Pages

My 3H

My 3H

Monday, July 26, 2010

Geramnyeeee...

Ni aku nak cete la pasal pagi kemarin..al kisah nak beli susu hadif.memandangkan susu dia tu mcm tak cukup je..nak sampaikan waktu shoping brg dia nanti a.k.a tym payday le kan..hadif sekarang ni makin kuat minum susu..ni pun baru beli 1 paket yg 650g,tu pun tak cukup gak..ohh ya hadif minum susu dutchlady 123 perisa madu asli..biasa tiap bulan kita beli buat stok yg 1 kg tu dlm 3 paket..selalu cukup je 3 paket tu.sekarang ni kena tambah la jwbnya..kebetulan lak sekarang ni kat kedai2 tak byk stok yg 1kg yg perisa madu..susah tul nak cari.so terpaksa la beli yg 650g tu buat top up sementara..

Memula aku nak ikut huby pi kedai..sbb tiap2 bulan memang aku yg pilih brg2 keperluan anak.huby tau bayar je..fikir punya fikir,tak jadi nak ikut.sbb leceh la nak bawa baby lagi..so aku suruh huby je beli susu hadif tu..aku siap ingatkan berkali2 lagi tau nama susu tu..aku sebut dutchlady 123 yg madu..huby lak dgr sambil senyum2 lagi,perli le tu sbb aku duk membebel je..dia mls nak dgr terus la pi kedai..biasa kite beli kat kedai runcit yg dekat ni je.tapi dh takde stok susu tu.even yg 650g pun takde kat situ..so kene la encik huby pi ke supermarket Pertama Jaya..agak jauh gak ler dari rumah..nak tak nak kene gak kan.kat sana je ada stok..

Sampai je huby kat rumah terus tunjuk kat aku plastik yg berisi susu tu..aku bengang je! Belum keluarkan lagi pun susu tu dari plastik.aku dh tau dh dia SALAH beli..

Aku: apasal beli susu dumex??

Huby: ehh..betul la susu hadif dumex..dugro kan? Ni la..belambak tau kat sana perisa madu..yg 1kg pun ada..

Aku: (sabar2 tarik nafas) kan aku dh berkali2 pesan tadi susu dia yg dutchlady 123..yg kotak biru tu...

Huby: laa tadi tak sebut pun..yg mama sebut 123 je..habis yg dumex hari tu susu sape?

Aku: tu susu hanif ler..tak sama.. (menahan geram padahal aku dh pesan berkali2 tadi!)

Huby: aduhh..so kene tukar la ni?

Aku: habis tu nak bagi hadif minum susu tu?kita dh try kat dia hari tu kan..tak ngam..dia cery bery n timbul ruam bla bla bla..

Huby: hish...jgn le..ok la babah pi tukar..aduhh..letih la camni,jauh lak tu..

Aku: (diam je tengok huby berlalu..dlm hati kesian gak tapi aku memang gerammmm tul..tengok muka dia pun rasa mcm nak marah campur nak gelak)

Dah sampai kat rumah..dia terus hantar plastik isi kotak susu tu kat dapur,dh tak tunjuk2 dah..muahaha..geram le tu sbb aku dok bebel je tadi..tapi waktu dia balik tu aku diam je tak ckp pape,encik huby pun diam je siap landing baik punya kat sofa tengok tv....tu la sape suruh confident je tadi orang cakap tak mau dengar..dia sengih2 senyum lak..tau la ngan bini dia ni yg suka bebel..nasib la huby aku ni jenis tahan telinga..kadang yg geram tu..aku bebel..dia siap main2 ngan hadif lagi,tak cukup ngan tu dia pakat ngan hadif lak suruh hadif tutup telinga..wahhh gerammmmm hokey......


