Pages

My 3H

My 3H

Tuesday, August 31, 2010

Perangai

Ni laa perangai aku yg tak boleh hilang..macam dulu gak..waktu2 Hadif masih baby, memang tak boleh nak tahan diri dari membeli barangan baby..sampai kdg2 terfikir gak perlu kah semua ni, nak ke baby pakai mende ni, nanti kalau tak pakai nak simpan kat mana.. hak eleh tu semua fikiran kosong jer, memang tak jalan..bagi aku kalau aku dah minat sangat ngan mende tu aku mesti dapatkan , mesti beli gak (semua depends pada isi dlm purse aku yer muahaha) penyakit aku ni pelik..kalau aku tak sampai atau tak jadik beli mende tu dan aku dah terminat..maka sepanjang hari, sepanjang masa aku akan fikir mende tuuuuuu jeeeee..sampai tak leh nak tidor, mula la fikir macam2 takut mende tu dh kene beli,pada masa yg sama takut mende tu dah habis stok..lepas tu mula lah ngadu kat encik hubby..korang jgn tak tau laki aku memang dah masak ngan perangai aku yg satu ni..nasib la laki aku ni penyabar..dia selalu ckp mcmni "tu laa sape suruh tak beli terus je tadi..ni dah meracau tak tentu hala dah mcm kucing hilang anak lak..okay la esok kite pi sana semula" chewahhh baik tul laki aku kan(baik puji laki sendiri yer, sape lagi nak puji kalau bukan istri dia kan kan kan) walaupun ayat dia mcm nak buat aku geram je..ekekeke..takpe2 yg penting jadik..

So sekarang ni dah jadi pengajaran aku..kalau aku dah ternampak mende yg aku berkenan, aku tak nak lengah2 dah aku mesti beli on the spot..yg pelik tu kdg aku boleh gak tahan diri dari beli..bukan apa aku sebenarnya nak bagi ruang utk berfikir semasak2nya betul ke mende tu berguna..so bila otak dah kata yesss, terus locked memori..sampai je kedai tu dah tak fikir panjang terus rembat..haha..tu pun tak leh la nak fikir lama2 takut dah habis..muahaha masih ada perangai buruk aku kat situ ye.. kali ni tak lain tak bukan mesti la barangan si Hanif kan..barangan baby memang comel2, cun2..tu yg aku tak tahan tu..


Hari tu gi kat Utama Grand Mall Gadong, ternampak le dua mende ni..okay laa perangai baik aku..haha..aku tak beli trus mende ni, but aku pasang target..kalau dah tak mau hilang dari memori aku..apalagi gi sana semula trus beli, tu pun dgn alasan yg kukuh..yg beg warna warni tu tempat simpan botol susu jenama lucky baby.berkenan sebab comel, senang nak bawa..nak gantung kat stroller pun boleh..beli sebab senang bawa tym raya nanti, bancuh je susu pns2 taruk dlm tu..boleh tahan sampai 3-4 jam..boleh simpan botol Hadif gak..so kalau turun rumah orang angkut je beg ni..so easy..hihi..harga dia $12.90 je..

yg kat bawah tu lak set puting avent..dh mcm2 puting aku sumbat kat mulut hanif tu dari jenama nuk, chicco n anakku..semua tak berkenan di hati aku..membazir je kan..semua tu dah simpan dlm laci..huhu..so yg ni ok,confirm pakai puting avent je, Hanif pun nampak selesa..sumbat je terus tidor..murah je sebab ada promosi 2 biji puting dan free clip puting..hanya $9.90..kalau rege biasa $13.90..jauh murah kan..

Yang ni lak pilihan laki aku..memang takde pilihan lain pun yg ada biru n pink jer..mesti la amik yg biru kan..hihi..ohh yee semua baju ni 1 set tau..ada 2 romper, 1 overall, 1 seluar, topi dan bib..dan aku mcm tak caya yg semua tu hanya $16.90..murah giler..boleh ler pakai utk raya nanti kan..

