Pages

My 3H

My 3H

Monday, June 24, 2013

Check up pertama

Check up pertama aku hari tu adalah pada hari sabtu yg lepas.. 22hb le tu kan.. mlm sebelum tu kiter tido kat rumah parents aku..sebab tak nak kelam kabut bangun awal2..jarak klinik dari rumah parents aku amat lah dekat kat seberang jalan jer.. so senang le kan..bangun awal pagi tu siap2 terus zoom..hero2 aku yg dua org tu of corz ler tinggal kat sana.. kalau bawak susah woo.. bukan nye reti duk diam..

Mandangkan aku kene amik cucuk darah pagi tu dan dlm keadaan puasa..(mcm tak puasa pun hihi sebab start tghmlm je) so kene lah awal..dtg sana amik no. giliran utk amik darah.. nasib tak tunggu lama..dh selesai tu..terus buat check up..mcm biasa la kan..check protein dlm urine..timbang berat..alhamdulillah naik gak..timbang sebelum tu memang kurang berat aku..ye la sebab alahan yg teruk kan.. tym check up tu mcm biasa la kn ..nurse tanya itu ini..so aku pun mcm biasa tnya2 gak kan.. walaupun ni kandungan ke 3..tapi tak sama sebab kali ni teruk alahan ngan heartburn aku yg on off ni.. part paling syok semestinya masa first tym dengar heartbeat baby..mcm tak caya je ada seseorang dalam perut ni. Hihi.. alhamdulillh heartbeat baby normal..145 bpm.. tapi tapi..waktu nurse check perut aku dia rasa rahim aku tinggi..ada gak dia tanya..ada rasa nak kencing or tak..tak mungkin le kan sebab baru je aku kencing b4 check up tu sebab nak check urine kn..rasa cuak gak..nurse tu cakap fundal height aku tu berukuran 17-18cm.. sepatutnya usia kandungan 12 minggu rahim berada kat atas pubic bone je..yg ni aku dh dekat2 pusat..paling jelas nurse cakap kandungan mcm dh berusia 18 minggu..fuyoo..jauh tu.. so dia ckp..takpe la sebab ni baru first visit..kite tengok another check up lak..so hari rabu ni (lusa) aku ada check up ngan doctor lak.. kalau still high or bertambah maybe doc akan buat u/s..harap2 semuanya ok2 je.. sekaligus ngan result darah aku hari tu..sebab waktu preggy aku memang selalu kes kurang darah di awal kehamilan..harap2 kali ni normal jer..

posted from Bloggeroid

Friday, June 21, 2013

Ragam mengandung

Cerita pasal ragam mengandung aku kali ni alahaii..memang tak sama ngan waktu aku preggy kan Hadif dan Hanif dulu..kalau dulu aku preggy pun mcm tak preggy..dari awal ngandung sampai tak sedar perot dh besar..alih2 dah pun beranak..seronok..langsung takda alahan..bleh kata macam tak mengandung jer..mood pun elok jer...

Beza sgt dgn preggy kali ketiga ni..terok sangat.. boleh kata hari2 aku wekk wekk.. siksa banget kali ni..makan pun tak selera..sebab mcm trauma nak makan..tiap kali lepas makan confirm keluar balik..kadang makanan belum hadam lagi dah keluar pure lagii..bayangkan ler..berat aku pun berkurang..mula dari usia kandungan 6 minggu lagi aku dh kene alahan..masa tu belum tahap muntah2..tapi air liur terasa pahit je manjang..tak suke woo.. telan je rasa payau..pahit..erkkk..hisap gula2 pun sama gak..kurma madu pun aku dh try..huh..malas nak refresh balik keadaan masa tu..aku sampai rasa mcm yg ni adalah preggy aku yg pertama..ye laa kan yg sebelum2 ni tak pernah langsung ada alahan..tu yg jadikan preggy kali ni adalah pengalaman aku yg pertama..

Masuk je ke 8 minggu dh takde rasa air liur pahit mcm tu..dh penyakit lain lak.. iaitu heartburn and indigestion..siap package mual2..yg ni lagi terok..aku langsung takde selera makan nasi..hari2 mkn yg mana masuk kat tekak..sangat le seksa..perut lapar tapi takda selera..tu yg aku rasa berat aku menurun..huhu.. kadang bile aku dh selera makan tu, aku akan makan dgn byknya..tak sedar diri..hah sudahnya sejam lepas tu..keluar semua yg d makan..

Part masak jgn cakap laa..memang takdenya nak masak..sian anak2 aku..tu yg beli je..tapau..huhu..nak buat cane kan dh aku tak mampu..baru tumis bawang pun dh rasa loya..jgn kn aku masak..jiran aku masak pun aku boleh termuntah..bygkan le seksa aku tu.. sampai2 aku rasa..ok laa..cukup la 3 ni kut.. Tak sanggup dah nak hadap alahan2 mcm ni..

Alhamdulillah masuk ke minggu ke 12..alahan dah berkurangan..dh kurang muntah..heartburn pun jarang..ada la kekadang kalau makanan tu aku makan ikut suke2 hati..hah..confirm le keluar balik..mcm mlm tadi..mkn cucur byk sgt..lepas tu melantak mangga..anggur..minum air samboi.. waktu mandi hamik ko keluar balik..nasib tak banyak.. aku top up la makan nasi sikit ngan sup..boleh lah gak..janji isi kan..sebabnyer..start jam 12 tgh mlm ni aku kene puasa..sampai esok pagi..sebab esuk nak cucuk amik darah ngan check up aku yg pertama..harap2 semuanya ok2 belaka..doa2kan aku yer..

