Pages

My 3H

My 3H

Monday, October 21, 2013

Bila dah rajin

Ok stop dulu citer pasal persiapan baby.. kang muak pulak org baca (eh ada ker yg bacaaaa) muahahaha.. alaa ye la kann..anak ketiga!..tak yah nak beria ia sgt nak update kan.. lain laa anak 1st ke..dua ker..hah yg tu memang teruja..eh ni pun teruja hokay..baru 3...tak ramai ponnn.. (ye la tu tak ramai, bagi aku dh ramai dh tu..yg dua org ni pun meriah rumah, masing2 ngan perangai masing2..fuhhh) tak terbayang bila dh 3 nanti.. kurrr semangat....



Wahh tu diaaa.. kemas tak dapurku ini..ehehe..ni la bila dah bosan takde nak buat..aku ni ngandung ke tak ke..bukan jenis yg suka baring2, goyang2 kaki.. hah..malam lain citer. Malam adalah masa aku berehat sepenuhnya..eh kdg tak gak.. malam kadang aku lipat baju yg sebakul..pffttt.. tu la suri rumah kan..kerja tak kan habis.. kdg rasa dh siap eh rupanya tak..ada lagi yg belum selesai..

Ok la..ni td bila encik husband dh turun kerja..anak2 lak tgh keasyikan main xbox..tinggal lah daku sorg2 tak tau nak buat apa..terus masuk dapur..hamikk..habiss aku sental dapur aku tu.. kat gas cooker tu pun aku bersihkan..tip top bersih berkilat..freezer lak aku kasi lap ngan kain bersih..ye la freezer tu kan bersebelahan ngan tempat masak..harus laa kdg kene percikan minyak kan.. tu yg aku rasa nak bagi alas kat atas freezer tu..nanti2 la aku cari..

Sink pun aku berus yer.. habis aku jolok2 kat lubang sink tu..mana la tau ada yg menyebabkan tersumbat..dh tu aku sapu dan mop lantai..akhirnya tersenyum puas hati. Mcm tak sedar diri jer kan ibu mengandung ni..sambil buat keje sambil baby duk tendang2 kat dalam..marah le tewww..mama dia tak reti diam..hihihi..

Yg tak bestnyer bile tnya huby..bersih n smart tak dapur? Boleh lak dia jawab..ermm..tak de beza pun.. sebab memang hari2 bersih dan smart dapur ni..chisss tak memberi sokongan langsung huhuhu. Tapi tul gak kan..tengok secara kasar..sama jer..lain la kalau aku dh letak meja makan ke kat tgh2..letak bunga ke hape kann..ngee.. takpe laa..yg penting kemas dan teratur..mak aku pun siap puji ok dapur aku ni..dia ckp semua teratur..senang nak capai brg.. ngeee (hidung kembang)..apa pa pun..aku suka dapur ni..luasss.. tak mcm rumah yg lama dulu..huhu..sempit..nak beli brg pun aku harus pening kepala fikir nak letak mana.. yg ni kalau tak muat sumbat je kat stor belakang.. dh mcm kedai runcit pun stor aku tu (mcm byk jer brg kan, sikit jer pun)

K laa.. sampai sini dulu yer..nak layan husband n anak2 lak.. masa utk layan movie..hihi..daaa..

posted from Bloggeroid

Sunday, October 20, 2013

Persiapan barang baby- part 2

Seperti yg di janjikan hari tu..aku update lagi barangan persiapan menyambut org baru ni.. kali ni tak byk pun..ni kirenye hasil shopping kali kedua..semua ni aku beli kat hua ho tutong..alang2 dah bawak hero2 aku main funland kat sana..so aku tak buang peluang ler menjalankan misi shopping aku..bebas tul aku masa tu..sebab huby tolong jaga anak2..wehuuu...senangnyer nak gerak situ sana sini... sampai2 aku pusing sepuluh kali kut kat kawasan barang baby..ehehe..



