Pages

My 3H

My 3H

Saturday, March 26, 2011

Kartun maniac!

Hoho anak2 aku memang boleh di kategorikan sebagai anak2 kartun maniac.. Haha.. Tukar je channel kartun terus mata diorg beralih ke tv.. Tambah2 c hadif tu,kdg sampai susah nak tengok citer lain..dia siap hentak2 kaki lepas tu siap bagi remote kat aku atau abah dia suh tukar channel.aduhaii..terpaksa gak mengalah..

Hadif paling minat ngan kartun timmy time..kalau dulu barney,lepas tu special agent oso.. skang ni dh tukar selera lak..sampai abah dia dok sibuk cari dvd timmy time..aku tak ler suke sgt kalau hadif selalu tengok timmy time tu,,bukan apa..kartun tu takde percakapan langsung..kluar suara binatang je..tu yg aku takut hadif terpengaruh ngan percakapan tak menentu tu..huhu.. Harap2 takde la sampai mcm tu..


tengok tu..siap duduk beratur lagi..habis tak nampak abg hadif kat depan tu..haha..hanif dh kejar bdn abg dia dah..tembam tak hingat..berat pun dah 9.620kg..kejap lagi nak sama berat ngan abg..


see..awal2 bangun pagi dah mintak bukak tv..nak tengok kartun..ni tengah tengok mickey mouse..abg dh tak hirau langsung kat mama dia..tapi hanif pantang nampak flash kamera,terus toleh kat mama..


ini yg latest..fresh aku snap tadi..dua2 tengah asyik tengok timmy time..aman jap aku nak buat kerja..hihi


Friday, March 25, 2011

Enfagrow



Hadif dah tukar susu ker? Ehh takde lah.. Tak tukar pun.. Hadif masih lagi maintain dgn susu dugro madu dia.. Enfagrow ni hanya utk selingan.. Camne boleh Hadif tersangkut ngan susu enfagrow ni?

Okaylah citer dia masa kemarin kiter gi shopping kat Giant Rimba..hajat kesana nak beli susu dugro dia ngan syampu bdn diorg.. Time nak masuk kat kedai Giant tu ada promosi tentang enfagrow ni..memula pompuan bangsa cina nak suh aku try bagi 1 cwn kat c Hanif.. Aku ckp boleh ker? Dia jwb ..ye boleh..ini baby dh 1 tahun kan?.. Ohh..belum lagi..baru 9 bulan.. Pompuan cina tu buat muke tekojut..laa,bsr ah bdn dia..ni anak baru solang kh? No..ada dua,tu yg sorg belum masuk sama abah dia.. Tup tup Hadif ngan suami aku pun masuk.. Terus pekerja2 yg ada kat promosi enfagrow tu bagi 1 cup susu enfagrow kat hadif.. Memula aku ingatkan hadif tolak ler..ye la sebab tu kan susu..hadif ni agak kureng sikit bab susu ni..haha.. Tapi silap..sampai tekojut aku..boleh dia mintak lagi,sampai 3 cwn ko tau..bla bla bla..terus la abah dia nak beli..

Bila confirm nak beli enfagrow tu, siap diorg suruh isi borang masuk members,so isi lah segala data2 yg di perlukan.. Serta alamat sekali sebab diorang nak antar magazine free kat rumah..fuyoo.. Yg tukang promote ni pun explain la..susu lama tak perlu tukar..yg ni jadikan selingan je..tak perlu hari2 pun ok..sebab dia punyer dha ada 4x ganda.. Okay la..so skang hadif minum enfagrow 1x sehari jer..tiap mlm before tidor aku bancuh 7oz enfagrow ni.. Memang shedapp je tengok dia minum..sebab dia ada perisa vanilla..

Abah dia kata kalau hadif okay ngan enfagrow ni dia nak belikan tiap bulan 1 tin sebagai selingan penambah DHA..hmm..mana aje la bang, kalau ikutkan aku takde nye nak beli susu tu..cukup le ngan dumex dugro..pandai gak dia,dah hafal abc lagik..haha.. Tapi takpe la..abah dia yg nak sgt sebab tengok anak dia beria-ia jer minum..anak org minum 1 cwn terus blah,tapi hadif siap mintak lagi..tu yg dia excited nak beli.. Huhu..

antara free gift yg diorang bagi..ada sticker,buku ngan colour, learning cd-rom serta booklet..lepas tu siap bagi dua bijik belon lagik..punyer la suker c hadif tu..tapi lelama aku ngan abah dia gak tukang pegang n kutip belon2 dia tu..


