Pages

My 3H

My 3H

Monday, March 19, 2012

Pernah pakai tak?


Haaa.. korang pernah pakai oven ni tak.. serius aku pernah..masa kecik2 dulu..masa tu aku tingal kat Seria, Daerah Belait.. umur dlm lebih kurang 6-7 tahun kot.. ye laa tolong mama buat kuih raya le katakan..nama gak anak pompuan kan kene la tolong..aku memang gemar bab2 menolong buat biskut ni sampai la aku kahwin hobi tu agak berkurangan..paling senang biskut main tunjuk je..siap! yg penting pulus le kann..

Ajaibnye oven ni dulu2 kite pakai tak pernah ada problem kuih hangus ke..kurang masak ke atau terlebih masak..semua perfect jer, padahal bukan main susah nak gune oven ni kan sebab bukan ada tempat adjust suhu mcm yg ada kat oven moden sekarang ni..yang ni kite kene adjust dari api dapur je..terror gak org dulu2 tu kan.. oven ni bagus la dpt mengurangkan tenaga elektrik cume byk menggunakan gas le kan..nasib la tempat aku tinggal dulu gas free je..sebab gas kat sana d salurkan melalui paip je..so ko nak bakar kek ke biskut ke 24 jam pun takpe..muahaha..dasyat tul.. dulu2 kiter paling gemar buat biskut kerang..asal la rajin sgt kan..padahal susah nak buat kene lapis lagi tarok inti jem strawberry kat tengah2.. tapi tu laa bila buat biskut sendiri tu rasa puas sangat..raya pun meriah jer..sekarang ni org duk beli je..mcm2 ada.. kalo mcm aku memang beli la..nak buat hampehh..sibok nak layan anak2..sabo jer..tunggu laa anak2 dh besar aku nak beli oven gak nak muhasabah diri agar rajin buat kuih kat dapur mcm dulu2..jgn hangat2 tahik ayam sudahhh...

Friday, March 16, 2012

Belajar

Alhamdulillah..Hadif kan dah hafal abc.. so sekarang masa utk abg Hadif lak tolong adik belajar mengenal abc ngan 123..tapi Hadif ajar ikut mood kalau mood tak okay dia tak layan adik Hanif tu..nak main sendirik gak..sampai adik kejar pun dia bo layan..jahat abg kan.. tapi kalau mood okay sampai marah2 lak ajar adik tambah2 kalau adik dia salah tunjuk word tu..haha..garang tul abg hadif..kesian adik..adik kan belum kenal semua huruf tu abg kene la ajar pelan pelan..macam hadif dulu gak mule2 kenal 2,3 huruf je..lama2 pandai jugak kan.. menulis huruf pun hadif dah pandai sikit..tu pun dia belajar dari samsung galaxy tab (dulu mama punyer,sekarang hadif dh tak bagi mama pakai) sabo jer..ekeke..

tengok le tu..bukan main abg Hadif jadi cikgu..siap naik atas meja lagi..betapa garangnye kan sampai tarik tangan adik dia tunjuk word yg betul..kes geram le tu..

selain tu diorang kene belajar sambil berhibur..caranye tengok kat youtube.. senang lagi mcm tu kan search je abc..memang byk pilihan..kadang sambil menari lagi kalau dah tengok abc yg bermacam lagu..aku pun kekadang kusyuk gak tengok..ye laa dolu2 mana le ada lagu2 macam ni..yg ada pun lagu abc yg basic tu je..kah3..

bukan main kusyuk lagi kan..lappy mama kecik jer..haha..tak pe la yer janji nampak.. jgn salah teka ye..yg badan besar tu Hanif arr..yg kanan tu abg hadif..hihi.. 

Tuesday, March 13, 2012

Mee rebus



Tu dia mee rebus buatan ibu ku..sedap tak terkata..kuah dia di perbuat dari ubi manis, kari, daging cincang, sotong basah, taucu, kacang, buah keras ngan ikan bilis yg di kisar.. mak aku ckp senang je nak masak mee ni sebab dia semua main labuh je kat dlm belanga.. yg rumit tu la bahan2 sampingan dia seperti limau kasturi, bawang goreng, tauhu goreng, taugeh, lada potong, daun bawang, telur rebus.rumit sebab nak potong2, nak goreng2..celur kat air panas lagi..haha..idak le rumit sangat kan..yg penting semua bahan tu sebagai penyedap rasa..
Alhamdulillah tercapai dh hajat makan mee ni hari ahad yg lepas..memang dah lama ngidam.. so aku pun sponsor bahan2 dia lepas tu suruh mak aku masak kat rumah aku.. adik beradik aku yg lain pun semua dtg..seronok gak..happening bila semua berkumpul.. makan pun sampai tak terasa bile tergigit lada potong..mak aiii  berapi smpai telinga.. huhu..aku kalau makan mee ni kene taruk taugeh ngan daun bawang banyak2.. sedappppp..