So ni dia hasil belian kedua tu.. jangan tengok sikit ni jer yer..fuhh berpeluh gak bila dah sampai kaunter..cecah seratus lebih.. pampers tu jer aku beli kat kedai runcit..murahh wooo.. $11.90 jer.. 64 keping..sengaja aku pilih jenama drypers ni..sebab dari zaman hadif dulu lagi dh pakai brand ni waktu lahir..tapi dulu2 pampers dia tak sebest mcm ni..dulu pelekat dia jenis gam plastik tu..bising kalau mlm2 tukar pampers.. yg ni dh d upgrade ke jenis velcro..material dia pun soft jer.. (ewah melalut lak citer pasal pampers)

Tuala aku tambah lagik dua helai..so semuanya dh ada 4 helai..cukup le kan..pas tu refill wet tisu aku beli 1 pek mcm tu.. ada 3 paket dalam dia.. bende ni memang kena byk stok le kann.. breast pump lak aku beli yg manual jer..tollyjoy..alah..suri rumah kan..tak yer nak pakai yg mahal2 bagai..direct jer senang..ni utk di saat2 kecemasan jer..tym2 breast dah sarat..ikut pengalaman le kan.. kadang tym2 subuh tu breast teramat penuh dan senak..baby lak dh kenyang..so breast pump ler jadi penyelamat aku.. breast pump yg lama lak mana?? Huhu..dah rosak..tu pun aku beli bukan ada brand..main amik jer..brg lain yg aku rembat hari tu gak lapik mandi..changing mat (jenis nipis) senang nak masuk dalam beg.. ketip kuku baby, breast pad ngan baju baby dua helai..





Lepas tu aku nampak mende ni kat sudut2..memang dh lama aim mende ni..baby swaddle..ala2 bedung..yg ni jenis modern le kan..siap ada pelekat..harap2 aku berjaya ler pakaikan baby bedung ni..sebab kalau ikut abg2 dia..jenis tak suke pakai bedung..huhuh.. umur dua minggu dah tak pakai..selalu jer tangan terkeluar dari kain bedung..so nak try yg mcm ni..siap2 le baby yer..lepas ni mama bungkus dlm ni..hihihi...

Ok la tu jer nak cerita..nanti2 sambung lagi..part 3 takde kut.. aku harung jer sekaligus nanti..sebab aku rasa2 mcm dh lupa yg mana dulu aku beli lepas tu..sebab semuanyer aku dah sumbat dlm box..hoii..penuh dah.. bulan depan nak sort balik brg2 tu..yg mana nak d hangkut tu kene la aku asing2kan.. byk lagik nak buat lepas ni..fuhh..mcm dh tak lama lagi kan.. sekarang ni pun dh 30 minggu..bermakna lagi dua minggu dah masuk 8 bulan.. hoh.. seramm...

posted from Bloggeroid

Friday, October 18, 2013

Kelapa muda



Alhamdulillah..akhirnye sampai gak hajat aku nak minum air kelapa muda yg fresh di jolok sendiri dari pokok yg ada kat depan rumah mertua aku.. amboii.. teruk nar ngidam aku tu kann..nak yg jolok sendiri..bukan takde yg jual pun kat gerai..ada..tapi macam tak puas hati..sebab kdg ada yg taruk gula byk..ada yg taruk ais byk..kalau yg sendiri punyer memang sah2 le tau kan rasa dia caner..hihi.. memang elok amalkan minum air kelapa waktu2 dh trimester ke 3 ni..biar kulit baby nanti bersih jer kan..

Haishh laa baby ni pun sibok buat mexican wave kat dlm perot aku ni.. hahah..ok la..stop dulu nak layan baby jap.. daaa..

posted from Bloggeroid

Monday, October 14, 2013

Dah mendobi?

Ermmm..awalnyer.. baru nak masuk 30 minggu kan.. hehehe.. tak de laa..belum semua lagi..baju2 yg baru beli masih lagi dalam box. Masih ber tag lagi..yg ni aku terpaksa cuci..ni baju2 lama..haaa..kemarin aku gi rumah adik aku..sebab dia nak pindah rumah..so kekununnya nak nolong dia pack2 barang le kan..tapi sudahnya takde pun nak di pack..asyik2 makannnnn jerr..sampai aku duk bosan lak.. aku paksa gak dia nak pack barang a.k.a selongkar.. tu yg tetibe dia keluarkan 1 beg baju2 baby.. habis keluar balik baju2 hadif ngan hanif masa baby dulu..campur2 ngan bekas baju anak dia gak.. bila dah pilih2..ada byk baju yg dia tak nak..(adik aku ni pun preggy yer jarak sebulan je ngan aku) tapi dah dia tak nak aku amik jer..sayang kann.. baju masih elok.. dapat pakai sampai umur 6 bulan camtu.. dia.malas la tu nak basuh baju2 yg banyak mcm tu..aku ok jer..yg penting tak bazir..

