Pages

My 3H

My 3H

Wednesday, April 17, 2013

Alhamdulillah

Syukur alhamdulillah..akhirnya handfon aku dah pun pulih seperti sedia kala..fuh lega..tak perlu la beli handfon baru (walaupun hati memang rasa tergedik-gedik nak beli yg baru) ehehe..tapi tetap syg kat s2 ni..tambah lak dh di upgrade ke jellybean.. sebenarnya hp aku ani dh berada d tgn lama dh. Baru hari ni berkesempatan nak citer.. tu pun sebab dh ada wireless so senang la kan..tak yah pakai kredit prepaid..lagging nak mampus..

So nak tau tak apa problem kat hp aku ni..pendekkan cerita bukan lah prob ic charging seperti yg mat repair tu bagitau..pernah aku bagi idea aku ckp why not tukar charger connector port usb flex cable dia..mamat tu ckp usb dia ok sebab mau connect ke pc.. mandai je aku kan..aku bagi idea tu sebab aku pernah tengok kat youtube..even cara2 nak bukak n pasang pun aku pandai. Senang jer. Janji ada spare part.. sambung citer..bile dh mamat tu kata mcm tu ok la kan..kene gak sokong cakap dia sebab dia la tahu segala-galanya pasal handfon ni kan kan kan.. tapi......

Bila dia call bagitau yg handfon aku dh ok dia citer la yg dia dh tukar baru charger connector port usb flex cable.. Hahhhh! See...kan aku dah kata awal dah..dia jer yg tak dgr ckp aku..esehmennn..budget pandai pulak aku ni..ngengada pulak kan..tapi memang betul la kan..prob dia kat situ..susah2 jer dia tunggu lama nak repair ic charging tu..alhamdulillah akhirnya settle problem dan aku gak tak d kenakan bayaran yg mahal. Harga tukar cable tu $65..oleh sebab aku dh byr mula2 sekali ngan harga $40 tapi tak baik jugak. So di tolak la dgn harga tu..jadik aku hanya perlu bayar $25. Legaa lagi d situ..

Buat korang2 yg ada masalah ngan hp mcm aku ni..seperti tak charging, baterry cepat down walaupun tak on mana2 app hahh..cepat2 minta tukar usb cable connector yg baru..di jamin akan pulih seperti sedia kala..kalau nak pasang sendiri pun boleh..gi search kat youtube..senang je nak buat.



mcm ni le rupa charger connecter tu.. dia kene tukar whole set..kalau just tukar usb port tu jer memang tak berbaloi..mamat tu pun ingat memula usb port problem..bile dh try tukar..tetap tak ok..

Sekarang baru la aku rasa bernafas ngan smart hp aku ni.. bru ler dpt berinstagram balik..ngehehehe..ok la dh lewat rupenyer..sampai sini dulu yer.

posted from Bloggeroid

Wednesday, April 10, 2013

4 tahun dah

okay selamat bersiaran kembali..eisehmen macam dalam radio la pulak.. kan aku dh kata dh macam chipsmore dh blog aku ni..kejap ada.. kejap tak ada.. sebenarnya aku masih dlm mood kurang baik tapi kene la buat mcm baik..mcm takde papa.. sebab pekara tu ler aku makin malas nak update cerite..sebabnyer.... ala nanti le cerita..kisah yg sama dan masalah yg sama pun macam entry yg lepas..huhuhu..

Alhamdulillah..sebelum terlambat aku nak ucapkan happy birthday yg ke 4 tahun.. siapa ekk..Hadif?..oo bukan..hadif dah pun 4 tahun pada 3 januari yg lalu.. siapa ek..hanif? lagii la bukan..dak tu 3 tahun pun belum lagi.. siapa lagi kalau bukennnnn (sebut ala2 iklan meletopp yer haha) blog aku ni ler.. yipeee..pejam celik pejam celik dh pun 4 tahun usia dia sekarang ni.. walaupun kau timbul tenggelam takpe..kite sambut gak hari ni yer.. hihi malu gak kalau aku tengok semula entry aku yg paling awal sekali tu ^_^ lucu laa.. hihi..malas la nak copy link kat sini..korang boleh tengok kat folder 2009 bulan april yer.kalau malas tak payah.. buang masa je kan.bukan ada isi apa apa pun..hihihi.. takpe la kan sekurang kurangnyer kalau aku dlm keboringan dpt gak aku jenguk2 kat blog ni dan flashback balik mende2 yg lepas..

ohh yer citer pasal problem aku yg buatkan aku hilang mood nak update entry tu adalah tak lain tak bukan pasal handphone samsung galaxy aku tu ler..huuwaaaa..nak citer ni pun macam sedih je rasa.. hover kann..ala bukan la rosak teruk pun cume masalah enggan di charge..tapi tu la tak besar mana pun rosak dia bagi aku tu tetap kritikal..ye la kalau dh tak mau charge mcm mana nak on kan kan.. sekarang semuanya terbatas bagi aku..nak upload gambar kat instagram lagi la susah..alamatnya berspider web la insta aku tu..sabar je laa.. sekarang ni hp aku tu masih kat hospital..haaa..dh berapa kali dh dia check in dan check out kat sna..meh aku citer.....
memula hantar, mamat tukang repair tu kata masalah usb port..so..dia tukar la usb port tu kepada yg baru, hari tu dia tak check in..sebab boleh siap hari tu jugak..bila dh siap aku angkut balik le kan..aku try le charge boleh laa..tak de blink blink lagi.. tapi..tapi... problem lain lak bile charge..battery tak mau naik..dia stay je.. mandangkan diorg kasi warranty sebulan..kiter hantar le semula pada keesokannye.. kali kedua ni hp aku kene bermalam..lepas cek diorg tukar battery baru..sebab hari tu pun aku beli battery kat situ.. besoknye aku ambik sebab mcm dh ok dia kata le kan.. sebab battery baru..dan belum fully charge lagi..balik rumah..aku charge le kan..alahai dia problem balik.. sama gak dia tak fully charge..battery memang naik tapi bile dh 70% ke atas dia stop charging..bile on battery cepat turun.. baru nak syok2 ngan hp aku tu alih2 simpan balik dlm beg..

weekend lepas kiter hantar balik sebab mamat tu pun kata kalau masih tak ok hantar semula.. bile dh hantar dia ckp ni bukan usb port problem.. maybe ic charging dia dh damage.. kene tukar..so bemalam lagi la dia kat situ..malam keesokannye suami aku gi kat situ mamat tu ckp ic charging belum dtg lagi..so dia try modified dulu..masa tu hp aku masih dlm pemantauan..dia tgh charging ..lepas tu dia ckp kalau boleh biar hp tu tinggal dulu..suami aku lak kata takpe laa..dia bwa balik gak..sebab dia fikir isteri dia ni kemaruk sgt ngan hp..haha.. ok la bila dh bawa balik aku try la lagi.. dari awal pegang aku dh rasa hp aku tu belum pulih lagi..sebab masih sma.. screen off..background data dh stop..tak kacau2 pun hp tu tapi battery cepat drain.. lepas tu try charge dgn off hp masalah tetap sama.. langsung tak mau naik.. erghhh.. korg tau le kan apa yg aku rasakan.. the end of cerita suami aku pun hantar balik..harap2 kali ni dia dh tukar ic charging tu.. pls la hp ku..jgn buat diriku merana lagi..tak sanggup dh aku berdepan dgn masalah yg sama.. kalau still tak ok gak alamatnyerrr..phm2 laa..kene la aku beli yg baru..huhuhu...


Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.