Pages

My 3H

My 3H

Friday, August 30, 2013

Sedih dan pilu

Tentu semua ingat kan pasal pet kiter yg bernama yaya..alah yg hamster tu.. tu adalah pet kesayangan kiter anak beranak..dah lama dh kiter jaga dia..sgt2 syg kat yaya tu.sebab dia dah leh kenal kalau kiter panggil2 nama dia..sangat2 aktif..dia tau bila jam nak bermain..yaya akan gigit2 sangkar bila nak mintak keluar bermain..taruh dalam ball..dia akan lari2 ronda seluruh rumah.. kadang yaya ikut langah kaki kiter gi mana..kiut sangat..ala2 manje gitu..

Tapi sekarang semua tu dah tinggal kenangan..yaya dh takde..tepat pukul 10 malam kemarin dia hembus nafas terakhir di depan mata aku..al-kisahnya masa tu kiter baru jer sampai rumah..huby nak bagi makanan baru kat Lola..(lola tu siapa pulak..ok nanti citer pasal dia k) tetibe yaya keluar perlahan dari rumah kecil dia.. huby rasa pelik..sebab biasanyer kalau dia kluar dari rumah tu dia akan lari2 gigit2 sangkar nak keluar..tapi malam tu langsung tak gerak2. Dia stay je..huby panggil2 nama pun langsung tak respon, mata dia terkatup rapat tapi masih bernafas pelahan.. huby pun jerit panggil nama aku.. aku dh dapat rasa dh sumthing wrong kat yaya bile huby panggil..

Ok serius aku sgt2 sedih bila tengok keadaan yaya mcm tu..dia lemah..sakit..mcm diarhea..perut dia yg biasanya gemuk berisi jadi kempis..heran kenapa jadi macam tu sebab aku tengok hari sebelum dia ok jer lincah macam biasa..aku ckp kat huby bawak dua keluar dari sangkar..lapik tuala kat badan dia.. aku lak mcm tak nak terima keadaan dia masa tu..aku cakap kat diri sendiri yaya ok ni..aku try sua air pakai syringe..gigih aku suapkan..dia bagi respon..tapi tak lama..tetiba dia dh tercungap cungap..nafas pun dari mulut.. aku amik madu nak bagi..tapi bila aku baru start bancuh..badan dia mcm menggeletar..ok la..aku dh tau tu la nafas terakhir dia..tepat jam 10.. depan mata aku lak..ok sgt sedih..walaupun hanya seekor binatang yg kecil tapi aku rasa dia byk bagi kiter sekeluarga keceriaan apatah lagi bila tengok dia main2 ngan anak2..


keadaan yaya bertarung nyawa..time ni nafas dia dah semakin slow..aku gosok2 badan dia nak bagi semangat..dada aku sebak tengok dia masa ni.. :'( paling sedih bile hadif tengok abah dia masukkan bungkus n masukkan yaya dalam plastik..dia siap kat abah dia jgn buang yaya..kesian..hadif syg yaya. Huwaa.. nak meraung rasanyeer..



rest in peace yaya..we gonna miss u.. ni yaya sdg bergangnam style..ahh..nak ngalir air mata bila tengok pic ni..mula la timbul persoalan..kalau laa..kalau laa..yer..kalau laa kiter awal tau yaya sakit. Huby sanggup bawak dia gi klinik haiwan.. tapi semuanyer terlambat. Yaya dh nazak pun kalau bawak pun memang dh takde harapan..sebab hamster ni memang sangat sensitif bile dah sakit macam ni..takpe laa..sekurang kurangnya yaya dh byk tinggalkan kenangan wat kiter semua.. good bye yaya..u'll always be remembered :')

Huby dah tanam yaya kat bawah pagi tadi..tak jauh ngan tempat dia tanam yuyu (hamster syrian kite dulu) huby ckp dia nangis time kubur yaya tu.. huhu.. kalau aku..memang tak sanggup nak tengok..sedihh..

posted from Bloggeroid

Wednesday, August 28, 2013

Kandunganku (update)

Alhamdulillah.. dah nak masuk 6 bulan dh pun kandungan aku ni..cepat jer kan.. masa mula2 preggy mcm lambat jer masa nak gerak..ngan alahan yg amat lah terok..tak mcm aku mengandungkan hadif dan hanif dulu.. smooth jer..langsung takde alahan..yg ni alahai..lemah seluruh badan, paling tak tahan muntah2 sampai muka pucat.. sekarang ni syukur smua berjalan ngan lancar..dah takde alahan langsung..cume tu la sakit kat bahagian tulang punggung..tu la problem aku tiap kali pregnant..bile perot dah besar mule lah sakit kat bahagian tu waktu baring..serius sakit sangat..sampai rasa nak nangis..dh urut pun tetap sama..takpe la kan..tu semua dugaan..pahala ketika mengandung..

ni scan yang pertama time ni baru masuk 3 bulan..alala..kecik jer kan..tapi dh sgt2 aktif even aku tak rasa lagik dia moving2..