Rasa rugi jer kan beli banyak2 baju baby.. sebab diorg bukan pakai lama pun..kejap je dah tak muat..ni pun sebenarnya aku malas nak basuh awal..biar bulan depan jer sekaligus pack dalam beg.. tapi..aku terpaksa basuh gak sebab baju2 ni kuat tul bau dia..huhu bau yg buat hidung kite sakit tu..kalau terhidu jer bersin..tak tau la cane adik aku simpan baju ni sampai bau jadik mcm tu.. hadif pun asyik komplen je bila terhidu bau tu.. siap tutup hidung bila lalu tempat aku simpan beg baju baby ni..so harus la aku menggagahi diri utk membasuh..

sessi merendam baju2..nak kasi bersih baju yg agak dh kekuningan..aku rendam ngan dynamo jer..


hah..hasilnyaaa.. tengok penuh 1 jemuran kannn.. bau pun dah harum semerbak sebab aku bantai rendam lagi ngan soflan lepas cuci ngan mesin.. dh tak de lagi bau nyengat hidung tu..hihihi..rasa2 memang byk dh baju baby aku ni..ada lagi kat adik aku yg no.3..dia nak pass baju baby gak.. alhamdulillah..rezeki..ok le kan..sebab baby pun amat memerlukan baju yg byk nanti..tambah2 lak baby boy..ikut pengalaman aku cepat basah sebab kadang bebird dia tu salah pointing..hahah..tu yg jadik basah baju ngan seluar.. sudahnyer asyik laa berganti ganti baju


Hmm..part2 melipat baju..aku memang malas sikit.. huhu.. sok sok jer la aku lipat yer..ada 1 bakul lagi baju2 aku anak beranak belum lipat..haishhh.. nak tak nak kene wat gak lepas ni.. chaiyoooo...

posted from Bloggeroid

Friday, October 11, 2013

Persiapan barang baby- part 1

Memandangkan dh pun masuk ke trimester ketiga..dh boleh dh kan aku update pasal barang2 baby..hihi..suke suke.. brg baby ni comel2 jer kan. Bila dh ngandung automatik je mata terpaku kat bahagian barang baby. Tak beli pun takpe janji tengok. Tapi kadang terbeli gak sebab keinginan..fuhh..kuat tul aura dia kan.

Aku mula beli barang baby ni masa kandungan masuk 5 bulan. Masa tu plan jalan2 biasa jer..kununnya nak window shopping..tetibe rasa mcm..eh rugi ler tak beli awal ni..kang dah abis kang nyesal lak..hah macam tuu...


ni dia belian pertama.. ciput ni jer pun dah hampir mencecah $100 lebih tau.. fuhh..berpeluhhh.. ni pun aku beli kat 3 tempat.. memula sekali kat utama grand the mall..byk gak aku dpt kat sini. Antaranya baju newborn sepasang, baju saiz 3-6 bulan sepasang, bedak anakku twin pack, pembersih telinga kapas, berus botol, tuala 2 helai, barut fiffy ngan pacifier pigeon.

Lepas tu zoom gi giant..kat sini boleh gak laa..aku dpt 3 pasang baju..murah2..tapi aku tak beli yg newborn..amik yg saiz 3-6 bulan terus..sebab mcm kurang lebih jer saiz dia..pas tu grab kapas, botol susu anakku saiz 2oz, mandian n syampu johnson, set mandian anakku dan nasal aspirator.

Last skali gi ke hua ho manggis mall..kat sini memang byk pilihan..huhu..hasilnye dpt wet tisu tollyjoy terus beli refill dia 3 pek..sebab mende ni nak pakai byk nanti kan, bedung baby 1 set ada 4 helai, topi dan sarung tgn + sarung kaki 3 set.. tak lama pun aku gi situ sebab tetibe huby kene call dtg kerja..potong stim tul le kannn.. haishh..




ohhhh..aku teramat jatuh cinta ngan corak2 kain bedung ni..hihi..kain dia amat la lembut..murah jer pun 4 helai ni $24.90 jer.. tapi tu laa..rasa2 kejap je boleh pakai sebab saiz dia tak besar sgt..takpe la..boleh buat lapik tidor baby nanti kan..


