Pages

My 3H

My 3H

Friday, February 4, 2011

Hadif belajar ABC

Alhamdulilah.. Hadif sekarang dah pun masuk ke usia 2 tahun 1 bulan.. caya tak? sekarang hadif dh kenal semua huruf.. kalau tanya yg mana huruf A.. mana huruf B, C sampai Z dia dah hafal, semua dia boleh tunjukan.. alhamdulilah dah pandai sebut sikit2.. tapi sebutan dia byk pakai bunyi abc phonics..sebab aku ngan abah dia selalu tengokkan dia video abc phonics song kat youtube.. korang boleh search video dia.. ada banyak.. so dari situ la awal permulaan hadif kenal ngan huruf2.. d samping tu dia amat minat ngan kartun wordword kat disney channel..

Sekarang dia dah mula aktif bermain sambil belajar ABC guna mainan lappy dia yg kiter beli dah lama tapi bru sekarang dia tau nak guna sebab dah hafal ngan alphabet..mama so proud of u hadif..sebab mama dulu masuk darjah pra baru kenal huruf.. tu pun lama nak hafal.. hihi..lebih minat kepada mewarna yer..kah3..


A.. dia sebut A gak.. tapi B sebut gune sistem phonics so jadik ba.. D jadik da.. begitu gak ngan huruf G, H, P, T, V.. yg lain2 dia sebut mcm biasa.. haha..oh yer.. sebenarnya aku ada try upload video dia tengah belajar..tapi langsung tak ada, timbul screen hitam he.. napa ek.. blog sistem nye problem ke aku yg slh..hadoiii.. nanti la aku try semula..


hadif's learning stuff.. sebenarnya ada byk lagi, mcm alphabet magnet yg ni aku dh lekatkan kat peti sejuk so kalau aku masak dia boleh main kat petisejuk jer..haha, ada alphabet block gak tapi aku malas nak keluarkan sebab mende2 tu kalo dia dah naik bosan mula la nak main baling2..sudahnya aku gak yg letih nak kutip mende2 tu..

Rasa seronok bila anak dah kenal ngan huruf.. nanti bila dh masuk sekolah tak lah susah nak ajar dia kan.. sekarang ni misi aku nak ajar dia kenal ngan number..alhamdulilah ada la sikit yg dia dah hafal.. tapi dia tau in english je.. huhu.. takpe la kite belajar pelan2 ye sayang.. bak kata pepatah sikit2 lama2 jadi bukit.. hihi..

No comments:

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.