Okay laa..get to go..nak bobo dulu..kalau tak tido kang perut ni asyik la berkeroncongan..

posted from Bloggeroid

Wednesday, June 19, 2013

Alhamdulillah dah 12 minggu

Ok laa..seperti yg aku janjikan kemarin..alaa..yg aku bagi tau sebab penyebab aku malas tu..hah..ni la dia.. alhamdulillah nak umumkan sekarang ni aku mengandung anak ke 3..ehe..dah masuk 12 minggu pun.. terasa kejap je..mcm baru je aku test positif ariatu..dh nak abis pun trimester pertama.. nak citer sikit la yer tym tym awal tau mengandung ni..sepatutnya aku peod pada 23 march hari tu..slalu on time je..tak pernah lewat walau sehari pun..aku kan pakai app android tu yg ada cycle peod tu..so hari tu tunggu dari pagi tak de gak..so bila dh mlm tu takde gak..aku pun decide la singgah gi kedai runcit..kekunun la nak beli brg sikit..terus beli pregnancy test..

Sampai je kat rumah..memang tak buang masa lagi aku terus test mlm tu gak..mandangkan aku memang langsung tak kencing spjg 6 jam (sebab masa tu tgn shopping2 sampai malas nak cari toilet)..so hasilnya...dup dap dup wei jantung aku masa tu..antara excited ngan takut..hoh..amik ko memang jelas naik dua line..ok..terkedu jap..ni mimpi ke apa ni..aku ni dh ready nak ngandung ke tak ni..mcm2 bermain kat pikiran..nak kata tak ready tak gak..nak kata dh ready pun tak gak..perasaan masa tu mcm kosong.. so keluar dari toilet..terus dptkan encik huby..aku letak pt tu kat tapak tgn dia.. huby pun buat muke tekezut..ala2..(padahal dia memang nak sgt baby, dari bulan2 lepas lagi merengek nak baby baru) lepas tu dia buat2 blur la pulakk..alahaii suami aku ni..aku explain laa..ada baby kat dlm perut ni..ok dia siap peluk aku..muke dia masa tu memang excited woo..aku lak..ntah laa..perasaan campur baur..terus terang memang ada rasa hampa sikit..sikittt jer..sebab kiter memang dh plan nak bercuti anak beranak..naik flight..budget pun dh buat..so nak tak nak kene laa cancel kan..sebab perut masa tu confirm dh besar..huhu. takpe takpe..tunggu baby besar nanti kite gi cuti sama2..

Alhamdulillah..bile pikir balik2..bersyukur gak aku d beri rezeki utk merasa mengandung lagi..umur pun bukan makin mude kan..tahun depan dh masuk 30..memang ngam la aku mengandung tahun ni..oh yer..due aku lak pada 28.12.2013..tapi mandangkan aku bakal d c-zer lagi..so kene la awal dari jangkaan kan..insya'Allah awal bulan 12 kot.. harapan lak memang nak sgt dpt gegurl..tapi kalau boboy lagi pun takpe..alhamdulillah yg penting berjalan lancar, baby sehat dan sempurna..aminn..

Next entry aku story pasal ragam kandungan aku yg ketiga ni yer..

posted from Bloggeroid

Monday, June 17, 2013

Hanif dh 3 tahun

Minta maaf byk2 sebab dh lama tuan punya blog ni menyepi huhu..ada la sebab penyebab nyer..salah satu nya malassss.. sgt2 malas..dlm minda ni memang terkumpul idea nak update blog ni..kesian dia dah lama tak de entry baru kan kan.. takpe laa..daku malas pun ada sebab gak.. nanti la story mory..

Ni nak citer..alhamdulillah hari ni genap la anak kedua aku tu Hanif Qusyairi berusia 3 tahun.. kejap je masa berlalu kann.. mcm masih baby je hanif tu..tup2 dh jadi toddlers..mulut pun dh makin byk pot pet pot pet..pemarah pun yer gak..part gaduh ngan abg tak yah cakap la..memang terrer..dh jadi makanan harian..aku pun dah lali dh ngan perangai diorg..kdg diorg gaduh aku buat dek jer..hah siapa nangis tu la yg kalah..hahaha..kejam mama diorg ni kan..bukan apa malas le aku nak depend kan siapa..dua2 pun aku syg..so pandai2 la diorg nak settle..cheewahh..

Oh yer..hari ni memang takda celebrate apa2 pun..mandang kan hari ni kn hari isnin..org pun bz ngan kerja..tambah lak suami aku pun bz gak..so kiter delay ke hari sabtu ni.. celebrate kecil kecilan jek kat rumah parents aku..sebab sekaligus celebrate bday mama..mama pun bday bulan ni gak 20hb.. so share je laa kan..jimat masa n jimat budget..ngehehe.. insya'Allah.. so dh plan2 nak beli dua kek..nak beli goodies sikit utk budak2.. hadiah utk c bday boy ngan bday grandma dia lak belum tau lagi..tengah pikir2 nak beli apa..nanti la..jalan terus rembat apa yg patut.. menu lak dh plan nak buat mee kuah rebus ubi manis..nyummm2..sampingan lak mcm selalu bbq.. sambil2 lepak d mlm minggu..huhu..tak sabonye..lapar terus hah perut aku ni..

Ok laa..ni aku tempek satu gambar c bday boy yg terbaru..








Happy 3rd bday buat anak mama Hanif Qusyairi..moga anak mama jadi anak yg soleh,rajin n pintar, sentiasa di kurniakan tubuh badan yg sehat..mwahh..abah, mama ngan abg syg adek Hanif manyak2.. (esok c bday boy gi cucuk utk umur 3 tahun..jgn takot2 yerr)

posted from Bloggeroid

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.