Ok laa..sampai sini jer dulu yer..esok2 sambung part 2 lak..ewah..byk benor bunyinya sampai ada part2 lagi..hehe..tak syok ler kan kalau tunjuk sekaligus.. ngehehe..

posted from Bloggeroid

Wednesday, October 9, 2013

Pakai apa yer

Ewah tajuk..aku tak tau nak letak apa..hihi..hentam je la..janji ada kan. Aku memang fail bab bab tajuk ni. Meh citer korang pakai produk apa yer..maksud aku untuk jagaan muka. Ye laa.. aku ni takde la cantik mana pun. Tapi kebelakangan ni kulit muka aku agak kering dan mengelupas..huhu. aku mula perasan time sapu bedak kat muka. Hodoh ok. Dah mcm org tak mandi. Macam ada kerak kat muka. Sudahnyer aku lap balik bedak. Dah jalan jer macam tu. Kalau la natural beauty kan senang. Huhu. So back to square, aku pakai semula pencuci muka aku yg memang dah lama aku guna. Aku ni kan jenis tak setia pada satu produk. Kejap try ni..kejap2 tukar yg tu.. sampai2 hubby aku sound kalau dh ok buat apa nak tukar2, merosakkan kulit jer..

Macam2 produk dh jadi percubaan..kesian kat kulit muka kannn.. antara yg aku dah try ialah set alaisyah, set yanko ( ni tak menahan..krim dia pedih, mahal lak tu), ponds, clariderm (ok kejap je lepas tu kusam balik) ohh..byk lagi..aku dah lupa.. aku memang pelupa time2 preggy ni..hadoii..

So sekarang malas dh nak pikir2.. pakai jer apa yg selalu aku pakai dulu.. tapi ada la tambah2 sikit..


ini jerrr.. simple dan murah.. pencuci muka safi sari mentimun, aku suka bau dia..sedang2 harum..tambah lak function dia utk mengecilkan pori2..korang tengok sabun yg kecil tu..hah tu sabun beras..awal2 aku pakai tu jer..tapi makin lama aku rasa muka aku makin kering..jadinyer..aku campur..alah usap kat tapak tgn lepas tu campur pencuci safi tadi..gosok kat muka..siap..

Yg biru tu confirm korang tak tau krim apa kan kan..hahah..tu kerja anak aku la tu. Sesedap jer baling krim tu sampai bekecai nasib baik pecah bekas luar jer..yg sebelah dalam elok lagi jadik la macam tu rupenyer. Tu adalah krim pelembab muka sari gamat..aku pakai tiap2 malam (kdg terlupa gak dan malas) ehehe..yg tube kecil tu krim anti jerawat gamat..tu aku pakai kalau ada jerawat yg tetiba dtg menjenguk..huhu..


So semua2 tu senang je nak beli n cari..kat kedai runcit pun melambak. Walaupun kulit muka aku tak selicin org lain..tapi kalau aku rasa selesa nak pakai..aku teruskan.. tak yah la nak beli produk yg mahal2. Kalau aku kayaaaa~ hah tu boleh lahh..

ok ni la peralatan make up aku yg sempoi sangat2.. hihi.. bedak arab jer yer. Senang tak byk keje..sapu je terus lepas tu eyebrow liner warna coklat tu brand mac (tak ori ok) lepas tu eye liner pakai brand silky girl (yg ni ori) tapi tak berpuas hati sebab cepat cair..blusher pakai mac (tak ori gak) kan dah kata sempoi.. haha..eyeshadow beli jer mana2 yg penting kaler menarik..aku lebih suka kaler2 yg gelap..lepas tu lipstick n lip gloss pun ntah jenama apa pun tak tau..janji kaler menawan..hah gituu jerr.. bedak pixy tu aku pakai kdg2..kalau rasa nak touch up sikit2..

Tapi kebelakangan ni aku rasa malas nak makeup2 bagai..paling senang..pakai bedak arab..pakai eyebrow liner..lipstick ngan lipgloss..sudah! Sebabnyer..aku malas nak pakai lens..aku tak tau lens aku tu dh expired kot..kdg rasa pedih..so susah2..pakai spec jer..jalannnn.. habis beranak le aku bantai beli lens ok..(nak melawa la konon) hehehe..


