Pages

My 3H

My 3H

Tuesday, July 15, 2014

Sambungan cerita

Rasanya dah terlalu lama kisah kelahiran anak ke 3 aku ni 'tergantung' kan..huhuhu.. entah la mood nak blogging semakin merundum..kat kepala ligat jer nak up entry baru..tapi bila dh on..aku off balik..alahai..cane la nak jadi rajin balik menaip mcm dulu2 ekk..

Okay lah sambung dulu entry yg lepas..

Bila dah sampai kat ward mcm selalu aku d letak kat katil khas ruang ibu2 czer. Boleh nampak mana2 katil yg tinggi tu bermakna baru lepas czer..kategori fresh gitu..bagi yg dh bukak tiub hos beerti boleh gerak sendiri katil akan d normalkan.. mujur aku dpt katil hujung sekali..luas nak letak barang dan org nak lawat pun senang.. so cm biasa lepas sampai kat katil salin baju wad..pakai pad..semua nurse yg buat..masa ni aku dh rasa dah sakit kat perut..hairan gak sebab belum lama kan..sepatutnya lepas 6 jam baru terasa.. siap aku tanya kat nurse..jawapan tak membantu langsung..normal katanyer sebab pelahan2 bius tu habis..huhu.. takut ok..part2 yg paling aku takut bila bius dh abis.. oh ya baby lak apa citer.. masih dlm pengawasan..aku dh siap salin semua..baru dia d kluarkan dari oksigen hood..baru lah abah dia dpt adzankan baby..lepas tu katil baby d sorong ke sebelah katil aku..terharu n berdebar rasanya bila first time menatap wajah baby yg d kandung kann..tak tau nak ungkapkan perasaan tu. Sgt2 best..lagi best dari first dating. Aisehmann.. pertama kali pandang mcm rupa abg hadif. Dua kali pandang dh mcm abg hanif. Hehe..adik beradik la kan..

Sambung lagi..bila semua dh balik..baby di letak kat lengan aku utk susuan pertama..alhamdulillah cepat jer dia cari nenen terus hisap..lapar agaknya..sampai tetidur dia.. sambil menyusu tu aku dh mula terasa sakit yg kuat kat perut..ya Allah sakit yg teramat sakit..azab kalau nak di bygkan.. :s mula2 aku tahan selagi boleh..tapi makin tahan makan berdenyut. Terasa perut aku di sayat hidup2..ok sakit dia tak sma mcm czer2 yg lepas..kali ni berganda ganda..tak tau la maybe kesan ikat tu kot.. tanpa buang masa aku tekan button.. kejar2 tgn aku waktu tu.. sakit yg kurasakan menjalar dari perut ke dada..ke belakang.. nurse dtg..cek darah yg dh abis dlm pek..aku dh tak tahan sampai mohon rayu nak pain killer awal tu gak..boleh lak dia ckp kejap.. lepas tu punya la lama aku tunggu..sampai aku tekan balik button tu..dtg nurse lain..panik tengok aku kesakitan. Terus amik baby letak kat katil n sorong ke dalam..terus aku di injik pain killer. Yg ni pun part yg aku tak suka..sakit sgt tym ubat tu masuk..tambah2 lak d cucuk kat paha..tapi tak peduli dah..yg penting lepas tu aku lalok kesan pain killer.. konon2 nak tidurkan mata jap tapi ya Allah aku tak dpt tidur.. pain killer tu tak cukup nak hilangkan kesakitan yg ku rasa..aku notice paling sakit kat belah kanan..dh la sakit pening ngan tangisan baby2 kat ward..sampai la ke pagi aku berjaga. Tidur pun tidur2 ayam je.. kepala pun pusing..huhu

Pagi2 mcm biasa cek suhu. Cek tekanan darah..tukar pad..baby pun sampai kat aku.. diorang mandikan n bajukan sebab aku masih terbaring kat katil jer kan. Tiub kencing masih on! ngan tiub kat perut yg pjg..seksa sgt!

