Pages

My 3H

My 3H

Tuesday, June 29, 2010

Kronologi 17hb jun 2010 (part 2 + berita sedih + bleeding + discharge)

[BERITA SEDIH]

Di bilik ot aku masih lagi dlm proses di jahit..kali ni mengambil masa yg lama.sbb doc ckp bahagian dalam perut aku ni dah byk yg bercantum,akibat czer yg pertama dulu..terutama sekali part pundi kencing..terpaksa buat byk jahitan..entah la aku pun tak tau camne nak explain..aku pun mcm faham n tak je..tambah2 lagi ngan satu berita sedih yg doc khabarkan..tak tau nak ckp sedih atau buruk..entah ler....

Doc bagitau bersalin anak yg ke 3 nanti aku kene czer gak dan............berita buruk itu adalah rahim aku akan terus di ikat,agar tak mengandung lagi.....sbb keadaan rahim yg semakin nipis serta bahagian dalam yg dh byk bercantum..ya Allah memang tak ku sangka dan tak ku duga yg aku hanya dapat melahirkan zuriat hanya seramai 3 org...dulu plan nak anak sampai 4 org..bagi aku n huby anak ramai murah rezeki..

Tapi tak apa lah,ini sudah suratan takdir bagiku..nak buat mcm mana kan,kene terima je..padahal aku harus bersyukur kerana telah dikurniakan anak gak,banding ngan orang yg telah lama menunggu utk dpt anak..alhamdulilah...syukur padaMU ya Allah..... Akan ku asuh,didik dan besarkan anak2 yg ku miliki ini sebaik2 dan semampunya aku...

Jam 9.30 semuanya selesai..aku pun d tolak ke luar dari bilik ot..direhatkan sebentar di kawasan luar ot utk pemantauan tekanan darah dan pemasangan selimut panas.sebab effect dari di czer tadi badan akan menggigil mcm kesejukan.even aku tak rasa sejuk,tapi tetap menggigil...
10 minit kemudian aku pun di tolak ke wad 18..dipindahkan ke tempat katil aku sebelum d czer tadi..family2 aku pun dah balik waktu tu sebab dh habis masa lawatan..hanya tinggal huby aku yg menunggu sehingga aku selesai d pindah..jam 10 baru la huby aku pulang..

Aku pulak di suruh breastfeedkan baby dgn pertolongan nurse,sebab kesan bius masih ada.aku belum dpt gerakkan kaki..susahnya nak bf baby dlm keadaan berbaring tu.baby lak nampak mcm lapar,kuat tul dia hisap.nasib ada keluar sikit susu aku..sebab memang dari kandungan 7 bulan lagi dah ada.alhamdulilah..
Setelah baby dh stop hisap n tertidor..baby pun di ambil,di bawa ke dlm bilik.mlm tu nurse2 tolong jgakan.aku di suruh berehat..

Tapi malangnya..aku tak dapat lelapkan mata sebab kesan bius mula hilang..tempat kawasan czer aku terasa sakit yg amat..sampai aku gelisah di katil..kaki aku sampai terangkat menahan kesakitan..sukar nak dibygkn ngan kata2 kesakitan yg ku alami itu.huhu..hampir2 nak meraung..terasa berdenyut2 je kat kawasan tu..
Akhirnya aku terpaksa memanggil nurse dan minta di injek pain killer sbb dh tak tahan..aku pun d injek di paha..sakitnya d cucuk..tapi tak kira yg penting segala rasa sakit tu hilang..dalam masa sejam kemudian pain killer tu buat aku tertidur sampai la ke pagi....

[BLEEDING]

Seawal pagi tu aku d cek oleh nurse..utk di tukar pad..waktu ni terkejutnya nurse tengok kerana aku mengalami pendarahan..memang aku tak sedar sebab tidor nyenyak selepas injek pain killer..darah aku byk keluar sampai penuh pad dan alas tilam..nurse tu panik gak,dia ckp maybe terjadi waktu subuh lepas aku amik pain killer sbb b4 tu diorg dh check pad aku ok je,slight blood je..aku blur je masa tu..dia suruh aku jgn byk gerak..dan nurse lain lak sibuk call doctor Ahaf..doc yg czer aku semalam..

