Pages

My 3H

My 3H

Sunday, July 29, 2012

Shopping raya ker shopping mainan?

Alhamdulillah kemarin c suami menerima gaji serta elaun..tak perlu la aku sebut amount yer..yg penting syukur cukup buat perbelanjaan waktu puasa serta persediaan utk raya nanti..padahal lama lagi nak raya kan..puasa pun baru je 9 hari tapi semua dah mcm kelam kabut nak beli tu nak beli ni..ekeke..biasa le tu..tengok je menda best terus gelojoh nak beli sebab apa..takut brg tu dh habis..lepas tu terbyg byg kat mata..huhu..

So pagi kelmarin kite pun gi ke Gadong..alahai jalan sesak..tapi terpaksa gak terjah sebab nak byr bil astro..kalau tak malas la nak gi situ..tu pun gi pagi sebab ptg c suami nak gi kerja..tapi alhamdulillah nasib kite sangat baik..sampai je sana terus dpt parking..dah selesai byr bil singgah jap kedai happy star kat sebelah tu..hamboii..anak2 aku melilau mata tengok mainan2 kat situ..abah diorg apa lagi suruh je anak2 dia pilih mana satu idaman kalbu..apa lagi abg ngan adik terus le pegang tu pegang ni..aku surrender la..gi ke part brg dapur. Biar abah diorg je settle..ehehe...



Tengok tu abg ngam adik terkam mainan2 kat situ..alahai..org nak shopping brg raya korang sibok ngan mainan lak..lepas tu kejap je mainan tu beterabur bila dah sampai rumah..

Lepas dari situ kiter move lak ke Mall Gadong..sebab abah diorg nak tengok expo kat sana..best gak..sampai hajat dia beli jam tangan..aku lak sampai hajat nak beli subang..comel je subang aku siap ada diamond2 lagi..hikhik..lepas tu tengok ada handbag cantik kat situ..aku baru je ckp cantik..tup tup suami dah belikan..ehe..dpt la pakai utk raya nanti kan.. Letih gak round2 kat mall tu tambah lak puasa..tak tahan lak nak round smpai tingkat atas, tapi mujur sempat gak aku rembat seluar jeans utk anak2..lepas tu kite pun plan nak balik la..tapi tapi singgah jap ke wywy Lambak..sebab nak beli prepaid broadband aku tu dah lama tak on wifi..so bila dh sampai sana tertengok la handphone kat situ..murah2 gak..

So aku suruh la suami aku tengok2 kalau ada yg berkenan..ehe..tup tup ada org tengah beli samsung plus..dia pun mcm minat je sebab bentuk dia mcm iphone (terbyg kot ngan iphone dia dulu tu..dh jual kat adik dia pun sebab bettry dia dh agak kurang memuaskan) akhirnya samsung plus tu jadi milik dia..ehe..ok lah sekarang kiter dh jadi samsung family le kan..aku ngan s2..suami aku ngan plus fan tak ketinggalan hadif ngan galaxy tab dia..ekeke..hanif lak..tak payah..dia ganashhhh..huhu..

Okay la sampai sini dulu yer..esok2 kiter citer pasal shopping2 raya yg lain lagi..minggu dpn kut baru plan nak shopping..sebab minggu ni suami aku bz manjang kat tempat kerja dia..daa...

posted from Bloggeroid

Tuesday, July 24, 2012

Selamat berpuasa



Alhamdulillah..tup tup dah 4 hari kita berpuasa kan.. Lepas tu aku ni baru nak update entry..sepatutnyer puasa pertama lagi dah ucapkan puasa ni..ehe..takpe la kan masih belum terlambat lagi..aku baru je selesai makan sahur..kat Brunei ni waktu imsak 4:43 am.. Berbuka lak pukul 6:38 pm.. Aku memang sengaja melambatkan sahur ye la..katanyer nak ikut sunnah nabi..melambatkan sahur tu kan sunat hukumnya..untung apa..dapat pahala sunat. Ehe.