* Baju raya casual utk Hadif dan Hanif belum beli lagi arr.. susah tul nak cari baju boboy ni, kalau utk budak gegurl memang berlambak, cantik2 lak tu..naik geram je tengok.. paling susah nak cari baju si Hanif, tak tau nak pakaikan baju apa utk 1st raya nanti..plan nak beli romper je.sebab sonang nak tukar pampers,kat mane nak carik yee..poning aku..nanti la nak gi cari sampai jumpe yg berkenan di hatiku.. *

Sunday, August 29, 2010

Seluar adik pun boleh

Korang semua pun dah sedia maklum ler kan tentang tabiat Hadif yg gemar mengulit getah..kalau tak perasan boleh jenguk kat entry ini pelik tul tabiat anak aku ni kan, kalau dah puting simbat kat mulut automatik je jari dia cari getah..entah apa le sedap sangat duk ulit getah kat seluar tu..huhu..kalau dulu seluar abah ngan mama jadik mangsa, siap duduk rapat2 lagi semata2 nak pegang getah..kdg sampai aku pun susah nak gerak bila dia dah syok ulit getah seluar aku..serius wei kdg aku geli..hahaha..

Haa sekarang ni si Hanif pun dah jadi mangsa..korang phm2 je la..baby kan sudah semestinya baju di 'tuck in' so apalagi memang terpampang lah getah seluar adik dia tu..abg Hadif memang tak bagi peluang dah..memang confirm jadik mangsa ulit dia..budak yg tak tau apa2 ni apalagi duk pasrah je laa..mcm lawak je aku tengok..ye la..seluar Hanif tu kan kecik je, getah pun sure la kecik..tu pun dia selamba je buat ulit..tapi aku kene awasi gak..Hadif tu bila dah sedap mengulit memang sampai tak sedar dunia dah..aku takut kang dia tekan perut adik dia tu..pernah sekali tu sampai aku terpakse bukak seluar Hanif sebab dia dah tak mau lepas, aku bagi seluar lain dia tak nak pulak..waduh2 Hadif perangai kamu ni mcm2 laa..

Tengok le jari jemari Hadif yg lincah mengulit getah seluar adik..adik pasrah je yer..ni memang hobi abg kamu..sok sok tak tau lak Hanif nak ulit apa..jgn buat menda yg sama sudah..hihihi..

Apasal adik gelak tu..geli yer abg duk kuis2 getah kat pinggang tu atau Hanif gelakkan perangai pelik abg tu yer..hihi..comel anak2 mama ni..



Thursday, August 26, 2010

Check up 2 bulan

17hb hari tu Hanif ada checkup utk 2 bulan..biasa la kan baby ni tiap bulan buat checkup..nak pantau kesihatan diorg..check itu ini..so check up kali ni Hanif kene jumpa doctor..mcm biasa jer.doc check detak jantung, check kat paha dia, tak tau lak utk apa yer nak check part kaki tu kut..lepas tu check kat part tut tu..sebab anak lelaki le kan,wajib le check part situ,tak tau lak yer baby gurl kene check part tu ke tak..belum ada pengalaman lagi..muehehe..nanti la tanye kat akak n adik aku..huh sibok je nak tau..

Alhamdulilah doc ckp baby aku sehat2 jer..semua okay..siap tanyer lak aku beranak aper..aku jwb ler czer (ni jenis doc yg malas nak bukak file ler ni)..lepas tu bla bla bla tanyer lagi nape czer..anak dh berapa..heyy aku rasa mcm nak lepuk jer doc india ni, nasib kau lelaki..badan lak besar..file semua ada kat tgn tu..belek ler sendiri..tak tengok ke anak aku dh menggeletar kesejukkan dh ni, phm2 je la air cond kat klinik baru tu sejuk giler..leh wat aku beku tau..nasib ler romper Hanif tu siap ada seluar, leh la aku cover..tapi sengaja aku tak pakaikan..sebab aku tau lepas ni dia akan di injek tang paha gebu dia tu..huhu..as usual ler kalau part2 anak kene cucuk ni aku serahkan sepenuhnyer kat encik hubby..korang jgn tak tau dari dulu lagi aku tak pernah pegang anak tym kene cucuk..dari zaman Hadif masih baby sampai ler ada Hanif..aku seriau babe..sungguh aku tak berani nak tengok dekat2..ni la di namakan naluri seorang ibu kan..pantang nampak anak kene sakit dh sensitif..huhuhu..


Ni sebelum kene cucuk..abah dia siap pujuk2 dulu..calm down le kan sebab kejap lagi sure anak dia ni meraung dgn hebatnyer...tengok le muke Hanif tu seolah2 nak ckp mcm ni "abah pls laa, hanif tak mau kene injek..takutttt" hehehe..

zassssssss.. dah pun kene cucuk..sedap je nurse tu cucuk kat paha gebu si Hanif tu..sakit yer cyg..takper yer tu semua utk kebaikkan Hanif gak..bulan depan kene ready utk di cucuk lagi yer..ehehe..