Tak lama lepas tu dua org doc smpai..terus check aku..doc ahaf dan doc cina(tak tau namanye) doc ahaf tekan2 kat perut aku..terus runding2 ngan doc cina tu,ntah bahasa apekah..sepatah haram aku tak phm langsung..lepas tu terus bgtau nurse yg dia nak check dari bwh..hah..nak kene seluk ngan satu alat..seram weii..tapi sebagai patient kena reda je la kan..doc explain nak check sama ada terdapat darah beku kat dlm..
Aku pun kangkang la kaki,sakit giler dlm keadaan perut yg beplaster dan sakit..huhu..doc arahkn utk tarik nafas..fuh..alat besi panjang tu dimasukkan ke dalam ngan kapas kat hujung..lepas dh kuarkan alat tu..doc ngan selamba seluk lagi ngan tgn dia..perit giler..mcm apa je dia tenyeh tempat tu..seram bila ingat balik..
Then doc pun explain..tak ada apa yg merisaukan.kemungkinan bleeding tu adalah darah lama yg keluar dan rahim baru nak menguncup..huhu..ye la tu..buat panik je..then doc pun cucuk ubat kat tgn utk mempercepatkan pengecutan rahim..serta ubat melalui drip bagi menghalang bleeding..aku di suruh berehat selama mungkin.sedihnyer waktu ni..org lain yg lepas czer mcm aku,masing2 baby dh di hantar utk d bf..aku sorang jer yg belum..smpai la keadaan aku kembali stabil..
Bila dh ok..baby hanif pun di hantar ke katil ku..alhamdulilah..pendarahan dh takde..dh normal..smpai la ke petang.katil aku diturunkan,hos kencing pun dibuka..aku disuruh duduk dan mula dibenarkan berjalan perlahan2..
Petang tu lak ramai kawan2..sedara mara aku dtg melawat..sampai la ke mlm..mlm tu lak aku dh mula tidor ngan baby.huhu..memang susah nak angkat baby,nak bangun bf dia.tapi tetap gagah gak.tak mau la kn biar baby lapar..

[DISCHARGE]

Hari ke 4 di wad,plaster di perut aku di buka..
Hari ke 5 pada 21hb jun 2010 lak jahitan dibuka..alhamdulilah tengahari tu aku dh boleh discharge..hepi giler dpt balik rumah rasa mcm nak terbang je..aku balik kat rumah mak aku,sbb berpantang kat sana..terubat la rindu aku kat hadif..malangnya hadif mcm nak tak nak je kat aku.jeles la tu..huhu..

Note: tunggu lagi episod seterusnya...huhu.

Saturday, June 26, 2010

Kronologi 17hb jun 2010 (part 1)

Jam 8 am : Actually aku ada ppointment biasa kat gynae hospital Ripas..punye la lama tunggu giliran sampai dh naik bosan..bygkan giliran aku dipanggil pada jam 11 am..terus masuk bilik 12..doc pun cek kat perut.dia ckp perut aku dh ada contractions..so doc suruh aku buka panty nak seluk.huh! Memang terkezut sbb tak expect langsung kene hari tu sbb due pun lama lagi,8hb julai..uhu..nak tak nak kene reda je la..
Doc ckp "ok..dh buka 1.5cm..u must stay at ward coz u ada previous scar" gulp! Doc explain lagi chance utk bersalin normal adalah 30% manakala czer adalah 70%..kalau aku try normal pun tak boleh lama hanya short trial..within 2-3 jam n kene sign borang standby utk czer gak.huhu mana2 aja la..

So aku ngan huby pun follow sister naik ke wad 18 ngan juraian airmata,huhu sedih seh.sbb tinggalkn hadif td dia mseh tido(mlm tu kite tido kat rumah mama) lagipun aku belum ready nak admit wad gak.huby sampai pujuk2 aku..very da sentimental valuenya aku hari tu..plan lepas apoinment nak pi jln2 beli brg yg belum ready..huhu..

Jam 12 pm : kat wad 18..aku di suruh masuk kat day care room no.3 sbb katil utk aku lum ready..so aku d psg ctg kat situ..masani contractions dh makin kuat.even aku tak berapa rasa tapi graph ada tunjukkan.

Jam 2 pm : dah dpt katil..masani aku lapar giler.sbb doc kat gynae td suruh aku puasa..incase aku emergency czer.akibat tak thn aku suruh huby tanya kat nurse..memula nurse pun decide nak pasang drip utk thn lapar.tetibe diorg tukar fikiran suruh mkn,tapi lepas tu kene puasa balik.huby pun gegas turun beli makanan utk aku..dlm pada aku makan tu aku suruh huby balik rumah ambik brg2 aku n brg baby.nasib aku dh ready packing n letak 1 tempat..kalau tak memang gabra jd nye..