Paling best tiap x sahur..hero2 aku pun ikut bangun gak..tapi hari ni Hadif jer yg bangun..terkejut aku tym asyik makan tadi tetiba je diri depan aku ngam gosok2 mata..last2 dia baring kat bantal besar kat ruang tamu tu then tido balik..haha..tau dh ngantuk yg bangun gak wat pe..manja tul yg abg ni kan..pantang mama dia hilang kejap dh mule melalak...strong lagi adik dia..

Paling meriah lak tym berbuka..hoh amik ko aku ngan suami sampai mcm nak berperang bila hero2 nak join berbuka sekalik..sampai nak marah pun ada..tapu..kene kawal..sebab belum berbuka..eh eh..mcm ia ia je nak marah bila dah berbuka kan..hahaha..idak la..aku just tegur2 manja gitu..amik pinggan dua keping..taruk makanan..hah diam la korang d situ. Padahal dah kasi makan kenyang2 pun nak gak ganggu mama n abah makan..paling best siap ketuk2 meja makan..kalau tak mau reti diam gak hah..umpan je sorg ngan tab..yg sorg lagi terpaksa ku korbankan handphoneku.. Tapi..lepas siap semua..minta balik...kah3..kejam tak..

Okayla..nak chow dulu..nak sembahyang subuh..lepas tu nak angkat dak Hadif tu masuk bilik..kesian lak aku tengok dia tido kat ruang tamu tu... Selamt berpuasa u ols.. ;)

posted from Bloggeroid

Monday, July 16, 2012

4 atau 5 hari lagi



Alhamdulillah pejam celik pejam celik..tak terasa kite akan melangkah ke bulan ramadhan..hanya tinggal 5 hari lagi kita akan berpuasa selama sebulan..kat Brunei ni akan melihat anak bulan ramadhan pada 19 hb iaitu pada hari khamis..sekiranya anak bulan sabit kelihatan kiter akan mula berpuasa pada hari jumaat..sekiranya tak nampak maknanya hari sabtu le bermula puasa..tak sabar rasanya..

Besar hajat di hati nak puasa sebulan..err..boleh ker..huhu.. Org pompuan kan memang ada lobang2 ler..tapi tu ler efek dari suntikan depo aku ni kekadang 1 bulan tu tak der period..haa..kalau bulan puasa nanti tak de period kire tercapai ler hajat tu..moga2 iman ku kuat yer..al maklum la ada anak yg memang kuat bab2 makan ni..alahaii..kene sabar lebih le bulan puasa ni..tambah lak nak layan kerenah diorg yg seribu satu macam..

So hari jumaat ni suami aku blik dari kursus..dia memang balik tiap weekend ler kan..tu la peluang aku nak gi shopping..plan nak beli barang laul pauk stok utk berbuka nanti..puasa hari pertama nanti memang confirm kite gi berbuka kat rumah mak ngan abah..ehe..tiap tahun mcm tu..kiter masing2 bawak makanan ler kan..siok yer nanti..meriah ngan cucu2 mak abah..apa pun..semoga amalan kita di terima Allah s.w.t..amin ya rabbal al-amin....

posted from Bloggeroid

Thursday, July 12, 2012

Air ohh air

4 hari rumah aku tak de air..gila tak? Aku memang dah dalam tahap sakit jiwa bila melalui fasa itu..serius hidup tanpa air teramatlah susah..punca takde air pihak jkr bagitau sebab ada paip yg pecah..a a laa lamanyer nak siap..sampai aku dah naik fade up..nasib aku ada simpan stok air dalam botol botol ngam drum putih yg mak aku kasi pinjam kalau tak camana la nak hidup..semua gune air..nak masak..nak mandi..cuci berak ngan cuci2 semua..bab cuci baju memang tak dapat..tu yg pada hari ke 4 aku dah surrender.. Letih beb turun naik hangkut air dari tangki kat bawah yg di sedia kan oleh jkr..mampuih aku..dah le aku sorang jer yg mampu..suami lak masih gi kursus..nak harapkan anak2..aduihh..bukan tau apa..derita azab tul aku masa tu.