Injek ni leh buat demam..so nurse dh bekalkan paracetemol,kene bagi terus bile dh sampai kat rumah sebanyak 1.5ml..punye ler susah nak bagi dia telan ubat tu..bercinta sungguh..so far result check up kali ni okay2 jer..berat Hanif dah pun mencecah 5.460kg..panjang lak dah 58.5cm..so le kan tak terlalu berat dan tak terlalu ringan..aku tak nak le anak aku terlampau berat kang obes kang sape yg susah..aku gakk..bagi aku yg penting biar le selari ngan usianye dan as long as carta graph pertumbuhan dia pada line yg sepatutnyer..
ohh yer nurse ada pesan lagi..aku kene tunggu call dari diorang sebab sepatutnyer hari tu Hanif kene sekaligus amik vaksin pencegah polio, yg titik kat mulut tu..tapi diorang dah kehabisan stok..huhu sama le mcm kes injek flu Hadif bagi dose kedua belum ada stok gak..alahai.. sampai bile la nak tunggu..okay ler..sampai sini dulu yer..

Monday, August 23, 2010

Hadif pandai jaga adik

Nak tau tak... Hadif sekarang ni dh pandai jaga adik, dh boleh tolong aku dh..dah pandai buang pampers adik, dh pandai letak baju adik dlm bakul dan yg terbaru ni dh tau nak sumbat mulut adik ngan puting..hehe,pantang nampak puting lekap tu tanggal dari mulut si Hanif terus ber-ia ia nak sumbat balik..padahal adik dia tak nangis pun..tapi tu la punye la lama dia nak cun kan puting tu ke mulut adik siap dia pun nganga2 stress kut sebab adik dia berulang kali lepaskan puting tu.. meh tengok gelagat abg Hadif ni..dia buat step by step, aku ngan huby bantai gelak tengok kerja budak ni..hihihi..



"puting adik lepas yer meh abg tolong sumbatkan yer..nanti adik nangis bising sgt"

"tima kasih abg...pelan2 tau..jgn sampai masuk kat hidung adik.."

"ok..adik buka la mulut..aaaaaaaaaa"

"hah dah nak cun dh ni.."

"hoorayyyy..abg dh berjaya..adik jgn lepaskan lagi yer..letih arr"


Huhu mcm tak caye je dh besar dh anak sulung aku ni..rasa2 mcm baru ja lagik aku ngandungkan dia..mcm baru je lagi aku lahirkan dia (ohhh heloooo..memang masih baru hokay..baru tahun lepas..muahahaha)tup tup dh jadi abg pun..lebih2 lagi sekarang ni dia dh pandai bawak diri..kalau aku bz ngan adik dia..dia akan bantai main sorang2 kat bilik.. kekadang tu dia pandai baring sendiri depan tv kalau kebetulan masa tu tengah main kartun kegemaran dia..aku lak yg rasa kesian..tambah2 kalau Hanif meragam, lepas tu dia nak minta perhatian gak,so nak tak nak kene la aku buat 2 in 1..aku tak nak la nanti dia rasa mcm aku pilih kasih, oh no no no..selagi aku mampu aku akan tetap berlaku adil pd anak2 aku..even sampai diorg dh besar nanti..insyaallah..buat Hadif n Hanif walau apa pun yg terjadi mama dan abah tetap sayang korang berdua..(wahh ada emo sikit..rasa nak nangis lak huahuahua)

Friday, August 20, 2010

2 bulan sudah

17hb hari tu genaplah hero kedua aku si Hanif yg ke 2 bulan..dah mcm2 perangai dia sekarang ni..daku pun kdg2 naik geram okay, Hanif punye sora alahai sangat2 lah bising..kalau abg Hadif tengah tidor boleh sampai terbangun..Hanif paling tak suka kalau di tinggal sorang2, mula la melalak..paling teruk bila dah keluar sora vibrato (dia nangis ada gegar2) haha..sampai abah dia ckp Hanif ni nangis takde intro laa dia terus chorus..huhuhu..
Overall alhamdulilah senang jek nak jaga Hanif ni (tapi rasa2 Hadif lagi senang nak jaga muahaha) betul2..Hadif dulu ok jer letak kat bouncer sorang2 layan tv,sampai keje aku dah siap..Hanif ni sori laa..paling lama aku leh tinggalkan pun 15 minit je,kecuali abah dia ada..boleh handle dia kejap..tu pun kdg2 abah dia pass kat aku bila tym Hanif melalak nak minum susu..haha..tau panik...bygkan ler aku sorang2 handle 2 hero awak tu..Hanif ni bila dh ngantuk sangat dia akan meragam, dulu aku tak tau..ingatkan nak susu..aku sua je susu dia tak layan..makin kuat lak dia nangis..sekarang dh tau dh feel dia..