Jam 4 pm : contractions makin kuat.doc dtg check,tengok aku dlm keadaan sakit.dia suruh masuk bilik buat v.e..huhu seluk lagi..doc heran sebab bukaan masih tetap 1.5cm..masani aku siap bleeding lagi..so doc pun suruh aku buat pilihan sma da nak tunggu lagi atau terus czer.aku betul2 blur waktu ni,smpai aku tanya doc apa pilihan yg tepat buat aku..doc pun explain..kemungkinan utk terjd poor progress mcm 1st deliver dulu mungkin berulang lagi dan tempat scar aku akan terasa sakit.dlm keadaan aku yg sakit dan blur tu,doc pun suruh aku call huby..dia nak kite decide sma2.kalau huby setuju czer,doc nak aku sign borang awal tu gak.

So aku pun call huby..dlm keadaan sentimentalnyer aku waktu tu.sbb tak sangka akan bersalin hari tu gak,ingatkan kene tunggu sehari,2 hari lagi..runding punye runding huby pun setuju aku d czer sbb takutkan risiko yg bakal aku lalui.dia siap ckp kalau tnggu lama pun,tahan2 sakit.tapi tak dpt gak then kene czer..keadaan sma gak.lepas tu aku pun jumpe doc td utk sign borang n wait huby dtg utk sign gak.

Jam 5 pm : aku dipindah katil khas utk selesai czer nanti.huby pun dh dtg ngan brg2 n dh pun sign borang persetujuan.family2 aku pun dh ready menanti sehingga aku selesai czer.

Jam 6 pm : aku dipanggil masuk bilik di pasang jarum utk masukkan ubat perut,tujuan agar sekira terbatuk ketika d czer nanti tak memudaratkan paru2..stelah itu aku di pasang drip utk masuk air..then d suruh rehat kat katil.smentara di panggil lagi..

Jam 7 pm : masuk bilik lagi..kali ni pasang hos kencing..masani aku tak tau nape aku betul2 fadeup,seolah hilang semangat.maybe sbb dh letih menunggu,awal plan doc schedule aku d czer jam 6..tup2 delay sbb doc Ahaf,doc yg czer aku belum dtg.aku rasa mcm nak lari dari wad,nak balik rumah nak main2 ngan hadif..smpai aku dh mengeluh.
Ketika di katil menunggu saat d tolak ke ot.aku suruh huby duduk dekat2 aku,pegang tgn aku.aku menangis..memang betul2 down.apatah lagi teringat pada hadif.huby tak putus2 pujuk,smpai ahirnya aku tertidur..

Jam 8 pm : aku dikejutkan,d bagi minum air asam utk meneutralkan perut agar tak termuntah waktu czer nanti.ganti baju..then d pindah katil utk d tolak ke operation room d tingkat bawah.
Selesai semua aku pun d tolak,dlm keadaan berdebar tapi dh tak down mcm td.sbb dlm fikiran aku,tak lama lagi bb keluar.tak lama lagi semuanya akan selesai.sambil2 tu tak putus2 bacaan doa di mulut.

Sampai kat luar ot,huby sempat beri kata semangat n usap2 kepala.syahdu seh.lepas tu pakar bius pun dtg menerangkan mcm2.aku mcm dgr tak dgr je.yg aku tau aku nak smuanya selamat..

Kat bilik ot prosedur mcm biasa..aku dibius epidural kat tulang belakang.ya Allah kali ni memang terasa sakit smpai aku terangkat bdn.stelah tu di pasang wayar2 kat dada,tgn n cucuk jarum besar kat tgn kiri.yg kanan lak d buke.masani aku dh tak rasa kaki aku.

Bermula lah perut aku di belah.memang tak rase,yg aku rasa cuma bdn begoyang2 kiri kanan.tak sampai 30 minit,tepat jam 8.29 pm baby pun keluar..huhu mengalir air mata saat dgr tangisan dia yg pertama.seraya mengucap alhamdulilah......kejap je diorg tunjukkn bby,terus bwa naik ward utk d inject dan d azankan..