Thursday, July 22, 2010

Tukang sapu yg comel

Awal pagi tadi..kerja sapu menyapu aku sangat ringan tau..sebab aku dah ada pembantu comel..tak yah bayar pun..upah susu je..hihihi...meh la tengok gaya tukang sapu aku yg comel ni..satu rumah dia sapu okay..sungguhpun begitu langsung satu habuk pun dia tak dapat...huhuhu..

ni laa dia tukang sapu comel aku..tengok la tekun tul sapu lantai tu..mama dia amik gambar pun dah tak peduli..


siap bongkok lagi nak sapu part bawah sofa tu..haha..ni la namanya budak kan diorang tiru apa yg kite selalu buat depan diorang..bijak bijak..ehe..


hmmm..tak nampak apa pun yg tukang sapu comel aku ni sapu..


try lagi sekali sorok penyapu tu bawah sofa..kali ni betul2 masuk tau..tekun tul dia buat keje kan..ish ish..


oo...ok ok..tang ni..harus la aku amik penyapu tu dari tgn dia,dia dh mula dh nak main2 batang penyapu tu..siap tebalikkan lagi..no good..kan byk habuk tu syg..


Lepas dh aku amik penyapu tu..apa lagi siap melalak la dia..sempat gak main tarik2 ngan dak hadif tu..kuat tul dia pegang..huhu..tapi aku kene tarik gak..sebab nak siapkan keje menyapu,kang tak pasal2 lak adik dia c hanif tu uwekk uwekk..kelam kabut le jawabnye nanti...ok lah..c hanif aku dh bangun tu..nak syusyu.nanti kite ceta lagi yerk....

Note: 19hb hari tu bby hanif ada buat check up kat klinik..alhamdulilah timbangan dia naik dari masa lahir 2.86kg..sekarang dah pun 4.25kg..panjang dia lak tak byk tambah..dari 54cm ke 54.5cm je..ehe..apasal naik point je tu..takpe la..as long as bby hanif sehat n sempurna dah memadai.oh ye dia kene inject gak hari tu..haiyoo..dia punye nangis tak hengat dunia..sampai hilang sora dia.sakit sgt le tu kan..huhu..cian hero kecik aku ni......

bby hanif yg tidur ngan penuh gaya..tengok la pose dia yg terbaekkkk punyaaa..hihihi..comel sgt..


Monday, July 19, 2010

Awards dari Kina (mama Wiwin)

Huhu entry ni sepatutnye dah lama publish,tapi aku asyik terlupa..padahal dah lama aku upload award ni..lepas tu aku simpan buat draft tu yg asyik tertangguh je..sori ye kina..aku amik ni tau..rugi kalau aku tak amik..mcm biasa la aku wat sekaligus..tunggu lappy aku dh siap repair aku tempek semua award kat bawah ek..tak sabar nak tunggu..nak modified gak blog aku ni cikit2.hihi..ok la meh siapkan keje ni dulu..

Blog Award


1. Anda mesti memuji pemberi award
~> Tq so much kina,dah sudi bagi aku award..kina memang pemurah hati sgt2,tu yg dpt wiwin yg super duper cute tu..hihihi..

2. Sila beri award ini kepada 10 yg lain
~> ermm..rasa mls nak wat list..sapa saja yg sudi amik..sila amik ye..sapa2 yg dh amik tu anda memang sporting..ihikss..

3. Anda mesti bagi tahu 10 bloggers tadi
~> ni kira dh bagi tahu le ni kan..huhu..

4. Bagaimana anda boleh di gelar blogger yg best
~> oppss..best ke..huhu..ermm..boleh la sikit2..ehehe..ikut cara dan gaya tersendiri.

Ok award ni dah beres..jom siapkan award yg kat bawah ni lak..award dari kina gak..tak mau rugi ni.so amik gak..ehe..

Cute Blogger Award


Apa nama blog & kenapa letak nama tu?
~> Nama blog aku 'with love~mama Hadif & Hanif Qusyairi' letak nama ni sebab mostly aku cete pasal anak2..lagipun aku bangga dah jadi ibu kepada dua org hero..so letak la nama diorang sekali.

Biler start buat blog?
~> Belum lama sgt pun..aku start bulan April tahun 2009..so tahun lepas le kan..blog aku baru berusia setahun lebih..huhu..