Sekarang ni Hanif dah boleh di agah tau..dia leh renung wajah kite, siap buat mulut muncung2 lagi..paling tak tahan bila kita agah dia senyum lebar sampai ngaga2 mulut..geram sangat, sampai aku rasa nak geget2 je pipi mahal dia tu..
Saat2 yg paling aku tak gemar tym2 Hanif termuak..uwaaaaa..dia muak bukan sikit yer,banyak..kdg2 aku rasa hampir semua susu tu keluar balik.. Kekadang dia tak keluar semua tapi sikit demi sikit susu tu mengalir dari mulut dia..padahal aku dh burpkan dia..risau sangat..aku takut dia tersedak waktu tidur sebab tu kekadang aku rela sumbat mulut dia ngan puting bila dia tak puas nak menyusu waktu tengah mlm, aku takut aku tak sedar..huhu..mcm tak pernah beranak je kan..semuanya nak risau..weii..aku baru ada 2 anak yer belum khatam lagi pun, ye la anak yg sulung pun baru setahun lebih.huhuhu..takpe2 belajar dari pengalaman walaupun pengalaman menjadi ibu tu baru seciput je..

Berkenaan ngan tempat tidur lak Hanif masih tidur sebelah aku..kekedang je aku letak dlm cot, tapi dah waktu subuh aku amik dia..sebab Hanif ni pandai cari badan..Hadif dulu ok je bila letak dlm tu,dia tido sampai pagi..mcm semalam konon2 nak biar je dia tido dlm kot,sebab aku selesma..tapi tak jadi gak sebab aku tengok dia gundah je dlm tu, nak tak nak terpaksa gak letak sebelah aku..huhuhu..tapi aku rasa aku kene ajar gak sampai dia nak tido dlm cot,sebab byk kebaikkan bila anak tido katil sendiri..nanti la aku try pelan2 harap2 aku berjaya..betul la kata orang.. lain anak lain ragamnyer..aku boleh katakan Hanif ni agak manja..haha..dah nampak dah.. Orang cakap anak yg lahir awal tahun memang lebih berdikari banding yg lahir pertengahan tahun..hoho pandai aku beranak..yg sorang bulan 1,yg sorang bulan 6..ntah2 no. 3 nanti bulan 12..muahaha.. Apa2 je la, yg penting aku saaangatttt sayannnngg anak2 aku..diorang lah penghibur serta penawar bagi aku dan suami..alhamdulilah..

Okay laa sebagai menutup tirai entry ni jom layan gambar2 Hanif yg terbaru...hihihi..












Tuesday, August 17, 2010

Resepi Kek Vico



Oleh kerana ada yg meminta resepi kek vico ni so aku wat la entry khas utk resepi tu yer..senang je nak wat kek ni..tak yah nak gune oven bagai..hanya perlu ada kuali, senduk dan yg paling penting tangan yg cukup kuat utk menggaul yer..jgn jadi mcm aku siap mintak jamin kat encik huby utk tolong gaulkan..haha..penat lor..alasan je kan..sebenarnya saje je nak tunjuk manja sikit..eheh..

Okay lah..tak perlu aku nak melalut pjg lagi..now kita semak senarai bahan yg perlu ada :
* 1 buku mentega golden churn (unsalted)
* 2 biji telur (di pukul)
* 1/2 tin susu manis
* gula di sukat ngan 1/2 tin susu manis
* 3 cawan vico
* 2 atau 3 cawan nestum (original)
* 2 sudu makan horlicks
* 1 kotak roti marie perisa coklat (boleh di kurangkan)

okay bila bahan2 di atas dh complete acara seterusnya pasti la membuat adunan kan..so jom tengok cara2 membuatnya :
* panaskan kuali ngan api kecil, cairkan mentega sehingga mendidih
* masukkan susu manis dan telur, kacau hingga sebati
* masukkan gula, vico, nestum dan horlicks
* gaul hingga adunan tidak lekat pada kuali
* tutup api, masukkan roti marie yg telah di patah 2 dan gaul hingga rata
* masukkan ke dalam tray, tekan hingga rata ketika masih panas
* taburkan lebihan nestum di atas, dah siap
* sejukkan sebelum di potong dan di hidang.

