata orang bila dah ada anak.memang tak terasa tangan tu ringan je ambik tu,ambik ni.tapi takpe la kan utk keperluan anak gak.

Lepas tu kite naik lak tingkat atas kat barangan elektrik..terus ternampak indoor antena..aku memang cari menda ni.nak pasang kat tv bilik tidur.lagi pun rasa dh lama tak tengok channel Brunei semenjak antenna lama dah rosak.nasib murah bnd $19.90 je..dapat yg jenis besar lagi.so dh try pasang kat bilik.ok laa,terang gak channel rtb1 n rtb2..takde la asyik tengok dvd je kat bilik..
Huby lak beli penimbang digital,memang dah lama cari..dapat lak yg murah bnd $18.90 je..dapat gak aku timbang berat hadif..huhu..timbang td dah 10.5 kg.tak tau le appointment klinik nanti berapa.sebab hadif ni kekadang berat tak stabil..kejap naik kejap turun..budak aktif la katakan..

Oh yaa,tadi petang huby belikan busha buat hadif..ehehe.tak sangka tul dia pun berkenan ngan busha..huby ckp montot busha tu comel.ahaha.memang comel, dh try kat hadif td..busha tu 1 pasang $12..huby beli 2 pasang.memang dah lama cari busha yg boy punye..tup tup huby lak yg jumpe.tu pun dia shopping sorang2 kat Mall gadong petang tadi sebab nak bayar bil Astro..

Eh dah melalut lak cerita aku ni.so tu je la yg aku sempat beli tadi..rasa tak cukup masa lak.sebab Hua Ho mall dah nak tutup..dalam2 tak cukup masa tu,lenguh gak kaki.tapi..... Seronok sangat shopping berdua.dah lama tak buat..dulu2 je masa hadif masih baby.tak berani nak bawak..apasal seronok? Sebab tak susah2 nak tolak stroller,nak dukung hadif..nak kejar dia yg tak reti diam..tapi yg tak syoknye kat dlm fikiran sentiasa ingatkan hadif..uhuhu..tengok budak yg sebaya hadif pun terus teringat..dengar budak nangis pun teringat ngan dia..ye la hadif mana la pernah tinggal kalau pi shopping.sebab tu adalah salah satu kegemaran dia.mcm mama ngan abah dia la.ehehe..

On da way balik lak kite sempat singgah beli sish kebab.sodap sgt,puas makan sebab besor benor..ni la gambo gedik dua laki bini yg kaki shopping..kunun2 romantik le tu sebab berdua je.ehehe..

Caption: sedang keboringan tunggu kebab siap masak..




Monday, May 24, 2010

2nd ultrasound

Hari sabtu yg lepas aku dah buat ultrasound kali kedua..as plan la kan,sebab dah masuk 32 minggu hari tu..doctor nak check uri,sama ada masih kat bawah atau dah di kedudukan yg normal..n keputusannya uri masih kat bawah.huhu.. Doc ckp macam takde harapan nak naik sebab baby pun dah besar..tambah2 lak position baby breech..aktif tul baby ni kan..


ni bukan gambar scan baby tau..ni adalah gambar placenta(uri) doc siap stapler lagi kat kad besar aku,sebab kata dia senang nak research nanti..dah tebal kad aku ni,macam2 kertas ada..masa hadif dulu nice n tidy jek..huhu..


Tapi alhamdulilah gak tahap placenta previa aku ni level 1 jek,hanya 4cm dari serviks..ok lagi la banding hari tu hanya 2cm dari serviks..

Hmmm..mesti ada yg tertanya2 kan aku bakal lahirkan baby apa..ehehe.. Dah nampak dah,baby amat2 bekerjasama.aku belum tanya doc lagi,dia dah tengok part tersembunyi tu..n da result adalah...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Tadaaaaaaaaa... Hikhikhik.. Insyaallah aku bakal menimang baby boy lagi buat kali kedua..memang dah dapat teka dh,sebab doc tu siap gelak lagi tym sebut gender baby aku..tak tau napa dia gelak,sebab dia tau kot aku ada hati nak dapat sepasang..hoho..sabo je la.. Tak kisah dah nak dpt boy or gurl,yg penting aku ingin semuanya berjalan ngan lancar dan sempurna..aminnn...
*mama Hadif ni belum dpt geng lagi la jwbnye..keh3.. Takpe la dpt gak 3 hero(termasuk encik huby la tu) kan.sure pening nak layan..makin jadi tarzan woman la daku nanti..hahaha..