Sapa 1st follower?
~> Ehe..ni aku suke..sebab tak ingat sapa first follow..so sempat gak godeh2 tadi..yg 1st adalah Ain Ahnaf

Ucapan khas untuk pemberi Award
~> Buat kina..terima kasih sgt2 sbb kina memang rajin buat entry award2 ni..kina tak sebut nama pun aku amik gak.sbb aku dah baca entry dia tu..ehehe..apa2 pun kina memang sporting habis..hehehe..

Lastly, 9 orang aku nak tag
~> Mcm tadi gak aku mls nak buat list..so buat sape2 yg sudi amik cute blogger award ni..di persilakan amik yer..tq...

Saturday, July 17, 2010

Hanif dah 1 bulan

Hanif Qusyairi dah 1 bulan tau..ramai org ckp saya dah makin tembam..sebab saya kuat minum syusyu..


Alhamdulilah hari ni 17hb julai genaplah usia baby hanif ke 1 bulan..tak terasa tul kan,mcm baru je aku bersalin hari tu..mcm baru je perut aku ni di belah dan mcm baru je aku terlepas dari semua dugaan2 sewaktu lepas bersalin..tup tup dah sepurnama pun..

Ermm..cerita pasal hanif lak..alhamdulilah..dia tak la byk ragam,agak senang je nak jaga..tapi sekarang ni dh pandai ngamuk waktu tiba masa nak tido..huhu..kdg blur gak tak tau nak wat apa..hanif jenis dia lain..dia takkan tido selagi belum puas menyusu..selagi belum kenyang takdenye nak lelap..dodoi la lama mane,tak jalan gak..huhu..mcm sekarang ni dh aman pun,kalau tak memang tak terupdate blog aku ni..ni pun dia baru je lelap..setelah berperang nak tidokan dia..hmm..masih berkira2 sama ada aku patot belikan buai.sbb buai yg ada,abg hadif mseh pakai..dulu waktu abg hadif still baby senang je nak tidokan.masuk buai je terus lelap..nampak gayanye hanif pun kene masuk buai..sbb tak tahan aku nak berperang tidokn dia..tu kalau abg hadif pun meragam susah la kan.dia pun masih nak bermanja2 ngan aku..mana nak wat kerje2 rumah lagi..huhu..tengok la camne nanti..



Ni gambar hanif ngan sepupu dia Al-zukhri...mcm kembar je kan..kembar tak serupa hehe..petang tadi kitaorg lawat akak aku kat rumah dia..tak jauh pun..1 kawasan ngan rumah kite ni je.beza simpang je..akak aku baru je kuar wad tengahari tadi.so before kesana,sempat singgah kedai lagi beli hadiah for baby zukhri..tak tau nak beli apa sebab kejar masa..risau ngan hanif yg tinggal ngan abah dia dlm kereta..hadif lak aku bawak sekali.so bygkanlah mana nak pilih brg,mana nak kejar hadif..fuh sangat2 letih..jadinya aku beli 1 set baju baby ngan 1 set barangan johnson..siap je pilih terus bayar..harap2 akak aku suka la ye ngan hadiah yg tak seberapa tu..hihi..

Friday, July 16, 2010

Presenting Baby Zukhri

TAHNIAH buat akak aku sis Ira yg dah pun selamat melahirkan seorang baby boy pada jam 3.11 pagi tadi secara normal,seberat 2.93kg..baby Zukhri ni adalah anak yg ke empat..akak aku dah ada 3 hero dan hanya ada 1 puteri..ehehe..

Apa apa pun alhamdulilah dah selesai penantian..tak jauh la beza umur ngan baby hanif aku kan..nanti leh la beli baju sama2,leh la kite buat diorg mcm kembar..ihiksss...secara rasminya mak ngan ayah aku dah pun ada 7 orang cucu..5 lelaki,2 pompuan..nak jelas lagi 4 dari akak aku,2 dari aku n sorang dari adik aku..wah wah raya tahun ni gerenti tambah meriah..hihihi..


Ni la dia baby zukhri..full name dia Al-Zukhri Multaqeem bin Erwandy..comeikannn..(gambar kecik je sebab aku cilok dari fb akak aku yg dia simpan kat album mobile uploads)


Note: Buat my sis Ira..selamat berpantang n selamat ber'overtime' lagi yerkkk..ehehe..