* tunggu part 2 ye...... *

Tuesday, June 22, 2010

Ni la Hanif Qusyairi

Presenting our new bundle of joy..Hanif Qusyairi bin A.Sarisumardy..lahir 17 jun 2010..tepat jam 8.29 mlm..berat 2.860kg..pjg 54cm..dilahirkan secara c-zer gak..hanif lahir tepat pada usia kandungan cecah 37 minggu..sepatut due pada 8 julai dpn,tapi hanif dh tak sbr kot nak tengok dunia..so keluar awal.ehe.apa2 pun lega..penantian dh berakhir.dh tak pyh susah2 usung perut sana sini..huhu..

Abg hadif dia lak..cool je.aku letak hanif dekat2 dia..dia mcm nak tak nak.terkejut kot..sbb aku lama kat ward,tup tup pulang2 bawa baby..ehe..takpe la lama2 nanti dia akan tau yg hanif adik dia.skarang ni kn hadif masih kecik..belum kenal apa2 pun.nanti boleh main sama2 yg hero2 mama..

Memang tak suspect pun yg aku akan bersalin pada hari tu gak..nanti2 aku story kisah aku bersalin k..jom cuci mata ngan pic2 2nd hero ni..byk yg ckp tak sama mcm hadif..huhu..ye ke..biar le tak sama,tapi diorang memang adik beradik..yg penting tetap ibu bapa yg sama..ekekeke..

ni laa dia rupa baby yg aku kandung selama tepat 37 minggu...


macam muke sapa ek??


ni tym nak discharge wad..hero ni lyn tido je...ehehe..


wif dady..


Hanif bila buka mata...... Mata dia kecik je,sampai adik beradik aku gelar dia c 'cepet' (sepet)..mama aku lak gelar dia c jepun atau c korea..mentang2 la masa aku bersalin hari tu perlawanan world cup antara South Korea lwn Argentina..hahaha..dpt anak pun ala2 korea..mushi2...


Friday, June 18, 2010

Alhamdulilah...

Alhamdulilah...dgn rasminya daku dah pun selamat melahirkan cahaya mata kedua..seperti yg tertera pada result scan..dapat baby boy lagi..pada 17 jun 2010 (malam kemarin)..jam 8.29pm..dengan beratnya 2.860kg serta panjang 54cm dilahirkan secara caesarian gak..

Apa2 pun nanti aku buat story ye..oh yaa nama baby.. Hanif Qusyairi bin A.Sarisumardy..bermaksud yg lurus serta berpegang teguh pada ajaran islam...amin..semoga Hanif bakal menjadi seperti yg tertera pada maksud nama tersebut......Hadif dh jadi abg okehhh..ehehe..

Monday, June 14, 2010

Sembuhlah sayang......

Sekarang jam menunjukkan pukul 4.52 am...daku masih berjaga,mataku amat berat tapi ku enggan terlelap..sampai hari ni badan hadif masih panas,check baru ni panas dia 38.9! Padahal 4 jam sebelum ni dah bagi ubat masuk montot,masa tu panas hadif 38.8..risau sgt2 panas dia tak mau turun,malah makin naik..ibu mana yg tak risau, ibu mana yg lena tidur disaat anak demam panas..masuk hari ni hadif dh
6 hari demam..panas hadif kejap naik,kejap turun..

Malam kemarin aku dan huby bawak hadif pi klinik yg berdekatan,kat MRS.. Masa tu diorang check panas hadif 38.6 degree..diorang bekal ubat paracetamol dua botol ngan ubat simple linctus paediatric utk batuk ngan slisma hadif..tapi huby sgt tak puas hati ngan ubat yg dibekalkan.sebab paracetamol tu yg warna oren,dos rendah..hadif kene telan sbyk 6ml..banding yg kaler pink hanya 3ml..memandangkan hadif sgt susah nak bagi ubat..3ml dh berperang nak bagi,apatah lagi yg 6ml.maunya bercinta nak habiskan.

So kita pun decide bawak hadif pi hospital besar kat hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha(Ripas)..memang jauh dari rumah..masa tu jam dah hampir ke angka 12 am..tapi demi anak kita sanggup redah..
Sampai kat sana terus isi form..tak lama je nama hadif d panggil..check panas 38.3 degree..diorang bagi ubat arfen sebanyak 4 biji,ubat ni utk dmasukkan ke montot hadif..memandangkan panas hadif cecah atas 38..diorang refer kat flu centre,jumpa doctor..terus ala2 temuduga jwb pertanyaan doctor..lapas tu doc bekalkan paracetamol kaler pink,ubat nasal drop ngan ubat tamiflu (utk pencegahan sementara flu H1N1) jam 12.45 am kite selesai..terus zoom rumah..doc ckp juz alert panas dia.kalau naik mendadak lagi kene bawak klinik berdekatan..