Aku ingatkan hari tu akan d bukak semua tiub..tapi rupanya tak..aku dh tak sabar nak bangun..sebab tak selesa kepala sakit badan sakit sebab asyik terbaring..lagi pun selagi aku belum bukak tiub selagi tu lah tak leh pindah ke bilik 1st class..so bermula la mlm tu aku jaga baby aku sendiri! Korang bayangkan betapa susahnya aku..baby di letak kat lengan..aku susukan..tapi dia tetap ngamuk..sampai nurse ulang alik cek baby..lepas tu siap ckp cara aku bf tu salah..ohh..memang salah sebab aku tak dpt nak ubah positon dlm keadaan sakit..ngan tiub yg sgt2 annoying.. mlm tu aku rasa mcm nak jerit jer sebab feel down sgt2 bila baby mengamuk marah tak puas susu.. skali lagi aku tak tidur sampai pagi! Baby lak bila dh nak pagi baru lena..

Mujur ptg tu adik aku dtg melawat..tolong jaga baby sementara aku rehat..tidor..huby lak bz selesaikan tembuni baby.. dan alhamdulillah ptg tu tiub2 d bukak..ya Allah terasa lega. Tapi seriau gak tengok live hos pjg kecil kat perut di tarik hidup2..tak sakit sgt tapi ngilu siap nampak darah keluar dari lobang perut..uhuhu.. yg ni tym nak discharge doctor marah kat nurse yg bukak hos aku ni sebab cuai..lepas bukak tak lekap pad kat situ so darah still kluar..hmm.. oh yer lepas bukak smua tu aku terus tanya bilik 1st class..alhamdulillah dpt.. awal tu jugak kemas barang..teruja ok 1st tym bangun n jalan sendiri..walau sakit ku gagahi jua sebab tak sanggup dh nak tempuh mcm semalam.. tapi sebelum pindah bilik aku kene kencing dulu..sebab nak pastikan sama ada pundi kencing aku normal atau tak kesan dari czer dan tiub kencing..ok normal. Eh tak sebenarnya aku tipu kat nurse.. memula aku tak dpt control kencing..aku tak dpt nak rasa bila waktunya aku nak kencing..takda langsung. Tau2 kain aku basah..cepat2 aku google cara2 nak normalkan..(sempat lagi kan ahah) so caranya mudah..kene kerap kemut..mcm kita tahan kencing..alhamdulillah lama2 ok dan normal.. berak semua normal gak..

Rasa selesa sgt2 berada kat bilik sendiri..privacy..paling penting huby dpt jaga aku..segala2nya jadi mudah.. Alhamdulillah hari ke 4 aku di benarkan balik..dan hari tu jugaklah nasib ku malang :( hp kesayangan aku yg dh lama aku pakai hilang di curi! Handal tul pencuri tu kann.. tak sangka kat bilik privacy mcm tu dia boleh curi..padahal aku dah letak bawah bantal..tengok2 awal pagi dh lesap..serius aku sedih sgt2.. sedih sebab pic n video anak2 aku byk kat dlm tu.. lepas hilang hp doc lak baru explain kat aku hari tu yg fallopian tiub belah kanan waktu czer hari tu terpaksa di buang sebab lekat teruk. Yg kiri ikat mcm biasa..patut la aku rasa sakit yg amat kat belah kanan sebab tu la agaknya kan.. huhu.. napa la tak bagitau awal2.. lepas tu nak discharged punya la lama tunggu.. sebab dokumen2 belum siap.. last2 balik tanpa dokumen malas nak tunggu..diorg suruh amik esok jer..haih la asal tak bagi tau awal2 kan..kalau tak dh balik awal dh ni dh nak maghrib baru keluar ward.. malang betul nasib aku hari tu kann..takpe laa..benda dh lepas..semua tu jadi pengalaman berharga yg tak akan aku lalui lagi. Huhu cukupp..serikk!

Apa pun pejam celik hari ni dh 15 july 2014..alhamdulillah hari ni baby aku dh pun 7 bulan..dah makin noty..aktif.. aku tempek latest pic dia k ;)





posted from Bloggeroid

Friday, March 28, 2014

Baru update

Dh laaaamaaaaaa sgt daku tak berkunjung ke blog aku ni..uhuhu. geleng geleng kepala sikit..paling last lepas beranak hari tu kan..bulan december 2013..hoho kire tahun lepas la tuuu..teruknyaaa lahaii..tapi kira ok le kan..cuti 3 bulan dari blogging ni. Paham2 je la lepas bersalin ni otak agak lagging sikit, nak karang entry pun lembab..pernah sekali aku nak update baru taip 2,3 patah perkataan delete balik..sudahnya sampai sekarang baru update..