Thursday, July 15, 2010

Selamat Hari Keputeraan



Hari ni adalah hari bersejarah bagi seluruh rakyat dan penduduk negara Brunei Darussalam..15hb julai adalah hari keputeraan Kebawah Duli Yg Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah..sultan yg di pertuan negara Brunei Darussalam..raja Brunei yg ke-29..

Tahun ini genaplah usia Kebawah Duli yg ke 64 tahun..Alhamdulilah..syukur ke hadrat ilahi..Semoga Kebawah Duli kekal karar memerintah Brunei..amin ya rabbal al-amin

' Daulat Kebawah Duli Tuan Patik '


Wednesday, July 14, 2010

Bila dua hero dah tidur

Rasa dh lama tak update kan, perasaan malas dtg lagi tambah lak bizi melayan dua org anak..abg hadif ngan perangainye yg semakin noty..tak reti diam..huhu..baby hanif lak tiap2 jam nak nyusu..mana lagi ngamuk tym2 nak tido..tapi alhamdulilah senang je nak jaga baby hanif..tak byk ragam..nangis waktu nak nyusu n waktu pampers penuh je..sama mcm abg hadif waktu baby dulu..

Kalau dua2 hero ku ini bangun memang penuh lah rutin aku..mcm2 yg aku kene buat..seronok gak layan diorang..nak2 lak waktu keje rumah dah selesai..tiba masa diorg tido memang sunyi je ku rasakan..tapi waktu tu la peluang keemasan aku utk siapkan keje..ambil peluang memasak, kemas2 apa yg patut..keje pun smooth je..tak de pe yg nak di hiraukan..tapi tu la kene buat cepat2..takut lak slh seorang bangun,atau lebih haru lagi kalau dua2 sekali bangun..uhuhu..

Aku biasa tido kan diorang jam 10.30 tiap2 hari lepas dah siap mandi n minum susu..selalu dua2nya tido lama..kdg sampai cecah jam 12.30..memang siap la keje aku kan..ehehe..

shedapnyee baby hanif tido..tu pun lepas dah puas ulit kat shushu gantong..ngehehe..


abg hadif masih tido dlm buai hokeyy..kalau tak buai takde nye nak tido..uhuhu..spring buai tu pun dah mcm tak mampu je menampung berat dia..takpe la yg penting abg hadif tido ngan nyenyak ..


bila dua2nya dah lena begini la keadaan rumah aku..senyap dan sunyi..hanya ada suara tv..ehe..aku ler tu amik peluang keemasan tengok tv ngan aman..ekeke..


Tu bila diorang tido waktu pagi ke tengahari..tido waktu petang lak lain citer..sebabnya..aku akan join tido sekali ler..bak kata org putih take a nap! Ahaha..nak gak rehat kan setelah penat buat keje pagi2..sedap woo..tido petang..tapi yg tak sedapnyer bila baby hanif dah ek ek..tu maknanya nak sumbat le tu..uhuhu..

* wah tak lama lagi baby hanif menjangkau ke usia satu bulan..tak terasa kan..mcm baru je aku bersalin hari tu..huhu..tapi yg bestnye tak lama lagi dah nak tamat tempoh berpantang aku..horrayyy..ye ler tu..aku ni pantang pun mcm tak pantang..ye la dah kat rumah sendiri sapa nak larang kan,huby tego pun aku buat dek je..kuikuikui..apa2 nanti tanggung sendiri ok! Muahaha.. *

Friday, July 9, 2010

Ohhh..Tidakkk!!!!! Apa dh jadi

Tak tau korang boleh baca ke tak..uwaaaaaaaa.. Apa dah jadi ni??? Blogku dah tak cantik.... Tak ada mood! Nak cari templates baru rasanya malas sgt! Lappy belum siap repair..uwaaaa sedihnyaaaa..macam mana ni....