So amacam..very da simple dan senang je kan..hanya perlu masuk bahan dan kacau.sangat shedap, budak2 tentu la suka kan..kek ni bila di makan rasa dia ala2 roti yg di salut coklat..so bagi penggemar coklat leh la try buat kek vico ni..hehe..selamat mencuba..

* Ohh yer..hari ni 17 ogos genap lah usia baby Hanif aku yg ke 2 bulan..tak terasa tul kan cepatnyer masa berlalu..dh mcm2 perangai dia sekarang ni..okay la next entry aku akan cete pasal Hanif yer..aku nak chow dulu dah mengantuk vanget ni, 3 hero aku pun dh lama di buai mimpi..

.

Monday, August 16, 2010

Percubaan pertama

Ni aku nak cerita sikit tentang percubaan pertama aku membuat kek vico ni..teruja sangat yer sebab percubaan pertama aku ni telah berjaya..ehehe..faham2 je la aku ni bukan ler jenis yang arif sgt tentang hal buat kek2 ni,senang cerita tak minat ler dan sebenarnya lebih kepada malash..ahaha..sebab bagi aku leceh ler nak beli bahan2,nak sukat2 bagai..paling malas nak kemas balik brg2..uhuhu..lebih mudah main tempah je (sedikan poket je yer)

Tapi kali ni aku gigih nak try buat kek vico ni sebab kemaruk sangat nak makan..sampai sanggup angkut anak2 ke gerai ramadhan semata2 nak makan kek ni..terus terang aku cakap aku ngan huby tak puas melahap kek tu,$1 tu diorang potong kecik ler sangat..hadif pun boleh habiskan sorang..ahaha..bayangkan ler..sampai akhirnyer aku carik resepi..rupa2nyer senang je nak buat,bukan gune oven pun(sebab aku memang belum beli oven) hehe..

So awal pagi kemarin terus ajak encik huby pi kedai beli bahan2,kebetulan gak kite memang nak beli barang dapur sikit..sampai je rumah,haruslah tidurkan anak2,lepas tu baru le mula projek membuat kek vico ni..kene ada privacy sikit yer sebab daku baru pertama kali membuat..muahaha..huby pun hepi jer tengok bini dia tekun membuat kek kegemaran dia ni,siap puji lagi lebih sedap lagi kek buatan air tangan bini dia..(laki aku puji,kembang sekejap yer)

meh tengok hasil kerja tangan aku yang tak seberapa ni...





oppsss..sebenarnya ni hanya sebahagian je kek yang tinggal yer,hanya 1/4 je..sebab selebihnye aku dah bungkus nak bawa ke rumah mak ngah aku,kebetulan lak hari tu dia ajak berbuka beramai kat sana..hasilnyer? Walaaaa..habis licin tau,takde yang tinggal..adik aku pun cakap shedapp..siap request lagi nak aku buat kek vico ni next tym (ada bangga sikit yer lalala) alaa..kebetulan gak ramai benor yang gemarkan kek vico ni..memang femez kat Brunei sekarang ni,diorang jual sebiji ngan harga $15...
Aku? Nak wat bisnes? Ahaha..gelak dulu..sebabnyer ada yang nak book kek ni untuk raya..huhu kene fikir dulu la..aku tak berani la weii..ni kan baru first try huhu..orang lain boleh laa..diorang dah terror dh,tutup mata pun leh buat..aku ni buat kek senang mcm ni pun kene belek resepi berkali kali..hahaha..tapi kira okay gak kan sebab akhirnya menjadi gak kan kan kan..ehehe..

Thursday, August 12, 2010

Selamat menyambut bulan Ramadhan


Terimalah kad ucapan sempena bulan ramadhan ini khas buat tatapan korang semua


Selamat berpuasa buat semua musliman dan muslimat di seluruh negara..hari ini adalah hari pertama berpuasa bagi negara Brunei..oleh kerana anak bulan tidak kelihatan..so terlambat sehari le kan dari Malaysia..apa2 pun alhamdulilah kita di beri kesempatan sekali lagi untuk menjalani ibadah puasa..semoga ibadah puasa kita di terima oleh-Nya..di bulan yg suci & mulia ini sama2 lah kita melakukan pekara2 yang baik serta hindari lah dari perbuatan yang di keji..moga puasa kita berjalan ngan lancar..amin...