Belum terlambat lagi kan aku nak ucapkan selamat tahun baru 2014. Selamat tinggal 2013 yg penuh dgn kenangan pahit or manis.. kalau aku kenangan manis tu of corz la saat2 mengandung..saat2 melahirkan..pahit tu hmm..takde kot cuma kenangan mengerikan jerr..erkk..alah part2 melahirkan baby Hafiy ler. Masih tersemat lagi di ingatan..oh yer baby pun dh 3 bulan dh.. aku belum pernah wat entry pasal dia kan..eh jap jap..rasa2nya ada la kenangan pahit aku..uwaaa..handphone kesayangan aku kene curik! Time tu aku berada kat ward, 4 hari lepas bersalin..giler kann..tu pun aku kat first class..ingatkan secure la kat bilik asing2..kene gakk.. terokk..aku letak handphone aku bawah bantal sebelum tidor, besok pagi lesap.. org tu memang sah sah berpengalamannnn..

Hmm nak citer ke tak ek pengalaman aku bersalin hari tu..rasa2 nak citer laa..sementara masih ingat ni..nak semadikan kat dlm blog aku ni, esok2 kalau lupa boleh gak refer sini mengimbau kenangan kan kan..

Ok lah..bismillahhirrahnannirrahin..

Aku ada bagitau kan aku sepatutnya czer pada 18hb disember 2013..tapi terawal ke 15hb..sebab pagi tu aku bangun dari katil tetibe kluar air..ngan darah cair..dh sah sah la kan tanda nak beranak. So bagitau huby yg aku nak gi hospital hari tu gak..huby pun excited..huhu..campur nervous gak laa walaupun dh masuk ke 3 kann..so aku siap2..mandi..huby sempat suruh minum panas dulu..lepas tu zoom le kite ke hospital Ripas Bandar Seri Begawan..oh yer hadif ngan hanif pun ikut sekali sebab memang tak tau nak letak diorang kat mana..kire emergency le kan.. nasib baik gak hari tu huby tak kerja..ye la sebab hari minggu sapa nak kerja..hehe..
Sampai hospital terus le aku masuk labour room tukar baju ngan kain..mcm biasa kene pasang ctg..soal tu soal ni..doc dtg check..ingat kan dh buka jalan..takde bukak pun..lepas tu kene u/s jap nak tengok keadaan baby ngan jumlah ketuban..semua ok.. aku kene admit gak hari tu sebab dh dua kali czer kan..pregnncy high risk..so hari tu kene tunggu keadaan aku..sekiranya ada contraction tak perlu tunggu lama..terus sorong ke operation room..aku pun di pindahkan ke ward first stage utk pengawasan lanjut.. sebelum tu dh siap2 sign borang kebenaran utk aku d czer ngan ikat.
Kat ward tu sunyi woo..sebab ramai mommy2 yg tunggu nak beranak jer..seram aku tengok diorang tahan sakit..aku lak kebosanan..sebab huby dh jalan hantar anak2 ke rumah adik aku..syukur dia nak jagakan diorang dua..kalau tak camne la kan..dh laa kat ward tu tak d benarkan menunggu..kene tunggu masa lawatan baru boleh masuk..
Pendekkan cerita lepas minum ptg pukul 4 lebih mcm tu kut aku rasa tak selesa..nurse pun ulang kali tanye aku ok tak..kalau tak ok diorg nak call doc..aku ckp ok cume bby ngeras2..so diorang pasang ctg memang sah ada contractions walau pun aku tak rasa sakit sgt. Diorang call doc dan terus jam tu gak aku di prep utk czer..ok memang terkejut aku..blur je tengok nurse2 cucuk jarum..pasang hos kencing..minum air masam (elak muntah) pada masa yg sama gak aku pikirkan huby yg aku dh agak dia tengah rehat tidor kat rumah..sebab lepas amik brg2 anak2..tapi nasib baik gak dia jwb phone aku..sempat bagitau yg aku akan d sorong ke operatiom room kejap lagi..
Jam 5.30 aku dh sampai kat bahagian luar ot..debar sgt masatu..tambah aku belum nampak kelibat huby..huhu..sedihnyaaa kalau tak sempat jumpa kan..mana la tau apa2 terjadi kat aku masa czer nanti..bila dh tunggu tak timbul gak aku pun pasrah jer so nurse pun nak sorong ke dlm..tetibe nampak sosok lelaki termengah mengah belari bawa beg..alhamdulillah nurse berhenti n bagi peluang jumpa n terus minta pampers baby..ok lega..dh boleh masuk ke dlm..huby tunggu kat luar ngan family aku..
Macam biasa kat dlm aku d beri epidural, cucuk belakang..sakit gak kali ni..tapi tak lama lepas tu terasa kakiku kebass berat tak leh angkat ok syukur ubat dh berjalan..so jam 6.02 minit kut bermula lah proses pembedahan.. tu pun doc thien yg buat..tapi awal2 dia dh bagitau czer kali ni berisiko tinggi..kemungkinan utk bleeding tu pun agak tinggi..ok aku dh tambah takut le kan..tapi semuanya berserah pada Allah..tetibe masa bedah tu doc thien stop..dia ckp tak dpt nak bukak..sebab urat2 kat dlm lapisan perut aku tu besar2 ngan cantuman yg banyak kesan dari czer yg lepas..so dia giveup..kene tunggu doc specialist dtg..so dtg la doc shahin ngan doc tin..kedua duanya doctor pakar bedah.. pembedahan pun d sambung balik..serius aku rasa nervous sgt2 spjg pembedahan tu..jantung aku laju je ku rasakan sampai nurse ulang kali mintak aku relax. Berulang kali gak aku rasa nafas aku tersekat kat leher..bertambah lah kepanikanku. Habis aku sedut kuat2 oksigen yg ada kat mulut..syukur agak membantu, d samping tu mulut aku tak berhenti henti membaca doa.. yg lucu lak sepanjang pembedahan tu nurse2 kat bilik ot tu ckp pasal makanan..haish laa..dlm keadaan masa tu pun boleh selera..laparr kutt. Haha.sebab memang waktu utk mkn malam pun...
Alhamdulillah tepat jam 6.42pm lahir lah baby hafiy..tu pun doc keluarkan ngan forcep sebab susah kot n kene hati2 dikhuatiri bleeding makin teruk..baby lak masatu lahir takde suara..keadaan pun cemas kejap..ngan suara doc suruh baby nangis..aku of corz le panik kan..tetiba hah dia nangis ngan suara tersekat sekat..alahai suara baby boy le kan..garang sgt..masa tu aku dh tak sabar nak tengok dia..tapi makan masa gak..selalu tak lama jer diorang tunjukkan baby..so aku rasa mesti ada yg tak kena ni..bila nurse tunjukkan alahai tang muka tu sama mcm abg2 dia..ehe..tapi nurse tunjuk kejap je. Sebab baby ada problem breathing kene cepat2 bawak naik utk d pantau..so aku angguk jer..takper nanti kiter jumpa yer syg..