Dah..abis cerita. Daa.. apa pun produk pakai..1 jer petua yg sangat mujarab.. minum air kosong banyak2! Aku memang failed bab ni..huhu..K dah..

posted from Bloggeroid

Monday, October 7, 2013

Kandunganku 28 minggu dan set pantang



Alhamdulillah cepat betul masa berlalu kan.. kandungan ketiga aku ni dah pun memjangkau ke usia 28 minggu atau secara kasarnya dah masuk 7 bulan. Pejam celik dah pun berada di trimester ketiga iaitu trimester terakhir..huhu..makin seram lak ku rasakan. Makin dekat tarikh nak bersalin makin kecut je rasa..jantung pun dup dap dup dap je..eleh apa nak takut ni dah tiga kali laa.. huiii.. sebab dh tiga kali la aku takut..sebab dh tau benar dah cane azab dan sakitnyerr..fuhh..tarik nafasss...

Apapun alhamdulillah gak.. seperti yg aku plan dari awal perkahwinan..aku nak beranak hanya sehingga usiaku menjangkau 30 tahun..tu memang target awal dh dari sebelum kahwin lagi..walaupun aku di kategorikan agak lambat gak beranak anak pertama..masa tu usia dah masuk 24 tahun..baru lahirkan hadif..huhu..
bukan apa..bila dah usia 30 an..aku rasa tu la masanya utk aku berehat..dah tak nak dah ngandung2 lagi. Letih..bukan tolak rezeki yer..kalau ada lagi pun tak salah. Ikut badan masing2.. tapi bagi aku cukup lah..tambah lak aku akan dapat 3 hero. Padat rutin aku nanti hokay. Biarlah anak tak ramai yg penting terjamin masa depan diorang..hah..bak kata pepatah pentingkan kualiti dari kuantiti..kann.. sekarang ni pun kalau di fikir2kan kos perbelanjaan semakin tinggi..tak sama mcm dulu2 tu..kalau dulu duit $100 boleh penuh 1 trolley..sekarang ni..haishh..separuh trolley pun dah jangkau $100..hah tu baru sekarang..belum lagi zaman anak2 dh besar nanti..agak2nyer bila anak2 aku dh masuk sekolah menengah nanti belanja dh mcm nak masuk universiti kut..phewww.. tak mustahilll.. sebab pelajaran sehari ke sehari semakin update mengikut peredaran masa.

Di usia 29 tahun ni pun aku rasa mcm tak berapa nak larat dh bawak perot ni.. dengan anak2 aku yg alahaii semakin aktif..sabar je laa..hero la katakann.. tu belum keluar lagi yg no.3 ni..hahh.. semputtt.. rasa tak sabar lak nak tengok anak2 membujang..masa tu aku bygkan aku dah lega..tarik nafas..bak kata suami aku..boleh laa berhoneymoon berduaan..aku nak g spa ker..nak shopping ker..senang.. hoh..jauhnya ko berangan yer intan.. ok laa..dah dah..

Oh yer.. set berpantang shaklee aku dh pun selamat sampai ke tanganku kelmarin..weee.. happy happy.. hubby aku siap ckp..dia pun nak kongsi supplement tu..alah..boleh jer.. tu kan vitamin.. lain lah kalau tu jamu2 beranak..tu confirm le tak leh kan..hahah..

tu dia bersusun atas katil.. 1 set ni harga dia $166 wiv free gift shaker ngan apa ntah nama menda tu..tempat isi ubat mcm tu lah..nasib baik senang je nak cari rumah c penjual ni. Sampai je sana terus bell rumah dia..hah byk tul tersusun set set shaklee yg menunggu utk di ambil..nasib baik dia dh siap2 tulis nama..so senang le nak pilih.


Terus balik tak lepas tu..takder nyerr..alang2 dh rumah dia dekat ngan giant rimba tu..harus la kiter singgah..memang dah lama tak gi sana..so huby dah siap sorong trolley..sumbat hero2 dia dalam tu..tu motif dia adalah tak nak hero2 dua org tu lari2 ala2 kat playground..lotih nak kejar ok..masuk dlm tu sgt selamat..mama ngan abah diorg pun boleh pilih brg dgn senang hati.. beli pun ala..brg dapur biasa jer.. amik ayam, daging, ikan..buah2..snacks sikit le kan..tak sah kalau tak beli..mau bising budak berdua tu nanti..