Tuesday, March 22, 2011

sisa2 kesedihan

Chiss tajuk tak leh blah tul kan..hahaha..dah tak de idea nak buh tajuk apa,main hentam je yg penting ado..tapi memang ada kene mengena ngan citer aku kali ni..pasal anak aku c hadif tu..sungguh ku tak menyangka yg anakku yg berumur 2 tahun tu dah pandai bermain ngan emosi dan perasaan maksud aku dah tau menjiwai..hihi

citer dia mcm ni..mlm tu seperti biasa le kan aku melepak kat bilik tidokan c hanif dlm buai sambil laya drama indon cinta fitri kat prabola..hadif lak layan channel disney kat astro..suami aku lak takde kat rumah,ada kerja mlm tu..so masing2 buat hal sendiri..

sedang aku keasyikkan nengok drama indon tu tetibe jer hadif dtg belari kat aku, terus peluk aku ngan tangisan yg terisak2..aku naik heran,terus terfikir kot2 le dia terjepit ke,kena gigit serangga ke apa..tapi takde pun dia menunjukkan sebarang kesakitan..aku tanya nape..terus dia tarik tgn aku gi ke ruang tamu dan tunjuk tv..

Laaaa..rupa2nya dia nangis tengok citer mr.bean! Korang ingat tak citer mr.bean yg dok jaga baby kat funfair tu..haa..dia nangis tengok part2 baby tu terbang ngan stroller yg dipenuhi belon..alahaii..aku siap nak gelak tau,tapi tak jadik bila tengok dia nangis dlm pelukan aku, syahdu tul..airmata dia toksah ckp memang penuh kat pipi sambil sebut 'adek..adek..' laa baru la ku perasan,agaknya dia membayangkan adik dia tgh terbang kot..huhu..sentimental value sungguh kamu wahai abg hadif..aku pujuk2 la dia bgtau adik ada kat bilik tgh tido..tak jln gak sampai la baby tu selamat turun,baru la dia mula senyum..tapi tak lama tu nangis balik bila tengok part akhir tym2 mr.bean dlm kesedihan duk pegang mainan baby yg ada munyik2 tu..haha..tau je dia yg tu adalah part sedih..aduhaiiii...

Untuk menghilangkan sisa2 kesedihan c hadif tu..aku dukung dia gi dapur kasi roti bin2 kesukaanya..muka pun dah cerah sikit..aku siap kiss kiss lagi c bucuk2 aku tu..ye la org dlm kesedihan ni kene la bagi kasih syg yg berlebihan supaya dia tenang mcm biasa..hihihi..


tu dia sisa2 kesedihan seorang budak bernama Hadif Qusyairi



dah ceria dah..tambah lak menikmati makanan kegemarannya itu



masih terkenang lagi kh? Haha..wahai anakku ketahui la bahawa citer mr.bean tu citer lawak yer..bukan citer sedih


Sepulang je abah dia balik kerja terus aku citer kat dia..haha..abah dia pun tak sangka yg hadif boleh jadi mcm tu..tu yg abah dia ckp hadif ni dh besar nanti lembut hati dan penyayang..alhamdulilah..dia sayang sangat kat adik dia..harap2 sampai dewasa nanti saling sayang menyayangi..

Sunday, March 20, 2011

kes ngantok



Alahai.. Bila dh ngantok.. Mcm ni la jadiknya.. Tu la aku suruh tidor ptg masa kat rumah nenek tak nak langsung.. Sebab kat sana ramai teman main.. Tu yang bila dh otw balik rumah terus terlentok kat paha abah dia..patot ler sunyi je.. mcm tu pun boleh terlena.. Bagus laa.. Gara2 tidor pada timing yg salah.. Terus mlm tu berjaga..akhir tido..siap main lompat2 lagik kat katil.. Nasib la tak kacau adik yg sedap lena.. Tambah2 lak adik skang ni batuk ngan selsema.. Kesian je tengok bila dia batok manjang sampai merah2 muke.. Huhu.. Moga2 cepat sehat yer sayang.. Nanti2 le aku citer pasal c hanif tu yer..dh 9 bulan dh dak tu.. Lagik 3 bulan masuk 1 tahun..alahai cepatnyerrr...

