Pages

My 3H

My 3H

Sunday, August 19, 2012

Salam Aidilfitri

Allahhuakhbar..Allahhuakhbar..Allahhuakhbar..walillah..ilham... Alhamdulillah..hari ini genap sebulan kite berpuasa..esok dah pun masuk 1 syawal.. apa2 pun selamat menyambut hari raya buat teman2 kat negara jiran yg dh pun merayakan hari kemenangan hari ini..persediaan raya alhamdulillah semua dh tersedia..tu pun tadi gi kat rumah parents sempat lak singgah kedai nak beli sumthing tetibe anak aku sibok nak pakai songkok..alahai..minggu2 lepas tak nak lak..berkali kali aku ngan abah diorg pujuk nak suh pakai..tak nak..so beli gak la songkok tu tadi..harap2 korang nak le pakai esok yer, jgn buat baling2 sudah..

Rumah aku lak..alhamdulillah ptg kemarin dah siap di hias..alaa..hias biasa2 jer pun..tu pun jenuh nak vaccumm ulang kali..al maklum la hero aku yg dua org tu kalau dh makan mcm tak berdagu..bocorrr..tu yg vaccum kene standby awal kat situ..


Ni la rumah aku di hari raya tahun ni..tema hentam jer..merah, hitam, putih ngan grey..ehe..

ohh yer sempat gak aku snap gambat menu2 kiter pagi esok..bukan aku masak yer..ni kat rumah mak..mak yg masak tadi..bau dia mengancam sungguh..sempat gak aku makan nasi impit ngan kuah kacang tadi..semput weyy..kenyang..tapi nak gak makan..sebab sedap tu yg tak tahan.hihi..



Tu dia.. rendang daging, kuah kacang ngan nasi impit..lemang pun ada tapi besok bru sampai..mee goreng pun mak aku masak besok..

waduh2 overload le perut aku ni besok..sebab gi rumah nenek confirm ada makan gak..sepupu aku pun mengadakan rumah terbuka gak..Alhamdulillah..ni lah hari kemenangan kiter..namun apa yg penting..niat bermaafan serta bersalaman antara satu dgn yg lain tu kene ikhlas..tu le makna Aidilfitri sebenar.

Akhir kata utk entry ni..aku nak ucapkan Selamat hari raya maaf zahir & batin buat semua muslimin dan muslimat tak kira di mana jua berada..

posted from Bloggeroid

Wednesday, August 15, 2012

Biskut ku yg simple

Ehehe..biskut apa yg simple tu..alaa biskut cornflakes madu jer pun..budak2 pun pandai buat kan..sebab tak yah nak bancuh2 tepung ke..nak sukat2 apa ker..bahan pun senang nak cari..main agak2 je..nak manis leh tambah madu atau gula..tak nak manis kurangkan.. simple2 mcm tu lama gak nak tunggu siap..sampai naik lenguh pinggang aku nak siapkan cornflakes tu dlm cup..nasib suami aku meringankan tulang utk membantu menyiapkan..anak2 lak sangat2 membantu..bantu makan!


proses memasukkan cornflakes madu ke dlm mangkuk kertas..byk gak isi dia buat 1 kotak besar ngan kotak kecil tu jer..



sedang di oven..psstt..oven baru beli ni..fresh2 lagi..ekeke..biskut cornflakes madu ni ler pembukaan rasmi..lepas ni nak bakar apa ntah..skang oven ni dah siap aku letak kat atas lemari..ehe..



dah pun siap d bakar..tak lama pun bakar..dalam 10 minit ke atas je..sejukkan kejap sebelum masuk dalam bekas plastik tu..



tu dia hasilnya..hampir jam 12 gak aku siap sebab memang aku start buat akhir gak..alhamdulillah dpt gak aku kasi kat mertua aku 1 balang..

okayl a aku dah ckp aku malas nak buat..so memang satu2 ni je la biskut yg aku buat..sebab yg ni simple..kalau nak beli mcm rugi je kan sebab biskut ni paling senang..yg lain2 memang aku beli jer..biskut aku tahun ni 6 mcm jer..oh yer..kek pun aku buat kek vico je..yg lain sme story aku tempah jer..

posted from Bloggeroid

Sunday, August 12, 2012

Dah shopping

Alhamdulillah baru la ada peluang nak update..mcm bz bebenor je aku ni kan..padahal takde pun sibok buat kek ker biskut ker..ehh biskut ada tapi tu pun 1 mcm je..ala yg senang je..tutup mata pun boleh buat..ehehe..meh citer2 pasal shopping raya tahun ni..syukur..persediaan raya dah hampir siap..tinggal nak hias rumah je lagi..oppss dan baju2 belum siap d cuci dan d seterika..tu adalah pekerjaan yg amat malas nak ku lakukan..huhu..besok2 je laa yer..ada masa lagi..

paling penting bagi aku adalah persiapan utk anak2..ye la diorang kan makin membesar tahun ke tahun..tak leh muat dah baju tahun lepas tu..cara melayu ada la 2,3 pasang yg masih boleh d pakai..boleh la buat recycle i ni aku aku sediakan 2 pasang baju cara melayu seorang..baju casual lak 3 helai ngan seluar pjg 2 helai seorang..cukup le bagi aku..kasut sepasang seorang jer ngan stokin 2 pasang.. baju spare harys lah d bawak..takut kot kot le baju basah..tumpah air ke apa..takdo baju tak nak la aku biar anak2 bogel kat rumah org. kah3..



yg ni baju casual diorang..beli simple je..yg penting kain jenis tak tebal..beli kat Soon Lee megamart je..harus la berpasang pasang kan sebab aku kan ada anak kembar..kembar lain tahun..hihi..



seluar panjang..sengaja pilih yg agak panjang biar lama pakai..kalau beli yg ngam2 mcm rugi jer kan..panjang sikit boleh lipat jer..



kasut tahun ni aku pilih yg coklat..memula nak beli yg hitam lepas tu tak jadi lak mandangkan tahun lepas dh pakai warna hitam..coklat pun ok kan matching semua kaler..

utk aku ngan suami lak ala kadar je baju kurung ngan cara melayu kiter 2 pasang tiap sorg gak..kasut pun dah beli..aku pakai yg simple je pun..tak nak le yg heel tinggi2..bukan nampak pun kan..masuk rumah org. kasut tinggal kat luar gak..ekeke..persiapan brg kat rumah lak memang bertambah lah tahun ni mandangkan ni kali pertama kiter beraya kat flat..so mcm2 mende yg harus di beli..termasuk langsir, meja, karpet dan byk lagi..budget pun alhamdulillah..memadai gak .sebab apa yg di beli ni boleh d pakai lagi utk tahun lain..insyaallah..

okay la sampai sini dulu..aku chow yer sebab nak sambung buat biskut aku ni..alahai..cepat le siap..dh lenguh pinggang aku..ternampak lak bantal kat katil tu mcm2 melambai-lambai daku jer..huhu...

posted from Bloggeroid

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.