Tak suka di bedung

Siapa yg tak suka di bedung tu..tak lain tak bukan tentu la baby hanif kan..usia baru 3 minggu dh pandai protes..dh tak mau di bedung dah..kalau bedung,ngamuk le jawabnye..sampai muka naik merah tau..huhu..demanding sungguh anak aku ni..tak selesa la kut sebab rasa tak bebas..tgn tak dpt gerak2..dah lepas bedung,terus buat free style, dua2 tgn naik atas, kdg tgn kat pipi..ehehe..comel sgt..dh nama baby kan buat apa pun comel..tengah membuang pun nampak comel muahahaha..

Setakat ni hanif tido memalam kat sebelah aku, sebab hanif bf je sepanjang malam..ek ek je terus sumbat..even dia tak le fully bf..sebab hanif jenis cepat lapar, lepas dh bf sampai kempis..masih tercari2 nenen lagi..so aku terpaksa top up ngan dulac dumex..baru la nyenyak tido..hajat hati memang nak bagi fully bf,tapi mcm tak mengizinkan jek..ye la kn dah tinggal sendiri ni,semua kerja kene buat,nak masak,kemas rumah..mana nak layan hadif lagi..hanif lak kalau dh nenen kat aku mau bejam2..camno nak siap keje kan..nak penuhi permintaan hadif lagi, kalau tak memang ngamuk budak sorang tu,dia pun masih kecil lagi kan.masih memerlukan perhatian..so memang tak cukup tgn jadinya..kecuali kalau abah diorang tak kerja..

Walau tak fully bf at least hanif dpt gak menikmati susu badan,dpt gak zat2 yg tak terhingga walaupun dah campur..hmm..kalau boleh biar la lama kali ni..sampai 6 bulan pun kira puas hati gak..apa lagi kalau sampai usia 1 tahun..alhamdulilah..semoga rezeki buat hanif berpanjangan..aminnn...

gaya tidor mcm org dewasa..tengok ler kain bedung tu,buat bedung kaki je..tgn tak mau ok..nak free style..


lebih selesa macam ni..


yang ni lagi bebas..kaki pun boleh di gayakan..ihikkkss..


Wednesday, July 7, 2010

Dah jadi abang ler

Dah lama rasanya tak cerita pasal hadif kn..ehe..anak sulung aku ni mcm dh besar je,mcm dh boleh harap je..ye la hadif kn dh jadi abg..alhamdulilah..semenjak dh ada adik ni hadif jarang meragam.kalau ada pun meragam ada sebab..tapi lately dia kuat mengamuk er..pantang kite tak tunaikan permintaan dia atau kite rampas mende yg dh kat tgn dia sure ngamuk..habis semua mende yg berdekatan akan di baling..fuh..perangai sape kh itew..ganash sungguh..

Hadif dah pun berusia 1 tahun 6 bulan..tak terasa kn..6 bulan lagik dh nak 2 tahun..tak sabarnye menanti anak2 membesar..tak sabar nak tengok diorg bermain sesama.harap2 tak kuat gadoh..ye la tu..aku dulu kecik2 pun kuat gak gadoh ngan adik beradik..huhaha..
Reaksi hadif kat hanif?? Hmm..so far takde la di kerjakannye sgt..tapi kalau dh geram..tak leh letak hanif sembarangan woo..laju je tgn dia nak cocok mata,nak cocok mulut..kalau dtg sayang tu dia usap2 lembut je kepala hanif siap nyanyi2 lagi..tapi utk keselamatan terperinci aku letak je hanif dalam playpen..kang tak pasal2 dibuatnye hanif mcm patong..huhu..

Kekadang tu hadif mcm nak minta perhatian lebih je..agaknya still dalam situasi terkezut kot,sebab ada budak lain dlm pelukan mama ngan abah dia..ye la kalau dulu kite tumpukan perhatian sepenuhnya kat dia sorang..sekarang ni kene bagi2 lak..pernah gak dia ngamuk kat abah dia sebab abah dia dukung hanif..huhu..so terpaksala abah dia pass hanif kat aku,terus dukung hadif..terus hadif buat muke sengih..puas hati le tu..