Thursday, March 17, 2011

Dapnyee..ABC Durian

Aku skang ni dah semakin ketagih nak makan abc durian.. Huhu..sedap gilerr..kalau nak makan singgah je kat wywy restoran..aku biasa gi kat kawasan lambak, sebab tak jauh sangat dari rumah aku.. So kalau teliur je, rayu2 n rengek2 le kat huby tolong bawak gi situ..haha poyo je..dulik le Yg penting mesti sampai..

Tapi pernah gak aku gi situ..abc durian ni not available..tu makna dia durian depa out of stock..alahai punya la frust menonggeng aku masa tu..sebab dari rumah lagi aku dah terbayang rasa abc durian tu.. Memang sedap bangett.. Kat dlm tu diorang buh kacang,cincau,cendol n agar2.. Murah je 1 mangkuk tu $2.50.. Puas hati..


ni la rupa abc durian tu..nampak sedap kan.. Yg tinggi kat tengah2 tu adalah durian..so bayangkanlah betapa sedapnye makan durian yg dikelilingi ngan bermacam rasa...fuhh..



Wednesday, March 16, 2011

Dah beli

Kemarin petang,seperti yg di rancangkan, aku gi jalan beli botol susu yg baru.. Memula plan nak gi ke Hua Ho Manggis mall..tapi mandangkan suami nak gi tengok expo kat Mall Gadong terus tukar plan.. Nasib kat sana ada ada Utama Grand..Lama giler aku pusing2 carik botol yg bpa free..kunun nak cari yg lawa2.. Tapi tu la tak byk brand..yg aku beli pun brand anakku ngan brand baybee.. Rupanye tak le susah nak bezakan botol yg bpa free ngan yg pc(polycarbonate).. Sebab yg bpa free ni dia d perbuat dari pp(polypropylene)..so botol dia tak jernih..agak mengabur sikit..botol dia pun tak begitu keras..

ni la botol2 yg aku dah sambar kemarin,kecuali yg tengah2 warna kuning tu..tu brand nuby..hadif punyer memang dh lama beli..nasib le memang free bpa..5 botol tu aku beli ngan harga $23.40 ok ler kan..tak gak mahal sgt


label bpa free kat botol..ni yg brand anakku



yg ni lak botol2 yg d perbuat dari polycarbonate yg dh selamat di masukkan dlm plastik untuk di buang..huhu..byk giler..tak kuasa aku nak susun..sebenarnya rasa syg tengok botol2 anak2 aku ni..semua cantik2,ada yg belum pakai lagi..takpe la..yg penting kesihatan anak2 terjamin


Tuesday, March 15, 2011

Botol susu

Tengok tajuk pun tentu korang dh tahu aku nak citer pasal apa..mestilah pasal botol susu anak2 aku.. Huhu..hari ni ada keluar kat surat khabar tempatan iaitu media permata..menyebut pasal botol susu yg mengandungi bpa..iaitu sejenis kimia yg merbahaya pada kita apatah lagi pada bayi.. Kata panjang dari BPA ialah bisphenol-A.. Terdapat pada botol susu yg di perbuat dari polycarbonate..utk mengenal pasti cek label botol susu anak anda,ia bertanda no 7 dlm kurungan segitiga(recycle) serta bertand pc d bwhnya..pc ni bermaksud polycarbonate..

Sekali aku cek memang byk botol susu anak2 aku yg berlabel mcm tu..aduhaiii kesian anak2 aku.. Moga2 tiada efek sampingan..lepas ni aku nak pi cari botol baru yg ada bpa free.. Biarlah mahal yg penting keselamatan terjamin..

Friday, March 11, 2011

Jom belajar

Apa kata hari ni kita belajar serba sedikt bahasa aku.. Hehe bahasa Brunei lah yer.. Kite belajar yg basic je ok.. So kalau ada yg nak dtg ke sini senang le nak berkomunikasi ngan org2 Brunei.. Faham sikit pun jadik la..

Kat bawah ni ada beberapa perkataan basic serta maknanye sekali..

awu = ya
inda = tidak
nada = tiada
mau = mahu
lakas = cepat
belusir = berlari
antah = entah
bisdia = mereka
andang = memang
iatah = begitu lah
sadang = sederhana
bahapa = sedang buat apa
tau = tahu
alum = belum
meliat = melihat
luan = terlampau
atu = itu
ani = ini
camani = begini
camatu = begitu

okay la..sampai sini dulu yer.. Nanti2 kite belajar lagi...