Lepas tu terus balik tak? Ehh belumm lagi..tetibe lak perut terasa lapar..terus plan nak makan set ambuyat..so zoom le kiter ke airport mall..kali ni nak try kat liyana restoran..


bagi aku ok la satu set ni..cukup gak utk makan dua org..kiter order yg set biasa jer..$16 jer 1 set ni.. ada semangkuk ambuyat, cicah mixed binjai dan tempoyak, sayur pucuk ubi masak lemak, ikan bakar ngan cicah kicap dan ulam2an wiv sambal belacan..ok..sedap giler cicah ngan sambal belacan dia..thumbs up.. minuman lak aku order orange juice..huby n anak2 order air longan..lepas tu mintak nasi dua pinggan..total semuanya $23.10..kire ok le kan utk semua tu..alhamdulillah..


Lepas dah kenyang apa lagi..balik rumah ler.. mandikan anak2..lepas tu aku pun mandi..settle..rehat..layan AF....ngeee..ok daaa..

posted from Bloggeroid

Thursday, October 3, 2013

Jalan lagi

Kemarin huby ajak jenjalan sebab rasa bosan duduk rumah.. lagipun nak meetpoint ngan org yg dah uruskan insurans ngan roadtax kereta grandis kami tu..sebab dia jauh dari kuala Belait tu yg akhir nak hantar sticker roadtax tu..alhamdulillah dah selesai renew insurans dan roadtax..total cost $482.. unlimited towing..ok ler kan.. so plan gi la ke Hua ho Kiulap..huby buat mp kat sana jer..senang le kan..buat2 tunggu tu boleh ler shopping2.. (haishh tak habis2nyer nak menyopping) hihi..takde la shopping sgt..aku target satu mende tu.. apa dia??

big hug cushion.. dah lama cari bantal ni. Aku tertengok adik aku ada bantal ni..so terus tanya..murah jer $13.90.. bantal ni amat selesa time2 duduk kat sofa..dia support belakang..baring pun sodap..

ni dua org beradik yg suka berebut nak pakai bantal aku ni..diorang sebut bantal 'C' hahah.. mcm huruf c ker? Ermmm..ada le sikittt..tengok hadif pakai..besar kann bantal ni..kdg dia nyusu baring kat sini sambil tengok tv. Santai tul..

hahh.. hadif tgh buat pe tu..tu aku mintak dia jadik model..aku tengok bantal ni ala2 nursing pillow jer..so aku test try.. eh eh..boleh jer jadi nursing pillow..hah..idea bernas kann.. tak yah nak beli nursing pillow yg harga sampai puluh ringgit tu..kang tak pakai membazir jer kan.. so amacam model aku tu..yg kekunun sdg bf baby dia c shaun the sheep tu..ehehe

Ok sambung citer..lepas je selesai shopping n selesai urusan roadtax, kiter zoom ke Time Square..nak gi supasave..sebab nak cari jam dinding! Ok apa ada hal beli jam? Al kisahnyer hanif punyer kerja lah.. jam yg kitaorang sedia ada kat rumah tu habis pecah. Masa tu tym nak keluar rumah..dah aku sibok bersiap..dia lambung bola tinggi2..terus kena jam kat dinding..jatuh berderai.. ok memang marah..sebab dh kali2 ckp jgn lambung bola tinggi2 tambah lak kat ruang tamu.. hah..hamik jadik tarzan le aku..nasib baik tak hilang mood nak jalan (eleh poyo)

Eh melalut lak citer pasal jam..huhu.. ok dah jumpa jam..pilihan huby yer..gambar takde pulak..lupa nak snap..sebab huby dah gantung awal2..hihi.. aku pun ronda2 la satu kedai tu..kedai ni memang syok..barangan semua murah2..lepas tu mcm2 ada..dari barangan alat masak ke barang alat tulis..kasut..baju..cadar..pokoknyer semua ada..



ni yg aku beli...tu sandel pilihan dua beradik..tema askar ok.. murah oo.. $3.50 sepasang..aku pun suke sebab ringan jer..boleh la buat basahan kan..beg kecil tu nak isi brg mandian utk bersalin nanti..siap berus gigi dan colgate yer..hihi..huby yg pesan ni..dia ckp ready awal nanti tak kelam kabut.. bakul comel tu aku nak letak brg mandian baby nanti dan washing net tu memang aku target nak beli..nanti nak cuci sarung tgn, stokin, topi n barut baby senang..sumbat je dlm tu..zip..masuk mesin..so nanti tak le hilang kan..benda tu kan kecik2.. senang masuk lobang..tak pasal2 kang aku frust..hehe