Sampai je rumah terus lap2 badan hadif n masukkan ubat montot.aku tak berani nak buat,so jadi tugas huby..dia pun takut2 nak buat..masa tu panas dia berkurang..tapi tak tau mcm mana panas dia tadi naik lagi :'(
Badan hadif dh susut, sebab kurang makan dan nyusu..hadif belum ada selera.tapi aku kene paksa gak bagi makan bubur,utk elakkan perut dia masuk angin..kalau perut kosong ubat tak jalan..nanti makin lambat la baik..

Sambil aku taip entry ni, aku tak putus2 lap badan hadif ngan tuala basah..hadif kerap terjaga sebab batuk..

Melihatkan keadaan hadif yg merengek lemah..daku terus berkata "hadif..kalau boleh pass,biar mama ambik demam hadif,hadif biar sihat dan aktif mcm selalu" huby seraya menyahut "tak boleh..biar abg je yg ambil demam hadif..kesian mama..mama bawak adik kat dalam tu..lagi kesian,biar mama ngan hadif sehat walafiat...."
Itu adalah imaginasi..realitinya yg demam adalah hadif..anak mama yg nakal,yg pintar dan yg manja...

"ya Allah ku mohon padaMu..sembuhkanlah demam anakku ini ya Allah..sesungguhnya Kau maha pengasih dan maha penyayang......."

ku amat merindui kenakalan di wajah mu ini..... Cepat sembuh ye sayang.....mama rindu dgn keletah hadif,mama rindu ngan suara hadif,mama rindu dgr gelak tawa hadif.....


Thursday, June 10, 2010

Bizi + Hadif demam :(

Dh lama tak update blog..dh 1 minggu..huhu..sebab minggu lepas adalah minggu yg sgt2 bizi dgn majlis berbedak,pernikahan dan persandingan adik aku yg ke empat..alhamdulilah semuanya berjalan ngan lancar seperti yg ditetapkan..dh selamat pun bergelar isteri orang..semoga kalian kekal bahagia ke akhir hayat serta dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah amin.......

Kali ni baru lah dpt update blog..tambah2 lak aku memang tak dpt tidor lagi..aku risau sgt2 :( anakku hadif demam..padahal petang tadi ok je..sebenarnya start petang kemarin dh demam tapi on off..panas main2..tu pun tak berapa panas..tapi tetibe je mlm ni..panas dia makin kuat..terus amik digital thermometer,letak kat bwh lengan dia..tengok2 38.3 degree! Punya la paniknya aku,terus bgi paracetemol..dan lap2 badan dia ngan tuala basah..aku ngantok tapi tak dpt nak lelapkan mata,tgn aku sntiasa meraba bdn hadif..still panas tapi dh kurang sikit..moga makin hilang panasnya...

Yg buat aku tak sedar bdn hadif panas ni sebab dia aktif mcm biasa,takde pun tunjukkan yg dia demam.kalau selalu dia akan merengek je,lepas tu tak nak jauh dari kite..tu yg abah dia pun heran,smpai cakap hadif ni demam nak berakal kot sebab dh nak dpt adik.ehe..harap2 mcm tu la..risau tul ngan anak yg demam ni..kalau boleh biarlah demam tu pass je kat aku..huhuhu..

wahai demam pergi la dikau jauh2...sayu je tengok hadif tidor dlm keadaan demam,sampai tak sedar aku mengalirkan airmata..sedihhhh seh...:'( cepat baik ye syg. . . . .


Note: alhamdulilah adik hadif kat dlm perut ni dah tak songsang..scan minggu lepas elok je kepala dia dh kat bawah..cume masalah placenta previa masih ada..so minggu dpn,kene check up kat hospital besar..
So far baby sihat..doc cakap anggaran berat dia dah nak cecah 2.6kg..baru 35 weeks tu..huhu..hadif dulu lahir cukup bulan 2.4kg jek...
Bersalin normal atau czer belum conform lagi..so kene tunggu je laaa..moga minggu depan ketemu jawapan....dah tak sbr nak jumpe adik hadif..ehehe..

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.