Lega rasa bila baby dh selamat keluar..tinggal lah aku kat ot tu..proses ikat rahim memakan masa gak..sebab rahim tu kene keluarkan dari perut..aku dh pernah tengok kat youtube..memang besar rahim lepas mengandung..nurse pun ada ckp rahim aku agak kembang masa tu..bentuk pun pelik sikit..tak tau la pelik caner..malas nak tanya. Yg aku pikirkan cpt2 la selesai..aku terpaksa d masukkan dua pack darah..baru pernah kan..rasa sejuk jer bila darah masuk kat saluran.. Alhamdulillah..syukur..tepat jam 7.45 kut..dh tak ingat dh..baru la semua selesai..dh siap plaster..wayar2 semua di cabut..aku siap intip lagi dari cermin lampu kat atas. Huhu..byk kesan darah kat perut aku..nurse tengah lap2..siap nampak plaster besar lagi dan satu hos kecil kat perut sebelah kanan aku utk drainage darah dalam perut..ni pun baru pernah..czer sebelum ni takde pun.

Bila dh selesai aku pun di sorong keluar kat bahagian pemantauan..check tekanan darah bagai..lama gak aku kat situ sebab tunggu nurse dari ward amik aku..so jam 8.30 baru la aku d sorong ke ward..huhu..baru nampak kelibat huby..mama..ngan abah..sedih jer tengok muka diorang masa tu. Tentu diorang risau kan sebab lama betul aku kat dlm..3 jam! Uhuhu..

Rasa2 tak habis mlm ni la citer aku ni..nanti aku sambung balik yer..sebagai penutup entry ni aku tempek satu gambar baby yg fresh from oven hihi..

sebijik mcm abg dia kannn..

posted from Bloggeroid

Related Posts with Thumbnails

My Lovely Awards

My Lovely Awards

My Popular Entries


I made this widget at MyFlashFetish.com.