Ni adalah pic scan time 20 minggu hari tu..doc buat anamoly scan..alhamdulillah..baby dalam keadaan yg sehat..pembesaran yg normal..siap ckp..baby ni amat aktif..fast moving..hadoii.. nak ngalahkan abg2 dia ler tu.. seronok sgt bile dpt tengok baby dalam perot kan..rasa syahdu je tengok dia gerak2 dalam tu..walaupun ni yg ke 3..tetap rasa yg sama..ye lah kite ngandung lain2 anak kan..

Oh yer..jantina pun dah nampak dah..cun cun jer..aku tanyer doc..terus ada jawapan..hah..nak tau? Nanti la aku update entry baru yer..ngan pic dia yg sangat la tak malu tu..ehehe..dh dh..sampai sini dulu..nak layan budak dua org tu tengah main kat bilik diorang. Confirm bersepah!

posted from Bloggeroid

Tuesday, August 27, 2013

Openhouse

Hari minggu yg lepas kiter buat rumah terbuka..tak la kat rumah aku.. kat rumah family jer..tak sanggup hoh nak wat kat rumah sendiri.. dh pernah rasa..amat meletihkan..tambahan lak kalau tak cukup kaki tangan..taubat nak buat. Akan dtg kut..insyaallah..biar anak dh besar sikit senang nak mintak tolong kan...

Tahun ni kiter buat memang betul2 openhouse..sebab buat kat luar..pakai khemah..hah..ni baru betul rumah terbuka kan..menu tahun ni kurang lebih mcm tahun lepas gak..ada soto..tapi lauk pauk tukar selera le kann.. ada pajeri nenas, daging rendang, ayam sos pantai ngan kerang sos tiram.. tapi leh kerana hari tu sepupu aku pun ada buat rumah terbuka..tu yg byj yg dah kenyang..so soto adalah paling laku hari tu.. memang sedapp..alamak..terliur balikkk..




Tu dia port buffet kiter hari tu.. siap ada hiasan ketupat lagi. Tu aku ngan bapak aku yg buat..ehehe.. tu pun nak bagi tau kann..hahah..memang poyo..

Sampai ke malam kiter nyer rumah terbuka hari tu..malam...pingsannn...lotih yg amat..dah la tak cukup tidorr..tu yg esoknyer bangun lewat..hah..puas hati..

posted from Bloggeroid

Monday, August 26, 2013

Baru nak cerita

Hmm..mula lagi..sok sok..hilang lagi..sori yer..sekarang tahap.malas nak menaip tu semakin membuak buak..di tambah ngan internet yang semakin terok gila babeng ni..sakit hati aku..dh pakai broadband pun sama lag giler..sampai takde mood nak buat entry.. (tapi tetap rajin berblogwalking yer) ehehe.. paling last entry hari tu bulan june kan kan.. dasyat woo.. ni dah masuk ogos..tak lama lagi nak masuk september dah pun..

Sebenarnya byk nak citer tapi tu la masalahnya malas nak taip entry..kalau le semua yg kat otak ni boleh masukka terus automatik kan senang..hahah..

Ermm..agaknyer belun terlambat lagi ler kan..aku nak ucapakan selamat hari raya aidilfitri kat korang semua..ampun maaf zahir & batin..terkasar atau tersilap kata tu mohon di maafkan..cepat ja masa berlalu kan..dh kurang dh mood raya..aku buka rumah waktu raya pun 10 hari jerrr..lepas tu kemas semua..tak larat..huhuh..phm2 la keadaan aku sekarang ni yg dah semakin berat ye la dah nak masuk 6 bulan dh..

Raya tahun ni mcm biasa jer..beza cumer tahun ni bawak perut..hahah.. raya pertama mcm selalu gi kat rumah parents aku makan2..amik2 gambar..lepas tu gerak rumah nenek di sg.Liang n danau.. perjalanan yg jauh gak..sengal punggung duduk lelama.. lepas tu gerak ke serasa..ziarah mertua aku..alasan pergi petang sebab siang dia takde kat rumah..tu yg pakat ngan ipar2 semua kumpul petang raya tu kat sana.. malam balik rumah..lotihhhh..


raya pertama tema biru muda..semua baju2 kiter adalah ready made..tak kuaser nak tempah sebab malas nak cari kain lagi.nak cri kedai jahit pun satu hal..cumer baju aku laa potong sikit kat bawah..baju tu panjang sgt..

Raya kedua lak beraya ngan ipar2 gak..gi rumah sedara suami.. Tak ingat dh rumah2 saper (aku adalah sgt pelupa waktu mengandung huhu)



warna purple di hari raya kedua..ni pun baju recycle..agak sendat d situ..hahah..belasah jer..janji sama..kann..

Raya ke 3 lak..satu buah rumah jer..kat rumah sedara aku..diorg buat rumah terbuka.. lepas tu..stay kat rumah..hah hamik ko..berduyun duyun tetamu dtg beraya..sampai tak cukup kaki tangan..nasib baik aku dh standby beli gelas banyak2 hari tu..



tema di hari raya ke tiga ada lah warna coklat gelap.. gaya jer..sebuah rumah jer pun..tak per la kan..nak wat kenangan..tahun depan dh bertambah sorg lagi..

Okay laa..sampai raya ke 3 jer aku citer..nak citer memang tak habis..besok2 aku citer lagi.. (kalau rajin punnn) ngeeee...

posted from Bloggeroid

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.