* yehhaaaa..puasa pertama ni kite berbuka beramai kat rumah parents aku..semua adik beradik berkumpul kat sana..sure meriah kan..tak sabar rasanya..hehe *

Monday, August 9, 2010

Baby Harness

Hadif terpaksa di pakaikn Baby Harness gara2 kejadian kat mall tempoh hari..panik giler aku ngan huby..tak sangka hadif berani jln jauh dari kite,masa tu kite tgh bizi beli makanan alih2 dia dh laju pi kuar..nasib ada security kejar dia..msa tu huby dh mengucap byk kali,bygkan la kalo terjadi apa2..sebab kawasan tu dekat ngan tempat letak kereta,memang byk kereta yg lalu lalang..huhu hadif..budak tu memang tak suke dipegang..susah tul.So utk mengelakkan dari terjadi lagi pekara sedemikian maka wajiblah hadif pakai menda ni..

memula kite beli yg brand farlin kat Triple star,harga $12.90


dh pakai kat mall tadi tapi kejap je,sebab aku tak berapa berkenan sgt ngan design dia,sgt simple..tak cute la huhu


tetiba kat mall tejumpa lak baby harness yg comel ni..haruslah aku terus beli,terus pakaikan ke hadif..cute kan..ada beg ladybird lagi,lepas ni boleh la simpan food n drink serta towel hadif kat dlm tu ehehe..yg ni agak mahal harga dia $19.90..takpe la yg penting puas hati


pandangan dari belakang..ada klip n tali yg boleh d adjust agar fit kat badan anak


Oleh kerana tak sempat nak amik gambar kat mall tadi so terpaksa la hadif ngan abah dia jadik model kejap yer..ahaha..

macamni la rupa dia..pass sgt,memang hadif selamat dlm genggaman hihihi..


pandangan dari tepi..tengok la budak ni memang tak reti nak duk diam,smpai aku terpaksa snap gambar berkali2 huh..


"bye2 hadif nak jalan..hadif dh tak boleh nak jln sesuka hati lagi sebab abah dh dpt control..uhuhu..sabo je la utk keselamatan hadif gak kan"


Ada nampak kejam tak bile anak pakai menda ni?hmm..aku rasa takde la kan bila keadaan dah memaksa,sebab tu aku pilih design yg cantik..agar tak nampak mcm kene ikat.ehe..apa2 pun yg penting keselamatan anak terjamin.dh tak perlu nak risau,sebab hadif takkan lari jauh,tak perlu nak kejar2 dan bila dia nak jatuh abah dia boleh elak dgn menarik menda tu..berbaloi-baloi gak kan..tu la hadif sape soh nakal sangat kan dah kene ikat ahaha..fuh..legaaa..dh selamat satu pekara..

Thursday, August 5, 2010

Takeaway Ideal jer

Hari selasa yg lepas huby tak keje..kite pun amik peluang utk luangkan masa bersama,keje aku pun ringan je sebab huby ada tolong jaga anak-anak..kebetulan lak aku rasa pening2 sebab kurang tidur gara2 hanif yang kerap bangun menyusu..tak kira la bf dan susu formula..mcm tak tahu kenyang je dia..huhu..so aku pun bagitau huby yg aku tak larat nak masak hari tu..huby pun kesian tengok..terus offer makan kat luar..dia bawak kite makan kat Ideal..

Hmm..nak tu memang nak,tapi keadaan tak berapa mengizinkan..susah le kan nak bawa baby lagi ngan hadif yang tak reti diam nanti..sudahnya huby pi ngan hadif untuk takeaway jer..lagi senang kan..makan kat rumah ngan tenang..ehehe..
Kalau nak tau Ideal tu memang tempat favorit kitorang..dari mula bercinta dulu selalu makan situ..semua menu dia sedap2..sekarang ni je jarang semenjak dh anak dua..tunggu la diorg dh besar sikit leh le bawak selalu..

ni aku punye..1 set..ada ayam grill,garlic rice,coleslaw ngan minuman..huby pun amik sama mcm ni..harga 1 set B$4.80..


pancake ni aku baru test try..tu pun adik aku yg rekomen,dia ckp very tip top..so aku suh huby takeaway gak..wala! Memang best..pancake dia lembut sgt tambah lak ngan maple syrup tu..marbeles!


hiraukan pemandangan atas meja tu ye..muahaha..dh kebulur sgt le,peduli apa..ehe..tengok ler hadif yg tengah keasyikkan melahap pancake tu..cedap yer cyg..nanti kite beli lagi yerr..