Kehidupan aku lak semenjak dh ada dua anak ni memang betul2 sibuk..aku masih lagi dlm tempoh menyesuaikan diri..tambah lagi sekarang kitorang dh balik rumah..so trsgt le bz..bangun pagi2 je dh kene layan anak2..mlm lak memang tido2 ayam je,sbb hanif kuat menyusu..alhamdulilah hanif jenis tak kuat ragam..nangis nak nyusu je..yg selebihnya dia bantai tido..

So aku kene la ambik peluang waktu hanif tidor utk habiskan masa ngan hadif..tak mau hadif rasa tersisih ngan kehadiran adik dia le kan..kdg2 kesian sgt tengok dia main sorang2..padahal hadif ok je..aku lak yg fikir bukan2 huhu..ni la perasaan bile dh jd mak kan..kite nak yg terbaik je buat diorang..

Insyaallah.. Semoga aku mampu jadi ibu yg terbaik..yg mampu memberi kasih sayang seadilnya buat anak2 ku..yg mampu membesarkan mereka dgn tanganku sendiri..Hadif Qusyairi & Hanif Qusyairi...mama sygkan kamu lebih dari segala2nya..kalian lah harta yg paling berharga buat mama dan abah.....

secara rasminya dh pun bergelar seorang abg..hmm..lately ni hadif memang kuat mkn er,ada2 je yg dia nak..tengok le tu bantai mkn keropok sorang2..


abg yg nakal..aku pura2 mintak keropok, boleh dia buat muka mcm tu..huhu..geram sgt kat dak ni..


anak2 kesayangan hamba..dh besar nanti jgn gaduh2 tau.psst..dlm pic ni mcm gaduh je kn,hanif mcm mrh je kat abg..mcm merajuk je..hihihi..hadif lak tak mau kalah ngan adik..adik msuk bouncer dia nak gak duduk dlm tu,so terpaksa la keluarkan rocker dia tu..hmm..hadif..hadif..


Monday, July 5, 2010

Part 3: Hanif jaundis & admit ward lagi

[JAUNDIS HANIF]

Seperti biasa la dah discharge dari wad,keesokannya bidan klinik kerajaan akan datang kerumah untuk membuat rawatan susulan..nak check tali pusat baby selagi belum kering n lucut..sekaligus nak pantau keadaan ibu la kan..

22hb jun 10: So pada petang hari tu bidan pun dtg ke rumah mak aku..kite buat check up kat bilik tempat aku bepantang..senang le kn privacy sikit.hehe.bidan tu masuk je,terus tenung anak aku..
Dia tegur dan cakap baby aku nampak kuning..siap belek2 n tekan2 lagi badan hanif..huhu..tapi memang betul hanif nampak kuning je masa tu..kat mata dia pun memang kekuningan.padahal hanif memang kuat nyusu badan..mlm je memanjang dia hisap susu..sampai naik lenguh bdn aku, tambah2 lak ngan rasa sakit kat tempat czer huhu..tapi demi baby aku dah tak kisah dah ngan semua tu.
At last bidan tu pun sediakan appointment untuk bawak hanif ke klinik Perpindahan Lambak awal esok pagi, sbb kat sana ada alat untuk ukur jaundis.kat klinik sini belum ada alat tu,ye la klinik tempat aku check up selalu tu baru je siap.so peralatan belum complete lagi..
Lepas dh check tali pusat baby, sapu2 ubat bagai..giliran aku lak di check.memula dia check rahim..bidan ckp rahim aku masih tinggi masa tu.masih kat aras atas pusat..even dh hampir seminggu aku bersalin.lepas tu check kat tempat jahitan,semua ok2 je..check breast gak,nak check sma ada breast engorged n nak tengok kat puting..memang lecet woo..tu la bukti hanif memang kuat nyusu.huhu..at last check suhu badan..toing! 37.2..bidan tu ckp suhu bdn aku mcm panas,normal 36.5..so dia mintak aku telan panadol awal tu gak utk elak panas makin naik..dh selesai semua bidan pun balik n janji akan dtg esoknya lagi..