Note: So memandangkan result ultrasound aku ni baby dlm keadaan songsang (kepala baby kat atas ye) doc dah bagi tarikh 5hb dpn utk buat scan kali ke-3..huhu..dh byk kali buat scan kan.takpe la..sonok gak dapat tengok baby kat dlm.excited sgt tengok baby hari tu,dia siap gosok2 muke ngan dua tgn dia yg comel tu.syg lak lupa nak minta copy dia..huhu..oh ye..berat baby aku lak masa 32minggu hari tu dah cecah 2.1kg..doc ckp 2 minggu besar dari tarikh due..alhamdulilah baby membesar ngan sehat..tak sabar nak ketemu kamu ler cyg......

Sunday, May 23, 2010

Koleksi Award

Fuhh.. Dh lama nak buat entry pasal award ni sebenarnye..tapi tu la belum ada masa yg mengizinkan..makin hari mood nak update tu makin kurang..agaknye sebab dh sarat2 ni la kan.tu belum lagi baby dh lahir,maunya besawang blog aku ni.nak layan kerenah dua anak.harap2 tak la terjadi sampai mcm tu kan.aku dah sayang ngan blog aku ni,tambah2 lak dgn award2 yg telah diberi.sangat2 hepi,tak sangka dapat.ehehe.

Memandangkan aku update post pakai hp je.so tak dpt la nak tempek award2 kat sidebar kan.sebab nak pakai lappy,ada problem la..internet setting dh weng2,padahal sebelum ni ok je nak online..sekarang langsung tak mau connect..sampai ke hari ni belum settle lagi problem tu..ingat nak hantar kedai je.suruh setting semula..so nanti2 bila dh ok,aku akan tempek award2 ni kat side bar yekk...

So terpaksa le aku tempek award2 ni jadi entry,then buat label award.so nanti senang aku nak cari nanti just klik kat label award tu jek...
Ni antara award2 yg terkumpul selama ni.sebenarnya dh lama upload..sori ye semua,sebab dh jeruk lama.huhu..yg pastinya daku amat2 menghargai award yg diberi ni..tq so much! Kalau ada bagi le lagi...ehehe...

Friendship award from mummyar tq so much!


Creative award fromkak Lynnterima kasih byk2 ye kak Lynn


Interesting blog award from mummyar lagi tq again dear! Yg ni jumpe tym2 redah entry2 mummyar yg belum sempat dilawat..ehehe..


Mother's day award from kakak aku
sis Iratq so much sis..yg ni pun dh lama di 'parap'(perap) ahaha..


Walaaa dh selamat pun ku simpan dlm blog.. Ke ada yg tertinggal ek?kalau ada sound2 je ye..ehehe.dh perasan org nak bagi banyak award.mcm la blog dia ni femez sangat.muahaha... Apa2 pun syukur dah dapat kan..blog aku ni pun baru je berusia 1 tahun pada bulan april yg lepas..alhamdulilah...

Wednesday, May 19, 2010

26 tahun dah...

Alhamdulilah tanggal 17 mei yg lepas usiaku dh pun menjangkau ke 26 tahun.huhu.dh semakin tua ku rasakan..apa2 pun kita tengok je la pic2 kat bwh ni ye,serta captionnya sekali,ringkas je *kes malas nak celoteh pjg* ekeke..(update gune hp,space tak byk uhuhu)

surprise oreo chocolate cake dari huby tercinta..




tiup lilin dulu..


acara potong kek,hadif mcm blur je..ehe


ermmm..cedapnyee..


seisi mkn kek


Antara hadiah2 yg ku terima.. Handbag guess 4rm huby,beg 4rm mak su,towel bath 4rm adik aku n brooch 4rm kakak aku.tq ol..really2 luv it! Tak sangka dpt.ehe..







Sunday, May 16, 2010

Bermain sambil belajar

Ni nak cete tentang koleksi mainan hadif yg berunsur pembelajaran.usia2 mcm hadif ni kan sedang dalam proses mengenal warna,bentuk dan saiz.so aku dan huby pun pakat la nak beli kn mainan yg dpt dimain sambil belajar..so far belum banyak lagi koleksi hadif.sebab susah nak jumpa,tu yg kekadang tebeli gak mainan yg hentam2 je.sampai dh penuh 1 bakul kat bilik mainan dia.. hihihi..

Kadang bukan anak yg teruja beli mainan.tapi mama ngan abah dia ni yg over lebih.padahal hadif tak mintak pun.ye la.dulu2 mana la ada mainan mcm ni.tul tak.tu yg excited lebih nak beli,semenjak anak dh besar ni..terutama mr.huby..sebab dia ni jenis yg pantang nampak mainan kat kedai.tiap kali masuk,mesti ada yg dia beli buat anak kesayangan dia tu.kadang mcm membazir gak.tapi tu la..dah dia nak beli kn.takkan nak tegah lak.alasan huby,anak kejap je membesar..esok2 takdenye dia nak main mende2 ni lagi so apa salahnya puaskan hati dia.haha..mana2 aja lah bang oii..