Masa aku tgh taip entry ni pun aku masih kat rumah parents..dgr khabar air dah buka..alhamdulillah le kalau mcm tu kan..dah boleh balik rumah..hah baru tadi aku cuci semua baju2 yg terkumpul selama 4 hari.. meriah tul jemuran aku..banyak oo..kejap lagi nak angkat dan terus lipat sementara anak2 sedang tidor ptg ..ok chaww dulu...

tu dia pihak jkr tengah isi tangki biru kat bawah..lotih ko nak hangkut air ke tingkat dua..sampai sekarang kaki aku rasa lenguh..
posted from Bloggeroid

Batu karang dalam hempedu

Dah lama tak update sumting kat blog aku ni kan..dah masuk bulan july. Alahai la apasal la makin lama makin malas nak update blog ni..kdg terfikir gak ada ker yg baca blog aku ni? Ada ker yg sudi jenguk blog ni..tapi tu la hakikatnya..blog aku ni la open diari buat aku nak tak nak kene kuah kat sini gak..even org tak baca tapi aku baca..ehe..kire ni tempat aku korek balik citer2 lama..

Okay la ni nak citer pasal suami aku yg baru2 ni masuk ward. Huhu..dah lah suami aku lama tak balik sebab gi kursus luar daerah tup tup minggu lepas aku kene telfon..diorg cakap suami aku masa tu kene hantar ke hospital ripas kat ward 6..lepas tu diorg ckp nak kene operate..mana ko tak terkejut kalau bangun tidur dgr berita mcm tu..sah sah aku mcm nak nangis je dengar..tu pun aku kelam kabut terus call mak..siapkan anak2..tu pun aku kejutkan diorang..nasib baik tak meragam..lepas tu terus zoon gi hoapital..

Sampai sana..sedihnyer tengok suami terbaring kat katil ngan jarum cucuk kasi drip antibiotik..pada mula doc suspect appendiks..sebab suami aku sakit kat bahagian bawah kanan perut..tup tup lepas scan dpt result yg tu bukan apendiks tapi ada batu n kat dlm hempedu..ok la doc bagi antibiotik drip utk buang infections then lepas 6 minggu nanti baru operate. Suami aku memang seriau bab bab operate ni even aku dh terangkan..aku ckp tak sakit mana pun nanti..sebab dia tebuk sikit jer kut..tapi tu la kiter usaha gak cara lain kut2 batu tu boleh hilang sendiri tanpa operate kan..mna tau kuasa Allah..insyaallah.. Tapi kalau tak hilang gak kene operate la jwbnyer..tu yg aku duk fikir. Lepas operate tu kene la aku yg jaga dia kat hospital kan..huhu cane lak ngan hadif dan hanif tu. Diorg ni kalau aku hilang kejap melalak mcm aku dah pergi jauh..padahal aku kat dapur jer..alahai..malas la nak fikir pasal tu..yg penting sekarang ni kene ikhtiar cara lain dulu..moga2 berhasil..


tu dia dak manja tengah tidor ngan abah dia..tu Hanif tau..sekali pandang mcm Hadif. Ehe..patut ramai yg pikir diorg kembar..


sempat posing sekeluarga kat katil ward tu..amboih dak Hanif tu tak mau lepas soother dia..nak suruh senyum punye la susah..

Alhamdulillah penangan antibiotik tu sakit suami aku makin berkurang..sekarang dh masuk kerja semula..tengah tunggu call dari hospital bila dia nye appointment lagi. Tu la aku rasa ada call tadi tapi aku lambat jawab sebab handphone aku tgh charging kat ruang tamu time aku masak kat dapur tadi..waduh..moga2 diorang ada call balik nanti..tengah tunggu...

posted from Bloggeroid

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.