23hb jun 10: Seawal pagi tu lak aku ngan huby bawak hanif gi klinik kat perpindahan Lambak.hampir sesat gak cari klinik tu.sbb belum pernah lagi kitaorg pergi situ.sampai je sana..hanif terus di check ngan alat ukur jaundis..so tahap jaundis dia still ok..tak kuat sgt..kat kepala bacaan 18.1 dan 19.7 n kat dada lak 22.0 n 20.7..syukur sgt2..kalau bacaan tinggi sgt memang kene refer kat hospital la jawabnyer..so kite pun balik la rumah..

Dalam jam 11 pagi bidan yg buat check up kemarin dtg lagi terus tanya hal jaundis hanif..over all ok la,hanya pesan bagi hanif menyusu sekerap mungkin..Alhamdulilah sekarang jaundis hanif dh ok..tu pun sebab mak aku rajin jemur dia kat cahaya matahari seawal pagi..siap mandikan ngan ubat kat kedai cina lagi..

Kemudian giliran aku lak dicheck..yg lain2 ok..tiba masa utk check suhu badan.hah! Tetibe je panas aku tinggi jd 38.2..tekezut giler bidan tu..siap tanya sama ada aku baru lepas betungku ke tak..memang la belum kan.sbb biasa aku betungku waktu petang..so kene mkn panadol tym tu gak..terus bidan tu call klinik berkaitan suhu bdn aku yg makin naik tu..then petang tu bidan nak aku dtg jumpa doc kat klinik..huh..

[ADMIT WARD]

So petang tu aku ngan huby pun gi klinik..actually aku gi klinik tu dgn hati yg tak ikhlas..tak tau nape..sbb rasa dh lain mcm dh.huhu..smpai je klinik..aku terus jumpe ngan doctor kat bilik..as usual la doc pun tanya dah berapa hari aku fever..sbnrnya aku memang tak rasa demam pun,even pening ke,rasa sejuk ke..aku rasa mcm biasa je..tu yg aku pelik bila check suhu aku tinggi.kat klinik pun doc check suhu aku 38.1 masih di kategorikan fever..apa ke heh..

Lepas tu doc mintak aku baring lak..check tempat czer ngan rahim aku..as bidan ckp hari tu,rahim aku still tinggi..ntah la tak tau nape lambat nak kecut..then doc check lak breast aku,dia ckp breast mcm engorged..part ni aku tak puas ati,sbb kire normal le kn susu membengkak,sbb bby belum hisap..tadi kn aku tunggu giliran punya la lama.confirm le breast aku penuh ngan air susu.huh.

Dh selesai check semua n bangun dari tempatpembaringan..doc ckp "u have to admit at ward" what? Aku memang terkejut giler.sbb tak terfikir langsung yg aku akan masuk hospital lagi.aku dh serik di cucuk..dh serik ngan suasana kat sana n dah naik muak tengok wad..sampai aku berkali2 merayu kat doc yg aku tak nak bertahan kat wad lagi..aku ckp dgn air mata yg berlinang (sentimental value dh dtg)..huhu.sbb aku tekenangkan hadif yg bru je dua mlm nak bermanje ngan aku..aku baru je rasa merdeka dh discharge dari wad,bygkan le lepas bersalin..5 hari aku berkampung kat sana..
Tapi doc tetap gak ngan pendirian dia nak transfer aku ke hospital..boleh sampai aku jeling doc tu.dia ckp bahaya fever sehabis bersalin,takot ada infection ke apa.lagi2 lepas czer..

So petang tu dgn hati tak rela aku pack brg2..ngan brg baby skali.ye la baby kn kene nyusu kat aku,sbb tu doc pesan aku bawak baby sekali.huh.tak yah pesan pun aku tetap bawa gak,mau gile aku tanpa baby..bfore betolak tu aku cium hadif puas2,huhu..sayu sgt sbb waktu tu hadif tidor.tak sedar langsung..waktu ni memang mengalir airmata aku..kalau boleh aku nak bawak hadif sekali.