So ni la antara koleksi mainan hadif yg boleh dimain sambil belajar..belum banyak lagi.tapi ok lah untuk setakat ni.kang beli byk2 tak larat pulak dak tu nak main.hehehe...

mainan shape hadif,ada katak n ball..hadif dah pandai masukkan shape2 tu ke tiap lubang.tapi kena tunjuk dulu lubang mana yg betul...so far hadif boleh mengikut arahan..tapi kekadang letih gak layan dia.sebab non stop nak main mende ni,tak di layan confirm ngamok..uhuhu..


tower ring toy..aku beli yg brand nuk je..yg ni hadif dh pass main.kekadang ada fail gak nak bezakan ring yg besar n kecil.dia minta aku yg tunjukkan ring yg mana patut di letak dulu..


brain blocks..hadif belum berapa mahir lagi nak susun n sambung blocks ni,tiap kali aku sambung dia tukang bukak..so masih dlm pembelajaran la jawabnye..hihihi..


tengok la anak bujang aku yg duk tekun main mainan shape tu..hari2 mesti ngadap mende ni,minat sangat le tu..good boy!


Note: lepas ni ingat nak belikan hadif flash card ABC ngan gambar2 la pulak..tapi belum jumpa lagi kat mana2..harap2 jumpa la ngan harga yg berpatutan..

*huhu esok usiaku menjangkau ke 26 tahun..wah semakin tua ku rasakan..tengah berangan lagi ni,apa kah ada present dari mr.huby tersayang?...huhuhu..kemarin dh buat advance b'day celebration kat tamu selera bandar seri begawan.best sgt! Dpt present lagi dari family. Tapi sygnya lupa nak snap gambar..huhu..sebab dh sedap menikmati menu2 yg best2 semua.thankz suamiku...ku amat menyayangimu.......

Thursday, May 13, 2010

Hadif ngan getah seluar

tengah kusyuk meng'ulit' getah seluar abah dia,yg berjaya di selongkar dari bakul baju yg nak di cuci..lucu sungguh tabiat kamu wahai anak..


Apa hadif buat ngan getah seluar? Haaa.. Tengok je gambar pun dh boleh teka.hadif memang tak leh jauh ngan getah seluar..once je puting dh lekat kat mulut atau tym minum susu.sure tangan terus cari getah.tak kire la kat seluar mana,yg dia pakai atau seluar yg dia boleh capai.selalu jd mangsa seluar abah dia la.sampai sanggup selongkar bakul baju..sebab getah kat seluar abah dia besar,lebih sedap nak pegang kot.huhu.

Pelik tul 'ulit'(org brunei panggil ulit) anak aku kan.anak orang biasa pegang bantal bucuk atau selimut.tapi hadif pegang getah seluar.huhuhu.dah lama dh tabiat ni,sedari usia dia dah jangkau 1 tahun..memula tengok memang tak perasan pun.lelama makin terserlah.sebab tiap kali dia nyotnyot puting dan minum susu sure tangan dia pegang getah seluar yg dia pakai.hadif gemar gosok mende zigzag(tak tau nak sebut apa haha,yg mcm kedut2) kat getah tu.makin besar jahitan zigzag tu lagi dia suka.kekadang sambil jalan tangan tak lepas pegang kat tepi2 getah seluar.mcm gaya koboi pegang pistol kat poket tu.ahaha..

Alahai hadif..dari mana la timbul tabiat awak tu.takde pun sapa2 dlm family kite yg pegang getah mcm tu.awak sorang je yg mama pernah tengok..harap2 tabiat 'ulit' getah tu tak sampai ke besar ye sayang..nanti org tengok tak encem laa..tak macho kan.ehehe..

sampai tertidor pegang getah seluar abah dia..tak nak lepas tu..adoyaii..


Monday, May 10, 2010

Hadif & Barney

Semenjak perot semakin sarat ni,dah makin malas nak update blog.huhu.rasa hati tu memang teringin nak post entry tapi penyakit 'm' makin menjadi2.tapi kene la update gak kan.tak syok gak tengok post asyik bertahan kat entry tu jek.lelama naik habuk lak.hihihi.moga2 penyakit 'm' yg melanda ni tak berpanjangan.