Monday, March 5, 2012

Ke Karnival

Kelmarin kiter berkesempatan gi ke karnival polis marin..ye laa bapak aku kan polis so kiter as family pun d jemput meramaikan karnival tu..sayangnyer kiter gi sebelah petang so dah tak ramai orang..jualan pun dah berkurang..nak dtg sebelah pagi tak dpt sebab suami aku menghadiri perkahwinan ipar sepupu aku kire kawan dia gak lah.. punye la bosan aku kat rumah pagi tu..anak2 dah awal ready..sampai naik bosan menunggu..huhu..tapi ok gak laa..sempat gak kiter melahap soto daging kat sana..naik boat polis ngan join beberapa games kat sana..seronok gak..terisi hari minggu kiter kelmarin.. tapi tu lah bile dah petang cuaca pun agak kurang mengizinkan..hujan mula la turun..so pakat la balik rumah..tapi kite tak balik terus..singgah lepak ngan makan kat rumah parents aku ler..suami ngan anak2 sempat buat taik mata lagi..wahaha..

okay lah..malas nak bebel panjang2.. meh cuci mata ngan gambar2 sepanjang kat sana..









Friday, March 2, 2012

Kene Jahit

Ni citer minggu lepas.. betul lah kata org kan malang tu tak berbau..masa tu kite tengah teruja gi ke kedai brg elektrik nak beli aircond utk ruang tamu ngan rak tv ..nasib dh habis pilih dah nak dekat nak bayar dah..tetibe lak Hadif laju jalan dari aku..kekonon dia nak kejar abah dia yg kat depan.. dgn sekelip mata dia terhantuk kat meja depan..meja keras lak tu..boleh kata bukan meja..dia mcm kaunter dapur tu..kalau tengok hadif mcm boleh lepas je dari kaunter tu..tapi tak sangka separas..tu yg dia main lantak je menuju ke kaunter tu..terus terhantuk kat sudut kaunter..ingatkan takde apa.. sekali tengok..Ya Allah darah dia lebat kat dahi.. terus abah dia panik tengok..abah dia sangkakan yg Hadif cume tergelincir..pekerja kat situ pun terus sibok menghulurkan tisu tekan2 kat dahi Hadif.. seriau giler aku tengok luka Hadif tu dia terbelah nampak isi..

lepas je bayar semua brg yg di pilih terus decide gi klinik Borneo (Sing).. bukan apa kalau gi hospital Ripas nasib laa..confirm lambat tunggu giliran..mana nak cari parking lagi.alang2 klinik private je senang..tapi tu la..kiter kene extra charge lak sebab hari tu hari sabtu jam lak dah lewat..takpe la demi anak sanggup perabih duit.. sampai je sana mujur tak lama tunggu.. jumpa doc terus kene jahit..punye la ngamuk Hadif tu..bukan ngamok nak kene jahit tu tapi ngamok sebab tak nak baring dan kene selimut..aku yg seriau nak masuk kat dlm bilik tu pun terpaksa masuk gak sebab dia dah nangis2 panggil aku.. pujuk punye pujuk baru la mau diam..tu pun abah dia kene dekat situ gak.alhamdulillah masa kene injek ngan jahit tu dia tak nangis..diam je..siap kaki goyang2 lagik.. aku ni kan sentimental sikit..masa duk kene jahit tu aku pura2 la bawak Hanif kat luar konon nye amik angin..padahal aku nangis wei..tak sanggup aku tengok anak aku mcm tu..aiyaa,Hadif kat dlm ok2 per..naluri le kan..huhuhu..

 Dr. Wan Bazli ngan asisstant dia.. ni dah jadi doc favorit kitorang..sekarang senang dah minta jadual waktu dia bekerja so senang la lepas ni kalau nak jumpe.. kesian abg Hadif tu kan..mcm tak sampai hati tengok dia mcm tu..doc kene selimutkan dia sebab takut dia bergerak semasa proses menjahit tu..

Bila dh selesai tu rasa lega.lapang kat dada..tapi tu la kene tampal plaster besar kat dahi tu buat org tertanye bile kite singgah kat kedai atau restoran..so mama ngan abah dia kene la balik2 explain..wakaka.. lotih mak..bayaran malam tu lak ok laa..termasuk extra charge $78.. nasib la hai anak.. kalau beli brg penuh trolley gak tu..muahaha..takpe la..yg penting semuanya selamat..

Lepas 4 hari kite bawak Hadif semula kesana sebab nak cuci ngan buka jahit.. ni lama sikit tunggu sebab ada org pakai bilik treatment..lama la jugak sampai aku pn dah ngantok plus perot pun dah meragam nak mintyak isi.. syukur masa buka jahit tu pun Hadif gud boy je..elok je dia baring..aku lak yg takut tengok benang tu kene tarik..huhu.. ingatkan dh lepas jahit tu dah tak tampal plaster..kene gak rupenye..sebab dia tarok ubat powder kat luka tu supaya cepat kering..okay laa..bayaran kemarin cume $5 je..tak sangka murah bebenor lak kan..

tu dia jahitan kat dahi Hadif..ni gambar masa menunggu nak kene buka jahit.. mcm serangga yg hinggap kat dahi lak kan rupe dia..

Alahai Hadif lepas ni kene hati2 okay..mama ngan abah dah naik fobia kalau korang duk lari2..bimbang terulang lagi perkara yg sama..mintak2 lah di jauhkan.. lepas ni jalan kene pegang tgn..jgn nak melawan lagi..sebab tu la aku sanggup dukung Hanif sebab dak tu kalau dah lepas memang laju je jalan ikut suke dia..atau lebih selamat masuk dalam stroller..aman...titik..

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.