Monday, March 7, 2011

Comotnyeeee

Semalam aku tetibe je teringin nak mkn aiskrim.. Hoho..tengok.. Mlm2 pun mkn aiskrim..not good at all kan.. Tapi tekak ni mempunyai citarasa yg tinggi utk menikmati aiskrim yg ada kat petisejuk tu..laki aku yg beli,lantak ler..yg penting aku nak makan..wakaka.. Sedang asyik mkn terlupa lak kat c Hadif yg tetibe je muncul dpn aku..terus rengek2 nak mkn jugak.. Harus lah aku kasi.. Kang kempunan kang aku gak yg salah...

Nasib aiskrim aku tu memang dah tinggal sikit jer..so aku bagi ler dgn batang nye sekali.. Happy bukan main lagi dak tu..siap tunjuk2 lagi kat adik dia..eleh mcm ler adik dia tu tau sgt..nanti la tunggu dia besar..jawabnya ada la adegan tarik tarik aiskrim..haha.. Hadif mkn aiskrim tu mcm tak mkn pun sebab pe,dia hanya berminat nak mkn coklat yg lapisan kat luar tu jer..yg krim coklat dlm tu dia kurang sikit..tu yg aiskrim tu mencair..habis kotor baju..huhu..

Haa tengok laa gambar kat bawah ni..mcm ne la dia mkn sampai jadi comot mcm tu..sekali tengok mcm tumbuh misai dan janggut lak.. Aku gelakkan dia..dia buat muka selambe jer.. Hehe..hadif..hadif...



Saturday, March 5, 2011

Hilangkan dahaga



Cuaca petang ni panas tul.. Alhamdulilah cerah ceria jer.. Tengah duduk2 bersama suami dan anak2 tetiba teringat kat 1 tin fruit cocktail dan 1 tin buah longan yg ada kat almari dapur..ehehe idea terus dtg.. Waktu2 panas mcm ni alangkah sedapnya menikmati fruit cocktail yg berpeluh2 dek ais.. Hihi

So misi seterusnya gi dapur buka semua tin2 termasuk 1 tin susu cair..tuang semua dalam bowl besar,tambah ais ketul2 besar... Walaaa..jadi le desert utk petang ni.. Jgn tak tau aku update post ni pun sambil memakan desert fruit cocktail.. Aku kurang minat dgn buahnya,lebih berminat dgn airnya yg manis lemak2...hoho bertambah ler berat aku.. *baru habis frustrasi kerna semua baju kurung fesyen aku dah tak muat..semua sendattttt..ohhh tidakk*

Tuesday, March 1, 2011

Petang yg sunyi

Aduduh tajok bukan main lagi.. Apasal sunyi? Hero2 aku masih lena d buai mimpi di petang yg redup ni.. So aku yg kebosanan ni,yg kesunyian ni hanya berteman hp di tgn..haha.. Lappy dh lama rehat yer sebab malas nak top up prepaid bukan apa,kang aku beli buat sakit hati jek..sebab problem servis low manjang.. Nanti2 la bila mood dh stabil nak top up baru aku update entry beserta gambar ok..buat masa ni korang baca je la aku nye karangan.. *tu pun kalau ada yg sudi nak baca* hihihi..

Tak terasa le kan tik tok tik tok dah masuk ke bulan mac.. Hmm.. Cepat je masa berlalu.. Plan di bulan mac ni nak gi balik kg mak.. Kat Temburong..aiyooo dh lama tak jejakkan kaki kat situ.. Seingat aku paling last aku gi masa raya tahun 2009 masa tu Hadif baru 8 bulan kut.. Haa.. C Hanif lak belum pernah jejak ke situ lagi.. Susah le kan kalau ada kg. Yg jauh yg terpisah pulau.. Nak tak nak kena naik boat..kalau nasib baik c huby dpt cuti baru leh naik kereta nanti..doa2 le moga cuti c huby ku itu di approve.. So dpt ler ambil udara n cuci2 mata kat sana.. Dah rindu berat kat kg ku itew...

29hb mac ni adalah hari jadi c huby ku.. Ermmm still thinkin' wat shud i get 4 his present... Idea,idea ,idea.. Kene buat research ni c huby ku suka mende apa n dia kena amik tau dia nye wishlist gak.. Ekeke..

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.