So meh la layan cerita pasal anak teruna aku sorang ni.rasa mcm dh lama tak buat post pasal dia.ye ke? Hihihi.. Memang dah maklum hadif ni gemar sgt kat kartun barney.mana taknye dari umur 3 bulan lebih lagi dia dah tengok kartun ni.sampai dah tau pilih part mana yg dia suka.uhuhu.kekadang sampai pakse mama ngan abah dia ni pasang dvd barney tu.kalau tak layan conform mengamuk siap baling lagi dvd tu.huhu.ganas tul...

Sampaikan patung barney pun dh menjadi benda kesayangan dia.bangun tido je cari barney,sebelum n selepas mandi wajib gomol barney.siap peluk2 cium lagi.tu kalau jumpe yg live tak tau la apa reaksi dia.haha.sebut je barney,terus meluru naik katil dia bawa barney tu tempat kite.hadif dh kenal nama2 patung dia..ada 3 patung yg dh menjadi kesayangan dia.tapi yg paling dia sayang barney la kan.yg dua lagi tu 'doopey' (patung ala2 7 dwarfs snow white tu) ngan 'shrek'(yg ni semua dh kenal kn,yg bdn hijau tu) hihihi..lupe nak snap gambo patung2 ni.

Jom tengok aksi yg selalu hadif buat ngan barney dia tu..

ni tym nak mandi,sempat lagi dapatkan barney dia tu


dah dapat terus cium,siap bunyi2 lagi..sayang sgt le tu..


haaa..tengok siap bagi minum susu lagi,ni sapa yg ajar ntah..memule tengok dulu memang kelakar.mcm budak pompuan main baby2 lak kan.hihi..agaknye hadif tiru apa yg kite buat kat dia.bijak2...


Wednesday, May 5, 2010

Persediaan utk adik hadif

Alhamdulilah..kandunganku kini dh di trimester ketiga..dh pun nak cecah ke 8 bulan.kejap je masa berlalu kan,tak terasa tak lama lagi adik hadif akan lahir.smoga berjalan lancar n selamat semuanya..huhu.dh makin dup dap dup dap rasa ini bila memikirkan tiba saatnya nanti.ku akui memang tak sabar nak bertemu dgn cahaya mata kedua kami ni.gender?? Ehehe.belum tau lagi.insyaallah minggu depan aku ada perjanjian ultrasound.tu pun kalau baby bekerjasama nak tunjuk.kalau tak,alamatnya surprise la..ehehe.. Apa2 pun tak kisah lah dpt gurl atau boy lagi.yg penting selamat n sempurna...

So ini aku nak tempek la pic2 brg2 persediaan utk menyambut bakal adik hadif nanti.takde la byk sangat.mana2 yg penting je la yg di utamakan.lagi pun brg2 hadif dulu pun masih ok..mcm katil,rocker,carrier,walker n stroller.semua tu dh boleh turunkan ke adik..abg hadif dh besar kan.hehe.

10 pasang baju lengan panjang n pendek..kira2 cukup la kan.baju2 bekas hadif dulu ada yg masih boleh dipakai.kalau beli banyak takot membazir lak,baby kan cepat besar..yg kat bawah sekali tu romper baru beli semalam.hikhik.hati tak tahan tengok sbb comei sgt terus zappp..


tuala,hood blanket,topi,mitten + booties n stokin..yg ni pun tak beli banyak.bekas hadif dulu mak ai belambak masih ok..yg ni juz nak cukupkan syarat.kesian gak kat adik kalau pakai yg bekas je kn.kena la ada yg baru..ehehe..


yg ni brg keperluan lain..breast pad,wet tisu,set mandian anakku,bedak ruam,cotton n anakku bath mat


tilam sweet cherry n 1 set bantal..ni beli lain2 sebab tak jumpe tilam yg 1 set ngan bantal yg berkenan di hati..suke yg ni sebab colour dia boleh match baby boi or gurl..agak2 creamy gitu


yg ni lak mak su aku yg bagi,since anak dia dh besar n tak pakai lagi mende ni.so turunkan kat aku..ehehe hepi sgt,dapat free mothercare baby box n bouncer yg masih baru lagi.alhamdulilah murah rezeki baby...


Buat masa ni tu je la yang dah tersedia.hanya tinggal diapers je lagi yg belum beli.ingat hujung bln ni je la.barang2 utk aku pun tak byk mana pun.sebab yg dulu masih ok lagi..dh plan nak beli pad,cawan,thermosflask n brg2 mandian utk kat wad nanti..
Hmm..baju2 baby pun belum cuci lagi.huhu.belum beli pencuci yg khas lagi.pertengahan bln ni la kene beli.hoho.byk lagi nak prepare kan.takpe2 pelan2 je laaa...masih berkesempatan lagi kan.ehehe..

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.