Monday, August 2, 2010

Akhirnya.....

Akhirnya....dgn secara rasminya petang kemarin hanif masuk buai gak..uhuhu..setelah mencoba selama sebulan untuk tidak menggunakan buai..yela sebab leceh lor anak pakai buai ni..takde buai tak mau tido..tapi oleh kerana keadaan yg memaksa aku tewas gak..letih le sangat nak tidokan hanif goyang2 ngan tgn atau baring kat kaki..memula memang berjaya gune teknik tu.lelama tak jln la..letak kat tilam je dia bangun,siap melalak lagi..sora dia sangat kuat wo ala2 kene cobit je..penuh satu rumah sampai buat aku panik..ntah2 rumah kat seberang pun boleh dengar dia nangis..takut gak kang tak pasal2 org ingat aku dera anak atau tak pandai jaga anak..haha..mulanye aku try la masukkn dia dlm buai hadif..wala..automatik dia diam,terus tido lena,sampai lupa nak menyusu..

So nak tak nak aku pun soh la laki aku pi beli buai utk dia,mandangkan hadif pun masih pakai buai lagi.jadi kene la beli yg baru..sampai je,terus pasang..fuh sonang keje aku..dh takde dh adegan goyang2 ngan tgn kaki..dh takde adegan melalak nak tido..harga buai tu sebenarnye murah je hanya B$35.00 1 set ngan spring dan net dia..mandangkan aku tak confident ngan spring dia tu aku soh la huby beli spring lain..aku nak yg mcm hadif pakai..harga dia mahal gak B$12.90,tapi sgt berbaloi..hadif pakai dari baby sampai sekarang masih ok! Lagipun spring tu mementingkan safety..jap g aku explain ye..
Net pun aku soh huby beli yg lain,aku prefer yg ada net lebih kat atas kepala tu..yg mcm penghadang tu..so huby beli yg brand fiffy..harga B$12.99..ok la campur2 semua B$60.89..fuh budget terlebih lak huhu..tapi takpe demi anak..berbaloi gak kan sebab mende ni pakai lama..

sodap tul hanif tido dlm buai tu kan..keje aku pun senang..dia bangun menyusu je,dah selesai letak balik..hayun jap terus lelap balik..alamatnye makin molat la c hanif ni nanti..muahaha..


net ni la yg aku maksudkan,dia ada net lebih kat atas kepala tu..safety le kan walau dia aktif cammane pun kepala takkan jatuh..space pun luas gak..


ni lak spring yg aku maksudkan tadi..dia ada 3 spring sekaligus,boleh adjust jadi 2 spring gak..tali hitam tu memang dh ready kat situ..sebab tu aku kata spring ni mementingkan safety..kat dalam spring pun ada tali..cangkuk dia utk gantung kat buai pun tak sama mcm spring yg lain..yg ni dijamin takkan jatuh,sebab cangkuknye berbentuk S..


Orang kata tak baik biarkan anak tido dalam buai..bahaya..byk keburukannye..hmm..ye ke..ada gak le kebenarannya.sebab tu le kene tengok jenis buai yg di pakai..kalau yg jenis gantung kat paku tu memang la tak selamat kan.bile2 masa je boleh jatuh..sebab tu la kene fikirkan camne nak buat buai tu selamat utk anak..alhamdulilah sepanjang hadif pakai buai dari baby tak pernah ada terjadi apa2..kalau ada pun aku sempat selamatkan,tu pun sebab dia tak sabar nak keluar dari buai nak terjun sendiri..ehehe..

Aku umpamakan buai ni mcm kite pakai kereta gak..ada kebaikan ada keburukan tapi orang TETAP pakai gak..ye la hari2 dengar orang eksiden..hari2 ada je yg masuk news..so takkan lepas terjadi pekara tu kite tak pakai kereta kan..terus 'band'..haha..tidak la kan..orang akan terus pakai gak sampai bile2..siap beli baru lagi..yg penting kene ingat keselamatan..insyaAllah semuanya ditanggung beres ;)

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.