Sampai je kat hospital Ripas..terus gi ward 18.tempat aku di admit dulu..tapi nurse kat sana mintak aku ke ward 17 sbb bilik utk aku dh d aturkan d sana.aku terpaksa d asingkan sbb kes fever.so kite pun check in la kat 1st class room..bilik 10..ok la,bilik tu nampak selesa je.kat sana mcm biasa check suhu bdn lagi,check bp n kene cucuk amik darah..lepas tu aku disuruh rehat sementara menunggu doctor thein sampai..

daku yg kebosanan menanti kunjungan dari doktor...


Punye la lama menunggu.around jam 6 ptg bru le sampai.
Doc thein ni memang aku dah lama kenal since bersalinkan hadif.very friendly..aku pun d check,mcm td gak doc kata rahim aku tinggi.check tempat czer,dia tengok ada benang yg belum di cut.panjang berjuntai lak tu.aku memang perasan dari awal lagi.sbb benang tu buat perut aku rasa gatal..huhu.so dia mintak nurse cut kn.fuh,memang pedih ok..coz nurse terpakse tarik sbb benang tu hampir tenggelam ke isi.dah siap doc bgtau lak dia nak check bwh..what? Daku kene seluk laa lagi..kali ni dgn menggunakan alat yg di panggil speculum,yg besi tu betuk dia ala2 mulut itik..huhu.ingat dh habis beranak takde dh kene seluk2 bagai,tapi malangnye kene lagi..sakit oo..doc nak ambil cell kat cervix..lepas dh gune alat tu,dia seluk lak ngan tgn..huh..masa tu aku dh tak kisah dh.sbb mcm dh lali dh kene buat mcm tu.

Mlm tu berkampung la aku kat situ,nasib huby ada temani aku tidor mlm tu.kalau tak confirm aku tak tido seandainya berdua ngan baby hanif je dlm bilik tu.takotnyerr..dh la sunyi.kite bertiga tido pun tv tak tutup,manjang je on smpai pagi.huhu..tido pun mcm tak tido je ku rasa sbb tiap 6 jam nurse dtg check suhu bdn ngan bp terus bagi panadol serta antibiotik.

24hb jun 2010: Jam 5 pagi aku dh bangun sbb nurse mintak sample urine..tambah2 lak hati bekobar2 nak balik rumah.nurse2 kat situ pun dh naik muak kut sbb aku asyik tanye boleh balik hari tu tak..hehe.rindu sgt kat hadif..huby pun setia je tunggu sehingga doc smpai buat check up.malangnye pagi tu belum boleh discharge sbb doc nak check lagi by tgh hari..kalau smua ok boleh balik.lecehnyer tunggu..bukan tghari dia smpai..tapi petang.

Doc ckp kalau suhu bdn masih pns n breast mcm bengkak..aku kene stay kat ward smpai besok.time kene check tu punye la beria aku berdoa moga2 panas n breast ok..masa nurse check suhu,hahh belum sempat nurse baca aku dh baca dlu..alhamdulilah suhu 36.7 normal..lepas tu nurse tekan kat breast..walla ok soft je..tu hasil kerja baby hanif le kan..so doc pun ckp..ok dh boleh balik.yippeee..rasa nak lompat2 je.baru satu mlm aku kat bilik tu rasa mcm dh seminggu tekurung.bosan giler..huby pun dgn gegas packing2 brg..sementara aku menunggu surat2 dari doc beserta ubat2an..
Dh selesai semua kite pun zoom balik kat rumah mak..legaaanyaaa dh sampai..terus gomoi2 hadif.huhu..hadif mcm blur je tengok.heran kut sbb mama dia ni kejap ada kejap tak de.sori ek cyg..lepas ni mama takkan tinggalkan hadif lagi..tak mau dh tidor kat ward lagi..daku dah serik!

Tapi tak apa la,bagiku ini semua adalah dugaan..Allah nak menguji sejauh mana tahap kekuatanku..memang bermacam dugaan ketika melahirkan zuriat ku yg kedua ini..alhamdulilah kini semuanya dh lepas..semoga aku di beri kesihatan yg berpanjangan agar aku mampu menjaga suami serta anak2 yg amat ku kasihi..amin ya rabbal-al amin....

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.