Oh yerr.. ada lagi. Before gi supasave tu..aku singgah kat kedai ikea..bersebelahan jer..huby aku yg minat sgt kat barangan ikea..so aku pun terikut minat..cantik2 gak barangan dia kan.. dulu kiter beli 3 set meja raya kat sana ler.. bila dh ronda2 tu terbeli laa benda ni..aku sukaa sangat2..



set container ikea..banyak kan 1 set ni..haga dia $15 jer..ehe..berbaloi aku beli.. byk tul kegunaannye..

see..smart jer kan..barang kat peti sejuk pun aku letak dalam ni..puas hati..tersusun..kemas dan rapi.. ehehe..

Okay laa..mcm panjang lak entry aku kali ni kan.. ehe..mood rajin la tewww.. ;)

posted from Bloggeroid

Wednesday, October 2, 2013

Jalan2 ke bandar

Bukan main lagi kan entry kali ni asyik pasal jalannn jer..hihihi..alahh.. bosan gak duduk rumah time2 weekend tu kan..rasa terperap jer..otak pun mcm tak jalan..chewahh..byk alasan lak.. so hari minggu yg lepas kiter gi ronda2 kat bandar.. tapi sebelum tu gi bayar bill astro lu kat gadong. Rutin biasa tiap2 bulan le tu kan. Then terus zoom ke bandar seri begawan. Hah tujuan utama adalah nak gi ke tamu kianggeh..serius jarang sangat nak pergi ke tamu ni. Seumur hidup aku ni adalah kut sekali dua kali jer gi situ. Ada tujuan sebenarnye nak ke tamu tu..sebabnyer nak cari barut baby. Kat sana memang byk jual siap barut utk mak mak pun ada.


aku beli dua set.. 1 set utk newborn..1 set utk 3 bulan keatas.. tapi aku tengok mcm kecik je saiz yg aku pilih ni..kalau baby ni ikut saiz mcm abg2 dia cepat tembam memang tak lama pakai barut saiz ni..huhu..takpe la..nanti suruh abah dia gi beli saiz besar lagi.. harga 1 set barut ni $10..kire ok le kan..utk 5 helai..total 10 helai so $20.. walaupun sebenarnye buat sendiri lagi jimat..tapi malas dh nak pikir..beli je la yg readymade ni..


Kat sana ada jual jamu2 gak mcm majum..param..semua utk lepas bersalin..tapi aku tak beli la sebab bersalin kali ni pun secara czer so pantang pun kene amik yg supplement jer..alhamdulillah aku dh booked pun set berpantang shaklee..insyaallah minggu ni sampai..

ni dua org budak yg amat teruja nengok boat lalu lalang kat sungai dekat tamu tu..hahah..1st time le katakan..


Paling seronok kalau nak gi ke tamu kianggeh ni adalah di waktu pagi..sebab bermcm2 barang ada..kebanyakannya barangan asli brunei. Sebab tu la tempat ni memang selalu jadi tumpuan pelancong2..lepas je dari tamu kite gi kat seberang lak. Nak hilangkan dahaga kat kianggeh food center..dekat je dari tamu tu..

pose dari abah dan anak2..seronok gak lepak2 situ..walaupun cuaca agak panas hari tu tapi terbuai bile dengar bunyi boat2 yg lalu lalang kat situ..sebab tempat ni berlatar belakangkan kampung air..bestt..


Sebelum balik kiter singgah ke gerai perayaan hari keputeraan..gerai perayaan ni di panjangkan sampai 10 atau 12 hb kut..sebab sempena asean summit yg akan berlangsung kat sini.. best gak kan..tak le sunyi je bandar ni..kiter ronda2 beli makanan je kat situ..huhu..sangat rambang mata tengok foodies kat situ..tengok ni beli..tengok tu beli..aduyaii..tapi alhamdulillah semua makanan yg di beli habis di makan..alah pepaham le kan aku kan makan utk dua org..elehhhh.. hihi..

hanif yg tak mau maunyer nak beli topeng ni..dh lama dh dia aim mende ni..akhirnye dpt gak..sebab malas nak dengar dia buat bising kat situ.. $5 hokayyy.. beli nasi kenyang perut..takpe laa demimu ye anakkk..iye kan jer.

posted from Bloggeroid

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.